Το μπάχαλο με τους συμβασιούχους της κοινωφελούς εργασίας - voucherergasia.gr
VOUCHER

Το μπάχαλο με τους συμβασιούχους της κοινωφελούς εργασίας

Σε μία διαρκή περιδίνηση βρίσκονται οι συμβασιούχοι της κοινωφελούς εργασίας του δήμου Ηρακλείου -και όχι μόνο- καθώς καλούνται να μεταφέρονται από τον… Άννα στον Καϊάφα προκειμένου να βρουν μία λύση στο πρόβλημα που τους απασχολεί.

Στις 19 Ιουνίου 2023 μετά από μία δραματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου με πολλές διαφωνίες και εντάσεις κατάφεραν τελικά οι νομικοί σύμβουλοι των συμβασιούχων να αποσπάσουν τη στήριξη του Σώματος προκειμένου οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους

Ωστόσο τότε κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι τόνισαν κατά τις εισηγήσεις τους ότι το θέμα είναι πολιτικό και λύνεται μόνο με απόφαση της κυβέρνησης. Μόλις την περασμένη Παρασκευή λοιπόν, στις 18 Αυγούστου 2023, εκδόθηκε ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι δίδεται νέα τετράμηνη παράταση σε 25.000 ωφελούμενους του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας μόνο σε ότι αφορά την κατάρτιση των συμβασιούχων, που παρέχουν υπηρεσίες σε δήμους, περιφέρειες και άλλους φορείς και υπηρεσίες του δημοσίου.

Ο «Γολγοθάς» και ο αδιάκοπος αγώνας των συμβασιούχων

Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των κοινοφελών προγραμμάτων προσελήφθησαν το 2018 και παρέμειναν στην εργασία τους μέχρι τον Ιούλιο του 2023, οπότε και απομακρύνθηκαν αφού τότε δεν είχε δοθεί ακόμα η παράταση που με αδιάκοπο αγώνα ζητούσαν.

Υπό κανονικές συνθήκες λοιπόν μετά την έκδοση του εν λόγω ΦΕΚ και της δημοσίευσης του στο Εθνικό Τυπογραφείο οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους μέχρι και τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, οπότε λήγει η τετράμηνη παράταση που τελικά δόθηκε.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο συνήγορος και νομικός σύμβουλος των εργαζομένων- συμβασιούχων του δήμου Ηρακλείου κ. Μάνος Δρακωνάκης βρέθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να ζητήσει και να λάβει την στήριξη του Σώματος ώστε να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα στο δικαστήριο προκειμένου με προσωρινή διαταγή να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους.

«Για το λόγο αυτό ζητάμε την εκ νέου συναίνεση του δήμου ώστε με τη στήριξη αυτή να προχωρήσουμε σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εντός ολίγων ημερών. Έτσι θα είναι και ένα από τα αιτήματά μας ενώπιον του δικαστηρίου για την επιστροφή των συμβασιούχων στις θέσεις τους. Μόνο με απόφαση από το αρμόδιο δικαστήριο μπορούν οι συμβασιούχοι να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους» τονίζει στο Cretalive ο κ. Δρακωνάκης.

Ομόφωνη στήριξη από το Σώμα

Ο κ. Μάνος Δρακωνάκης, ως συνήγορος και νομικός σύμβουλος των εργαζομένων- συμβασιούχων του δήμου Ηρακλείου, ζήτησε και έλαβε τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου, όπως είχε διατυπωθεί σε ανάλογη συνεδρίαση στις 19/06/23.

Η διατύπωση μετά από σειρά διαβουλεύσεων είχε ως εξής: «Αναγνωρίζεται η άμεση και επιτακτική ανάγκη παραμονής στις θέσεις εργασίας τους προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος καθώς υπάρχουν αυξημένες ανάγκες λόγω τουριστικής περιόδου που διανύουμε και βέβαια της αδυναμίας πρόσληψης προσωπικού λόγω των αλλεπάλληλων εκλογών».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δρακωνάκης υπογραμμίζει ότι «δεν μας καλύπτει απόλυτα στο νομικό κομμάτι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου διότι η τελική απόφαση θα παρθεί από το δικαστήριο. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντική η σχετική θετική τοποθέτηση του δήμου όσον αφορά τους εργαζομένους».

Πηγή: CRETALIVE

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ