Κοινωφελής Εργασία: Άδικα είχαν κοπεί από την Κατάρτιση, όσοι είχαν πιστοποίηση στους Η/Υ - voucherergasia.gr
Εργασιακά

Κοινωφελής Εργασία: Άδικα είχαν κοπεί από την Κατάρτιση, όσοι είχαν πιστοποίηση στους Η/Υ

Πολύ μεγάλο λάθος του ΟΑΕΔ, ο οποίος είχε λειτουργήσει αυθαίρετα, κατά την περίοδο που οι άνεργοι προσέρχονταν στα γραφεία του, για να πάρουν το συστατικό σημείωμα εργασίας για τον Δήμο που είχαν επιτύχει για την Κοινωφελή Εργασία.

Ερωτηματικά είχε προκαλέσει η απόφαση του ΟΑΕΔ (κατά την περίοδο που οι άνεργοι έκαναν αποδοχή της θέσης τους για την Κοινωφελή Εργασία), να μην αφήνει όσους ωφελούμενους είχαν Πιστοποίηση Υπολογιστών, να δηλώνουν την Κατάρτιση την οποία είχαν δικαίωμα από το Πρόγραμμα.

Το γεγονός αυτό, που δεν το προέβλεπε η εγκύκλιος του προγράμματος, οδήγησε πάρα πολλούς ανέργους, να φύγουν από τους κατά τόπους ΟΑΕΔ, χωρίς να δηλώσουν ότι επιθυμούν την Κατάρτιση παρόλο που το ήθελαν και το είχαν ζητήσει από τους αρμόδιους υπαλλήλους.

 

Το Voucher Ergasia είχε καταγγείλει εκείνη την περίοδο, αυτές τις αυθαίρετες πρακτικές του ΟΑΕΔ (δείτε το συγκεκριμένο μας άρθρο) και σήμερα επιβεβαιώνεται, αφού σας παραθέτουμε έγγραφο που έχει σταλεί στους Δήμους, στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα στην σελίδα 3 ότι όλοι οι ωφελούμενοι μπορούσαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιμόρφωσης των υπολογιστών.

Συγκεκριμένα το έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει απαντήσεις σε ερωτήματα που προκύπτουν από την υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, αναφέρει στην σελίδα 3 τα εξής:

Όλοι οι ωφελούμενοι μπορούν εάν το επιλέξουν να συμμετέχουν σε πρόγραμμα επιμόρφωσης Υπολογιστών. Η επιλογή σας δηλώνεται στην πρώτη επίσκεψη σας στον ΟΑΕΔ μετά την κατάρτιση των τελικών πινάκων αποτελεσμάτων και δεν αλλάζει. Το πρόγραμμα έχει έκταση 120 ωρών και 3 διαβαθμίσεις ανάλογα με το επίπεδο του ωφελούμενου. Επίσης 10% του χρόνου εκπαίδευσης θα δοθεί στα εξής θέματα:

 

  1. Υγεία και Ασφάλεια στον εργασιακό χώρο
  2. Εργασιακές Σχέσεις
  3. Βασικές Επιχειρηματικές Αρχές

Τέλος 20 ώρες θα δοθούν σε εκπαίδευση στην Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.

 

Αν επιλέξετε να πάρετε μέρος στην επιμόρφωση, θα επιμορφώνεστε κάθε Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία δεν θα εργάζεστε. Αν επιλέξετε να μην πάρετε μέρος τότε εργάζεστε κανονικά και τις 5 μέρες την εβδομάδας. Ο μηνιαίος μισθός σας παραμένει ίδιος ότι και να επιλέξετε.

Δείτε το συγκεκριμένο έγγραφο πατώντας εδώ.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι όπως είχε επισημάνει και τότε το Voucher Ergasia, Ο ΟΑΕΔ λειτουργούσε αυθαίρετα χωρίς να προβλέπεται η στάση του από την εγκύκλιο. Το κακό όμως τώρα έχει γίνει και δυστυχώς κόπηκαν πάρα πολλοί χωρίς την θέληση τους από την Επιμόρφωση.

Εξάλλου το κόψιμο από την επιμόρφωση (όπως είχαμε επισημάνει και τότε) ήταν παράλογο για τους εξής λόγους:

Κάποιοι απόκτησαν δίπλωμα υπολογιστών πολύ παλαιότερα (πχ πριν 10 ή 15 χρόνια) και ήθελαν να επικαιροποιήσουν και τις γνώσεις τους αλλά και το δίπλωμα υπολογιστών τους.

Το Σεμινάριο δεν περιλαμβάνει μόνο υπολογιστές αφού έχει και μαθήματα όπως: Υγεία και ασφάλεια στην εργασία, Βασικές αρχές εργατικού δικαίου, Τεχνικές σύνταξης βιογραφικού, ανάπτυξη προσωπικής στρατηγικής, επαγγελματικός προσανατολισμός, τρόποι εξεύρεσης εργασίας, προσομοίωση συνέντευξης με τον εργοδότη, κ.α. Γιατί να μην μπορούν να τα παρακολουθήσουν όσοι είχαν πιστοποίηση στους Η/Υ;

Επίσης η κατάρτιση περιλαμβάνει έξτρα Σεμινάριο με θέμα: Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και φυσικά όλοι οι επιτυχόντες είχαν δικαίωμα σύμφωνα με την πρόσκληση να το παρακολουθήσουν.

• Η κατάρτιση περιλαμβάνει τρία επίπεδα γνώσεων: στοιχειώδεις, βασικές, προχωρημένες. Με ποιο δικαίωμα δεν δινόταν η δυνατότητα στους κατόχους διπλώματος βασικών δεξιοτήτων στις 6 ενότητες να εκπαιδευτούν σε προχωρημένες δεξιότητες.

Κάποιοι απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ είχαν την επάρκεια των υπολογιστών παρακολουθώντας 4 μαθήματα στο Πανεπιστήμιο τους. Τα μαθήματα αυτά δεν ήταν όμως απαραίτητα τα μαθήματα της βασικής χρήσης δεξιοτήτων (όπως πχ word, excel, powerpoint κλπ). H επάρκεια αυτή είναι αδιαβάθμητη και πουθενά δεν χαρακτηρίζεται αν αντιστοιχεί σε 3,4,5, ή 6 ενότητες. Πως κάποιοι από αυτούς κόπηκαν αυθαίρετα από την κατάρτιση των 6 ενοτήτων των υπολογιστών;

Είναι παράλογο ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα που παίρνει πόρους από την κατάρτιση να κόβει την κατάρτιση σε κάποιους ωφελούμενους που την επιθυμούν.

Το Voucher Ergasia είχε δεχτεί τότε, δεκάδες παράπονα από επιτυχόντες της δράσης που ερχόταν αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα και τους οποίους δεν άφηναν να επιλέξουν την κατάρτιση. Το γεγονός αυτό είναι ένα σημείο που εύκολα μπορεί να το προσβάλλει νομικά κάποιος επιτυχών και φυσικά οι αρμόδιοι θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικοί!

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ