voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία ηθοποιός Μάρω Κοντού

    Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία ηθοποιός Μάρω Κοντού

    Παράταση για τις παλιές ταυτότητες – Πού θα γίνονται δεκτές και μέχρι πότε

    Το ελληνικό διαβατήριο εντάσσεται στο Gov.gr Wallet

    Φαρμακείο αυτοκινήτου: Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί και από πότε θα ισχύει ο νέος κανόνας

  • Εκπαίδευση
    Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

    Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την κατάρτιση εντός εργασιακού περιβάλλοντος, στο επίκεντρο εκδήλωσης του Υπουργείου Παιδείας

    πανελλαδικες-επαλ-τριτη-μετρα-προστασιας

    Οι αναβαθμολογήσεις των γραπτών στο μάθημα της Γλώσσας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν ξεπέρασαν το 9,4%

    Με απόλυτη ασφάλεια οι Πανελλαδικές διαβεβαιώνουν τα αρμόδια υπουργεία

    Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026 – Μέχρι αύριο, Πέμπτη, η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου

    Ζαχαράκη: Ετοιμάζουμε νέο σύγχρονο και ενιαίο πλαίσιο διδασκαλίας των αγγλικών από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο

    Ζαχαράκη: Εκτός κάδρου η Α’ Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ – Νωρίτερα τ’ αποτελέσματα των Πανελλαδικών

  • Θέσεις εργασίας
    ΕΣΥ: Παράταση στις αιτήσεις πρόσληψης για το λοιπό επικουρικό προσωπικό

    ΕΣΥ: Παράταση στις αιτήσεις πρόσληψης για το λοιπό επικουρικό προσωπικό

    Στον αέρα η πληρωμή των επιτηρητών στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

    ΑΣΕΠ: Νέα προγραμματική συμφωνία με το ΕΚΠΑ για τον Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό

    ΣΤΑΣΥ: Νέα προκήρυξη για 13 προσλήψεις

    ΣΤΑΣΥ: Νέα προκήρυξη για 13 προσλήψεις

    ΑΣΕΠ 5Κ/2021 : Έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων από επιλαχόντες στο Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος

    ΑΣΕΠ 6Κ/2026: Εκδόθηκε η προκήρυξη για 315 προσλήψεις στο Δημόσιο

  • Οικονομία
    Μέχρι τις 26 Ιουλίου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

    Έως και την Παρασκευή 24 Ιουλίου η παράταση για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος

    ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ: Παράταση έως τις 22 Ιουλίου για τα επιδόματα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες

    Επιδότηση ανακαίνισης σπιτιού: Οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι

    «Ανακαίνιση Κατοικίας»: Διευρύνονται τα κριτήρια για συμμετοχή στο πρόγραμμα

    Τέλος η επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων

    «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ»: Αύξηση προϋπολογισμού κατά 10 εκατ. ευρώ και παράταση έως την 31η Δεκεμβρίου 2026

  • Εργασιακά
    ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας

    ΔΥΠΑ: Έρχονται προγράμματα απασχόλησης, κατάρτισης και μαθητείας

    Έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις

    ΔΥΠΑ: Νέος κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων, με επίκεντρο τις ανάγκες κάθε περιφέρειας

    Καταργήθηκαν το επίδομα επίσχεσης και άλλα δύο ειδικά βοηθήματα ανέργων

    Επίδομα αδείας: Πώς μπορείτε να υπολογίσετε τα χρήματα που θα λάβετε

    Το στοίχημα των νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας (πινακες)

    Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν τον Δεκαπενταύγουστο

  • VOUCHER
    «Κουπόνια» για διακοπές έως 300 ευρώ ανά εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα

    Τουρισμός για Όλους 2026: Μέχρι 600 ευρώ η επιδότηση

    Προπληρωμένη κάρτα: Όλες οι αλλαγές στα επιδόματα

    Νίκη Κεραμέως: Νέο πρόγραμμα 8.000 θέσεων εργασίας για άνεργους 55 ετών και άνω

    upourgeio-politismou-vivlia

    ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο, 9 Ιουλίου, οι αιτήσεις για τις 150.000 επιταγές αγοράς βιβλίων

    Voucher έως 70 ευρώ για smartphone: Πώς θα το πάρετε

  • Πολιτική
    Κυρ. Μητσοτάκης: Στο τέλος της τετραετίας θα παραδώσουμε το καλύτερο ΕΣΥ που είχε ποτέ η χώρα

    Κυρ. Μητσοτάκης: Στο τέλος της τετραετίας θα παραδώσουμε το καλύτερο ΕΣΥ που είχε ποτέ η χώρα

    Κυριάκος Πιερρακάκης: «Το IRIS είναι το success story της ελληνικής ψηφιακής οικονομίας»

    Κυρ. Πιερρακάκης: Στις τράπεζες υπάρχει ρευστότητα που περιμένει να γίνει ανάπτυξη

    Σχοινάς: Εξασφαλίσαμε 21 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για λιπάσματα – Έρχονται ακόμη 1,1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες

    Σχοινάς: Εξασφαλίσαμε 21 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για λιπάσματα – Έρχονται ακόμη 1,1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες

    Έρχονται «κανόνια» στα μισθώματα των επαγγελματικών ακινήτων

    Χατζηδάκης για τα ακίνητα: Έρχονται τέσσερις νέες πρωτοβουλίες του νόμου για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη

  • Εκλογές
    Μια πρωτοβουλία για τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές από την Παρέμβαση Νέων

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Συνεντεύξεις

Ν. Κεραμέως: Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία συνιστούν συνταγή δημοσιονομικού εκτροχιασμού

από NEWS ROOM
21/09/2025
σε Συνεντεύξεις
111
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου νομοσχεδίου, με τίτλο «Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας-Στήριξη στον Εργαζόμενο-Προστασία στην Πράξη», του οποίου η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, αναλύει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

Όπως επισημαίνει η υπουργός, «πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκύψει από την ίδια την αγορά εργασίας και απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της. Αποτελείται από οκτώ άξονες και εμπεριέχει ρυθμίσεις που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του εργασιακού πλαισίου, την απλοποίηση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη στήριξη των εργαζομένων μέσω της θωράκισης των δικαιωμάτων τους, την ενίσχυση της εργασιακής τους ασφάλειας, τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και τη διαμόρφωση ενός διαφανούς και σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος».

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η διάταξη για την επέκταση της δυνατότητας εργασίας έως 13 ώρες ημερησίως στον ίδιο εργοδότη, η κυρία Κεραμέως ξεκαθαρίζει ότι δεν παραβιάζεται κανένα εργασιακό δικαίωμα. «Η εργασία έως 13 ώρες ισχύει σήμερα για δύο ή περισσότερους εργοδότες. Γιατί να μην μπορεί ένας εργαζόμενος, αν το επιθυμεί, να εργάζεται στον ίδιο εργοδότη, χωρίς να χρειάζεται να μετακινείται, αλλά και να αμείβεται με προσαύξηση 40%; Γιατί, αν δουλεύω σε δεύτερο εργοδότη, πληρώνομαι μερική απασχόληση, ενώ, αν δουλέψω 13 ώρες στον ίδιο εργοδότη, θα αμειφθώ συν 40% κάθε ώρα. Προσθέτω ότι στη διάταξη έχει προβλεφθεί ρητά η συναίνεση του εργαζομένου και πρέπει να τηρούνται τα εβδομαδιαία και ετήσια όρια εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι η 13ωρη εργασία δεν μπορεί να εφαρμόζεται πάνω από 37 ημέρες τον χρόνο. Όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο εφαρμογής και, ακριβώς, για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τηρείται, ενσωματώσαμε μία ακόμα ρητή πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή υπερωριακής εργασίας και η άρνηση αυτή δεν μπορεί να συνιστά λόγο απόλυσης. Πέρα από τις ασφαλιστικές δικλείδες και τη δυνατότητα ανώνυμης καταγγελίας στο 1555, η μεγάλη μείωση της ανεργίας από το 18% στο 8% αυξάνει σημαντικά την ισχύ των εργαζομένων, με τους εργοδότες να αναζητούν εναγωνίως εργαζομένους και να περιορίζονται ολοένα και περισσότερο φαινόμενα καταχρηστικών συμπεριφορών» διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι ο διάλογος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο και τονίζει ότι, μέχρι το τέλος του έτους, θα προχωρήσει η κατάρτιση οδικού χάρτη για την ενίσχυσή τους.

ΣχετικάΆρθρα

Κεραμέως: Πρόσθετοι ωφελούμενοι από τη ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας

09/07/2026

Ν. Κεραμέως: Καταργούμε οριστικά τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας, θέτοντας τέλος στην ομηρία χιλιάδων συμπολιτών μας

03/07/2026

Αναφορικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς έως το 2027, η κυρία Κεραμέως σημειώνει ότι, με την κατάργησή της, ικανοποιείται ένα βασικό αίτημα των συνταξιούχων, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά ότι «βασικό μας μέλημα είναι η διεύρυνση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς αφορά περίπου 670.000 συνταξιούχους, οι οποίοι, από τον Ιανουάριο του 2026, θα λάβουν για πρώτη φορά κάποια αύξηση στη σύνταξή τους, ενώ, από τον Ιανουάριο του 2027, όλοι οι συνταξιούχοι ανεξαιρέτως θα λαμβάνουν την προβλεπόμενη αύξηση στο 100% της».

Μεταξύ άλλων, η κυρία Κεραμέως αναφέρεται εκτενώς στα θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ, καθώς και στη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στη μείωση των εκκρεμών συντάξεων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει ότι η ενίσχυση της απασχόλησης, η προσβασιμότητα στην εργασία και οι ίσες ευκαιρίες αποτελούν βασική μέριμνα του Υπουργείου.

Επίσης, προσθέτει ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί και ο επαναπατρισμός των Ελλήνων που άφησαν τη χώρα μας, αναζητώντας μία καλύτερη επαγγελματική ευκαιρία, κυρίως τα χρόνια της κρίσης. Μάλιστα, η κυρία Κεραμέως συμπληρώνει ότι η επόμενη δράση εξωστρέφειας, στο πλαίσιο του Rebrain Greece, θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στις 7 Δεκεμβρίου 2025.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει αν προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Εργασίας απαντά μεταξύ άλλων: «Οι ανακοινώσεις του κ. Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε υπεύθυνο πολιτικό. Παροχές χωρίς κοστολόγηση ή λάθος κοστολόγηση, όπως ο 13ος μισθός, και χωρίς να εξηγείται πώς θα χρηματοδοτηθούν ή πώς συνάδουν με το όριο δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται, δυστυχώς, για συνταγή δημοσιονομικού εκτροχιασμού, που, αν εφαρμοζόταν, θα έφερνε και πάλι τη χώρα μας σε καταστάσεις σοβαρού δημοσιονομικού ελλείμματος, καταστάσεις που κόστισαν ακριβά στην Ελλάδα και ταλαιπώρησαν για χρόνια όλους μας».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκης Κεραμέως, στη δημοσιογράφο, Γεωργία Μπάρλα, για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

 

Ερ: Κυρία Κεραμέως, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ τη σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς έως το 2027. Πόσους συνταξιούχους αφορά συνολικά αυτό το μέτρο; Μπορείτε να μας παραθέσετε ενδεικτικά παραδείγματα που να αποτυπώνουν το πρακτικό όφελος στο μηνιαίο εισόδημά τους;

Απ: Με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ικανοποιούμε ένα βασικό αίτημα των συνταξιούχων, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά ότι βασικό μας μέλημα είναι η διεύρυνση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς αφορά περίπου 670.000 συνταξιούχους, οι οποίοι, από τον Ιανουάριο του 2026, θα λάβουν για πρώτη φορά κάποια αύξηση στη σύνταξή τους, ενώ, από τον Ιανουάριο του 2027, όλοι οι συνταξιούχοι ανεξαιρέτως θα λαμβάνουν την προβλεπόμενη αύξηση στο 100% της.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: συνταξιούχος με 14.000 ευρώ φορολογητέο εισόδημα και μηνιαίο καθαρό εισόδημα 1.080 ευρώ θα λάβει 263 ευρώ καθαρά από την αύξηση, βάσει ΑΕΠ και πληθωρισμού, 250 ευρώ από την ενίσχυση του Νοεμβρίου και 80 ευρώ μείωση φόρου εισοδήματος, σύνολο 593 ευρώ καθαρά. Αν υπόκειται σε προσωπική διαφορά, θα λάβει κατ’ ελάχιστον 462 ευρώ καθαρά.

Γνωρίζουμε τις ανάγκες των πολιτών και ενισχύουμε διαρκώς το διαθέσιμο εισόδημά τους, εξαντλώντας τα όρια των δημοσιονομικών περιθωρίων της χώρας μας.

Ερ: Ολοκληρώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, με τίτλο «Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας-Στήριξη στον Εργαζόμενο-Προστασία στην Πράξη». Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου νομοσχεδίου;

Απ: Πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκύψει από την ίδια την αγορά εργασίας και απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της.

Αποτελείται από οκτώ άξονες και εμπεριέχει ρυθμίσεις που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του εργασιακού πλαισίου, την απλοποίηση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη στήριξη των εργαζομένων μέσω της θωράκισης των δικαιωμάτων τους, την ενίσχυση της εργασιακής τους ασφάλειας, τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και τη διαμόρφωση ενός διαφανούς και σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος.

Οι προωθούμενες διατάξεις ενισχύουν τη στήριξη στους εργαζόμενους, καθώς προβλέπουν, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερες ελευθερίες στην τετραήμερη εργασία και στο αίτημα του εργαζομένου για την κατανομή της ετήσιας άδειας αναψυχής και αύξηση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος κυοφορίας και λοχείας.

Επίσης, προβλέπεται ότι το επίδομα γονικής αδείας είναι ανεκχώρητο, ακατάσχετο, αφορολόγητο, ενώ απαγορεύει ρητά μειώσεις στις αποδοχές, μετά την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Παράλληλα, περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες διευκολύνουν τις επιχειρήσεις, όπως, για παράδειγμα, σημαντική απλοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης, fast-track προσλήψεις ορισμένου χρόνου για επείγουσες ανάγκες και κατάργηση πολλών εντύπων, των οποίων η πληροφορία ήδη υποβάλλεται ψηφιακά.

Ερ: Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα έχει προκαλέσει η διάταξη που επεκτείνει τη δυνατότητα εργασίας έως 13 ώρες ημερησίως στον ίδιο εργοδότη. Πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία, μέχρι πρότινος, ίσχυε μόνο στην περίπτωση απασχόλησης σε δύο διαφορετικούς εργοδότες, με την προϋπόθεση της τήρησης των ορίων απασχόλησης και ανάπαυσης. Τι απαντάτε στην κριτική ότι παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα; Ποιες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί για την αποφυγή ενδεχόμενων καταχρήσεων;

Απ: Δεν παραβιάζεται κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Η εργασία έως 13 ώρες ισχύει σήμερα για δύο η περισσότερους εργοδότες. Γιατί να μην μπορεί ένας εργαζόμενος, αν το επιθυμεί, να εργάζεται στον ίδιο εργοδότη, χωρίς να χρειάζεται να μετακινείται, αλλά και να αμείβεται με προσαύξηση 40%; Γιατί, αν δουλεύω σε δεύτερο εργοδότη, πληρώνομαι μερική απασχόληση, ενώ, αν δουλέψω 13 ώρες στον ίδιο εργοδότη, θα αμειφθώ συν 40% κάθε ώρα.

Προσθέτω ότι στη διάταξη έχει προβλεφθεί ρητά η συναίνεση του εργαζομένου και πρέπει να τηρούνται τα εβδομαδιαία και ετήσια όρια εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι η 13ωρη εργασία δεν μπορεί να εφαρμόζεται πάνω από 37 ημέρες τον χρόνο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο εφαρμογής και, ακριβώς, για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τηρείται, ενσωματώσαμε μία ακόμα ρητή πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή υπερωριακής εργασίας και η άρνηση αυτή δεν μπορεί να συνιστά λόγο απόλυσης.

Πέρα από τις ασφαλιστικές δικλείδες και τη δυνατότητα ανώνυμης καταγγελίας στο 1555, η μεγάλη μείωση της ανεργίας από το 18% στο 8% αυξάνει σημαντικά την ισχύ των εργαζομένων, με τους εργοδότες να αναζητούν εναγωνίως εργαζομένους και να περιορίζονται ολοένα και περισσότερο φαινόμενα καταχρηστικών συμπεριφορών.

Ερ: Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τη διευκόλυνση των προσλήψεων μέσω απλοποιημένων διαδικασιών. Ποια μέτρα θεσπίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση και με ποιον τρόπο διασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων;

Απ: Απλοποιούμε τις διαδικασίες με διαφάνεια προς όφελος εργαζομένων και αγοράς εργασίας και διασφαλίζουμε τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, απαιτούνται τέσσερα έγγραφα για μία πρόσληψη. Εφεξής, θα απαιτείται μόνο ένα προς διευκόλυνση όλων.

Δημιουργούμε μία εφαρμογή για όλες της επιχειρήσεις, μέσω της οποίας θα μπορούν να γίνουν fast-track προσλήψεις για την κάλυψη επειγουσών αναγκών, για έως δύο ημέρες την εβδομάδα.

Η λειτουργία της θα είναι απλή: η επιχείρηση θα δηλώνει στην ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί τους ουσιώδεις όρους εργασίας και ο εργαζόμενος θα τους λαμβάνει σε μορφή ειδοποίησης, που μπορεί ή όχι να αποδεχτεί, μέσω της εφαρμογής MyErgani.

Με την πρόταση της επιχείρησης και την αποδοχή του εργαζομένου θα αναγγέλλεται νομίμως η σύμβαση εργασίας στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» ΙΙ. Έτσι, διευκολύνεται σημαντικά η διαδικασία της αναγγελίας.

Ερ: Με άλλη διάταξη προωθείται μεγαλύτερη ελευθερία στο δικαίωμα του εργαζομένου να αιτηθεί την κατανομή της ετήσιας άδειας. Ποιες είναι οι αλλαγές σε σχέση με το ισχύον νομικό πλαίσιο;

Απ: Μέχρι σήμερα, βάσει νόμου, η άδεια έπρεπε να λαμβάνεται από τον εργαζόμενο αδιαίρετη, σε μία περίοδο, ενώ, με αίτημα του εργαζομένου, ήταν δυνατή η κατάτμηση του χρόνου αδείας, ωστόσο έπρεπε τουλάχιστον οι δύο εβδομάδες να λαμβάνονται συνεχόμενα.

Με το νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο, εφόσον το επιθυμεί, να αιτηθεί επιμερισμό της άδειάς του σε περισσότερα χρονικά διαστήματα, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του.

Για παράδειγμα, θα μπορεί να λάβει την ετήσια άδειά του τμηματικά σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους εντός του ίδιου έτους.

Με τη διάταξη αυτή, συνεισφέρουμε στη συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή, καθώς και στον καλύτερο προγραμματισμό των οικογενειών.

Ερ: Παράλληλα, με αφορμή την πρόσφατη επιστολή σας προς τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για την υποβολή προτάσεων σχετικά με το υπό διαμόρφωση σχέδιο δράσης για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατάρτισης του σχεδίου και ποια βασικά σημεία επιδιώκει το Υπουργείο Εργασίας να ενσωματωθούν σε αυτό, με στόχο την ενίσχυση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας;

Απ: Ο διάλογος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο και δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για τη συμμετοχή τους.

Από τη μέχρι σήμερα διαδικασία, διαφαίνεται ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πεδία σύγκλησης.

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τελικές προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, τις οποίες θα εξετάσουμε και, εν συνεχεία, μέχρι το τέλος του έτους, θα προχωρήσουμε στην κατάρτιση οδικού χάρτη για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ερ: Πώς εξελίσσεται έως σήμερα η πορεία εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας;

Απ: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο προστατεύει τους εργαζόμενους, αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.

Τα αποτελέσματα στους κλάδους που υπάγονται στην εφαρμογή της είναι εντυπωσιακά, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες. Στο πρώτο επτάμηνο του 2025, οι καταγεγραμμένες υπερωρίες εμφανίζονται αυξημένες κατά 80% σε σχέση με το ανάλογο επτάμηνο του 2024.

Εντός του 2025, έχουν ήδη καταγραφεί περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια υπερωρίες, αριθμός αυξημένος κατά 1,5 εκατομμύρια ώρες συγκριτικά με το αντίστοιχο 7μηνο του 2024.

Η υψηλότερη αύξηση καταγεγραμμένων υπερωριών παρουσιάζεται στον κλάδο του τουρισμού (+728%), ενώ ακολουθεί ο κλάδος της εστίασης με αύξηση +301%. Σημαντική παραμένει η αύξηση και στους υπόλοιπους τομείς απασχόλησης που εντάχθηκαν στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Ενδεικτικά, το λιανεμπόριο καταγράφει αύξηση +105% και η βιομηχανία +65%.

Είναι σαφές ότι πολλές από τις υπερωρίες αυτές υφίσταντο και πριν από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ωστόσο, στην πλειονότητά τους, προφανώς, δεν καταγράφονταν. Πλέον, οι εργαζόμενοι αμείβονται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους, ενώ προστατεύονται και οι επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ερ: Περνώντας στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης, ποια είναι η συνολική στρατηγική του e-ΕΦΚΑ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του προς τους πολίτες, με στόχο την ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση; Επίσης, ποια είναι η τρέχουσα εικόνα σχετικά με την πορεία έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων;

Απ: Πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάσαμε τη νέα υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ, DASHBOARD-myEFKA. Πρόκειται για μία πλατφόρμα η οποία συγκεντρώνει το ψηφιακό ασφαλιστικό προφίλ του κάθε πολίτη, προσφέροντας διαφάνεια, ταχύτητα, αλλά και απλοποίηση των διαδικασιών.

Μέσω της νέας πλατφόρμας, οι πολίτες έχουν άμεση πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, όπως είναι, για παράδειγμα, η ασφαλιστική ιστορία, πληρωμές και έκδοση πιστοποιητικών.

Με τη νέα αυτή υπηρεσία, γίνεται ακόμα ένα βήμα προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ, ο οποίος περιλαμβάνει αναβάθμιση των ΚΕΠΑ, ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού, αλλά και το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2026.

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί και ως προς τον χρόνο έκδοσης νέων συντάξεων. Σήμερα, ο μέσος χρόνος είναι κάτω από 50 ημέρες από 500 ημέρες που ήταν το 2019.

Οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 14% από τον Ιούνιο του 2024 και συνολικά κατά 89% από το 2021. Επίσης, οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 24% από τον Ιούνιο του 2024.

Ως προς τις διεθνείς συντάξεις, οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες έχουν μειωθεί κατά 23%, ενώ, από το 2019 μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί συνολικά περισσότερες από 1,1 εκατομμύρια κύριες συντάξεις.

Ερ: Έχετε δηλώσει κατά καιρούς την ανάγκη ενίσχυσης της απασχόλησης, με στόχευση σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και τα άτομα με αναπηρία. Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε την παρουσία τους στην αγορά εργασίας;

Απ: Η ενίσχυση της απασχόλησης, η προσβασιμότητα στην εργασία και οι ίσες ευκαιρίες αποτελούν βασική μέριμνα του Υπουργείου.

Στην κατεύθυνση αυτή, ειδικά για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, διενεργούμε μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.000 ανέργων που ανήκουν σε δύσκολα εξυπηρετήσιμες πληθυσμιακές ομάδες, πρόγραμμα απασχόλησης για την πρόσληψη 2.000 ανέργων AμεΑ σε δήμους της χώρας, καθώς και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ειδικά για συμπολίτες μας με αναπηρία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η μέριμνά μας για τα άτομα με αναπηρία ωστόσο είναι συνολική. Με γνώμονα τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, προχωρήσαμε στην αναμόρφωση της διαδικασίας αξιολόγησης αναπηρίας από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), τα οποία ενισχύουμε κτιριακά, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Παράλληλα, αναθεωρήσαμε και διευρύναμε τον πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων, ώστε τα άτομα με αναπηρία που πάσχουν να μην χρειάζεται να πιστοποιούνται επανειλημμένως. Αυξήσαμε τη διαχειριστική δυνατότητα Επιτροπών κατά 29%, μειώνοντας δραστικά τις εκκρεμότητες των ΚΕΠΑ και του χρόνου αναμονής πιστοποίησης.

Ερ: Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δίνει μεγάλη βαρύτητα στον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω της δράσης εξωστρέφειας Rebrain Greece. Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις που σχεδιάζει το Υπουργείο, ποια είναι τα κίνητρα που δίνονται, για να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν και πόσοι το έχουν ήδη κάνει;

Απ: Ο επαναπατρισμός των Ελλήνων που άφησαν τη χώρα μας, αναζητώντας μία καλύτερη επαγγελματική ευκαιρία, κυρίως τα χρόνια της κρίσης, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας.

Πέραν των φορολογικών μέτρων και των άλλων κινήτρων που έχουμε θεσμοθετήσει, πραγματοποιούμε ως Υπουργείο Εργασίας δράσεις εξωστρέφειας στο πλαίσιο του Rebrain Greece. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει τέσσερις εκδηλώσεις σε Άμστερνταμ, Ντίσελντορφ, Λονδίνο και Στουτγκάρδη, με τη συμμετοχή περισσότερων από 5.000 συμπατριωτών μας, ενώ η πέμπτη κατά σειρά εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στις 7 Δεκεμβρίου.

Μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές αναδεικνύουμε τις σπουδαίες επαγγελματικές ευκαιρίες που υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα και δημιουργούμε «γέφυρα» μεταξύ Ελλήνων επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό με κορυφαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και αναζητούν εξειδικευμένα στελέχη για καίριες θέσεις.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, από τους 666.000 συμπολίτες μας που έφυγαν το διάστημα 2010-2023, έχουν επιστρέψει 420.000.

Συνεχίζουμε, για να δώσουμε και σε άλλους συμπατριώτες μας που επιθυμούν να επιστρέψουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Η τελική απόφαση είναι δική τους.

Ερ: Πόσο προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη ένα πρόγραμμα με πολύ μεγαλύτερες παροχές για εργαζόμενους και συνταξιούχους;

Απ: Οι ανακοινώσεις του κ. Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε υπεύθυνο πολιτικό. Παροχές χωρίς κοστολόγηση ή λάθος κοστολόγηση, όπως ο 13ος μισθός, και χωρίς να εξηγείται πώς θα χρηματοδοτηθούν ή πώς συνάδουν με το όριο δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται, δυστυχώς, για συνταγή δημοσιονομικού εκτροχιασμού, που, αν εφαρμοζόταν, θα έφερνε και πάλι τη χώρα μας σε καταστάσεις σοβαρού δημοσιονομικού ελλείμματος, καταστάσεις που κόστισαν ακριβά στην Ελλάδα και ταλαιπώρησαν για χρόνια όλους μας.

Δεν προβληματίζει η επίδραση των εξαγγελιών στην κοινωνία, αφού οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, διαπιστώνουν τη θετική πορεία της οικονομίας και δεν επιθυμούν να πάνε χαμένες οι θυσίες ετών. Αυτό που προβληματίζει είναι η αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιληφθεί πώς λειτουργούν τα δημόσια οικονομικά και η ευκολία με την οποία υιοθετεί λογικές ανευθυνότητας. Δεν μπορεί, μετά τα όσα έχουμε περάσει, η οικονομία να προσεγγίζεται ως πεδίο ασκήσεων ψηφοθηρίας.

Η κυβέρνησή μας, με σταθερότητα και συνέπεια, οδηγεί την οικονομία σε δρόμους ανάπτυξης, μειώνοντας το δημόσιο χρέος και επιστρέφοντας το πλεόνασμα στην κοινωνία.

Ετικέτες: Νίκη Κεραμέως

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Ν. Κεραμέως: Καταργούμε οριστικά τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας, θέτοντας τέλος στην ομηρία χιλιάδων συμπολιτών μας

    3 Ιούλ 2026

  • Νίκη Κεραμέως: Η Κοινωνική Συμφωνία για τις ΣΣΕ φέρνει καλύτερους μισθούς για πάνω από 400.000 εργαζόμενους

    28 Ιούν 2026

  • Πιερρακάκης: Ο εξωδικαστικός είναι πλέον το βασικό εργαλείο προστασίας της πρώτης κατοικίας

    26 Ιούν 2026

  • Ζαχαράκη για Πανελλαδικές: «Έως 29/6 οι βαθμολογίες, τέλος Ιουλίου τα αποτελέσματα»

    16 Ιούν 2026

  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027 – Τι είπε για την ακρίβεια

    11 Ιούν 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΑΣΕΠ: 1Κ/2021 – Έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων από Επιλαχόντες κλάδου – ειδικότητας ΠΕ Περιβάλλοντος/Χημικός Ναυτιλίας

    ΑΣΕΠ: Από αύριο οι αιτήσεις για προσλήψεις στο Δημόσιο

    222 shares
    Share 89 Tweet 56
  • Νέο πρόγραμμα απασχόλησης της ΔΥΠΑ για ανέργους 55 ετών και άνω: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

    138 shares
    Share 55 Tweet 35
  • ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο, 9 Ιουλίου, οι αιτήσεις για τις 150.000 επιταγές αγοράς βιβλίων

    90 shares
    Share 36 Tweet 23
  • ΣΤΑΣΥ: Άρχισε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για μόνιμες προσλήψεις με απολυτήριο Λυκείου

    29 shares
    Share 12 Tweet 7
  • Επίδομα Παιδιού: Πότε θα γίνει η πληρωμή της τρίτης δόσης

    29 shares
    Share 12 Tweet 7

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.