Την παράταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας της ΔΥΠΑ ζητούν 19.000 ωφελούμενοι - voucherergasia.gr
VOUCHER

Την παράταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας της ΔΥΠΑ ζητούν 19.000 ωφελούμενοι

Την παράταση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας 25.000 ωφελουμένων σε Δήμους, Περιφέρειες, ΚΚΠΠ, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων Φορέων (ΔΠ2/2022), τουλάχιστον μέχρι και τη λήξη των Αυτοδιοικητικών Εκλογών τον Οκτώβριο του 2023, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, τον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων περίπου 19.000 εργαζόμενοι του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας της ΔΥΠΑ.

Όπως τονίζουν, το εν λόγω πρόγραμμα είναι ιδιαίτερης σημασίας σε επίπεδο απασχόλησης και τοπικής ανάπτυξης, με σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στους ίδιους.

Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, οι Δήμοι και αρκετοί φορείς του Δημοσίου, καλύπτουν σήμερα, μεγάλο μέρος των αναγκών τους με εποχικό προσωπικό (λόγω μεγάλης υποστελέχωσης σε μόνιμο προσωπικό), προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και ευθύνες που απορρέουν από τις αρμοδιότητες που έχουν επωμιστεί από το Κεντρικό Κράτος σε νευραλγικούς τομείς (π.χ. καθαριότητα, πράσινο, τεχνικές αλλά και διοικητικές υπηρεσίες).

Η μη παράταση του προγράμματος, προσθέτους, θα αυξήσει τα προβλήματα στους τουριστικούς και μη τουριστικούς Δήμους κατά τη θερινή περίοδο, αλλά και από τοπικά αναπτυξιακά έργα.

Παράλληλα, θα οδηγήσει ωφελούμενους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με κοινωνικά κριτήρια και ανήκουν ως επί το πλείστον σε ομάδες με δυσκολία επανένταξης στην αγορά εργασίας, στην ανεργία, σε μια περίοδο αφενός με ήδη κλεισμένες θέσεις εργασίας λόγω σαιζόν και αφετέρου με αυξημένο κόστος ζωής λόγω πληθωρισμού.

Αναλυτικά, η επιστολή τους

ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΒΟΥΛΗΣ

Πέμπτη 6-7-2023

Για τη Παράταση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας 25000 ωφελουμένων σε Δήμους, Περιφέρειες, ΚΚΠΠ, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων Φορέων (ΔΠ2/2022), τουλάχιστον μέχρι και τη λήξη των Αυτοδιοικητικών Εκλογών τον Οκτώβριο του 2023).
Είμαστε περίπου 19.000 εργαζόμενοι του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας της ΔΥΠΑ με Δημόσια Πρόσκληση ΔΠ2/2022 (για αρχικά 25000 ωφελούμενους) .

Με επιστολή μας προς τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς της Κυβέρνησης, τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες όλης της Ελλάδας, τη ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, αλλά και σε πλείστα ΜΜΕ (sites, εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις ), έχουμε αναπτύξει το ζήτημα μας με επιχειρήματα, ζητώντας από τη Κυβέρνηση τη 2η ΠΑΡΑΤΑΣΗ του Προγράμματος μέχρι τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2023, για όλους του λόγους που αναφέρονται και αναπτύσσονται παρακάτω και παρατίθενται στο τέλος της Επιστολής (ΣΧΕΤ.1-7).

Περιμένουμε από την Κυβέρνηση κατά τη 2η τετραετή θητεία της, να είναι συνεχής και συνεπής στο έργο και στο λόγο της που ακολούθησε κατά τη 1ητετραετία.

Γνωρίζουμε, βάση του απαντητικού email που παραλάβαμε αρκετοί ωφελούμενοι από την πρώην Υφυπουργό Εργασίας (ΣΧΕΤ.1), (μετά από επιστολή που στείλαμε προς όλους τους Βουλευτές της ΝΔ μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου), ότι η Κυβέρνηση μέσω της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και το Κο Κωστή Χατζηδάκη) έκανε προσπάθεια πριν τις εκλογές της 25ηςΜαίου, να παρατείνει το Πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας αλλά αυτό δεν κατέστη χρονικά εφικτό. Και τη λύση για την παράταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας (ΔΠ2/2022) έως τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2023 μπορεί να τη δώσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Συνεπώς είχαν γίνει θετικές προσπάθειες από την Κυβέρνηση πριν τις εκλογές της 25ηςΜαίου 2023, αλλά λόγο χρόνου δεν ολοκληρώθηκαν, κάτι που αναμένουμε να συμβεί τώρα μιας και η Κυβέρνηση ΔΕΝ άλλαξε. Όμως από τις εκλογές της 25ηςΙουνίου και μέχρι στιγμής επικρατεί σιωπή και ακόμα δεν μας έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι θέμα χρόνου η επίλυση του ζητήματος και ΚΥΡΙΩΣ ότι είναι θέμα Πρωθυπουργού και όχι διαφορετικών προσεγγίσεων του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας. Τουλάχιστον μια σοβαρή Κυβέρνηση οφείλει να έχει σταθερή πολιτική γραμμή ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ τις εκλογές.

Το αίτημα μας για τη 2η ΠΑΡΑΤΑΣΗ του Προγράμματός ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΝΑΓΚΑΙΟ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟ τους αιρετούς των ΟΤΑ α΄ και β΄ ΟΛΗΣ της χώρας για τη κάλυψη των αναγκών της θερινής περιόδου και των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του 2023. Αυτό αποδεικνύεται ΚΑΙ από το ότι συμπεριλήφθηκε στο ψήφισμα του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ από τις 25/11/2022 (ΣΧΕΤ.2) που κρίνει από τότε κιόλας “…ως επιτακτική ανάγκη την εξεύρεση της απαραίτητης χρηματοδότησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η παράταση του ήδη υφιστάμενου προγράμματος, ώστε να μην αποστερηθούν οι Δήμοι το επόμενο κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα τόσο χρήσιμο “εργαλείο”” ΚΑΙ από το ότι επανήλθε ως αίτημα στο ΔΣ της ΚΕΔΕ στις 10/5/2023 ,από τον πρώην Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κο Παπαστεργίου Δημήτρη (και νυν Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΣΧΕΤ.3)

“…Προφανώς και θέλουμε να παραμείνουν τα άτομα αυτά. Υποθέτω πως την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές κανείς δεν πρόκειται να πάρει μια τέτοια απόφαση. Τουλάχιστον να το θέσουμε ως ζήτημα αμέσως μετά. Ούτως ή άλλως μετά τις εκλογές αρχίζουν και λήγουν πλέον σιγά σιγά οι Κοινωφελείς. Να δούμε πως μπορούμε να κρατήσουμε γιατί σε πάρα πολλούς Δήμους της χώρας (και στους τουριστικούς αλλά όχι μόνο σε αυτούς) τα ζητήματα προκύπτουν το καλοκαίρι που κινείται ο πληθυσμός, έχουμε τουρισμό κλπ….” ΚΑΙ από τα θετικά ψηφίσματα ( ΥΠΕΡ του αιτήματος μας για ΠΑΡΑΤΑΣΗ του Προγράμματος), αρκετών Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων σε ολόκληρη τη Χώρα που απεστάλησαν σε ΚΕΔΕ, Υπουργείο εσωτερικών και Υπουργείο εργασίας. (ΣΧΕΤ.4 ) ΚΑΙ από το γεγονός ότι έχει πολλές φορές ειπωθεί από τον πρώην Υπουργό Εργασίας ότι είμαστε το τελευταίο Κοινωφελές πρόγραμμα και η Κυβέρνηση αλλάζει σχεδιασμό ως προς το πρόγραμμα ΕΣΠΑ (ΣΧΕΤ.5) ΚΑΙ από το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος ΚΕΔΕ Κος Λάζαρος Κυρίζογλου σε συνάντηση που είχε η ΚΕΔΕ χτες με τον Υπουργό Εσωτερικών Κο Θεόδωρο Λιβάνιο (ΣΧΕΤ.6)

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιαίτερης σημασίας σε επίπεδο απασχόλησης και τοπικής ανάπτυξης με σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, σε εμάς και τις οικογένειές μας. Δεδομένου ότι, οι Δήμοι και αρκετοί φορείς του Δημοσίου, καλύπτουν σήμερα, μεγάλο μέρος των αναγκών τους με εποχικό προσωπικό (λόγω μεγάλης υποστελέχωσης σε μόνιμο προσωπικό), προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και ευθύνες που απορρέουν από τις αρμοδιότητες που έχουν επωμιστεί από το Κεντρικό Κράτος σε νευραλγικούς τομείς (π.χ. καθαριότητα, πράσινο, τεχνικές αλλά και διοικητικές υπηρεσίες).

Η μη παραμονή μας στους Φορείς που εργαζόμαστε αυτή τη βεβαρυμμένη με ευθύνες χρονική περίοδο μέχρι και τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2023, ΕΥΝΟΕΙ την ΑΎΞΗΣΗ προβλημάτων στους τουριστικούς και μη τουριστικούς Δήμους κατά τη θερινή περίοδο, ΑΠΟΣΤΕΡΕΙ από τους ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό σε μια περίοδο ΦΟΡΤΩΜΕΝΗ από αλλεπάλληλες προεκλογικές περιόδους ΑΛΛΑ και από τοπικά αναπτυξιακά έργα με ορίζοντα τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και ΟΔΗΓΕΙ Ωφελούμενους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με κοινωνικά κριτήρια ΚΑΙ ανήκουν ως επί το πλείστον σε ομάδες με ΔΥΣΚΟΛΙΑ επανένταξης στην αγορά εργασίας στην ΑΝΕΡΓΙΑ, σε μια περίοδο αφενός με ήδη κλεισμένες θέσεις εργασίας λόγω σαιζόν και αφετέρου με αυξημένο κόστος ζωής λόγω πληθωρισμού.

Επειδή:

* ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ αναφερόμενα, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙΡΙΑΣ και ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ για ΟΛΟΥΣ μας ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ (ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ)

* Επί της ουσίας ΟΥΤΕ νομικό κόλλημα υπάρχει (μια 2η παράταση του προγράμματος δεν αγγίζει σε διάρκεια τους 18 μήνες), ΟΥΤΕ χρηματοδοτικό κόλλημα του Κράτους υπάρχει (μιας και επιτρέπεται η χρηματοδότηση παρατάσεων της Κοινωφελούς από Ευρωπαϊκούς – πέρα του ΕΣΠΑ- πόρους Ταμείων ή άλλους Εθνικούς Πόρους του Κράτους –Ν.4152/2013-άρθρο1/παρ.ΙΔ/υποπ.ΙΔ1 ), ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ και διαφαίνονται δάση των τόσων νέων οικονομικών παροχών της Κυβέρνησης προς τους πολίτες, χρηματικό έλλειμμα.

* Υπήρξε ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ για τα δεδομένα του Προγράμματος όλα αυτά τα χρόνια ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ Ή ΜΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟ ΩΣΤΕ να επιτευχθεί η Υποχρεωτική Κατάρτιση Ωφελουμένων. Κάτι που οφείλεται στη μεγάλη εκ του Υπουργείου ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΣΧΕΤ.7) και που οδήγησε στη ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΤΕΛΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΛΗΞΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟ, με ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ αριθμό ενσήμων και ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ μισθολογικές καταβολές. Δεδομένα που ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ Ευρωπαϊκές Αρχές όπως την Αρχή της ίσης μεταχείρισης και την Αρχή των ίσων ευκαιριών.

* Μια Κυβέρνηση με ανθρώπινο πρόσωπο, ΟΤΑΝ θέλει ΠΑΝΤΑ βρίσκει τρόπο να υλοποιήσει και να εφαρμόσει ΔΙΚΑΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

ΣΑΣ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΕΤΕ (ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ) ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ 2ης ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝ ΟΨΗ ΘΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΥΝΘΕΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

ΣΑΣ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗ – ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ – ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ, ΕΝ ΟΨΗ ΘΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2023.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΔΠ2/2022

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ