Χωρίς έκτακτη εισφορά το 2021 όσοι εισπράττουν ενοίκια και μερίσματα

Χωρίς έκτακτη εισφορά το 2021 όσοι εισπράττουν ενοίκια και μερίσματα

15 Σεπτεμβρίου 2020

Δεν πρόκειται να πληρώσουν έκτακτη εισφορά ούτε οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά ούτε και εκείνοι που εισπράττουν μερίσματα. Το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να απαλλάξει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισόδημα από ενοίκια από την εισφορά αλληλεγγύης η οποία καταργείται για ένα χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων δεν περιλαμβάνονταν στους δικαιούχους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν χθες ότι τελικά η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς θα ισχύσει και για όσους εισπράττουν ενοίκια, αλλά και για όσους θα εισπράξουν μερίσματα.

Η κατάργηση ισχύει για τα φετινά εισοδήματα και συνεπώς η ελάφρυνση θα φανεί στο εκκαθαριστικό της Εφορίας του 2021.

Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες αυτό σημαίνει ότι ένας φορολογούμενος ο οποίος έχει αποκλειστικά εισοδήματα από ενοίκια ύψους 20.000 ευρώ, θα διαπιστώσει το 2021 στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης ότι δεν θα έχει επιβαρυνθεί καθόλου με εισφορά αλληλεγγύης θα πληρώσει μόνο φόρο εισοδήματος 4.076 ευρώ και θα γλιτώσει 176 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης η οποία επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο πιο μεγάλη είναι η φορολογική ανάσα που θα πάρουν το 2021 οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα, πολλοί από τους οποίους φέτος είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» 40% που θεσπίστηκε λόγω της πανδημίας. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ή ελεύθεροι επαγγελματίες που αποκτούν παράλληλα και εισοδήματα από ενοίκια δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου με εισφορά αλληλεγγύης το 2021. Ούτε για τα εισοδήματα από τις μισθωτές υπηρεσίες, ούτε για το ελεύθερο επάγγελμα που απέκτησαν φέτος, ούτε για το εισόδημα από ακίνητα.

Κερδισμένοι και δημόσιοι υπάλληλοι

Φορολογικό όφελος όμως θα έχουν το επόμενο έτος και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι ενοικιάζουν κάποιο ακίνητο και εισπράττουν εισόδημα. Μπορεί οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι να έχουν εξαιρεθεί από την προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ένα χρόνο αλλά εάν αποκτούν και άλλα εισοδήματα όπως ενοίκια τότε για τα εισοδήματα αυτά θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης.

Το όφελος θα φανεί στο λογαριασμό της εφορίας που θα προκύψει με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2021. Η εισφορά θα καταργηθεί και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που αποκτούν εισόδημα από ενοίκια αλλά μόνο για το συγκεκριμένο τμήμα. Για παράδειγμα δημόσιος υπάλληλος με ετήσιες αποδοχές 18.000 ευρώ και εισόδημα από ενοίκια 13.000 θα πληρώσει κανονικά την εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα των 18.000 ευρώ αλλά θα απαλλαγεί για το εισόδημα των ενοικίων των 13.000 ευρώ.

Πηγή: newsit.gr

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<