voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Ευ. Τουρνάς: Πρέπει να ξεπεράσουμε τον περσινό αριθμό καθαρισμών, γιατί είναι ανάγκη να μειώσουμε την καύσιμη ύλη

    Ευ. Τουρνάς: Πρέπει να ξεπεράσουμε τον περσινό αριθμό καθαρισμών, γιατί είναι ανάγκη να μειώσουμε την καύσιμη ύλη

    Ειρήνη Αγαπηδάκη: Χιλιάδες γυναίκες έχουν σωθεί, επειδή δεν άφησαν το sms για μαστογραφία στο «Διαβάστηκε»

    Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζεται – Νέα φάση του προγράμματος από τον Σεπτέμβριο 2026 έως το 2030

    10 + 1 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση

    Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

  • Εκπαίδευση
    Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Ορθοδοξία και Ελληνισμός στην Κύπρο – 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή»

    Καθορίστηκαν οι αντιστοιχίες τμημάτων των πανεπιστημίων για το ακαδημαϊκό έτος 2026-27

    Πανελλαδικές 2026: Τέλη Ιουνίου οι βαθμολογίες, πότε ανακοινώνονται οι βάσεις

    Τέλος εξετάσεων στα λύκεια

    Πανελλήνιες 2016: Μοναξιά και οι σχέσεις των γενεών, το φετινό θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (ΓΕΛ) – Σχολιασμός θεμάτων

    Πανελλήνιες 2026: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις ανά πεδίο – Πού αναμένεται άνοδος

  • Θέσεις εργασίας
    ΑΣΕΠ: Ενέκρινε τη δημόσια πρόσκληση για την απασχόληση 25.000 ανέργων

    Ανεργία: Τρίτο υψηλότερο ποσοστό για την Ελλάδα στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Απρίλιο

    Ποιοι κλάδοι προγραμματίζουν τώρα προσλήψεις στην Ελλάδα

    Προσλήψεις: Οι κλάδοι που θα πρωταγωνιστήσουν το γ’ τρίμηνο

    ΕΟΠΑΕ: Εκπνέει η διορία υποβολής αιτήσεων για 69 προσλήψεις

    ΕΟΠΑΕ: Εκπνέει η διορία υποβολής αιτήσεων για 69 προσλήψεις

    Προσλήψεις στην ΔΕΥΑ Θερμαϊκού

    Προσλήψεις στην ΔΕΥΑ Θερμαϊκού

  • Οικονομία

    «Εξοικονομώ 2025»: Αίτημα για παράταση του προγράμματος προκειμένου να μη χαθούν κονδύλια

    Πρώτη ημέρα των αιτήσεων για το επίδομα παιδιού

    Επίδομα παιδιού: Πότε πληρώνεται η τρίτη δόση

    Νέα οικογενειακά επιδόματα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αυξήσεις στα ποσά και τους δικαιούχους

    Επιδόματα: Ποια πληρώνονται από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ την επόμενη εβδομάδα

    Επιδότηση 100% για νέους πτυχιούχους: Οι όροι και οι προϋποθέσεις

    Εφορία: Οι λόγοι που δεν μπορούν να πιστωθούν επιστροφές φόρων άνω των 191 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους

  • Εργασιακά

    Τι αλλάζει φέτος με τις άδειες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

    ΑΣΕΠ 9Κ/2022: Άρχισε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 173 θέσεις στον e-ΕΦΚΑ

    Ψηφιακό άλμα e-ΕΦΚΑ για ταχύτερη απονομή συντάξεων και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών

    ΑΣΕΠ: Ενέκρινε τη δημόσια πρόσκληση για την απασχόληση 25.000 ανέργων

    Ανεργία: Τρίτο υψηλότερο ποσοστό για την Ελλάδα στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Απρίλιο

    Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Τέλος το «πέναλτι» ύψους 30% – Τι θα ισχύει με τη φορολόγηση του εισοδήματος

    Συντάξεις Ιουλίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

  • VOUCHER
    ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας

    ΔΥΠΑ: Tα οριστικά αποτελέσματα για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα

    Τουρισμός για Όλους 2026: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για το voucher έως 600 ευρώ

    Οι Αυστριακοί προτιμούν Ελλάδα για το καλοκαίρι

    Κοινωνικός Τουρισμός: Έρχονται 30.000 νέες επιταγές για επιλαχόντες

    Επίδομα λουτροθεραπείας: Ποιοι παίρνουν 150 ευρώ

    ΟΠΕΚΑ: Αρχίζουν τα Προγράμματα Κοινωνικού και Ιαματικού Τουρισμού, Εκδρομικά Προγράμματα, Πρόγραμμα δωρεάν Βιβλίων και Θεάτρου

  • Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027 – Τι είπε για την ακρίβεια

    Εκλογές 2023 – Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πρώτες δηλώσεις για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας

    Κυρ. Μητσοτάκης: Η Κυριακή της μεγάλης επιλογής θα είναι μία. Και αυτή η μόνη Κυριακή θα πρέπει να φέρει την αυτοδυναμία

    Ανασχηματισμός: Γ. Κώτσηρας στο Μεταφορών, Τ. Χατζηβασιλείου στο ΥΠΕΞ, Δ. Μαρκόπουλος στο ΥΠΟΙΚ και Μ. Σούκουλη στο ΥΠΕΝ

    Παπασταύρου: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά όσο διαρκεί η κρίση στη Μ. Ανατολή

    Παπασταύρου: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά όσο διαρκεί η κρίση στη Μ. Ανατολή

  • Εκλογές
    Μια πρωτοβουλία για τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές από την Παρέμβαση Νέων

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Πολιτική

Τσακλόγλου: Τι αλλάζει στην εισφορά αλληλεγγύης-Το σχέδιο δράσης στο δημογραφικό

από Νίκος Μοναστηριώτης
02/10/2024
σε Πολιτική
105
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΣχετικάΆρθρα

Κατώτατος μισθός: “Ποιοι δικαιούνται τα 713 ευρώ”

Ισχύει η δέσμευση για κατώτατο μισθό 950 ευρώ – Στην τελική φάση για τη νέα αύξηση από 1η Απριλίου

10/03/2026
Πιερρακάκης: Αλλαγές στη διδακτέα ύλη, εκσυγχρονισμός της διδασκαλίας

Πιερρακάκης: Στον πυρήνα της πολιτικής μας είναι η αφαίρεση εμποδίων για τις οικογένειες και τους νέους

26/11/2025
Για όσα θα αλλάξουν στην εισφορά αλληλεγγύης αλλά και το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για το δημογραφικό μίλησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε «Η εισφορά αλληλεγγύης είναι μια εισφορά η οποία επιβάλλεται στο πάνω μέρος της κατανομής των συντάξεων. Τροφοδοτεί ένα λογαριασμό που λέγεται ο λογαριασμός αλληλεγγύης των γενεών, το ΑΚΑΓΕ, και ουσιαστικά είναι σαν να βάζουμε κάποια χρήματα στην άκρη για να πληρώσουμε συντάξεις στα πολύ δύσκολα χρόνια τα οποία έρχονται. Είδατε άλλωστε και την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ χθες και τις εξελίξεις των δημογραφικών μας.

Τώρα σαν πολιτική είναι κακοσχεδιασμένη. Αυτό το έχω πει επανειλημμένως και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία. Πού είναι ο κακός σχεδιασμός; δεν είναι όπως είναι για παράδειγμα οι φορολογικές κλίμακες όπου ο συντελεστής επιβάλλεται στο εισόδημα πάνω από την κλίμακα. Εδώ αν περάσει και ένα ευρώ το όριο το αντίστοιχο ποσοστό πηγαίνει σε ολόκληρη την σύνταξή σου. Σαν αποτέλεσμα, υπήρξαν περιπτώσεις παλαιότερα όπου είδαμε ότι υπήρχαν συνταξιούχοι οι οποίοι μετά τις αυξήσεις τις οποίες δώσαμε ακριβώς επειδή άλλαξαν κλιμάκιο ή μπήκαν στα κλιμάκια της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται.

Οπότε αυτό που έχουμε πει είναι ότι σχεδιάζουμε μέτρα τώρα, ώστε αυτό να μη συμβεί σε καμία περίπτωση. Δηλαδή δεν πρόκειται να υπάρξει συνταξιούχος ο οποίος θα δει μείωση στη σύνταξή του σαν αποτέλεσμα της αύξησης την οποία πήρε στην ετήσια σύνταξή του και της επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης αργότερα[…].

Ο μηχανισμός τον οποίο θα κάνουμε θα είναι κάτι το οποίο θα είναι σε μονιμότερη βάση και δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την αύξηση[…] Ουσιαστικά κόφτης θα μπαίνει. Δηλαδή ας πούμε ότι ανεβαίνει η σύνταξή μου τόσο, λόγω εισφοράς αλληλεγγύης πέφτει ακόμα πιο πριν και από εκεί που ήμουν πριν. Ουσιαστικά αυτό που λέμε είναι ότι θα σταματάει στο όριο. Δηλαδή ο συνταξιούχος θα βλέπει κάποια αύξηση, δεν θα είναι βέβαια ολόκληρη, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να δει αυτή τη μείωση την οποία είχε παλαιότερα και προφανώς την επόμενη χρονιά θα δει την κανονική αύξηση[…]».

Ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ακόμα ότι « αν υποτεθεί ότι το ποσοστό είναι για παράδειγμα 2,5% και εγώ είμαι πάρα πολύ κοντά στο όριο, μπορεί αυτό το νούμερο να είναι το 2,4 ή να είναι άλλες περιπτώσεις που αυτό μπορεί να είναι χαμηλότερο, αλλά σίγουρα δεν θα δει κανείς μείωση αυτό είναι το πιο σημαντικό». « Σκεφτείτε κάποιος ο οποίος έχει 1650 – 1670 ευρώ παίρνει την αύξηση, πηγαίνει πάνω από τα 1700 και σαν αποτέλεσμα είναι το ότι μπαίνει στην επόμενη κλίμακα. Στην επόμενη κλίμακα είναι πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό αν θυμάμαι καλά είναι 6% σε εκείνη την περίπτωση, οπότε μειώνεται αρκετά η σύνταξη. Οπότε δεν θα χάσει» εξήγησε ο υφυπουργός Εργασίας.

Για το δημογραφικό ανέφερε «μη βλέπουμε τις τάσεις μιας μόνο χρονιάς. Καλύτερα είναι να βλέπουμε τη συνολική τάση την οποία έχουμε. Πράγματι, τα δημογραφικά στοιχεία μπορεί να έχουν κάποια πάνω, κάποια κάτω, αλλά η γενική τάση είναι που μας νοιάζει. Και αυτό το πράγμα το οποίο βλέπουμε είναι κάτι το οποίο δεν το βλέπουμε μόνο στην Ελλάδα, το βλέπουμε σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και σταδιακά σε όλο και περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες. Δηλαδή τι βλέπουμε; Είναι το ότι οι γεννήσεις τις οποίες έχουμε είναι όλο και λιγότερες. Αυτό που μας λένε οι δημογράφοι είναι για παράδειγμα, ότι για να μείνει σταθερός ο γηγενής πληθυσμός μιας χώρας θα πρέπει οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας κατά μέσο όρο να κάνουν 2,1 παιδάκια. Δεν υπάρχει καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να το έχει αυτό το νούμερο. Στην Ελλάδα την τελευταία φορά που το είχαμε ήταν στη δεκαετία του 80[…] Υπάρχουν δύο ομάδες μέτρων τις οποίες έχει λάβει η κυβέρνηση.

Το πρώτο είναι να ενισχύσει τις οικογένειες με παιδιά, με την προοπτική του να έχουμε περισσότερες γεννήσεις. Δηλαδή υπάρχει μια πληθώρα μέτρων, ένα μπαράζ μέτρων θα έλεγα, τα οποία ξεκινάνε από το επίδομα γέννας, το οποίο δώσαμε παλαιότερα. Ήταν οι αυξήσεις που δώσαμε στα οικογενειακά επιδόματα, ήταν η επέκταση των επιδομάτων μητρότητας που δώσαμε είτε χρονικά είτε ποσοτικά τόσο στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, όσο και στις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες. Είναι διάφορα μέτρα σαν αυτά που εξήγγειλε πρωθυπουργός όπως αν μια επιχείρηση αποφασίσει να δώσει voucher στους εργαζόμενους της για παιδικούς σταθμούς, αυτό θα εκπίπτει φορολογικά. Είναι μια πληθώρα τέτοιων δράσεων[…].

Αλλά υπάρχει και μια δεύτερη ομάδα μέτρων την οποία έχουμε πάρει, που είναι ουσιαστικά για τη διαχείριση των συνεπειών της δημογραφικής κρίσης. Ίσως το σημαντικότερο μέτρο που πήραμε είναι η δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, δηλαδή κάτι το οποίο δεν υπόκειται στο δημογραφικό κίνδυνο για τους νέους ασφαλισμένους. Είναι άλλα μέτρα τα οποία πήραμε, για παράδειγμα αυτά που ήταν για τη διευκόλυνση της απασχόλησης των συνταξιούχων. Είναι άλλα μέτρα τα οποία πήραμε, όπως ήταν η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης των ανταποδοτικών συντάξεων για άτομα τα οποία εργάζονται, έχουν ένσημα για παραπάνω από 30 χρόνια, ώστε να δοθεί κίνητρα για να μείνουν μεγαλύτερο διάστημα στην αγορά εργασίας. Οπότε και από τις δύο πλευρές και από την πλευρά την προληπτική και από την πλευρά τη θεραπευτική η κυβέρνηση έχει λάβει πληθώρα μέτρων και παρακολουθεί το πρόβλημα με πάρα πάρα πολύ μεγάλη προσοχή».

Για την επιταγή ακρίβειας σημείωσε ότι « Πρώτα πρώτα υπάρχει ένα πλέγμα μέτρων για διάφορες ευάλωτες ομάδες, οι οποίες είναι εκτός συνταξιούχων. Τα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Αφορά ανάπηρους, αφορά λήπτες του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αφορά τα άτομα τα οποία είναι οικογένειες με παιδιά με το οικογενειακό επίδομα. Ειδικά για τους συνταξιούχους, αυτό το οποίο έχουμε πει είναι ότι οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν προσωπική διαφορά και δεν πρόκειται να πάρουν την αύξηση του 2,1%, κλιμακωτά μέχρι τα 1.600 ευρώ είναι κάποιο εφάπαξ επίδομα το οποίο θα τους δοθεί τα Χριστούγεννα. Είναι ύψους 200, 150 και 100 ευρώ ανάλογα με τη σύνταξη που παίρνουν».

«Για τους συνταξιούχους αναπηρίας έχει κάτι σημαντικό το οποίο έγινε αυτές τις ημέρες. Το οποίο ουσιαστικά έρχεται σαν συμπλήρωμα της διάταξης που φέραμε για να άρουμε τα αντικίνητρα τα οποία υπήρχαν για την απασχόληση των συνταξιούχων και τα οποία φαίνεται να έχουν δημιουργήσει ένα πολύ θετικό περιβάλλον εκεί. Για τους εργαζόμενους ανάπηρους συνταξιούχους αυτό το οποίο γινόταν ήταν το ότι μέχρι τώρα έπρεπε να διακόψουν την εργασία τους, να λάβουν τη σύνταξη αναπηρίας και κατόπιν να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας. Αυτό το πράγμα τώρα, με μια διάταξη την οποία φέρνουμε και το οποίο θα ψηφιστεί άμεσα, ουσιαστικά αίρεται αυτό και θα μπορεί να συνεχίζει στην εργασία του ο λήπτης τις αναπηρικής σύνταξης» υπογράμμισε.

Ετικέτες: δημογραφικόΕισφορά αλληλεγγύηςυφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ΑσφάλισηςΠαναγιώτης Τσακλόγλου

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027 – Τι είπε για την ακρίβεια

    11 Ιούν 2026

  • Κυρ. Μητσοτάκης: Η Κυριακή της μεγάλης επιλογής θα είναι μία. Και αυτή η μόνη Κυριακή θα πρέπει να φέρει την αυτοδυναμία

    10 Ιούν 2026

  • Ανασχηματισμός: Γ. Κώτσηρας στο Μεταφορών, Τ. Χατζηβασιλείου στο ΥΠΕΞ, Δ. Μαρκόπουλος στο ΥΠΟΙΚ και Μ. Σούκουλη στο ΥΠΕΝ

    8 Ιούν 2026

  • Παπασταύρου: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά όσο διαρκεί η κρίση στη Μ. Ανατολή

    6 Ιούν 2026

  • Χατζηδάκης για ανασχηματισμό: Την Πέμπτη και περιορισμένης κλίμακας οι αλλαγές στην κυβέρνηση

    6 Ιούν 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πανελλήνιες 2016: Μοναξιά και οι σχέσεις των γενεών, το φετινό θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (ΓΕΛ) – Σχολιασμός θεμάτων

    Πανελλήνιες 2026: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις ανά πεδίο – Πού αναμένεται άνοδος

    15 shares
    Share 6 Tweet 4
  • Νέοι κανόνες για τις άδειες εργαζομένων: Τι αλλάζει από το καλοκαίρι

    12 shares
    Share 5 Tweet 3
  • Πανελλαδικές 2026: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις επιδόσεις και τις βάσεις εισαγωγής

    9 shares
    Share 4 Tweet 2
  • Υπουργείο Παιδείας: Τι αλλάζει στην άδεια ανατροφής τέκνου για εκπαιδευτικούς

    9 shares
    Share 4 Tweet 2
  • Κοινωνικός Τουρισμός: Έρχονται 30.000 νέες επιταγές για επιλαχόντες

    9 shares
    Share 4 Tweet 2

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.