voucherergasia.gr
Unic - Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα

    Τι περιλαμβάνει η τροποποίηση των κανόνων για τα προϊόντα και τις μερίδες στα σχολικά κυλικεία

    Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Τι αποκαλύπτουν οι έλεγχοι στην ιδιωτική υγεία

    Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου

    Κομισιόν: Αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

  • Εκπαίδευση

    Τι περιλαμβάνει η τροποποίηση των κανόνων για τα προϊόντα και τις μερίδες στα σχολικά κυλικεία

    Νέοι διορισμοί αναπληρωτών εκπαιδευτικών

    ΔΥΠΑ: Νέα παράταση στις υποβολές αιτήσεων για τις ΠΕΠΑΣ Μαθητείας

    ΚΕΔΑΣΥ: «Καμπανάκι» για την τραγική έλλειψη διοικητικού προσωπικού

  • Θέσεις εργασίας

    Έρχονται νέες προσλήψεις στον ΔΕΔΔΗΕ

    Προκηρύχθηκαν 19 προσλήψεις τεχνικών ειδικών καθηκόντων στο Πυροσβεστικό Σώμα

    Χορμόβα (ΔΥΠΑ): Έρχονται 10.000 θέσεις εργασίας για γυναίκες – Ποιες έχουν προτεραιότητα

    ΔΥΠΑ: Πού θα βρείτε τους προσωρινούς πίνακες για το πρόγραμμα απασχόλησης 1.000 ανέργων πτυχιούχων – Πότε υποβάλλονται οι ενστάσεις

  • Οικονομία

    Σε πλήρη λειτουργία η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026 – Κανονικά η υποβολή αιτήσεων

    Θεοδωρικάκος: «Στηρίζουμε 95 παραγωγικές επενδύσεις σε όλη την Κρήτη με 140 εκατ. ευρώ – Δημιουργούνται πάνω από 1.200 νέες θέσεις εργασίας»

    Καύσιμα: Έφθασαν τα 2,20 ευρώ αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης – “Παγωμάρα” στην αγορά

    Dentist Pass: Τι αλλάζει για τα παιδιά από το 2027 και ποιοι θα το δικαιούνται

  • Εργασιακά

    ΔΥΠΑ: Νέα παράταση στις υποβολές αιτήσεων για τις ΠΕΠΑΣ Μαθητείας

    pyrosvestiki

    Πυροσβέστες: Επίδομα έως 500 ευρώ

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    Ποιοι θα λάβουν το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα

    Ειδικό Εποχικό Βοήθημα ΔΥΠΑ: Μέχρι πότε γίνονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

  • VOUCHER
    upourgeio-politismou-vivlia

    Επιταγές βιβλίων της ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων

    ΔΥΠΑ: Πού θα βρείτε τους προσωρινούς πίνακες για το πρόγραμμα απασχόλησης 1.000 ανέργων πτυχιούχων – Πότε υποβάλλονται οι ενστάσεις

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες προγράμματος για 1.000 άνεργους πτυχιούχους

    Στα 200 ευρώ το Thessaly Pass 2026 για τη Μαγνησία – Από τις 24 Σεπτεμβρίου oι αιτήσεις

  • Πολιτική

    Γεωργιάδης: Σε λειτουργία η πλατφόρμα Med Watch για τον έλεγχο ιδιωτικών ιατρείων – Τι αλλάζει για τους πολίτες

    Κυριάκος Μητσοτάκης σε Κωνσταντίνο Τασούλα: Το πετρέλαιο θέρμανσης πρώτη προτεραιότητα ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα

    Κυρ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Την επόμενη εβδομάδα εξαγγελίες για το πετρέλαιο θέρμανσης – Οριζόντια σημαντική αύξηση του επιδόματος

    Μαρκόπουλος για πετρέλαιο θέρμανσης: «Δεν θα μείνει αθωράκιστη η ελληνική οικογένεια» – Νέα μέτρα ανάλογα με τις τιμές

  • Εκλογές

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νερό Ζαρός

voucherergasia-240x110

santorinisport.gr

webinar.edu.gr

Αρχική 1. Πρώτα Θέματα

Δεύτερη ευκαιρία στους πολίτες για την επιστροφή ενοικίου

από NEWS ROOM
30/11/2025
σε 1. Πρώτα Θέματα, Οικονομία
174
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τη δυνατότητα να δηλώσουν τα ενοίκια που πραγματικά κατέβαλαν, ώστε να πάρουν υψηλότερη επιστροφή ενοικίου από αυτή που εισέπραξαν, δίνει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Τη δυνατότητα αυτή για να κάνουν διορθώσεις στις δηλώσεις τους οι πολίτες, ανακοίνωσε με δήλωσή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Στην επιστροφή ενοικίου ακολουθήσαμε έναν κανόνα: Οι πολίτες έλαβαν πίσω το 1/12 αυτού που δήλωσαν στο Ε1 τους για το έτος 2024. Εκεί πρέπει να δηλώνουμε το ετήσιο και όχι το μηνιαίο ποσό και ακριβώς επειδή αντιλαμβανόμασταν και αντιληφθήκαμε ότι αρκετοί είχαν κάνει το λάθος παλαιότερα να δηλώσουν το μηνιαίο δώσαμε μέχρι τις 30/09 την ευκαιρία σε κάθε πολίτη να κάνει μια διόρθωση στο Ε1 του.

Τις τελευταίες ώρες όμως βλέπουμε ότι υπάρχουν ακόμη συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν κάνει αυτήν τη διόρθωση.

ΣχετικάΆρθρα

Επιστροφή ενοικίου: Περιθώριο 15 ημερών για διορθώσεις στοιχείων και ο κίνδυνος

15/09/2026

Επιστροφή ενοικίου: Τελειώνει ο χρόνος για τους ενοικιαστές

13/09/2026

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο η ΑΑΔΕ θα δώσει παράταση, θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, μια δεύτερη δυνατότητα σε κάθε πολίτη μέχρι τις 30/12 να προβεί σε διορθωτική δήλωση και να δηλώσει το ποσό της ετήσιας δαπάνης για το 2024 στο Ε1 του.

Αυτός είναι, άλλωστε, ο δεύτερος λόγος για τον οποίο προβήκαμε στο μέτρο της επιστροφής του ενός ενοικίου: Να δηλώσουμε όλες και όλοι τα πραγματικά ποσά τα οποία δαπανούμε για ενοίκια. Ο βασικός λόγος βέβαια είναι η στήριξη της κοινωνίας, είναι η στήριξη της κάθε οικογένειας. Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο χρειάζεται να δηλώσουμε όλες και όλοι τα πραγματικά ποσά» καταλήγει στη δήλωσή του ο κύριος Πιερρακάκης.

 

Πώς θα γίνουν οι διορθώσεις από τους πολίτες

Όπως διευκρίνιζαν πηγές του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ, οι αυτόματες επιστροφές ενοικίου που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων βασίζονται στα ποσά ενοικίου που δηλώθηκαν από τους ίδιους τους μισθωτές στις φορολογικές δηλώσεις έτους 2025, για το φορολογικό έτος 2024. Σε ορισμένες περιπτώσεις προέκυψαν χαμηλότερες καταβολές, οι οποίες οφείλονται σε λανθασμένη ή ελλιπή δήλωση της ετήσιας δαπάνης ενοικίου από τον ενοικιαστή.

Η ενίσχυση υπολογίζεται από την ετήσια δαπάνη ενοικίου του 2024, όπως αυτή δηλώθηκε στο έντυπο Ε1, είτε για την κύρια κατοικία (κωδικοί 811 έως 816), είτε για τη φοιτητική κατοικία τέκνων (κωδικοί 817 έως 822). Υπενθυμίζεται ότι η ενίσχυση αφορά αποκλειστικά ποσά που έχουν δηλωθεί ως πραγματικά καταβληθέντα και επιβεβαιώνονται μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου.

Επειδή το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, είχε δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να διορθώσουν τα στοιχεία τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία, όμως, ανέδειξε περιπτώσεις στις οποίες οι πολίτες δεν διόρθωσαν την εσφαλμένη δήλωση. Για τον λόγο αυτό, δίνεται τώρα δεύτερη δυνατότητα διόρθωσης μέσω υποβολής τροποποιητικής δήλωσης Ε1 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2025. Μετά τις προβλεπόμενες διασταυρώσεις, θα αποδοθεί στους δικαιούχους το πρόσθετο ποσό που δικαιούνται.

Όσες τροποποιητικές δηλώσεις υποβληθούν έως τις 12 Δεκεμβρίου θα οδηγήσουν σε πληρωμή έως τις 30 Δεκεμβρίου, ενώ όσες υποβληθούν από τις 13 έως τις 30 Δεκεμβρίου θα εξοφληθούν έως τις 15 Ιανουαρίου 2026.

Επιπλέον, οι δικαιούχοι που δεν έχουν δηλώσει IBAN στην ΑΑΔΕ καλούνται να το πράξουν άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί η καταβολή.

Το Υπουργείο υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατή η απόδοση ενίσχυσης για ενοίκια που δεν έχουν δηλωθεί και ότι η ακριβής καταγραφή της πραγματικής δαπάνης ενοικίου αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του μέτρου και την προστασία του συμφέροντος των πολιτών.

 

Πώς υπολογίζεται η ενίσχυση

Το μέτρο της επιστροφής ενοικίου που θα καταβάλλεται κάθε τέλος Νοεμβρίου και για πρώτη φορά δόθηκε σε 886.883 δικαιούχους την περασμένη Παρασκευή έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Υπολογίζεται ως το 1/12 της ετήσιας δαπάνης ενοικίου που έχει δηλωθεί στη φορολογική δήλωση(Ε1) του μισθωτή για το φορολογικό έτος 2024, δηλαδή στη δήλωση που υποβλήθηκε το 2025. Αντιστοιχεί δηλαδή στο 1/12 των ενοικίων που πλήρωσε ο μισθωτής, όπως το δηλώνει ο ίδιος στη δήλωσή του.

2. Προσαύξηση 50 ευρώ ανά τέκνο, προβλέπεται για τα ανώτατα όρια επιστροφής. Δηλαδή ισχύει ανώτατο όριο, που αυξάνεται ως εξής:

* 800 ευρώ για μισθωτή χωρίς τέκνα

* 850 ευρώ με ένα τέκνο

* 900 ευρώ με δύο τέκνα

* 50 ευρώ επιπλέον για κάθε επιπλέον τέκνο Το πλαφόν ενεργοποιείται μόνο εφόσον από το δηλωθέν ετήσιο ενοίκιο προκύπτει μεγαλύτερο ποσόν καταβολής ποσά.

Διαφορετικά οι δικαιούχοι εισπράττουν ακριβώς το 1/12 της ετήσια δαπάνης την οποία δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση.

 

Διασταύρωση και έλεγχοι «υπέρ» του μισθωτή

Οι δηλώσεις εισοδήματος Ε1 των ενοικιαστών δεν εξετάστηκαν μεμονωμένα. Διασταυρώθηκαν ταυτόχρονα με το ηλεκτρονικό μισθωτήριο που υποβλήθηκε στο myProperty, αλλά και τι δήλωσε στη δική του φορολογική δήλωση ο εκμισθωτής. Ακόμα και όταν υπήρχαν αποκλίσεις όμως, το κράτος έλαβε υπόψη το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ μισθωτηρίου και δήλωσης του ιδιοκτήτη, δηλαδή την πιο ευνοϊκή επιλογή για τον ενοικιαστή.

Μικρό ποσοστό ενοικιαστών έλαβαν χαμηλά ποσά (20-30 ευρώ) Με βάση τα φορολογικά δεδομένα, περίπου 4% των μισθωτών έλαβαν ενίσχυση μόλις 20-30 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι το ποσό αυτό προέκυπτε ως το 1/12 της ετήσιας δαπάνης που είχαν οι ίδιοι δηλώσει.

Σημαντικός αριθμός επίσης εξ αυτών, είχε ενοικιάσει κατοικία μόνο για λίγους μήνες μέσα στο 2024, άρα το 1/12 της ετήσιας δαπάνης αντιστοιχούσε στο ποσό αυτό. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που νοίκιασε διαμέρισμα από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 με μηνιαίο μίσθωμα 200 ευρώ είχε ετήσια δαπάνη για 4μόνο μήνες, δηλαδή 800 ευρώ, και η ενίσχυση που αναλογεί ως το 1/12 της ετήσιας δαπάνης ανέρχεται σε 67 ευρώ.

 

Ακραίες περιπτώσεις χαμηλών ποσών

Υπήρχαν και ακραίες περιπτώσεις με πολύ μικρά δηλωθέντα ενοίκια.

Για παράδειγμα:

* Γαλάτσι, κατοικία 62τ.μ.: δηλωθέν μηναίο ενοίκιο 25 ευρώ

* Ίλιον, κατοικία 75 τ.μ.: δηλωθέν μηναίο ενοίκιο 20 ευρώ

* Άγιος Δημήτριος, κατοικία 30 τ.μ.: δηλωθέν μηναίο ενοίκιο 10 ευρώ

* Ηλιούπολη, κατοικία 133 τ.μ.: δηλωθέν μηναίο ενοίκιο 20 ευρώ

* Χαλάνδρι κατοικία 119 τ.μ.: δηλωθέν μηναίο ενοίκιο 30 ευρώ

* Νέα Κυδωνία (Χανιά) κατοικία 107 τ.μ.: δηλωθέν μηναίο ενοίκιο 5 ευρώ

* Περιστέρι, κατοικία 111 τ.μ.: δηλωθέν μηναίο ενοίκιο 10 ευρώ

* Αιγάλεω, κατοικία 88 τ.μ.: δηλωθέν μηναίο ενοίκιο 10 ευρώ

* Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης, κατοικία 66 τ.μ.: δηλωθέν ενοίκιο 10 ευρώ

 

Αυτόματη καταβολή – τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Η επιστροφή καταβάλλεται αυτόματα στον ΙΒΑΝ που έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ, χωρίς να απαιτείται αίτηση. Λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου.

Όσοι δικαιούχοι δεν είχαν δηλώσει ΙΒΑΝ πρέπει να το πράξουν μέσω της πλατφόρμας myAADE ώστε να πληρωθούν στις συμπληρωματικές καταβολές που θα πραγματοποιηθούν.

 

Πού θα απευθύνονται οι πολίτες

Από την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, οι δικαιούχοι μπορούν να καλούν στο 1521 της ΑΑΔΕ για διευκρινίσεις. Για ειδικές περιπτώσεις προβλέπεται και υποβολή δικαιολογητικών όπως προβλέπει το άρθρο 8 της Α 1132/2025. Η υποβολή τους γίνεται μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην πλατφόρμα myAADE, έως το τέλος του έτους καταβολής, ώστε να ολοκληρωθεί η καταβολή της ενίσχυσης.

Ετικέτες: επιστροφή ενοικίου

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Θεοδωρικάκος: «Στηρίζουμε 95 παραγωγικές επενδύσεις σε όλη την Κρήτη με 140 εκατ. ευρώ – Δημιουργούνται πάνω από 1.200 νέες θέσεις εργασίας»

    18 Σεπ 2026

  • Καύσιμα: Έφθασαν τα 2,20 ευρώ αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης – “Παγωμάρα” στην αγορά

    18 Σεπ 2026

  • Dentist Pass: Τι αλλάζει για τα παιδιά από το 2027 και ποιοι θα το δικαιούνται

    18 Σεπ 2026

  • Από Ιούλιο του 2027 η υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω τράπεζας

    18 Σεπ 2026

  • ΥΠΕΣ: Κατανέμει 75 εκατ. ευρώ σε δήμους για το “Βοήθεια στο Σπίτι”

    17 Σεπ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πολεμικό Ναυτικό: Έως τις 14/09 οι αιτήσεις για 300 προσλήψεις ΕΠΟΠ

    5 shares
    Share 2 Tweet 1
  • Μουσείο Ακρόπολης: Προκήρυξη για 131 προσλήψεις

    5 shares
    Share 2 Tweet 1
  • Χορμόβα (ΔΥΠΑ): Έρχονται 10.000 θέσεις εργασίας για γυναίκες – Ποιες έχουν προτεραιότητα

    5 shares
    Share 2 Tweet 1
  • ΔΥΠΑ: Πρόσκληση υποψηφίων αναπληρωτών εκπαιδευτικών για ΣΑΕΚ ΑμεΑ Αθήνας και ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης

    5 shares
    Share 2 Tweet 1
  • Αναπληρωτές: Έρχεται η ενδιάμεση φάση προσλήψεων – Θα φθάσουν τις 6.000

    5 shares
    Share 2 Tweet 1

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.