Κοινωφελής Εργασία: Γιατί καθυστερεί η Κατάρτιση;

Κοινωφελής Εργασία: Γιατί καθυστερεί η Κατάρτιση;

24 Φεβρουαρίου 2019

Ερωτηματικά έχει προκαλέσει η συνεχής καθυστέρηση της Πρόσκλησης για την Κατάρτιση των ωφελούμενων του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας των 274 Δήμων.

Σύμφωνα με την αρχική Δημόσια Πρόσκληση Νο 8/2018 του προγράμματος, η κατάρτιση των ωφελούμενων θα έπρεπε να ξεκινήσει μετά το δεύτερο μήνα υλο̟ποίησης του.

«Εφόσον οι Ωφελούμενοι είχαν επιλέξει να ̟παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της Κατάρτισης, η κατάρτιση/επιμόρφωση, θα πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη μέρα κάθε εβδομάδας. Συνεπώς, οι Ωφελούμενοι που θα συµµμετάσχουν στη δράση της Κατάρτισης θα απασχολούνται τέσσερις (4) ημέρες την εβδομάδα και θα καταρτίζονται µία (1) ημέρα την εβδομάδα» έλεγε χαρακτηριστικά η Δημόσια πρόσκληση.

Με το δεδομένο ότι οι ωφελούμενοι του προγράμματος προσήλθαν στους Δήμους τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2018, θα έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει η κατάρτιση.

Κύκλοι του Υπουργείου και Υπηρεσιακοί Παράγοντες δήλωναν τον Δεκέμβριο του 2018, ότι ή πρόσκληση της κατάρτισης θα έβγαινε αρχές Ιανουαρίου κάτι που δεν έγινε. Άφηναν επίσης να εννοηθεί ότι λόγω της καθυστέρησης της πρόσκλησης, δεν θα γινόταν η Κατάρτιση μόνο τις Παρασκευές αλλά και άλλες ημέρες της εβδομάδας.

Το πιο πιθανό σενάριο ήταν να γινόταν μέσα σε 1 μήνα (20 εργάσιμες ημέρες από 6 ώρες ανά ημέρα). Με αυτό το Σενάριο η κατάρτιση θα γινόταν σε 2 περιόδους (2 μήνες) αφού οι δυναμικότητες των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) και ειδικά αυτών της επαρχίας δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει μέσα σε 1 μήνα το σύνολο των ωφελούμενων που δήλωσαν την Κατάρτιση. Δηλαδή κάποιοι ωφελούμενοι θα έφευγαν από τους Δήμους τον 1ο μήνα κατάρτισης και θα παρακολουθούσαν το πρόγραμμα και κάποιοι άλλοι θα έφευγαν τον 2ο μήνα.

Με την καθυστέρηση λοιπόν της πρόσκλησης και με το δεδομένο ότι από την στιγμή που θα δημοσιευτεί, απαιτείται τουλάχιστον ένα διάστημα 20 με 30 μέρες ώστε να οργανωθούν τα τμήματα και να γίνουν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες από τους παρόχους κατάρτισης (ΚΔΒΜ), είναι πολύ πιθανόν (αν καθυστερήσει λίγο ακόμα) να μην απομένει το διάστημα των 2 μηνών, μέχρι τη λήξη της σύμβασης των ωφελούμενων στους Δήμους  και επομένως η κατάρτιση να γίνει μόνο σε μια περίοδο. Σε αυτή την περίπτωση κάποιοι ωφελούμενοι και ειδικά στην επαρχία ίσως δεν μπορέσουν να συμμετέχουν στην Κατάρτιση αφού όπως προαναφέραμε δεν θα μπορούν τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης να καλύψουν το πλήθος των ατόμων.

Είναι λοιπόν άδικο για τους ωφελούμενους που επιθυμούν να καταρτιστούν στην Πληροφορική και να πάρουν την Πιστοποίηση, να μην μπορέσουν να το κάνουν από αδικαιολόγητη καθυστέρηση των αρμοδίων. Και ειδικά στις μέρες μας που η Πιστοποίηση των Υπολογιστών είναι απαραίτητη παντού (δείτε τον πρόσφατο νόμο για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών κα).

Ειδικά αυτοί οι αναλώσιμοι εργαζόμενοι των Δήμων που σε λίγους μήνες θα ψάχνουν πάλι εργασία είναι απαραίτητο να τους δοθούν από τα προγράμματα τα εφόδια για να μπορέσουν επιτέλους να πετύχουν μια μόνιμη πρόσληψη.

Ας μας απαντήσουν λοιπόν οι αρμόδιοι, για ποιο λόγο καθυστερεί η κατάρτιση και τι προτίθεται να γίνει ώστε να μη χαθεί αυτό το δικαίωμα των ωφελούμενων.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<