Όλες οι απαντήσεις για τους ωφελούμενους της Κοινωφελούς Εργασίας στο Δήμο Ηρακλείου - voucherergasia.gr
Εργασιακά

Όλες οι απαντήσεις για τους ωφελούμενους της Κοινωφελούς Εργασίας στο Δήμο Ηρακλείου

Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Κώστας Βαρδαβάς, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο Voucher Ergasia και είχε αναφερθεί σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τους επιτυχόντες της Κοινωφελούς Εργασίας.

Ο κ.Βαρδαβάς είχε μιλήσει στο Voucher Ergasia λίγες μέρες μετά τη γνωστοποίηση των προσωρινών αποτελεσμάτων, ωστόσο οι απαντήσεις του επί του θέματος παραμένουν επίκαιρες και άκρως χρήσιμες για τους επιτυχόντες του προγράμματος και δη αυτούς στο Δήμο Ηρακλείου.

– Πόσα άτομα περιμένει ο Δήμος Ηρακλείου;

Περιμένουμε 490. Περίπου 90 θα πάνε σε άλλες δομές. Το Υπουργείο δέσμευσε θέσεις για δομές της κεντρικής κυβέρνησης, δηλαδή για δομές εκτός υπηρεσιών Δήμου Ηρακλείου. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και μπορεί να προκύψουν προβλήματα καθώς ενώ την πρόσληψη και την σύμβαση με τους ωφελούμενους θα υπογράψει ο Δήμος Ηρακλείου, αυτοί θα τοποθετηθούν σε δομές που θα είναι αδύνατο να εποπτεύσει. Πολλές από αυτές μάλιστα τις δομές βρίσκονται εκτός διοικητικών ορίων του Δήμου Ηρακλείου. Εκεί υπάρχει ένα θέμα. Ελπίζω να βρεθεί μια λύση που θα μας διασφαλίζει.

– Υπάρχει κάποιος τρόπος ελέγχου σχετικά με τις προσλήψεις;

Το νούμερο ένα εργαλείο που αξιοποιούμε είναι η υπηρεσία. Έχει διαχειριστεί εκατοντάδες εργαζομένους, οπότε στρεφόμαστε πρώτα εκεί και ρωτάμε. Η πρώτη πόρτα που χτυπάμε είναι η υπηρεσία και έτσι καλύπτουμε ένα 70% τις θέσεις αυτές. Μέσα από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας έχουμε γνωρίσει κόσμο που ξέρουμε τι έκαναν και πόσο καλοί ήταν, που δεν είδαν περιστασιακά την εργασία. Με τα δίμημα εμείς απολογούμαστε. Εγώ λέω πάντα πως είμαστε εδώ για να έχουμε συγκεκριμένες ευθύνες. Εγώ πήρα, για παράδειγμα τον Βαρδαβά, γιατί μου κάνει τη δουλειά. Εμένα με ενδιαφέρει να γίνει η δουλειά και αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Ο κόσμος έχει το δικαίωμα να με κρίνει.

– Έχετε κάποιες συμβουλές να δώσετε στους ωφελούμενους της κοινωνικής εργασίας;

Η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν βλέπουμε τους ωφελούμενους ως ανθρώπους που έρχονται για να πάρουν ένα επίδομα και να ενταχθούν στην παθογένεια της δημόσιας διοίκησης. Εμείς θέλουμε να αισθανθούν κομμάτι ενός μηχανισμού που παράγει. Να έρχονται εδώ με όρεξη, να είναι παραγωγικοί και να βλέπουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους. Μετά από μία μακροχρόνια ανεργία, αυτό θέλουν. Να ανέβει η ψυχολογία τους, να ενεργοποιηθούν ξανά. Με τους ανθρώπους αυτούς θα ενισχύσουμε συγκεκριμένες υπηρεσίες. Τις κοινωνικές μας δομές, υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και άλλες σημαντικές υπηρεσίες του δήμου. Σαν Δήμος Ηρακλείου, έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για να τους υποδεχθούμε. Δεν θέλουμε να χαθεί ούτε μία μέρα. Να μπουν χωρίς καθυστέρηση στην παραγωγική διαδικασία.

[blockquote style=”3″]«Στους ωφελούμενους δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε μία από τις πέντε ημέρες να μην είναι στο Δήμο, αλλά να είναι σε κάποιο φορέα ή ΚΕΚ, να επιμορφώνονται για να αποκτήσουν κι άλλες δεξιότητες ή να επικαιροποιήσουν κάποιες γνώσεις τους».[/blockquote]

– Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Δήμου με την έλευση των ωφελούμενων;

Θα ενισχύσουμε τον οδοκαθαρισμό, είναι πολύ σημαντικό αυτό. Θεωρούμε ότι θα είμαστε πανέτοιμοι ενόψει της τουριστικής περιόδου. Επίσης, τεχνίτες και εργάτες γενικών καθηκόντων θα ενισχύσουν τη συντήρηση δημοτικών και σχολικών κτιρίων, παιδικών χαρών, μικρών έργων αυτεπιστασίας μέσα στην πόλη. Θα ενισχύσουμε την οδοποιία, οδηγούς, χειριστές μηχανημάτων και φυσικά οι κοινωνικές υπηρεσίες. Όλα αυτά είναι έργα καθημερινότητας και εκεί θα πέσει αρχικά το βάρος. Επίσης, στον τομέα του αθλητισμού, όπως ξέρετε είμαστε ο μόνος Δήμος που λειτουργεί και αξιοποιεί τις ολυμπιακές του εγκαταστάσεις, το Παγκρήτιο το νέο κλειστό γυμναστήριο στα δυο αοράκια καθώς επίσης και δεκάδες άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Όλα αυτά απαιτούν προσωπικό. Η βιωσιμότητα αυτών των εγκαταστάσεων κρίνεται και από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Αξιοποιούμε αυτούς τους ανθρώπους και καλύπτουν ανάγκες.

[blockquote style=”3″]ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ να δείτε τα οριστικά αποτελέσματα της κοινωφελούς εργασίας[/blockquote]

– Υπάρχει ενδεχόμενο παραμονής και μετά το τέλος της σύμβασης κάποιων εκ των ωφελούμενων;

Το πρόγραμμα εξ όσων γνωρίζουμε ποτέ δεν έδωσαν τη δυνατότητα ανανέωσης ή επέκτασης. Δεν είναι θέμα Δήμου, είναι θέμα ΟΑΕΔ. Οπότε είναι λάθος να δίνουμε ελπίδες, ειδικά σε μακροχρόνια ανέργους.

[blockquote style=”3″]ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να διαβάσετε χρήσιμες συμβουλές για τους ωφελούμενους της κοινωφελούς εργασίας[/blockquote]

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ