Ο ρατσισμός επιλογή του εαυτού μας

Ο ρατσισμός επιλογή του εαυτού μας

8 Οκτωβρίου 2019

Καθημερινά παρατηρούμε κρούσματα από ρατσιστικές επιθέσεις. Πολύ συχνό φαίνομενο με πολυδιάστατους τρόπους εκδηλώσεις του. Σε πολλές περιπτώσεις αντικρίζουμε ανθρώπους που δεν χάνουν την ευκαιρία να σπείρουν τον πόνο σε άτομα με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Γιατί πρέπει να νιώθουν μειονεκτικά άνθρωποι με ειδικές ανάγκες; Άνθρωποι από άλλες χώρες ή και από την ίδια χωρα γιατί πρέπει να δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις από κάποιους που δεν πρεσβεύουν την ισοτιμία ;

Ίσως και οι ερωτήσεις αυτές να μην απαντηθούν ποτέ με λογική και αντικειμενική άποψη. Ως κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Ελλάδα με δημοκρατικό πολίτευμα πρέπει να συμβάλουμε πλήρως ώστε οι κοινωνικές διακρίσεις, οι εθνικιστικές στάσεις, οι αδικίες και οι χλευασμοι να λάβουν Τέλος.

Εν έτη 2019 είναι αδιανόητο να μην πρεσβεύουμε την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο φύλα ανάμεσα σε δύο άτομα με διαφορετική εθνικότητα ανάμεσα σε άτομα διαφορετικής πολιτικής ιδεολογίας.

Τα κρούσματα διαρκώς αυξάνονται κυρίως από εθνικιστικούς παράγοντες που στην πραγματικότητα δεν υπερασπίζονται την πατρίδα μα την ιδεολογία τους. Η μαζική μας απάθεια απέναντι στο ρατσισμό που μαστίζει και την χώρα μας κυρίως στην κοινωνία δεν οφελει πουθενά. Είναι υποχρέωση μας να δημιουργήσουμε ένα κράτος με νέες γενιές που θα διαπαιδαγωγουνται σωστά αρχικά μέσα από την οικογένεια και κατόπιν στο σχολικό χώρο.

Οφείλουμε να διδάξουμε στις νέες γενιές πως δεν χρειάζονται τα ταμπού τα στερεότυπα οι εθνικιστικές στάσεις και αδιαφορία για τον συνάνθρωπο μας. Η συμβολή μας για το μέλλον των παιδιών μας είναι απαραίτητη Αφού οφείλουμε να σεβόμαστε την διαφορετικότητα να είμαστε αρωγοί στα ιδανικά που πρεσβεύουμε και διαρκώς να βομβαρδίζουμε τον εαυτό μας με αξίες και ηθική!

Ειναι καθήκον μας να προωθούμε την πνευματική διαύγεια τις σωστές ηθικές αξίες την ισοτιμία, να είμαστε διαρκώς ένα βήμα δίπλα στην πρόοδο και στην εξέλιξη μα αυτό που χρειάζεται είναι να είμαστε δέκα βήματα πίσω από καταστάσεις και πρόσωπα που προκαλούν αναταραχές και ψυχικές κακώσεις. Ο σεβασμός στον συνάνθρωπο μας είναι το Α και το Ω διότι οι ειλικρινείς σχέσης στηρίζονται στην αλληλοκατανόηση και στην αλληλοεκτιμηση.

Δύσκολο να παραδεχθεί κάποιος πως είναι ρατσιστής αλλά η συζήτηση με τον εαυτό μας θα μας βοηθήσεις εις το έπακρον να αναλογιστούμε εάν έχουμε φέρει σε δύσκολη θέση άτομα που είχαν κάτι που δεν μας άρεσε. Είναι απαραίτητο να μπούμε στην θέση του και να νιώσουμε τα συναισθήματα του.

Λέμε Ναι στην ισότητα…λέμε δύο φορές Όχι στον ρατσισμό και στις επιπτώσεις που προκαλεί. Λέμε Ναι στην ενότητα λέμε Ναι στον σεβασμό της διαφορετικότητας… όμως λέμε ένα δυνατό Όχι στην καταπάτηση των αξιών!!

Της Χαράς Αλτούνη

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο patrisnews.gr

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<