Με απώλειες 25% «έκλεισε» η χρονιά για την εστίαση

Με απώλειες 25% «έκλεισε» η χρονιά για την εστίαση

8 Ιανουαρίου 2020

Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκε η φετινή χρονιά για τα καταστήματα εστίασης στο Ρέθυμνο που μετρούν μείωση ακόμη και σε ποσοστό 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στις βασικές αιτίες που οδήγησαν σε απώλειες και στον κλάδο περιλαμβάνεται η κατάρρευση της Thomas Cook σε μήνες μάλιστα που «παραδοσιακά»  η τουριστική κίνηση αποδίδει αισθητά για την εστίαση , η μειωμένη τουριστική κίνηση στην διάρκεια της σεζόν αλλά και η δραματική χρονιά που ακολούθησε για την ελαιοπαραγωγή η οποία  στέρησε την ρευστότητα από την τοπική αγορά.

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην εμπορική αγορά του Ρεθύμνου που έκλεισε επίσης με σημαντικές απώλειες , αφού όπως τονίζουν φορείς της αγοράς οι συγκυρίες την φετινή χρονιά είχαν άμεσο αντίκτυπο στον κλάδο του τουρισμού και αυτό συνεπώς επηρέασε το σύνολο των τοπικών επιχειρήσεων.  Την ίδια ώρα η απώλειες στην ελαιοπαραγωγή στέρησαν έσοδα και σε τοπικό επίπεδο , με το «βάρος» των οικονομικών επιβαρύνσεων και της φορολογίας να μην μπορεί να αντισταθμιστεί με έσοδα μόλις 2,5 μηνών που απέφερε η φετινή τουριστική περίοδος.

ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟ «ΚΡΑΧ» ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ  

Όπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Νομού Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός η φετινή χρονιά με εξαίρεση δύο περίπου μήνες που οι πληρότητες ήταν υψηλές στο Ρέθυμνο, δεν ήταν καλή χρονιά για την τοπική αγορά. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είχαμε πτώση σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 25% σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Σημαντικό ρόλο είχε η κατάρρευση της Thomas Cook τον Σεπτέμβριο. Για εμάς ο Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι παραδοσιακά, οι μήνες που έχουμε ποιοτικούς επισκέπτες και υπάρχει κίνηση. Φέτος οι μήνες αυτοί δεν ήταν καλοί, με εξαίρεση μόνο ένα δεκαήμερο που είχαμε την διεθνή αθλητική διοργάνωση στο Ρέθυμνο».

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Σύμφωνα με τον κο Κλαψινό, οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου πήραν την απόφαση να διατηρήσουν κλειστά τα καταστήματά τους στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, αφού οι δύο μόλις μήνες που έφεραν φέτος έσοδα στις επιχειρήσεις τους δεν ήταν αρκετοί για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά  τους έξοδα. Σημαντικός παράγοντας για το Ρέθυμνο ήταν και οι απώλειες στην ελαιοπαραγωγή, αφού όπως τόνισε ο κος Κλαψινός: «Το λάδι στο Ρέθυμνο έπαιξε μεγάλο ρόλο, αφού δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και όλα αυτά συνήθως έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλα τα παραπάνω –όπως εξήγησε ο κος Κλαψινός- προστίθεται πλέον και ο αντικαπνιστικός Νόμος ο οποίος έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα εφαρμογής και στα καταστήματα του Ρεθύμνου. Αυτό ωστόσο, αν και η τήρηση της Νομοθεσίας αποτελεί αναμφίβολα ένα θετικό βήμα, έχει φέρει αρνητικές επιπτώσεις στο επιχειρείν που βλέπει αισθητή απώλεια στην κίνηση ιδιαίτερα στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής.

ΔΕΝ ΑΠΕΔΩΣΕ ΟΥΤΕ Η ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Σε ό,τι αφορά πάντως την περίοδο των εορτών , ο κος Κλαψινός τόνισε πως η κίνηση παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα αφήνοντας έτσι μια ακόμη «πληγή» στην τοπική επιχειρηματικότητα που δεν είδε ανάκαμψη ούτε την εορταστική περίοδο.

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΕΔΑΦΟΣ

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο κος Κλαψινός τόνισε πως η εστίαση θα πρέπει να δώσει έμφαση τα επόμενα χρόνια στο σκέλος της γαστρονομίας και κυρίως σε σχέση με την Κρητική κουζίνα, αφού το ενδιαφέρον των επισκεπτών απομακρύνεται τα τελευταία χρόνια από τις «κλασικές» διαδεδομένες ελληνικές γεύσεις και εστιάζει περισσότερο σε ιδιαίτερα τοπικά εδέσματα και παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος η αγορά θα πρέπει να ακολουθήσει την τάση αυτή και να ενισχύσει το σκέλος αυτό που έχει δυναμική να προσδώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: goodnet.gr

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<