voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Την καταβολή των αναπηρικών επιδομάτων πριν από το Πάσχα ζητά η ΕΣΑμεΑ

    Οκτώ αλλαγές σε στέγαση και αναπηρία που φέρνει ο νόμος του υπ. Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας

    Πέθανε η Μαίρη Λίντα

    Πέθανε η Μαίρη Λίντα

    Tα νέα μέτρα για τα ηλεκτρικά πατίνια: Απαγόρευση στους ανηλίκους και ηλεκτρονικό μητρώο για όλα τα οχήματα

    Συστάσεις του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τον καύσωνα

  • Εκπαίδευση
    Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας για τους διορισμούς μονίμων και τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

    Σχεδόν 5.500 οι νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2026-27

    Πανελλαδικών 2017 Βάσεις 2017

    Αύριο, Πέμπτη, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

    Με απόλυτη ασφάλεια οι Πανελλαδικές διαβεβαιώνουν τα αρμόδια υπουργεία

    Βάσεις εισαγωγής: Πότε θα γίνει η ανακοίνωση

    Κλειστοί έξι βρεφονηπιακοί σταθμοί στα Χανιά λόγω κρουσμάτων

    ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τους 28 βρεφονηπιακούς σταθμούς

  • Θέσεις εργασίας

    Λιμενικό Σώμα: 500 προσλήψεις εκτός πανελλαδικών εξετάσεων

    ΑΣΕΠ 5Κ/2021 : Έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων από επιλαχόντες στο Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος

    ΑΣΕΠ 6Κ/2026: Από 21/07 οι αιτήσεις για 315 προσλήψεις στο Δημόσιο

    Σχοινάς: Εξασφαλίσαμε 21 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για λιπάσματα – Έρχονται ακόμη 1,1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες

    Σχοινάς: Προσλήψεις 40 νέων στελεχών στον ΕΦΕΤ

    ΣΤΑΣΥ: Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις εκδοτών εισιτηρίων

  • Οικονομία

    ΑΑΔΕ: Ψηφιακή υποβολή και επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης των τελωνειακών αμφισβητήσεων

    Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για το Fuel Pass

    Fuel Pass: Τι θα συμβεί αν δεν το εξαργυρώσετε

    Κτηματολόγιο: Παράταση μέχρι 3 Αυγούστου σε Κρήτη, Λέσβο και Λήμνο

    Προπληρωμένη κάρτα: Όλες οι αλλαγές στα επιδόματα

    Μηνιαίο βοήθημα 565 ευρώ από τη ΔΥΠΑ – Ποιοι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούνται την επιδότηση

  • Εργασιακά
    Το στοίχημα των νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας (πινακες)

    Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν τον Δεκαπενταύγουστο

    Συντάξεις: Πώς θα εκτυπώσετε την προσωπική σας διαφορά

    Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου

    e-ΕΦΚΑ: Ποιοι πληρώνονται σήμερα

    Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται και τι υποχρεούνται να πληρώσουν οι εργοδότες

    Δυναμική η οικοδομική δραστηριότητα παρά τις ανατιμήσεις των υλικών – Υπεγραφη η κλαδική συμβαση

    Έκτακτα μέτρα λόγω καύσωνα: Υποχρεωτική παύση υπαίθριων εργασιών την Τετάρτη σε Αττική και τρεις περιφέρειες

  • VOUCHER
    Προπληρωμένη κάρτα: Όλες οι αλλαγές στα επιδόματα

    ΔΥΠΑ: Σχεδόν 48.000 ωφελούμενοι από προγράμματα απασχόλησης στην Πελοπόννησο

    Κλειστοί έξι βρεφονηπιακοί σταθμοί στα Χανιά λόγω κρουσμάτων

    ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τους 28 βρεφονηπιακούς σταθμούς

    Voucher παιδικοί σταθμοί 2026-2027: Ποια ΑΦΜ υποβάλλουν αίτηση σήμερα

    Voucher για παιδικούς σταθμούς: Ανοιχτή η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

  • Πολιτική
    Προσχέδιο προϋπολογισμού: Ανάπτυξη 2,1%, πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% έως 0,7% και μήνυμα δημοσιονομικής σταθερότητας

    Ψηφίστηκε ο Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ, η κατάργηση των περικοπών σε συντάξεις χηρείας και η απαγόρευση χρήσης πατινιών από ανήλικους κάτω των 17

    Κυρ. Μητσοτάκης: Τα 23 δισ. ευρώ του ΕΠΑ εφαλτήριο για αναπτυξιακό άλμα

    Κυρ. Μητσοτάκης: Τα 23 δισ. ευρώ του ΕΠΑ εφαλτήριο για αναπτυξιακό άλμα

    Προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής οι νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας – Ν. Κεραμέως: Τέλος σε μια κοινωνική αδικία δέκα ετών

    Οι 5+1 παρεμβάσεις της ΕΛ.Α.Σ για την δημόσια παιδεία

  • Εκλογές
    Μια πρωτοβουλία για τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές από την Παρέμβαση Νέων

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Τεχνολογία

Πολύ περιορισμένη η αρνητική επίπτωση της ψηφιακής μετάβασης στην απασχόληση στην Ελλάδα

από NEWS ROOM
31/07/2024
σε Τεχνολογία
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πολύ περιορισμένη -και μάλιστα σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ- εκτιμάται ότι θα είναι η όποια αρνητική επίπτωση της ψηφιακής μετάβασης στην απασχόληση στην Ελλάδα ώς το 2035, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), Ηλίας Λιβανός.

Με αφορμή νέα μελέτη του ευρωπαϊκού οργανισμού, με τίτλο «Digital skills ambitions in action», ο κ. Λιβανός εξηγεί ότι την κατάσταση για την ελληνική αγορά εργασίας, σε σχέση με την ΕΕ, φαίνεται ότι εξισορροπεί το γεγονός ότι κάποιοι από τους τομείς που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοματοποίησης, όπως η βιομηχανία και οι κατασκευές, δεν είναι το ίδιο ανεπτυγμένοι και κραταιοί στη χώρα μας, σε σχέση με άλλα κράτη – μέλη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα σενάρια που κατήρτισε το Cedefop για την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην αγορά εργασίας, ποιο από αυτά θα χαρακτήριζε ο κ. Λιβανός ως πιο εύλογο σχετικά με τη συνολική δημιουργία/απώλεια θέσεων εργασίας ώς το 2035; «Στο βασικό σενάριο ψηφιακής μετάβασης υποθέτουμε πως οι στόχοι σχετικά με την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και την ψηφιοποίηση της οικονομίας θα έχουν επιτευχθεί μέχρι το 2035. Βάσει του σεναρίου μας, η τεχνολογία αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 900.000 νέες θέσεις εργασίας συνολικά στην ΕΕ, σε τομείς που αναπτύσσουν και υποστηρίζουν την τεχνολογία. Σε συνολικό επίπεδο, η επίπτωση της τεχνολογίας στην απασχόληση θα είναι ελαφρώς αρνητική και το 2035 το συνολικό της επίπεδο αναμένεται να έχει υποχωρήσει κατά περίπου 5% συγκριτικά με τις προβλέψεις στις οποίες δεν λαμβάνεται υπόψη η επίδραση της ψηφιακής μετάβασης» εκτιμά.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν είναι παρά σενάρια, καθώς «η επίδραση της τεχνολογίας (χρήση ρομπότ/τεχνητής νοημοσύνης κ.λπ.) στην απασχόληση είναι αβέβαιη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα με την οποία θα αφομοιωθεί». Υπάρχουν δηλαδή παράγοντες, όπως η ύπαρξη -ή η έλλειψη- κεφαλαίων για την εισαγωγή της τεχνολογίας, η επάρκεια ενεργειακών πόρων για την τροφοδοσία του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι κανονισμοί της ΕΕ για την υιοθέτηση της ΤΝ κι η στάση των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ταχύτητα αφομοίωσης της τεχνολογίας -και κατ’ επέκταση στην επίδρασή της στην απασχόληση.

ΣχετικάΆρθρα

Επιχειρήσεις: Ο ρόλος της επικοινωνίας στην ψηφιακή μετάβαση

20/04/2024

Επιχειρήσεις: Ο ρόλος της επικοινωνίας στην ψηφιακή μετάβαση

15/04/2024

Σε ποιους τομείς εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η απασχόληση λόγω της ψηφιακής μετάβασης;

Οι τομείς στους οποίους η απασχόληση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί λόγω της ψηφιακής μετάβασης (στην περίοδο ώς το 2035) είναι κατά κύριο λόγο η έρευνα και ανάπτυξη (+178 000 θέσεις εργασίας), οι τηλεπικοινωνίες (+ 81 000) και η πληροφορική (+350 000). «Η ανάπτυξή τους οφείλεται στο γεγονός ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό αναπτύσσουν και στηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση. Όλοι οι υπόλοιποι τομείς θα έχουν μικρή πτώση στο συνολικό επίπεδο απασχόλησής τους. Ωστόσο, οι τομείς οι οποίοι θα επηρεαστούν περισσότερο αρνητικά είναι αυτοί με υψηλό ρίσκο αυτοματοποίησης: εμπόριο, γεωργία και κατασκευές. «Επίσης αρνητικός θα είναι ο αντίκτυπος σε τομείς που απασχολούν προσωπικό χαμηλών επιπέδων εκπαίδευσης όπως για παράδειγμα η εστίαση, αλλά και σε τομείς που χρήζουν άμεσης ψηφιακής εκπαίδευσης όπως διοικητικές υπηρεσίες, και πάλι το εμπόριο και κατασκευές» υπογραμμίζει ο κ. Λιβανός.

Στα εξειδικευμένα χειρωνακτικά επαγγέλματα, τρεις τομείς (γεωργία, μεταλλεία & παραγωγή μηχανημάτων και μεταποίηση τροφίμων) είναι αυτοί που θα επηρεαστούν πιο αρνητικά από την ΤΝ και την ψηφιακή μετάβαση γενικώς. Ποια είναι η εικόνα σε αυτούς τους κλάδους, ως προς την καθαρή απώλεια θέσεων εργασίας στην περίοδο ώς το 2035; Στη γεωργία αναμένεται να χαθούν στην ΕΕ 336.000 θέσεις εργασίας, στον κλάδο των τροφίμων 318.000 και στα μεταλλεία 16.000.  Ο βασικός λόγος είναι η υψηλή έκθεση των τομέων αυτών στην τεχνολογία. Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, η Ευρώπη χρειάζεται νέα γενιά καλά εκπαιδευμένων αγροτών, οι οποίοι θα διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες πέραν των βασικών. Ενδεικτικό της προόδου που έχει επιτευχθεί στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της γεωργίας είναι το γεγονός ότι το 2022 οι παγκόσμιες πωλήσεις ρομπότ για αγροτική χρήση αυξήθηκε κατά 18% και έφτασε τις 8000 μονάδες. Από αυτές, περίπου οι 5800 αφορούσαν ρομπότ που ανέλαβαν βασικά καθήκοντα των αγροτών, όπως το άρμεγμα ή το καθάρισμα του αχυρώνα. Σε μια περίοδο που η έλλειψη εργατικού δυναμικού στις αγροτικές περιοχές συνδυάζεται με την ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση για βιώσιμη γεωργία, τα ρομπότ φαίνεται ότι μπορούν να αποτελέσουν τεχνολογία καθοριστικής σημασίας στο διαρκώς εξελισσόμενο αγροτικό περιβάλλον.

Φορολόγηση και ένσημα στα ρομπότ

Αν η παραγωγικότητα της εργασίας αυξηθεί λόγω της ΤΝ και γενικά της τεχνολογίας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μειωθούν οι ανάγκες σε ανθρώπους-εργαζόμενους; Πώς προσεγγίζει ο κ. Λιβανός προτάσεις, όπως η φορολόγηση ή τα ένσημα των ρομπότ, ώστε να προκύπτει ένα εισόδημα για τους ανθρώπους που πιθανώς θα μείνουν άνεργοι; «Η αύξηση της παραγωγικότητας σημαίνει ότι παράγουμε το ίδιο με λιγότερα άτομα. Σημαίνει επίσης ότι οι εργαζόμενοι των οποίων η παραγωγικότητα είναι αυξημένη, θα αξιώσουν υψηλότερους μισθούς. Και στις δυο περιπτώσεις, η επίπτωση στην εργασία είναι αρνητική. Φυσικά -παρότι δεν το έχουμε υπολογίσει στη μελέτη- η αύξηση της παραγωγικότητας θα μπορούσε να δημιουργήσει και διεύρυνση του κεφαλαίου και κατά συνέπεια μεγαλύτερη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες, επομένως και νέα ζήτηση για εργαζομένους. Ωστόσο, παρότι η προσέγγισή μας είναι καθαρά τεχνοκρατική, δεν γνωρίζουμε -ούτε κάνουμε υποθέσεις- πώς θα διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο. Η καθαρά προσωπική μου άποψη είναι πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί η τεχνολογία ως μέσο μείωσης της εργασίας, αλλά ως σύμμαχός της και, φυσικά, μέτρα όπως αυτά που αναφέρατε (φορολόγηση των ρομπότ ή ένσημα) είναι κομβικής σημασίας» σημειώνει ο κ. Λιβανός.
Σε ερώτημα σχετικά με το πώς θα επηρεάσει την απασχόληση τυχόν ανάδυση της Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης- ΓΤΝ, που θα φτάνει και θα ξεπερνά την ανθρώπινη και πιθανώς θα έχει τους δικούς της στόχους, απαντά: «Υποθέτοντας πως πράγματι θα έχουμε σύντομα χρήση ΓΤΝ στην παραγωγική διαδικασία -κάτι το οποίο θεωρώ εξαιρετικά αμφίβολο για το άμεσο μέλλον για διάφορους οικονομικούς και θεσμικούς λόγους- τότε οι ανθρώπινες δεξιότητες, όπως η λήψη αποφάσεων με τη χρήση συναισθηματικής νοημοσύνης, θα γίνουν ακόμα πιο σημαντικές και οι εργαζόμενοι θα στραφούν σε ρόλους που η ανθρώπινη παρέμβαση είναι αναντικατάστατη».

Ετικέτες: ψηφιακή μετάβαση

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Γαλλία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση πρόσβασης των παιδιών σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

    22 Ιούλ 2026

  • Το ελληνικό διαβατήριο εντάσσεται στο Gov.gr Wallet

    13 Ιούλ 2026

  • AI Act: Τι αλλάζει για πολίτες, επιχειρήσεις και Δημόσιο – Το νέο πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα

    11 Ιούλ 2026

  • H Τροχαία στη νέα ψηφιακή εποχή: Μέσω smartphones η βεβαίωση των τροχονομικών παραβάσεων

    7 Ιούλ 2026

  • Voucher έως 70 ευρώ για smartphone: Πώς θα το πάρετε

    7 Ιούλ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Λιμενικό Σώμα: 500 προσλήψεις εκτός πανελλαδικών εξετάσεων

    181 shares
    Share 72 Tweet 45
  • Αγαπηδάκη: Συνεχίζεται το πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων

    148 shares
    Share 59 Tweet 37
  • ΔΥΠΑ: Πάνω από 8.000 νέες προσλήψεις ανέργων 55+ με επιδότηση μισθού έως 1.250 ευρώ

    111 shares
    Share 44 Tweet 28
  • Δεύτερη πληρωμή του έκτακτου επιδόματος των 150 ευρώ: Ποιοι γονείς είναι δικαιούχοι

    76 shares
    Share 30 Tweet 19
  • ΑΣΕΠ 6Κ/2026: Από 21/07 οι αιτήσεις για 315 προσλήψεις στο Δημόσιο

    50 shares
    Share 20 Tweet 13

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.