Θεμα voucherergasia.gr: Γιατί είναι σε απόγνωση οι αγροτες για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Θεμα voucherergasia.gr: Γιατί είναι σε απόγνωση οι αγροτες για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες

6 Αυγούστου 2020

 

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, απέστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας αναφέροντας την αναγκαιότητα για άμεση οικονομική ενίσχυση σε καλλιέργειες θερμοκηπιακών κηπευτικών λόγω covid-19.
Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, τους τελευταίους μήνες η εμπορική δραστηριότητα των κηπευτικών χαρακτηρίζεται παγωμένη, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να μην έχουν καλύψει καν ένα μέρος των περσινών εξόδων της καλλιέργειας ενώ αντιμετωπίζουν παράλληλα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Οι καλλιεργητές της Ιεράπετρας ζητούν από τον υπουργό την άμεση δέσμευσή του για οικονομική ενίσχυση στον τομέα των θερμοκηπιακών κηπευτικών, υπογραμμίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει χρόνος για διαβουλεύσεις και αναλύσεις, καθώς πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Αναλυτικά η επιστολή:


«Μετά τις αρχαιρεσίες στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας σας στέλνουμε αυτήν την επιστολή ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο για να σας υπενθυμίσουμε το φλέγον ζήτημα των οικονομικών ενισχύσεων στις καλλιέργειες κηπευτικών θερμοκηπίου, που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μια σύντομη αναδρομή των επαφών που είχαν φορείς της περιοχής με το υπουργείο, καταδεικνύει τον βαθμό του προβλήματος και συγχρόνως την αγωνία των παραγωγών για την επόμενη χρονιά.

Αρχές Απριλίου λάβατε την πρώτη ενημερωτική επιστολή που επισήμανε το μέγεθος της διαφαινόμενης καταστροφής. Τονίστηκε επίσης ότι το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας της περιοχής της Ιεράπετρας έχει τεχνικά σχεδιαστεί να κορυφώνεται στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.- Δεν υπάρχει επίσημη απάντηση στην επιστολή.

Στα μέσα Απριλίου η περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει τηλεδιάσκεψη για το Λασίθι, με εσάς να φαίνεται ότι κατανοείτε απόλυτα τις φωνές των φορέων του τόπου μας που συνομίλησαν μαζί σας και ζητάτε να σας σταλούν τα στοιχεία που δικαιολογούν το αιτήματος μας.

Τέλη Απριλίου λάβατε την δεύτερη επιστολή, προφανώς με πιο έντονο χαρακτήρα καθώς η εμπορική δραστηριότητα στα κηπευτικά της περιοχής, καταρρέει ολοσχερώς.

Στην επιστολή αυτή, παρουσιάζονται με απόλυτη σαφήνεια, όλοι οι ποσοτικοί και οικονομικοί δείκτες που έχουν γονατίσει την αγορά εκείνη την περίοδο, τεκμηριώνοντας το αίτημα μας για οικονομική ενίσχυση στα κηπευτικά. Και στην δεύτερη επιστολή δεν υπάρχει επίσημη απάντηση.

Στα μέσα Μαΐου οργανώνεται τηλεδιάσκεψη στην Ιεράπετρα, με την μεσολάβηση της Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. και με την άμεση στήριξη , αλλά και παρουσία σε αυτήν, του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη. Στην εν λόγω σύσκεψη, έχετε πειστεί για το πρόβλημα μας και το δίκαιο αίτημα να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς κηπευτικών της περιοχής, ώστε να ξεκινήσουν την παραγωγική διαδικασία την νέα καλλιεργητική περίοδο. Κατέληξε δε, να υπάρξει μια σαφής δέσμευση από εσάς προσωπικά, ότι οι διαδικασίες και καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στα κηπευτικά της περιοχής μας ,θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου 2020, δηλαδή ακριβώς στο ξεκίνημα της νέας περιόδου.

Ακολούθησαν πλήθος συνομιλιών με στελέχη του υπουργείου σας ώστε να τεκμηριωθεί επαρκώς το αίτημα μας. Δυστυχώς όμως χωρίς ουσιαστική πρόοδο. Τους τελευταίους 4 μήνες η εμπορική δραστηριότητα των κηπευτικών χαρακτηρίζεται παγωμένη, μουδιασμένη και ανήμπορη να αντιδράσει σε αυτήν την κατάσταση.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι πολλοί αγρότες να μην έχουν καλύψει καν ένα μέρος των περσυνών εξόδων της καλλιέργειας ,πόσο μάλλον να μπορέσουν να ξεκινήσουν νέα και πόσο απίθανο είναι τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων να μπορέσουν να αντέξουν αυτό το βάρος.

Από όλα τα παραπάνω, γίνεται απολύτως κατανοητό, λογικό και δίκαιο ότι δεν χωράει πλέον καμία άλλη παράταση σε διαβουλεύσεις, αναλύσεις και παραμετροποίησεις των αναγκών των αγροτών για αυτό το θέμα. Δώστε ένα τέλος στην αγωνία χιλιάδων αγροτών , όπου 1 μήνα πριν την έναρξη της καλλιέργειας τους, ζουν σε ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον.

Δώστε μια ξεκάθαρη απάντηση για την πρόθεση και την σαφή δέσμευση σας να υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση στον τομέα των θερμοκηπιακών κηπευτικών. Δώστε μια ουσιαστική ελπίδα και στήριξη στους αγρότες μας, για να συνεχίσουν με την σειρά τους να ανταποδίδουν τα μέγιστα στην τοπική και εθνική οικονομία, όπως το κάνουν τόσα χρόνια».

Το θεμα στη Βουλη

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό κατέθεσε στη Βουλή, η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Φωτεινή Μπακαδήμα, αναφορικά με τη στήριξη των παραγωγών των θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών της Ιεράπετρας:

«Η πανδημία του κορονοϊού έπληξε ανεπανόρθωτα τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών
κηπευτικών στην Ιεράπετρα με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν τα
αδιάθετα προϊόντα να αυξάνονται και τα προβλήματά τους να διογκώνονται.

Από την αρχή του πρώτου κύματος του COVID-19 στη χώρα μας φάνηκε πως κι ο κλάδος αυτών των παραγωγών θα χτυπηθεί ανελέητα γι’ αυτό και εξαρχής ζήτησαν τη στήριξη της πολιτείας που φαίνεται να μην τους έχει εως τώρα δοθεί.

Στην παρούσα φάση κι ενώ βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η εμπορική δραστηριότητα των κηπευτικών παραμένει περιορισμένη και παγωμένη η ανάγκη στήριξης των παραγωγών καθίσταται
επιβεβλημένη για την επιβίωσή τους, καθώς αρκετοί δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα της περσινής καλλιέργειας πόσο μάλλον να ξεκινήσουν νέα.

Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

1. Ποιες πρωτοβουλίες έμπρακτης στήριξης των παραγωγών των θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών της Ιεράπετρας αλλά και της υπόλοιπης χώρας προτίθεται να λάβει;
2. Ποια βήματα προετοιμασίας και θωράκισης του κλάδου εξετάζονται στην περίπτωση δεύτερου κύματος πανδημίας στη χώρα μας;»

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<