voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα

    ‘Ερχεται νέα κακοκαιρία – Σε «Red Code» Ηλεία και Αχαΐα

    «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ξεκίνησε η διαδικτυακή εκπαίδευση των υποψήφιων

    «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ξεκινά η πανελλαδική εφαρμογή με voucher έως 500 ευρώ μηνιαίως

    Χειρότερη τουριστική σεζόν αναμένουν για φέτος οι μισοί επιχειρηματίες στη Χαλκιδική

    Αίτημα ένταξης της Χαλκιδικής στο Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης του υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

    προκήρυξη-προσληψεις-εοδυ-κομυ

    ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι από COVID-19 και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

  • Εκπαίδευση
    Μιχαηλίδου: Διπλασιάστηκαν τα δημοτικά όπου διανέμονται σχολικά γεύματα

    Τέλος το μοσχαρίσιο κρέας από τα Σχολικά Γεύματα – Τι καταγγέλλουν οι γονείς

    Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων περιόδου 2025Β

    Σοφία Ζαχαράκη: Χωρίς προειλημμένες αποφάσεις ο διάλογος για νέο Λύκειο και Εθνικό Απολυτήριο

    ΕΣΠΑ: Νέα προγράμματα κατάρτισης με επίδομα και πιστοποίηση για 2.420 ανέργους

    Ομοσπονδία ΚΔΒΜ: «Η μόνη αξιόπιστη διαδικασία για τα προγράμματα κατάρτισης είναι τα voucher»

  • Θέσεις εργασίας
    Συναγερμός στην ΕΛΑΣ: Βρέθηκαν 3.500 σφαίρες στη Λεωφόρο Κηφισού

    Έρχονται 1.400 προσλήψεις αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ.

    ΑΣΕΠ 2Γ/2022: Τις 107.957 έφθασαν οι υποβληθείσες αιτήσεις

    ΑΣΕΠ 3Κ/2026: Στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη για 43 μόνιμες προσλήψεις

    Χατζηδάκης: Το φθινόπωρο τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση – Τι είπε για ΟΑΕΔ, ΛΑΕΚ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ

    Το νέο πλαίσιο στην αγορά εργασίας: Όλες οι αλλαγές σε ωράρια, προσλήψεις και άδειες

    Στις 18/06 η έναρξη των συνεντεύξεων για το μητρώο εκπαιδευτικών της ΔΥΠΑ

    ΔΥΠΑ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

  • Οικονομία
    Καταργήθηκαν το επίδομα επίσχεσης και άλλα δύο ειδικά βοηθήματα ανέργων

    Εξετάζεται νέο επίδομα Πάσχα – Ποιοι το δικαιούνται

    e-ΕΦΚΑ: Έναρξη λειτουργίας νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας απογραφής ιδιωτικών οικοδομοτεχνικών έργων

    e-ΕΦΚΑ: Με αίτηση του οφειλέτη η παραγραφή χρεών

    Οι απαντήσεις από τον ΕΦΚΑ για τις απώλειες στις συντάξεις χηρείας – Τι ισχύει για τον υπολογισμό τους

    Αλλαγές στα ενοίκια από 1η Απριλίου – Όσα πρέπει να ξέρετε

  • Εργασιακά

    Τι αλλάζει στο επίδομα ασθένειας: Ποιοι το δικαιούνται

    ΟΠΕΚΑ: To επίδομα των 391 ευρώ και ποιοι το δικαιούνται

    Πρεμιέρα για τη σύμπραξη πιστοποιημένων νομικών και λογιστών για την απονομή συντάξεων

    Συντάξεις: Πότε θα καταβληθούν στους δικαιούχους – Τι αλλάζει

    Ασφαλιστικός βίος των πολιτών: Πότε θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του

    Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επεκτείνεται και στο Δημόσιο έως το τέλος του 2026

  • VOUCHER

    Γιατί να την πληρώσουν οι πολλοί για τις απατεωνιές των λίγων;

    ΕΣΠΑ: Νέα προγράμματα κατάρτισης με επίδομα και πιστοποίηση για 2.420 ανέργους

    Ομοσπονδία ΚΔΒΜ: «Η μόνη αξιόπιστη διαδικασία για τα προγράμματα κατάρτισης είναι τα voucher»

    «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ξεκίνησε η διαδικτυακή εκπαίδευση των υποψήφιων

    «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ξεκινά η πανελλαδική εφαρμογή με voucher έως 500 ευρώ μηνιαίως

    ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας

    ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα για επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

  • Πολιτική
    Κυρ. Μητσοτάκης: Καιρός να αρθεί κάθε απειλή στις μεταξύ μας σχέσεις

    Κυρ. Μητσοτάκης: Καιρός να αρθεί κάθε απειλή στις μεταξύ μας σχέσεις

    Μητσοτάκης: Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η στήριξη της κτηνοτροφίας – Στόχος η εκρίζωση της ευλογιάς

    Μητσοτάκης: Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η στήριξη της κτηνοτροφίας – Στόχος η εκρίζωση της ευλογιάς

    Απεργία: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ την Πέμπτη

    Δίπλωμα λεωφορείου εντελώς δωρεάν: Η διάταξη του νομοσχεδίου που φέρνει εκατοντάδες προσλήψεις

    «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ξεκίνησε η διαδικτυακή εκπαίδευση των υποψήφιων

    «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ξεκινά η πανελλαδική εφαρμογή με voucher έως 500 ευρώ μηνιαίως

  • Εκλογές
    Singular Logic: Μέχρι τις 20:30 θα έχουμε ένα ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα

    Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού

    Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους

    Μαρινάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε ένα γύρο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Υπουργείο Εσωτερικών: Ξεκίνησε η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων

    Μεγάλες αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές ετοιμάζει η κυβέρνηση – Καταργείται ο Β’ γύρος, εισάγεται ηλεκτρονική ψηφοφορία

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Πνευματικά

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Σπάει μια παράδοση 161 ετών – Για πρώτη φορά δεν θα αναγνώσει το σύμβολο της πίστεως Πρόεδρος της Δημοκρατίας

από NEWS ROOM
14/03/2024
σε Πνευματικά
112
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αναπάντεχο γεγονός στις σχέσεις Εκκλησίας και πολιτείας, καθώς σε μία από τις σημαντικότερες εορτές της ορθοδόξου χριστιανικής πίστεως, στον εορτασμό δηλαδή της Κυριακής της Ορθοδοξίας, για πρώτη φορά από της καθιερώσεως του συγκεκριμένου εορτασμού δεν θα μπορέσουν να παραστούν οι εκπρόσωποι της πολιτείας, με προεξάρχουσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κι αυτό διότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε όπως η Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας τελεστεί, αντί της Μητρόπολης των Αθηνών, όπου κατά παράδοση παρευρίσκεται η πολιτική ηγεσία της πολιτείας, στην Ιερά Μονή Πετράκη. Πρόκειται για αντίδραση της Εκκλησίας στη θέσπιση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εορτή καθιερώθηκε σε ανάμνηση της αποκατάστασης την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας των ιερών εικόνων μετά την ήττα των εικονοκλαστών και το τέλος της Εικονομαχίας. Βεβαίως -όπως θα δούμε παρακάτω- από τον πρώτο εορτασμό στην Κωνσταντινούπολη έμειναν και στους επόμενους εορτασμούς μέχρι σήμερα οι αναθεματισμοί των εικονομάχων, τους οποίους μάλιστα συνέστησε να σταματήσουν ο εκλιπών πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος!

Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας

Ιστορικώς στη χώρα μας ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας καθιερώθηκε επί βασιλείας του Γεωργίου Α’, το 1863, με την ιδιαιτερότητα ότι προσερχόταν ο βασιλεύς στη Μητρόπολη των Αθηνών όχι μόνο για να παραστεί στη Λειτουργία, αλλά και για να απαγγείλει το Σύμβολο της Πίστεως. Οι εορτασμοί συνεχίστηκαν, με τη διαφορά ότι από της Μεταπολιτεύσεως μέχρι σήμερα τη θέση του βασιλέως έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΣχετικάΆρθρα

Αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή οι φετινές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Τι γιορτάζουμε σήμερα

05/03/2023

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην τελεστεί ο εορτασμός στη Μητρόπολη, οπότε και δεν θα παραστεί η πολιτική ηγεσία της πολιτείας, παίρνει μεγαλύτερες ακόμα διαστάσεις από το γεγονός ότι η σχετική παράδοση με όλο το τυπικό της δεν διακόπηκε ούτε κατά τη γερμανική κατοχή! Κατά συνέπεια, για πρώτη φορά ο ανώτατος άρχων, και στην προκειμένη περίπτωση η κ. Σακελλαροπούλου, δεν θα εκφωνήσει το Σύμβολο της Πίστεως. Ενδεχομένως στην περίπτωση αυτή το «Πιστεύω» να το πει το εκκλησίασμα εν χορώ.

Το εθιμοτυπικό

Επειδή έγινε αναφορά στα χρόνια της Κατοχής, υπό την έννοια ότι ούτε εκείνη την περίοδο διακόπηκε η τέλεση της Λειτουργίας στη Μητρόπολη των Αθηνών, υπενθυμίζουμε ότι τα χρόνια εκείνα Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ήταν οι Δαμασκηνός -δύο φορές- και Χρύσανθος. Τα χρόνια εκείνα και μέχρι το 1949 είχαμε στην Ελλάδα διάφορες κυβερνήσεις, οι επικεφαλής των οποίων -εφόσον η θητεία τους συνέπιπτε με τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας- συμμετείχαν με την παρουσία τους στον εορτασμό.

Από το 1949 έως το 1956 Αρχιεπίσκοπος ήταν ο Σπυρίδων, οπότε στους εορτασμούς μετείχε βεβαίως ο βασιλεύς Παύλος και εκ της πολιτικής ηγεσίας, αναλόγως του ποια κυβέρνηση ήταν στα πράγματα, οι Πλαστήρας, Παπάγος και Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Τον Σπυρίδωνα διαδέχτηκαν κατά σειράν οι Δωρόθεος Θεόκλητος Β’ και Ιάκωβος Γ’ µέχρι το 1962. Βασιλέας παρέµενε ο Παύλος και κυβερνήσεις είχαµε του Κωνσταντίνου Καραµανλή. Νέος Αρχιεπίσκοπος από το 1962 µέχρι το 1967 ήταν ο Χρυσόστοµος Β’, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση όταν εκδηλώθηκε η στρατιωτική δικτατορία. Μέχρι το 1964, όταν και πέθανε, βασιλιάς ήταν ο Παύλος, τον οποίο διαδέχτηκε ο Κωνσταντίνος. Κυβέρνηση, δε, είχαµε της Ενώσεως Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Τον Χρυσόστοµο διαδέχτηκε ο Ιερώνυµος, ο οποίος όµως παραιτήθηκε µετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και το πραξικόπηµα Ιωαννίδη της 25ης Νοεµβρίου του 1973. Να σηµειώσουµε ότι είχε προηγηθεί στις 23 Μαΐου του 1973 το βασιλικό κίνηµα, που έδωσε την ευκαιρία στο στρατιωτικό καθεστώς να προχωρήσει στην κατάργηση της µοναρχίας. Ανακοινώθηκε η προκήρυξη δηµοψηφίσµατος για την αλλαγή του πολιτεύµατος και προσωρινός Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας ανέλαβε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Οταν ανατράπηκε από τον Ιωαννίδη, Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας ανέλαβε ο Φαίδων Γκιζίκης, ο οποίος ήταν αυτός που παρέδωσε την εξουσία στον Κωνσταντίνο Καραµανλή µετά την πτώση της δικτατορίας.

Μέχρι σήµερα, από της αποκαταστάσεως της ∆ηµοκρατίας είχαµε στην κεφαλή της Εκκλησίας της Ελλάδος τρεις ιεράρχες. Τον Σεραφείµ, ο οποίος παρέµεινε στην Αρχιεπισκοπή µέχρι της κοιµήσεώς του, το 1998. Τον Χριστόδουλο, που ήταν επικεφαλής της Εκκλησίας για µία δεκαετία µέχρι της κοιµήσεώς του, το 2008. Τον Χριστόδουλο διαδέχτηκε ο Ιερώνυµος Β’ . Οι Αρχιεπίσκοποι αυτοί εγνώρισαν ως Προέδρους της ∆ηµοκρατίας τον Μιχαήλ Στασινόπουλο, τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, τον Κωνσταντίνο Καραµανλή (δύο φορές), τον Χρήστο Σαρτζετάκη, τον Κωστή Στεφανόπουλο, τον Κάρολο Παπούλια, τον Προκόπη Παυλόπουλο και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πρωθυπουργούς κατά τη θητεία τους είχαν τον Κωνσταντίνο Καραµανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Κωνσταντίνο Σηµίτη, τον Κώστα Καραµανλή, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Λουκά Παπαδήµο, τον Αντώνη Σαµαρά, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα πρέπει ιδιαιτέρως να επισηµανθεί, για λόγους ιστορικούς, ότι ως Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε αντιδράσει στο περιεχόµενο της Λειτουργίας της Κυριακής της Ορθοδοξίας, αναφέροντας σε δήλωσή του ότι «oι αναθεµατισµοί κ.λπ. κατά των Ελλήνων», πoυ ψάλλoνται κάθε χρόνo στις ορθόδoξες εκκλησίες την Kυριακή της Oρθoδoξίας, «πρέπει να παραλείπονται». Πάντως, στις 8 Μαρτίου του 2009 στον εορτασµό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στον οποίο είχε παρευρεθεί ο Κάρολος Παπούλιας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος δεν διάβασε το κείµενο των επτά Αναθεµατισµών, που διαβαζόταν κάθε χρόνο µέχρι το 2008 από το 787 µ.Χ., οπότε το είχε καθιερώσει η Οικουµενική Σύνοδος της Νίκαιας. Είχε σπάσει µια παράδοση 1.221 χρόνων.

Αυτοπροστατευτική

Με αφορµή την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και το απρόβλεπτο γεγονός που προκάλεσε σε σχέση µε το έθιµο που επί έτη ετηρείτο, ο επικοινωνιολόγος Σωτήρης Τζούµας, που γνωρίζει τα εκκλησιαστικά πράγµατα, καθότι έχει διατελέσει σύµβουλος επικοινωνίας του µακαριστού Χριστόδουλου, αλλά και διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθµού της Εκκλησίας, έκανε την εξής ενδιαφέρουσα παρατήρηση:

«∆εν νοµίζω ότι είναι τόσο προς την Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας όσο είναι αυτοπροστατευτική η απόφαση που έλαβε η Εκκλησία, για να αποφύγει γεγονότα και εξελίξεις τα οποία θα αµαύρωναν τη συγκεκριµένη µέρα. Για παράδειγµα, µέσα στον µητροπολιτικό ναό θα µπορούσε να συµβεί µια αποδοκιµασία ή ένα γεγονός που θα τους έφερνε όλους σε δύσκολη θέση. Το γεγονός ότι δεν εορτάζεται η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την παράδοση από τον 9ο αιώνα και µετά, η οποία δεν διεκόπη ούτε την εποχή της γερµανικής κατοχής, σηµαίνει ότι η Εκκλησία αποφάσισε αυτό να το γιορτάσει σε “στενό οικογενειακό κύκλο”, χωρίς να φέρει σε δύσκολη θέση τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες. Το έκανε κυρίως για τον εαυτό της». Για να καταλήξει µε µια παρατήρηση «που έχει µέλλον»: «Το γεγονός ότι η Εκκλησία γιορτάζει µε αυτόν τον τρόπο την Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι ένας άτυπος διαχωρισµός Εκκλησίας – κράτους».

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»

Ετικέτες: Κυριακή της Ορθοδοξίας

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Πνευματική Ομιλία Π. ΦιλήμωνΠνευματική Ομιλία π. Φιλήμων: «Xαρά μου είναι ο Χριστός, η συντροφιά του μου δίνει δύναμη και Φως»

    10 Φεβ 2026

  • Συγκίνηση και δέος: 100χρονος ιερέας λειτουργεί ακόμη!

    31 Ιαν 2026

  • Συνάντηση Σμαραγδή – Ιερωνύμου: Η ψυχή και η πίστη του Καποδίστρια στο επίκεντρο

    16 Ιαν 2026

  • Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Ευφάνταστα σενάρια και ψευδείς ειδήσεις» όσα αναφέρουν ρωσικές υπηρεσίες κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη

    13 Ιαν 2026

  • Με μηνύματα υπέρ της ενότητας των Χριστιανών και της ειρήνης, η Κοινή Διακήρυξη Βαρθολομαίου και Λέοντος

    29 Νοέ 2025

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Απεργία: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ την Πέμπτη

    Δίπλωμα λεωφορείου εντελώς δωρεάν: Η διάταξη του νομοσχεδίου που φέρνει εκατοντάδες προσλήψεις

    189 shares
    Share 76 Tweet 47
  • Από 17 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για 2.206 μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία

    165 shares
    Share 66 Tweet 41
  • Τέλη κυκλοφορίας: Νέα ψηφιακή εφαρμογή για ΑμεΑ από την ΑΑΔΕ για απαλλαγή από αυτά

    108 shares
    Share 43 Tweet 27
  • ΔΥΠΑ: Έρχεται πρόγραμμα επιδότησης έως 17.500 ευρώ για νέες επιχειρήσεις

    95 shares
    Share 38 Tweet 24
  • Έως τις 12 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για τις 61 προσλήψεις για απόφοιτους Λυκείου στο Δημόσιο

    64 shares
    Share 26 Tweet 16

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.