voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα

    Γιώργος Μαζωνάκης: Συνελήφθησαν οι δύο γιατροί για θανατηφόρα έκθεση

    Γιώργος Μαζωνάκης: Αναβλήθηκε για την Παρασκευή η νεκροψία νεκροτομή – Η οικογένειά του ζητά να οριστεί τεχνικός σύμβουλος

    Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

    Σοκ: Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης

  • Εκπαίδευση

    Δόμνα Μιχαηλίδου: Ποιες είναι οι τρεις μεγάλες αλλαγές στην προσχολική αγωγή

    Χωρίς μαθητές φέτος το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Γαύδου

    Νηπιαγωγεία: Τι αλλάζει με εγκύκλιο στη λειτουργία τους για τη νέα σχολική περίοδο και οι αντιδράσεις

    ΕΣΠΑ: 14,2 εκατ. ευρώ για βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ στην Κεντρική Μακεδονία

  • Θέσεις εργασίας

    ΑΣΕΠ: Υποβολή δικαιολογητικών από 10/9 για την προκήρυξη 6Κ/2026

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    ΔΥΠΑ: Τα νέα προγράμματα για χιλιάδες θέσεις εργασίας

    Ποιοι κλάδοι σχεδιάζουν προσλήψεις το δ’ τρίμηνο – Πού καταγράφονται οι ισχυρότερες προοπτικές

    Προκηρύξεις για προσλήψεις 328 ατόμων σε Δήμους και Περιφέρειες

  • Οικονομία

    myLEX: Όλη η φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία σε μία πλατφόρμα – Νέα ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ για νόμους, εγκυκλίους και φορολογικές διατάξεις

    Επιστροφή ενοικίου: Ποιοι θα πληρωθούν έως τις 25/9

    Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει αυτή την Παρασκευή η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ – Πότε πληρώνεται η 4η δόση

    ΔΥΠΑ: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για το ειδικό εποχικό βοήθημα 2026 – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

  • Εργασιακά
    adedy-staseis-ergasias

    ΑΔΕΔΥ: Αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού

    Συντάξεις Οκτωβρίου 2026: Οι ημερομηνίες πληρωμής για κάθε ταμείο

    Αγιασμός στα σχολεία 2026: Ποιοι γονείς δικαιούνται άδεια

    ΔΥΠΑ: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για το ειδικό εποχικό βοήθημα 2026 – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

  • VOUCHER

    Στα 200 ευρώ το «Thessaly Pass» του 2026 – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

    ΟΠΕΚΑ: Ξεκινά, στις 07/09, η αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων τουρισμού

    Couple relax on the beach enjoy beautiful sea on the tropical island. Summer beach vacation concept

    Κοινωνικός Τουρισμός: Μέχρι πότε ισχύει το voucher

    ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τις επιταγές βιβλίων, συνεχίζονται οι αιτήσεις

  • Πολιτική

    Κυρ. Μητσοτάκης: Αυτά τα οποία οραματιζόμουν για τη χώρα πριν από πολλά χρόνια τώρα γίνονται πράξη

    Πώς θα γίνει η σταδιακή μείωση της λιανικής τιμής ρεύματος κατά 30% έως το 2029

    Γ. Γεραπετρίτης: «Η διαχείριση της μετανάστευσης αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή και περιφερειακή πρόκληση, απαιτεί στενή συνεργασία»

    Κυρ. Μητσοτάκης: Υλοποιήσιμο και κοστολογημένο το σχέδιο στήριξης – Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός, εκλογές την άνοιξη του 2027

  • Εκλογές

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νερό Ζαρός

voucherergasia-240x110

santorinisport.gr

webinar.edu.gr

Αρχική Επικαιρότητα

Ξεκινούν πλειστηριασμοί και για δάνεια πρώτης κατοικίας

από press room
31/05/2021
σε Επικαιρότητα

101
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για τα κόκκινα δάνεια ξεκίνησε.

Για τους ιδιώτες με την κατάργηση και του τελευταίου οχυρού προστασίας της πρώτης κατοικίας, αρχής γενομένης από την ενεργοποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα την 1η Ιουνίου, οι επιλογές είναι μόνο δύο: Βιώσιμη ρύθμιση ή ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, εφόσον δεν θεωρείται ευάλωτος, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Οπως είναι γνωστό, οι πλειστηριασμοί μετά την επαναλειτουργία των δικαστηρίων έχουν ξεκινήσει, αλλά δεν αφορούσαν την πρώτη κατοικία. Μάλιστα σε αυτή τη φάση πραγματοποιούνται όσοι ήταν σε ώριμο στάδιο πριν από την πανδημία και πάγωσαν. Ωστόσο, σταδιακά οι αναγκαστικές εκτελέσεις θα αυξάνονται, καθώς το σύστημα θα απελευθερώνεται.

10.000 ακίνητα στο σφυρί το 2021

Σύμφωνα με πηγές από τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων, μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να βγουν στο σφυρί 10.000 ακίνητα όλων των κατηγοριών και το 2022 17.000 ακίνητα. Πρόκειται για προγραμματισμένους πλειστηριασμούς που ήταν μέχρι πρότινος παγωμένοι.

ΣχετικάΆρθρα

Τέλος Αυγούστου «κλείνουν» δύο προγράμματα Κατοικίας

04/08/2026

Τέλος Αυγούστου «κλείνουν» δύο προγράμματα Κατοικίας – Πάνω από 15.000 νοικοκυριά εξασφάλισαν δάνειο «Σπίτι μου ΙΙ»

01/08/2026

Σημειώνεται πάντως ότι στα μεγέθη αυτά δεν περιλαμβάνονται αναγκαστικές εκτελέσεις που δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί. Η επανέναρξη των πλειστηριασμών πάντως δεν σημαίνει ότι καταργείται κάθε είδος προστασίας. Στόχος της κυβέρνησης ήταν να ενεργοποιήσει τον νέο φορέα που θα αποκτά την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών, ώστε να παραμείνουν σπίτι τους με ενοίκιο και να έχουν δικαίωμα επαναγοράς τους σε 12 χρόνια.

Κίνδυνος για κοινωνικές αντιδράσεις

Ωστόσο ο σχετικός μηχανισμός δεν είναι ακόμη έτοιμος. Οπως εκτιμά τραπεζική πηγή, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί νωρίτερα από το Πάσχα του 2022, δημιουργώντας κίνδυνο να υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις.

Τι θα γίνει λοιπόν με τους πλειστηριασμούς έως τότε; Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, οι ευάλωτοι, όπως ορίζονται από τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, θα μείνουν στο απυρόβλητο. Οι τράπεζες έχουν υποβάλει αίτημα στην κυβέρνηση να εισπράττουν από το κράτος, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, το στεγαστικό επίδομα που δικαιούνται τα νοικοκυριά, από τη στιγμή που παραμένουν στο ακίνητό τους. Εξάλλου, θα δημιουργήσουν οικειοθελώς ένα πλέγμα προστασίας για οφειλέτες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή θέματα υγείας, η πρώτη κατοικία των οποίων δεν ξεπερνά σε αξία τις 100.000-150.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι διαχειριστές ευελπιστούν πως σύντομα θα ξεκαθα- ρίσει το τοπίο. Και αυτό διότι αν δεν ανεβάσουν ρυθμούς οι ανακτήσεις, θα χαθεί έδαφος. Ετσι, όχι μόνο θα κληθούν οι ίδιοι να υποστούν ποινές στα τιτλοποιημένα δάνεια, αλλά κάτι τέτοιο θα έχει και αρνητική επίδραση στην προσπάθεια επιστροφής σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ζητήσει από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό να επεκταθεί το χρονικό διάστημα εξάλειψης των αποκλίσεων από τους στόχους από τα δύο στα τρία χρόνια. Ωστόσο, όπως ενημερώθηκαν, το αίτημα απορρίφθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αντα- γωνισμού της Κομισιόν (DGComp).

Δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις

Για τα επιχειρηματικά δάνεια και τους κατ’ ουσίαν «πτωχευμένους επιχειρηματίες» δεν υπάρχει καμία προστασία. Ωστόσο, σύμφωνα με στέλεχος εταιρείας διαχείρισης, μέσα στον κουβά των 60 δισ. ευρώ επιχειρηματικών κόκκινων δανείων κρύβονται επιχειρήσεις με σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης και επιστροφής στην κανονικότητα, υπό την προϋπόθεση ότι η προσπάθεια ανασύνταξης θα στηριχθεί με νέα κεφάλαια.

Μάλιστα, ορισμένοι servicers λειτουργούν και ως σύμβουλοι των επιχειρήσεων που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, διευκολύνοντας τη χρηματοδότησή τους από αναπτυξιακά προγράμματα και τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής ανάπτυξης. Επίσης εξετάζουν κατά περίπτωση και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου χρέους με καλύτερους όρους, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτόν την πορεία προς την εξυγίανση.

«Το κρυφτό με τους δανειολήπτες τελείωσε»

Ετοιμες για τη μεγάλη μάχη με τα κόκκινα δάνεια δηλώνουν τράπεζες και εξειδικευμένες στον τομέα των επισφαλειών εταιρείες, οι οποίες στοχεύουν τα επόμενα λίγα χρόνια να κλείσουν τους λογαριασμούς με το παρελθόν και να συνεισφέρουν το μερίδιό τους στην προσπάθεια της χώρας για επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι τραπεζικές διοικήσεις εκτιμούν ότι για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της οικο- νομικής κρίσης πριν από 11 χρόνια, είναι διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την εφαρμογή του σχεδίου μηδενισμού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, υπό συνθήκες μάλιστα εξαιρετικά υποστηρικτικές στο όλο εγχείρημα.

Οπως επισημαίνουν πηγές από τον κλάδο των διαχειριστών, «την περασμένη δεκαετία τα πιστωτικά ιδρύματα απέτυχαν στην ανακοπή του κύματος των προβληματικών χορηγήσεων για ποικίλους λόγους. Οι κυριότεροι ήταν η έλλειψη τεχνογνωσίας, οι αδύναμες εσωτερικές τους δομές, η συνεχής μείωση των εισοδημάτων λόγω της ύφεσης, οι οριζόντιοι νόμοι προστασίας των δανειοληπτών και η συνεπακόλουθη στρέβλωση της κουλτούρας πληρωμών».

Σήμερα όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. «Οι τράπεζες πλέον συνεργάζονται με επαγγελματίες διαχειριστές, η χώρα θα επιστρέψει κατά τα φαινόμενα πολύ σύντομα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά την πίεση που άσκησε η πανδημία και οι δανειολήπτες έχουν σε μεγάλο βαθμό αντιληφθεί ότι το κρυφτό τελείωσε. Το βασικότερο όμως όλων είναι ότι υπάρχουν λεφτά για την υποστήριξη της διαδικασίας ανάταξης των υπερχρεωμένων, αλλά εν δυνάμει βιώσιμων επιχειρήσεων» υποστηρίζουν οι ίδιο κύκλοι.

Κάποιοι πληρώνουν

Αυτή την περίοδο, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις δηλώνουν περισσότερο αισιόδοξες από ποτέ, καθώς εκτός των άλλων η δυνατότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα ρυθμισμένα χρέη τους έχει ενισχυθεί σημαντικά. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στο α’ πεντάμηνο του 2021 οι εισπράξεις τους έχουν αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με πέρυσι παρά την ύφεση.

Σε αυτό βοήθησε καταλυτικά η αύξηση των αποταμιεύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω μεταξύ άλλων των κρατικών μέτρων στήριξης και του αναγκαστικού περιορισμού της κατανάλωσης και των δαπανών. «Γενικά βλέπουμε τους τελευταίους μήνες ένα μεγάλο ποσοστό των ρυθμισμένων δανείων που δεν βρίσκονται σε αναστολή να εξυπηρετούνται κανονικά» τονίζουν από μεγάλο servicer. Θέλουν δηλαδή οι οφειλέτες, έχοντας την απαιτούμενη ρευστότητα, να ξεμπερδεύουν με το άνοιγμά τους και να μη δημιουργήσουν νέες εστίες καθυστερήσεων, εν όψει και της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.

Υποστηρικτικά στην ενίσχυση των εσόδων λειτουργεί έως σήμερα και το πρόγραμμα «Γέφυρα» για φυσικά πρόσωπα, μέσω του οποίου καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος της δόσης για 9 μήνες. Ως εκ τούτου υπάρχει ισχυρό αντικίνητρο στον δανειολήπτη να μην καλύψει τη δική του συμμετοχή, καθώς κινδυνεύει άμεσα να τα χάσει όλα. Θα ακολουθήσει, στην ίδια λογική, το «Γέφυρα ΙΙ» για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Πηγή: ΟΤ

Ετικέτες: κατοικίεςπληστειριασμοι

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Γιώργος Μαζωνάκης: Συνελήφθησαν οι δύο γιατροί για θανατηφόρα έκθεση

    10 Σεπ 2026

  • Γιώργος Μαζωνάκης: Αναβλήθηκε για την Παρασκευή η νεκροψία νεκροτομή – Η οικογένειά του ζητά να οριστεί τεχνικός σύμβουλος

    10 Σεπ 2026

  • Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

    9 Σεπ 2026

  • Σοκ: Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης

    9 Σεπ 2026

  • ΚΤΕΟ: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο 400 ευρώ

    9 Σεπ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Oι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 7 Σεπτεμβρίου έως 11 Σεπτεμβρίου

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
  • Προκηρύξεις για προσλήψεις 328 ατόμων σε Δήμους και Περιφέρειες

    5 shares
    Share 2 Tweet 1
  • Διευκρινήσεις ΑΑΔΕ για ακατάσχετο και συμψηφισμό των αγροτικών ενισχύσεων

    5 shares
    Share 2 Tweet 1
  • Ένωση Παιδιάτρων Αττικής: Οδηγός για το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή – Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί

    5 shares
    Share 2 Tweet 1
  • Έως τις 11/09 οι αιτήσεις για προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα

    5 shares
    Share 2 Tweet 1

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.