Πανελλαδικές 2021: Το ποίημα "Σείριος" του Νίκου Γκάτσου, το θέμα στα Νέα Ελληνικά

Εκκίνηση με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, σήμερα για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων 2021, στα Γενικά Λύκεια, με το θέμα της έκθεσης να είναι σχετικό με τα «Εφόδια και τις Δεξιότητες».

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να σχολιάσουν το ποίημα «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» του Νίκου Γκάτσου, όπως και απόσπασμα από τον ημερήσιο Τύπο με τίτλο «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο».

Το θεματικό κέντρο των κειμένων αφορά τις επαγγελματικές προοπτικές των νέων, ενώ το θέμα ανάπτυξης αναφέρεται στα εφόδια που απαιτούνται στη νέα πραγματικότητα και στις δράσεις των νέων με στόχο τη βελτίωση του κόσμου.

Ο Νίκος Γκάτσος έχει αφήσει το στίγμα του στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Χρησιμοποίησε τη γλώσσα ως ποίηση, στο στίχο όπως και στο τραγούδι. Η μουσική ποίησή του μελοποιήθηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Ξαρχάκο, δημιουργώντας τραγούδια-σταθμούς, που ερμηνεύθηκαν από κορυφαίους Έλληνες τραγουδιστές.

ΣχετικάΆρθρα

Εξίσου σημαντικό είναι και το μεταφραστικό του έργο, καθώς σπουδαίες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης, «ανέβηκαν» πατώντας στις δικές του προσαρμογές κορυφαίων έργων.

Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε στην Ασέα Αρκαδίας στις 8 Δεκεμβρίου 1911. Έχασε νωρίς τον πατέρα του, πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Φιλοσοφική και ξεκίνησε σταδιακά να δημοσιεύει τα πρώτα του ποιήματα. Έργα και στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, κορεατικά, σουηδικά, τουρκικά.

Το 1987 τιμήθηκε με το Βραβείο του Δήμου Αθηναίων για το σύνολο του έργου του, ενώ το 1991 του απονεμήθηκε ο τίτλος του αντεπιστέλλοντος Μέλους της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Γραμμάτων της Βαρκελώνης, για τη συμβολή του στη διάδοση της ισπανικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα.

 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by