Το τέλος της σχολικής χρονιάς 2024 – 2025 πλησιάζει και φέρνει μαζί του τις τελικές εξετάσεις, καθώς και την ανυπομονησία των μαθητών για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Μετά τις δεκαέξι ημέρες διακοπών του Πάσχα – που αποτελούν μια ανάσα ξεκούρασης- λίγες θα είναι ακόμα οι εβδομάδες μαθημάτων στα σχολεία, ενώ ο Ιούνιος διαμορφώνεται με λίγες μέρες μαθημάτων και εξετάσεων.
Σύμφωνα με το περσινό πρόγραμμα το οποίο δεν αναμένεται να αλλάξει φέτος, τα μαθήματα θα λήξουν:
- Στα Γυμνάσια στις 29η Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 13 Ιουνίου.
- Στα Λύκεια, οι μαθητές θα κάνουν τελευταία ημέρα μάθημα την 16η Μαΐου.
Για την Α’ και Β’ Λυκείου οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 13 Ιουνίου και οι απολυτήριες για τη Γ’ Λυκείου στις 30 Μαΐου.
Την ημέρα της λήξης των μαθημάτων δεν διεξάγεται διδασκαλία και ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών την ημέρα αυτή αποφασίζει για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών και εκτελεί τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την κανονική και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Ένα ιδιαίτερο στοιχείο φέτος είναι ότι για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, η λήξη των μαθημάτων θα γίνει δύο μέρες νωρίτερα, στις 13 Ιουνίου, αντί για την καθιερωμένη 15η Ιουνίου, καθώς η 15η του μήνα πέφτει Κυριακή. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα απολαύσουν το καλοκαίρι τους μερικές μέρες νωρίτερα.
Οι τελικές ημερομηνίες αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, η δομή της χρονιάς δείχνει να ακολουθεί το περσινό μοντέλο, επιτρέποντας στους μαθητές να σχεδιάσουν από νωρίς τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Το χρονοδιάγραμμα των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων
Οι γραπτές εξετάσεις, προαγωγικές και απολυτήριες διεξάγονται μετά τη λήξη των μαθημάτων του Β’ τετραμήνου, στις εξεταστικές περιόδους Μαΐου – Ιουνίου, καθώς και την περίοδο από 1η Σεπτεμβρίου έως την έναρξη των μαθημάτων, όπου η περίοδος αυτή προβλέπεται. Δεν υφίστανται γραπτές εξετάσεις, προαγωγικές και απολυτήριες για τα Ε.Ε.Ε.ΕΚ..
Την ημέρα της λήξης των μαθημάτων δεν διεξάγεται διδασκαλία και ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών την ημέρα αυτή αποφασίζει για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών και εκτελεί τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την κανονική και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων.