Θέμα voucherergasia.gr: Διαρρήκτες και «καπετάνιοι»   τρομοκρατούν τους κατοίκους – Ζητούμενο η αστυνόμευση

Θέμα voucherergasia.gr: Διαρρήκτες και «καπετάνιοι» τρομοκρατούν τους κατοίκους – Ζητούμενο η αστυνόμευση

19 Φεβρουαρίου 2020

Προβληματισμός επικρατεί στην ενδοχώρα του Νομού Ηρακλείου, αλλά και στις περιοχές των παραλίων του Νομού, καθώς οι κάτοικοι των περιοχών αυτών βλέπουν την εγκληματικότητα και τις παραβατικές συμπεριφορές να είναι αυξημένες.

Η προβληματική κατάσταση αποδεικνύεται από τη σωρεία των περιστατικών τα οποία καταγράφονται στο αστυνομικό Δελτίο καθημερινά σχεδόν, αλλά και από τις αστυνομικές που γίνονται συχνά – πυκνά σε διάφορες περιοχές, στοχευμένες και κάτω από άκρα μυστικότητα.

Δεν έχουν περάσει, παρα μόνο λίγα 24ωρα από τη σύλληψη μιας ομάδας διαρρηκτών που είχαν ρημάξει τις Βασιλειές στο Ηράκλειο, με αφορμή τα απανωτά κρούσματα διαρρήξεων σε σπίτια και καταστήματα της περιοχής.
Αναβρασμός όμως υπαρχει τόσο στον Αγιο Σύλλα, Σύλλαμο, όσο και στην περιοχή του Κόκκίνη Χάνι, καθώς εκεί οι κάτοικοι έχουν χάσει τον ύπνο τους, μετά τα κρουσματα διαρρήξεων ακόμη και μέρα μεσημέρι.

«Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση μέρα και νύχτα, χωρίς να μπορούμε να φύγουμε από τα σπίτια μας. Πριν λίγες μέρες, ένας γείτονας εντόπισε ένα ύποπτο όχημα να κινείται στη γειτονιά και αμέσως, μέσα σε λίγα λεπτά, όλοι οι κάτοικοι, είχαμε βγει στα μπαλκόνια μας, ανάβοντας τα φώτα των σπιτιών μας για να δώσουμε να καταλάβουν όποιοι ήταν μέσα στο αμάξι ότι τους είδαμε. Εχουμε ενημερώσει την Αστυνομία για την παρουσία ύποπτων οχημάτων κατά καιρούς, αλλά παρόλα αυτά δεν έχουμε δει περιπολικό να περνάει από τον οικισμό μας», λέει κάτοικος του Βραχόκηπου, στου Κοκκίνη Χάνι.

Σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές είναι χαρακτηριστικό ότι οι κάτοικοι τους σκέφτονται να εφαρμόσουν ένα έσχατο μέτρο προστασίας που είχαν στο παρελθόν, αυτό της περιπολίας πολιτών στο χωριό για να αντιμετωπίσουν τους διαρρήκτες, δρουν οργανωμένα και με θράσος, εισβάλλοντας στις κατοικίες και κλέβοντας ό,τι πολύτιμο μπορεί να βρουν.

Πέρα από τους διαρρήκτες όμως, πρόβλημα δημιουργούν και τα «καπετανιλίκια», με τους ανεγκέφαλους που οπλοφορούν και πολλές φορές προτάσσουν τα όπλα τους χωρίς λόγο!

Στη Μεσαρά

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει σε μια από τις εγκληματογόνες περιοχές της Κρήτης που απασχολεί τις αστυνομικές Αρχές και την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, τη Μεσαρά.

Το θέμα της αστυνόμευσης των πολιτών και της τόνωσης του αισθήματος ασφάλειας τους τέθηκε μάλιστα στη διάρκεια της πραγματοποίησης του δημοτικού Συμβουλίου στη Γόρτυνα, παρουσία τοπικών φορέων και Βουλευτών. Μια συνεδρίαση που έγινε παρουσία και πολλών κατοίκων που αγωνιούν για τους ίδιους, τα παιδιά τους και τις περιουσίες τους.

Αφορμή για αυτό το έκτακτο δημοτικό Συμβούλιο στάθηκε το πρόσφατο περιστατικό πυροβολισμών στο Ασήμι, το οποίο δεν είναι το μοναδικό. Οι κάτοικοι και οι φορείς ζητούν το αυτονόητο: την ίδρυση αστυνομικού τμήματος και την ενίσχυση της αστυνόμευσης στο Ασήμι και σε όλη την επικράτειά του Δήμου Γόρτυνας.

Αποφασίστηκε, επίσης, η δημιουργία επιτροπής που θα συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τα παραπάνω ζητήματα.


Συμμετοχές και τοποθετήσεις

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ηρακλείου, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανώλης Συντυχάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, Ταξίαρχος, Νίκος Σπυριδάκης και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., η περιφερειακή σύμβουλος, Πόπη Δασκαλάκη, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας, Ιωακείμ Καρανδινός, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανώλης Καρτσωνάκης, ο αναπληρωτής διευθυντής Κωνσταντίνος Θεοφάνους από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, η αναπληρώτρια διευθύντρια Στέλλα Μακρυγιαννάκη από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, εκπρόσωπος του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, εκπρόσωπος του βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ασημίου, Γιάννης Φουντουλάκης, ο Γιώργος Σταθοράκης ως εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του Ασημίου και πολλοί δημότες. Κατατέθηκαν, επίσης, επιστολές από το 15μελές των μαθητών του Λυκείου Ασημίου και τον διευθυντή του Λυκείου Ασημίου, Παναγιώτη Σάπιο.


Ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Λευτέρης Κοκολάκης, τόνισε: «Το γεγονός ότι ο Δήμος Γόρτυνας, ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος στον νομό Ηρακλείου και από τους μεγαλύτερους σε όλη την Κρήτη, δεν διαθέτει αστυνομικό τμήμα, είναι κάτι που δεν συμβαδίζει με την κοινή λογική. Οι κάτοικοι του Ασημίου, αλλά και όλοι οι δημότες μας, δικαιούνται να αισθάνονται ασφαλείς, δικαιούνται να πηγαίνουν στις δουλειές τους χωρίς να κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με μια «βροχή» από σφαίρες, δικαιούνται να κυκλοφορούν στον δρόμο με τα παιδιά τους χωρίς να φοβούνται. Ζητάμε το αυτονόητο και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε η φωνή μας να ακουστεί και τα δίκαια αιτήματά μας να ικανοποιηθούν».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μεγάλη Γόρτυνα», Μιχάλης Κοκολάκης, απευθυνόμενος προς τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τους βουλευτές και όλες τις αρμόδιες αρχές, τόνισε: «Ακούσατε την κραυγή αγωνίας των πολιτών για τα κρούσματα παραβατικότητας. Βρισκόμαστε, δυστυχώς, απέναντι σε κάποιους συνδημότες μας που έχουν παραβατική συμπεριφορά, φαινόμενο που πλέον δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Σας παρακαλούμε να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε όλοι εμείς να αισθανθούμε ξανά ασφαλείς».

Η αντιδήμαρχος, Σοφία Χατζάκη – Σφακιανάκη, επισήμανε ότι «η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου είναι στο πλευρό μας, είναι σύμμαχός μας. Θεωρώ ότι η αστυνομία πρέπει να βρει κάτι ακόμα, είναι φανερό ότι κάτι λείπει για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Ο κόσμος φοβάται να βγει έξω και, είναι λογικό, ότι φοβάται και να μιλήσει».

Ο βουλευτής Ηρακλείου, Νίκος Ηγουμενίδης, ανέφερε: «Το αίσθημα της ασφάλειας είναι μια υποχρέωση της Πολιτείας. Τα στελέχη της αστυνομίας είναι έμπειρα και ικανά και πιστεύω ότι το αίσθημα αυτό θα το κατοχυρώσουν, επιχειρησιακά, με τον καλύτερο τρόπο. Για να αντιμετωπιστεί όμως το πρόβλημα της παραβατικότητας, πρέπει να γίνει υπόθεση της κοινωνίας».

Ο βουλευτής Ηρακλείου, Μανώλης Συντυχάκης, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, όχι μόνο στην Γόρτυνα, αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσουμε τις αιτίες. Διαφορετικά, όσα αστυνομικά μέτρα και αν πάρουμε, το πρόβλημα θα οξυνθεί. Κατά την άποψή μας, τα αίτια είναι πολιτικά και κοινωνικά».

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, Ταξίαρχος, Νίκος Σπυριδάκης, ανέφερε: «Η ίδρυση αστυνομικού τμήματος, σαν Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, μας υπερβαίνει. Η Πολιτεία και η ηγεσία θα αποφασίσουν. Κάναμε δύο συναντήσεις για το Ασήμι, είδαμε το ενδιαφέρον σας. Ξεκινήσαμε δράσεις, έγιναν προσαγωγές, έλεγχοι, κατ’ οίκον έρευνες, δεν φθάνουν, το βλέπω και εγώ. Όσον αφορά στο αύριο, άμεσα. Η αστυνομία θα σχεδιάσει, θα είναι στο Ασήμι σχεδόν κάθε ημέρα. Η αστυνομία θα κάνει αυτό που πρέπει, όσο πρέπει. Ακούσαμε την αγωνία σας, όσοι έχουν μιλήσει μαζί μας καταλαβαίνουν και την δική μας αγωνία».

Η περιφερειακή σύμβουλος, Πόπη Δασκαλάκη, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα ως τώρα. Πρέπει, είτε να στελεχωθούν τα αστυνομικά τμήματα, είτε να δημιουργηθεί αστυνομικό τμήμα στο Ασήμι, όπως υπήρχε και παλιά. Θα ήθελα, ωστόσο, να παρακαλέσω και τους συμπολίτες και συνδημότες μου, να δείξουν με την στάση τους ότι αυτά τα παραβατικά στοιχεία μπορούμε να τα απομονώσουμε ως κοινωνία».

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ασημίου, Γιάννης Φουντουλάκης, τόνισε: «Φθάσαμε στο σημείο να λέμε ότι το Ασήμι και ο Δήμος Γόρτυνας είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Διαλύονται καθημερινά επιχειρήσεις, διαλύονται οικογένειες, νέα παιδιά φεύγουν, ετοιμάζονται να μετακομίσουν. Από τότε που ήταν κοινότητα, το Ασήμι παραχώρησε στην αστυνομία ένα κτίριο που έμεινε κενό. Για ποιον λόγο; Επειδή κάποιοι δεν ήθελαν την αστυνόμευση».

Ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας, Ιωακείμ Καρανδινός, ανέφερε: «Εκ μέρους του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γορτύνης & Αρκαδίας, κ. Μακαρίου, μεταφέρω την αγωνία του για όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας. Η Ιερά Μητρόπολη θα βρίσκεται δίπλα σε όποιες αποφάσεις πάρουν ο Δήμος και οι φορείς».

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανώλης Καρτσωνάκης, τόνισε: «Θα είμαστε εδώ. Γνωρίζουμε την κατάσταση. Θέλουμε, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, τα τοπικά συμβούλια, τον Δήμο, με τις δομές που έχουμε, να προχωρήσουμε σε δράσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα, σχετικά με την αλλαγή συμπεριφορών. Αν έχουμε στόχους και ξέρουμε ότι είμαστε στην ίδια πλευρά του ποταμιού, θα λύσουμε και το πρόβλημα».

Σε όλη την Κρήτη

Το πρόβλημα φυσικά είναι υπαρκτό σε διάφορες περιοχές του νησιού. Από διαρρήξεις ως και… φονικά καταγράφονται το τελευταίο διάστημα με το αστυνομικό δελτίο – δυστυχώς – να είναι πλούσιο. Αποκορύφωμα το φονικό στις Κουρούνες Λασιθίου, με θύμα έναν ηλικιωμένο άνδρα και δράστη έναν 43χρονο που δε δίστασε να πυροβολήσει τον άτυχο συγχωριανό του, για κτηματικές διαφορές.

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες επίσης από την εξάρθρωση μιας σπείρας Ρομά που «χτυπούσαν» σε σπίτια από τη μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη.

 

 

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<