voucherergasia.gr
Unic - Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα

    Ισχυρές καταιγίδες και την 28η Οκτωβρίου, ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»!

    Ποιοι σταθμοί του μετρό θα κλείνουν στις 21:40, λόγω εργασιών, από την Κυριακή έως τις 29 Οκτωβρίου

    Μεγάλη φορολογική απάτη που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου – Συνελήφθησαν ιδιοκτήτης αλυσίδας φούρνων και άλλα 50 άτομα

    Αεροπορική επίδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 7 Νοεμβρίου

  • Εκπαίδευση

    Ζαχαράκη: 2,64 εκατ. ευρώ στα Πανεπιστήμια για την κάλυψη της μισθοδοσίας εντεταλμένων διδασκόντων

    ΟΙΕΛΕ για Διευθύνσεις Εκπαίδευσης: «Κόβουν» τους καλοκαιρινούς μήνες από την προϋπηρεσία ιδιωτικών εκπαιδευτικών

    Με αλλαγές το πρόγραμμα μαθημάτων στα σχολεία στις 3 Δεκεμβρίου

    Tι είπε η Υπουργός Παιδείας για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα και 8.500 νέες κλίνες

  • Θέσεις εργασίας

    Θεοδωρικάκος: Δημιουργούνται 2.000 θέσεις εργασίας μέσα από 186 επενδυτικά σχέδια

    ΑΣΕΠ 7Κ/2026: 75 μόνιμες προσλήψεις στην ΑΑΔΕ με απολυτήριο Γυμνασίου

    Προσλήψεις: Aπό την 1η Νοεμβρίου θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή του μισθού στις αγγελίες

    Λυρική Σκηνή: Εκδόθηκε προκήρυξη για προσλήψεις

  • Οικονομία

    Έρχεται νέο Market Pass έως 1.000 ευρώ

    Πόθεν Έσχες 2026: Πότε λήγει η προθεσμία και τι πρέπει να ελέγξουν οι υπόχρεοι

    εισοδήματα

    ΤτΕ: Στα 60 δισ. ευρώ οι συναλλαγές με κάρτες το α’ εξάμηνο του 2026

    Εισπράξεις ΦΠΑ και φόροι εισοδήματος κράτησαν στα 7,55 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

  • Εργασιακά

    Επίδομα 400 ευρώ: Αυτή είναι όλη η λίστα με τους δικαιούχους

    Τι αλλάζει με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

    28η Οκτωβρίου: Πώς θα πληρωθούν όσοι δουλέψουν – Τι ισχύει για όσους έχουν ρεπό

    Περισσότερες από 700 θέσεις εργασίας στην 59η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στα Ιωάννινα

  • VOUCHER

    Μιχαηλίδου: “Πριν τα Χριστούγεννα το πρώτο voucher σίτισης”

    Εγκρίθηκε νέο voucher διακοπών – Ήρθε το Achaia Pass

    ΔΥΠΑ: Νέο Voucher Ανέργων / Εργαζομένων με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.500 ευρώ – Αυτά πρέπει να κάνετε άμεσα

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    Νέο Voucher Ανέργων / Εργαζομένων από τη ΔΥΠΑ με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.500 ευρώ! – Tι πρέπει να κάνετε άμεσα

  • Πολιτική

    Κ. Μητσοτάκης για Μονή Σινά: Ιστορική τομή η συμφωνία με την Αίγυπτο – Διασφαλίζει τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της

    Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης στην Κρήτη – Εγκαίνια για την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος

    Θεοδωρικάκος – Χαρδαλιάς: Καινοτόμα προγράμματα για τις ΜμΕ με καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας

    Κυρ. Μητσοτάκης: Σήμερα ψηφίζουμε το νομοσχέδιο για επιβολή ορίου ηλικίας για πρόσβαση στα social media

  • Εκλογές

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νερό Ζαρός

voucherergasia-240x110

santorinisport.gr

webinar.edu.gr

Αρχική Τεχνολογία

Πολύ περιορισμένη η αρνητική επίπτωση της ψηφιακής μετάβασης στην απασχόληση στην Ελλάδα

από NEWS ROOM
31/07/2024
σε Τεχνολογία
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πολύ περιορισμένη -και μάλιστα σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ- εκτιμάται ότι θα είναι η όποια αρνητική επίπτωση της ψηφιακής μετάβασης στην απασχόληση στην Ελλάδα ώς το 2035, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), Ηλίας Λιβανός.

Με αφορμή νέα μελέτη του ευρωπαϊκού οργανισμού, με τίτλο «Digital skills ambitions in action», ο κ. Λιβανός εξηγεί ότι την κατάσταση για την ελληνική αγορά εργασίας, σε σχέση με την ΕΕ, φαίνεται ότι εξισορροπεί το γεγονός ότι κάποιοι από τους τομείς που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοματοποίησης, όπως η βιομηχανία και οι κατασκευές, δεν είναι το ίδιο ανεπτυγμένοι και κραταιοί στη χώρα μας, σε σχέση με άλλα κράτη – μέλη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα σενάρια που κατήρτισε το Cedefop για την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην αγορά εργασίας, ποιο από αυτά θα χαρακτήριζε ο κ. Λιβανός ως πιο εύλογο σχετικά με τη συνολική δημιουργία/απώλεια θέσεων εργασίας ώς το 2035; «Στο βασικό σενάριο ψηφιακής μετάβασης υποθέτουμε πως οι στόχοι σχετικά με την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και την ψηφιοποίηση της οικονομίας θα έχουν επιτευχθεί μέχρι το 2035. Βάσει του σεναρίου μας, η τεχνολογία αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 900.000 νέες θέσεις εργασίας συνολικά στην ΕΕ, σε τομείς που αναπτύσσουν και υποστηρίζουν την τεχνολογία. Σε συνολικό επίπεδο, η επίπτωση της τεχνολογίας στην απασχόληση θα είναι ελαφρώς αρνητική και το 2035 το συνολικό της επίπεδο αναμένεται να έχει υποχωρήσει κατά περίπου 5% συγκριτικά με τις προβλέψεις στις οποίες δεν λαμβάνεται υπόψη η επίδραση της ψηφιακής μετάβασης» εκτιμά.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν είναι παρά σενάρια, καθώς «η επίδραση της τεχνολογίας (χρήση ρομπότ/τεχνητής νοημοσύνης κ.λπ.) στην απασχόληση είναι αβέβαιη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα με την οποία θα αφομοιωθεί». Υπάρχουν δηλαδή παράγοντες, όπως η ύπαρξη -ή η έλλειψη- κεφαλαίων για την εισαγωγή της τεχνολογίας, η επάρκεια ενεργειακών πόρων για την τροφοδοσία του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι κανονισμοί της ΕΕ για την υιοθέτηση της ΤΝ κι η στάση των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ταχύτητα αφομοίωσης της τεχνολογίας -και κατ’ επέκταση στην επίδρασή της στην απασχόληση.

ΣχετικάΆρθρα

Επιχειρήσεις: Ο ρόλος της επικοινωνίας στην ψηφιακή μετάβαση

20/04/2024

Επιχειρήσεις: Ο ρόλος της επικοινωνίας στην ψηφιακή μετάβαση

15/04/2024

Σε ποιους τομείς εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η απασχόληση λόγω της ψηφιακής μετάβασης;

Οι τομείς στους οποίους η απασχόληση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί λόγω της ψηφιακής μετάβασης (στην περίοδο ώς το 2035) είναι κατά κύριο λόγο η έρευνα και ανάπτυξη (+178 000 θέσεις εργασίας), οι τηλεπικοινωνίες (+ 81 000) και η πληροφορική (+350 000). «Η ανάπτυξή τους οφείλεται στο γεγονός ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό αναπτύσσουν και στηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση. Όλοι οι υπόλοιποι τομείς θα έχουν μικρή πτώση στο συνολικό επίπεδο απασχόλησής τους. Ωστόσο, οι τομείς οι οποίοι θα επηρεαστούν περισσότερο αρνητικά είναι αυτοί με υψηλό ρίσκο αυτοματοποίησης: εμπόριο, γεωργία και κατασκευές. «Επίσης αρνητικός θα είναι ο αντίκτυπος σε τομείς που απασχολούν προσωπικό χαμηλών επιπέδων εκπαίδευσης όπως για παράδειγμα η εστίαση, αλλά και σε τομείς που χρήζουν άμεσης ψηφιακής εκπαίδευσης όπως διοικητικές υπηρεσίες, και πάλι το εμπόριο και κατασκευές» υπογραμμίζει ο κ. Λιβανός.

Στα εξειδικευμένα χειρωνακτικά επαγγέλματα, τρεις τομείς (γεωργία, μεταλλεία & παραγωγή μηχανημάτων και μεταποίηση τροφίμων) είναι αυτοί που θα επηρεαστούν πιο αρνητικά από την ΤΝ και την ψηφιακή μετάβαση γενικώς. Ποια είναι η εικόνα σε αυτούς τους κλάδους, ως προς την καθαρή απώλεια θέσεων εργασίας στην περίοδο ώς το 2035; Στη γεωργία αναμένεται να χαθούν στην ΕΕ 336.000 θέσεις εργασίας, στον κλάδο των τροφίμων 318.000 και στα μεταλλεία 16.000.  Ο βασικός λόγος είναι η υψηλή έκθεση των τομέων αυτών στην τεχνολογία. Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, η Ευρώπη χρειάζεται νέα γενιά καλά εκπαιδευμένων αγροτών, οι οποίοι θα διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες πέραν των βασικών. Ενδεικτικό της προόδου που έχει επιτευχθεί στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της γεωργίας είναι το γεγονός ότι το 2022 οι παγκόσμιες πωλήσεις ρομπότ για αγροτική χρήση αυξήθηκε κατά 18% και έφτασε τις 8000 μονάδες. Από αυτές, περίπου οι 5800 αφορούσαν ρομπότ που ανέλαβαν βασικά καθήκοντα των αγροτών, όπως το άρμεγμα ή το καθάρισμα του αχυρώνα. Σε μια περίοδο που η έλλειψη εργατικού δυναμικού στις αγροτικές περιοχές συνδυάζεται με την ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση για βιώσιμη γεωργία, τα ρομπότ φαίνεται ότι μπορούν να αποτελέσουν τεχνολογία καθοριστικής σημασίας στο διαρκώς εξελισσόμενο αγροτικό περιβάλλον.

Φορολόγηση και ένσημα στα ρομπότ

Αν η παραγωγικότητα της εργασίας αυξηθεί λόγω της ΤΝ και γενικά της τεχνολογίας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μειωθούν οι ανάγκες σε ανθρώπους-εργαζόμενους; Πώς προσεγγίζει ο κ. Λιβανός προτάσεις, όπως η φορολόγηση ή τα ένσημα των ρομπότ, ώστε να προκύπτει ένα εισόδημα για τους ανθρώπους που πιθανώς θα μείνουν άνεργοι; «Η αύξηση της παραγωγικότητας σημαίνει ότι παράγουμε το ίδιο με λιγότερα άτομα. Σημαίνει επίσης ότι οι εργαζόμενοι των οποίων η παραγωγικότητα είναι αυξημένη, θα αξιώσουν υψηλότερους μισθούς. Και στις δυο περιπτώσεις, η επίπτωση στην εργασία είναι αρνητική. Φυσικά -παρότι δεν το έχουμε υπολογίσει στη μελέτη- η αύξηση της παραγωγικότητας θα μπορούσε να δημιουργήσει και διεύρυνση του κεφαλαίου και κατά συνέπεια μεγαλύτερη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες, επομένως και νέα ζήτηση για εργαζομένους. Ωστόσο, παρότι η προσέγγισή μας είναι καθαρά τεχνοκρατική, δεν γνωρίζουμε -ούτε κάνουμε υποθέσεις- πώς θα διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο. Η καθαρά προσωπική μου άποψη είναι πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί η τεχνολογία ως μέσο μείωσης της εργασίας, αλλά ως σύμμαχός της και, φυσικά, μέτρα όπως αυτά που αναφέρατε (φορολόγηση των ρομπότ ή ένσημα) είναι κομβικής σημασίας» σημειώνει ο κ. Λιβανός.
Σε ερώτημα σχετικά με το πώς θα επηρεάσει την απασχόληση τυχόν ανάδυση της Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης- ΓΤΝ, που θα φτάνει και θα ξεπερνά την ανθρώπινη και πιθανώς θα έχει τους δικούς της στόχους, απαντά: «Υποθέτοντας πως πράγματι θα έχουμε σύντομα χρήση ΓΤΝ στην παραγωγική διαδικασία -κάτι το οποίο θεωρώ εξαιρετικά αμφίβολο για το άμεσο μέλλον για διάφορους οικονομικούς και θεσμικούς λόγους- τότε οι ανθρώπινες δεξιότητες, όπως η λήψη αποφάσεων με τη χρήση συναισθηματικής νοημοσύνης, θα γίνουν ακόμα πιο σημαντικές και οι εργαζόμενοι θα στραφούν σε ρόλους που η ανθρώπινη παρέμβαση είναι αναντικατάστατη».

Ετικέτες: ψηφιακή μετάβαση

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Κυρ. Μητσοτάκης: Σήμερα ψηφίζουμε το νομοσχέδιο για επιβολή ορίου ηλικίας για πρόσβαση στα social media

    22 Οκτ 2026

  • Βουλή: Σήμερα η ψήφιση του ν/σ για την απαγόρευση πρόσβασης στο διαδίκτυο ανηλίκων κάτω των 15 ετών

    22 Οκτ 2026

  • Τι δεν πρέπει να μοιραζόμαστε ποτέ με ένα chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης

    21 Οκτ 2026

  • Παύλος Μαρινάκης: Ταυτοποίηση χρηστών και ειδική σήμανση στο περιεχόμενο Τεχνητής Νοημοσύνης

    19 Οκτ 2026

  • Άκης Σκέρτσος: Ευθύνη όλων μας η προστασία των παιδιών από τον ψηφιακό εθισμό

    19 Οκτ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Ανακαίνιση κατοικίας: Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση των 36.000 ευρώ – Δημοσιεύτηκε ο αναλυτικός οδηγός

    7 shares
    Share 3 Tweet 2
  • Προειδοποίηση Μητροπολίτη Δημητριάδος προς αρνητές ιερείς: Απαράδεκτη στάση, συμμορφωθείτε

    44 shares
    Share 18 Tweet 11
  • Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για τα καταστήματα

    42 shares
    Share 17 Tweet 11
  • ΔΥΠΑ: Άρχισαν οι ενστάσεις για τους δικαιούχους κοινωνικού τουρισμού συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών

    41 shares
    Share 16 Tweet 10
  • Γεωργιάδης: Κάνουμε τους περισσότερους ελέγχους για αισχροκέρδεια που έχουν γίνει ποτέ

    34 shares
    Share 14 Tweet 9

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.