Παρέμβαση Κεγκέρογλου για τους μερικώς απασχολούμενους συνταξιούχους

Παρέμβαση Κεγκέρογλου για τους μερικώς απασχολούμενους συνταξιούχους

1 Ιουλίου 2020

Με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά την απόσυρση της εγκυκλίου βάσει της οποίας οι συνταξιούχοι που απασχολούνται μερικώς, έστω και μια ημέρα το μήνα, υφίστανται περικοπή κατά 30% της σύνταξης τους.

 

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα τόσο με το άρθρο 20 του ν. 4387/2016,  όσο και με το πρόσφατο άρθρο 27 του ν. 4670/2020, σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχου λόγω γήρατος, η σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη «για όσο χρόνο ο συνταξιούχος απασχολείται ή διατηρεί την ιδιότητα/δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ.». Ενώ όμως η γραμματική διατύπωση των δύο ανωτέρω διατάξεων είναι ίδια, οι εφαρμοστικές οδηγίες διαφέρουν στην περίπτωση μερικής ή μειωμένης απασχόλησης του συνταξιούχου!

Ειδικότερα, στην εφαρμοστική εγκύκλιο του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 (Φ.80000/οικ.12151/274/19-3-2018) προβλεπόταν ότι το ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο απασχολούμενος συνταξιούχος που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 20, καταβάλλεται μειωμένο (κατά 60%) για όσες ημέρες αντιστοιχούν στην απασχόλησή του, για την οποία προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης. Αντίθετα, στις νέες οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 27 του ν. 4670/2020, δεν υφίσταται η πρόβλεψη αναλογικής περικοπής της σύνταξης βάσει των ημερών ασφάλισης του συνταξιούχου ανά μήνα.

Επειδή, η εγκύκλιος εκφεύγει της γραμματικής διατύπωσης και του σκοπού της διάταξης, επιβάλλοντας μείωση της σύνταξης κατά 30%, ακόμη κι αν κάποιος συνταξιούχος απασχοληθεί για μια ημέρα το μήνα ή ένα τετράωρο το μήνα (!),

Επειδή η εγκύκλιος αντιμετωπίζει με όμοιο τρόπο άνισες περιπτώσεις, λειτουργώντας σε βάρος των πιο αδύναμων χαμηλοσυνταξιούχων ,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

– Προτίθεστε να διορθώσετε την Φ.80000/οικ. 14032/571/3-4-2020 εφαρμοστική εγκύκλιό σας που εκφεύγει της ίδιας της διάταξης νόμου και δημιουργεί ζητήματα τόσο νομιμότητας όσο και άνισης αντιμετώπισης μεταξύ των συνταξιούχων (και ιδιαίτερα σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων); ».

 

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<