Δήμος Ηρακλείου: «Πόλεμος» ανακοινώσεων  για τις προσλήψεις!

Δήμος Ηρακλείου: «Πόλεμος» ανακοινώσεων για τις προσλήψεις!

21 Ιανουαρίου 2021

Όπως εχει γράψει το voucherergasia.gr θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δύο προκηρύξεις που εξέδωσε ο Δήμος Ηρακλείου σχετικά με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού!

Μάλιστα οι ανακοινώσεις εκατέρωθεν διαδέχονται η μία την άλλη, τόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης και το Σύλλογο Εργαζομένων, όσο και από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής!

Τελευταίες χρονικά είναι οι δύο παρακάτω ανακοινωσεις:

H ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου:

«Χθες 20/1/2021 κληθήκαμε ως Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου εκτάκτως σε συνάντηση από την Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Μ. Καναβάκη. Εκπροσωπώντας τη Δημοτική Αρχή, έθεσε δύο ζητήματα προς συζήτηση. Την ενημέρωση του Συλλόγου για την προμήθεια ειδών covid και το σάλο που έχουν σηκώσει πανελλαδικά οι προκηρύξεις θέσεων εργασίας στο Δ.Η. όπου υπάρχει ο απαράδεκτος όρος οι αιτούντες να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να μην έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα.

Προσχηματική χαρακτήρισε εξ΄ αρχής η ΔΑΣ ΟΤΑ τη θεματολογία και αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος καθώς αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα τα οποία έθεσε σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η προμήθεια και η τοποθέτηση plexi glass στους εργασιακούς χώρους που είναι απαραίτητο, τις ενέργειες που κάνει η Δημοτική Αρχή για την αποσυμφόρηση εργασιακών χώρων, όπου εξακολουθούν οι συνάδελφοι να συνωστίζονται και για το ποιος είναι ο σχεδιασμός λειτουργίας των Κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εάν αυτά επιλεγούν ως εμβολιαστικά κέντρα, αφού υπάρχουν συνάδελφοι μέλη του Συλλόγου που εργάζονται σε αυτές τις δομές.

Η κ. Καναβάκη περιορίστηκε στο να εκθειάζει το έργο της δημοτικής αρχής για την προμήθεια ΜΑΠ, αλλά δεν είχε τίποτα να πει για όσα της θέσαμε. Φάνηκε καθαρά ότι στόχος της συνάντησης ήταν να αποπροσανατολίσει γύρω από τις προθέσεις της δημοτικής αρχής σε σχέση με τις νέες Προκηρύξεις που έβγαλε στη δημοσιότητα και τον ουσιαστικό αποκλεισμό από τη διεκδίκηση θέσεων εργασίας στο Δ.Η. ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.

Όχι μόνο δεν απολογήθηκε για την αδυναμία της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει τις προϋποθέσεις εκείνες που είναι απαραίτητες ώστε να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά ζητούσε εξηγήσεις από τη ΔΑΣ που τόλμησε να εκφράσει κάτι αντίθετο! Όταν μάλιστα η αντιδήμαρχος επικαλέστηκε νομοθεσία στην οποία στηρίχθηκαν οι Προκηρύξεις, οι δυνάμεις μας τη διέψευσαν και ζητήσαμε να μας παραδοθεί η σχετική νομοθεσία. Ούτε αυτό απαντήθηκε ποτέ!

Συνοδοιπόρους στην εφαρμογή τέτοιων πολιτικών βρήκε η δημοτική αρχή τις πλειοψηφούσες παρατάξεις του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ( Επικεφαλής Συντυχάκης) και ΑΚΕΔΗ (Επικεφαλής Στρατήγης) οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι κατανοούν απόλυτα τους λόγους που την οδήγησαν να βάλει αυτούς τους όρους στις προκηρύξεις και πρότειναν τη δικαστική οδό στις ομάδες που θεωρούν ότι θίγονται, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι όχι μόνο δεν προασπίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά οδηγούν σε ανώδυνες για τη δημοτική αρχή διεξόδους, στηρίζοντας επί της ουσίας τις θέσεις της. Δε θα τους περάσει! Αυτό φοβούνται! Τη φωνή που πάει κόντρα στην πολιτική τους!

Η ΔΑΣ ΟΤΑ σταθερή στις απόψεις της δεν υποχώρησε ούτε βήμα μπροστά στις πιέσεις της Αντιδημάρχου. Αγνόησε το «δικαστήριο» που είχε στηθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, απέναντι στη μόνη φωνή που εναντιώνεται στην πολιτική της και ξεκαθάρισε ότι «εμείς απολογούμαστε μονάχα στους εργαζόμενους».

Επαναφέραμε την απαίτησή μας για άμεση απόσυρση των απαράδεκτων προϋποθέσεων που μπήκαν στις προκηρύξεις και ζητήσαμε να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν όρους υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

Η ανακοίνωση του «Ηράκλειο 375»:

«Η αλαζονεία στο έπακρο…
Με ύφος σαράντα καρδιναλίων, παραπέμποντας σε άλλες εποχές, η Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου έδωσε άλλο ένα δείγμα της αλαζονείας και της έλλειψης δημοκρατικής ευαισθησίας που δυστυχώς τη χαρακτηρίζει. Αμυνόμενη με τις απαντήσεις της και με εναγώνια προσπάθεια να δικαιολογηθεί στο σοβαρό θέμα που έθεσε η παράταξη μας, «Ηράκλειο 3.7.5» για τους παράνομους και καταχρηστικούς όρους στις πρόσφατες προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού, αποκλείοντας όσους ενδιαφερομένους έχουν υποκείμενα νοσήματα, καταφεύγει σε πολιτικάντικες απαντήσεις, καταστρατηγώντας την αρχή του δικαίου και των ίσων ευκαιριών των πολιτών! Αγνοώντας επιδεικτικά, νόμιμα δημοκρατικά δικαιώματα, θεμελιωμένα εδώ κι έναν αιώνα!

Παρά τη θύελλα διαμαρτυριών που προκαλούν οι απαράδεκτες και προκλητικές θέσεις της, η Δημοτική Αρχή επιμένει με πείσμα στην αυθαιρεσία της, και συνεχίζει ακάθεκτη στον ολισθηρό δρόμο που επέλεξε, προσπαθώντας να θολώσει τα νερά, επικαλούμενη αορίστως δήθεν παραδείγματα άλλων δημάρχων, και υποτιμώντας τη νοημοσύνη του Ηρακλειώτικου λαού που αδυνατεί πλέον να την παρακολουθήσει.

Αναφέρθηκε επίσης στην προχειρότητα της παράταξής μας, προφανώς, γιατί γνωρίζει από πρώτο χέρι, ότι η προχειρότητα είναι ίδιον συστατικό της πολιτικής της συμπεριφοράς και λειτουργίας, ως Δημοτική Αρχή.

Ένα είναι σίγουρο ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο!

Διαβεβαιώνουμε ότι η παράταξή μας θα επιμείνει μέχρι τέλους στην επικράτηση του δικαίου, προτείνοντας άμεσα στη Δημοτική Αρχή, να πάρει πίσω αυτές τις προκηρύξεις, προστατεύοντας ως θεματοφύλακας τα όσα ο νομοθέτης έχει προβλέψει. Δεν θα επιτρέψουμε στην επηρμένη Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου να ποδοπατήσει νόμους και ηθική τάξη, δημιουργώντας ένα σύγχρονο Καιάδα στον οποίο θα πετάξει όσους πολίτες θεωρεί, με τα δικά της αυθαίρετα μέτρα και σταθμά, ανίκανους να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα τους στην εργασία!»

Είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις από την πλευρά του Δήμου, μια εκ των οποίων είναι η παρακάτω:

«Μετά το ντόρο και τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν σχετικά με τις προκηρύξεις του Δήμου Ηρακλείου για την πρόσληψη «υγιούς και φυσικά κατάλληλου» προσωπικού, απάντηση δίνει η Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κα Μαρία Καναβάκη με ανακοίνωσή της.

Η Αντιδήμαρχος, μεταξύ άλλων, τονίζει πως οι προσλήψεις ορισμένου χρόνου αφορούν την αντιμετώπιση αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία και προσθέτει πως οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προστατεύονται από το νόμο και δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού. «Το προσωπικό που προσλαμβάνεται για τις ανάγκες αντιμετώπισης των αναγκών που προκύπτουν λόγω Covid 19, δεν μπορεί να πάρει τέτοια άδεια» συμπληρώνει δικαιολογώντας τον αποκλεισμό. Επίσης τονίζει πως ανάλογοι όροι έχουν συμπεριληφθεί σε προκηρύξεις και άλλων δήμων της χώρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της κας Καναβάκη έχει ως εξής:

⦁ Οι προκηρύξεις αφορούν σε συμβάσεις τετράμηνης διάρκειας για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών Διευθύνσεων του Δήμου Ηρακλείου για τον περιορισμό της διασποράς του Covid 19.

⦁ Οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προστατεύονται από τον νόμο, όσον αφορά στην πανδημία Covid 19. Για αυτό και για όσο καιρό η πανδημία διαρκεί, δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού. Αντιθέτως, και όπως είναι λογικό, το προσωπικό που προσλαμβάνεται για τις ανάγκες αντιμετώπισης των αναγκών που προκύπτουν λόγω Covid 19, δεν μπορεί να πάρει τέτοια άδεια. Άλλωστε αυτές οι προσλήψεις σε μεγάλο βαθμό καλύπτουν τα κενά τα οποία προέκυψαν στο μόνιμο προσωπικό εξαιτίας των αδειών ειδικού σκοπού.

⦁ Συμπερασματικά, θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να προσληφθούν με τετράμηνες συμβάσεις προκειμένου να καλύψουν έκτακτες ανάγκες εν μέσω πανδημίας Covid 19, άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Φανταζόμαστε αυτό είναι κάτι που όλοι αντιλαμβάνονται ή θα έπρεπε να το αντιλαμβάνονται.

⦁ Η παράταξη «Ηράκλειο 3.7.5.» στην ανακοίνωσή της διερωτάται αν «…υπάρχει κάποια άλλη Δημοτική Αρχή σε όλη την επικράτεια, που έχει κάνει τέτοιου είδους προκηρύξεις για προσλήψεις ατόμων, με τόσο προκλητικούς και συνάμα αυθαίρετους αποκλεισμούς» και εκφράζει την λύπη της που «…τη μοναδική εξαίρεση αυτού του κανόνα, την αποτελεί σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου…». Δεν γνωρίζει προφανώς ότι παρόμοιος όρος υπάρχει στις προκηρύξεις πολλών άλλων Δήμων της χώρας (Λαρίσης, Ρεθύμνης, Ιεραπέτρας, Σάμης, Βιάννου, Καρπάθου, Νέας Σμύρνης, Αγίου Δημητρίου Αττικής, για να αναφέρουμε μερικούς ενδεικτικά). Αν κάτι προκαλεί λύπη λοιπόν, είναι η προχειρότητα της ανακοινώσεως της συγκεκριμένης δημοτικής παράταξης.

⦁ Με βάση τα παραπάνω, οι απίστευτες αναφορές που διαβάσαμε τις προηγούμενες μέρες σε ρεπορτάζ και ανακοινώσεις, περί διαχωρισμού των ανθρώπων από τον Δήμο Ηρακλείου, όχι απλώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά προσβάλλουν βάναυσα την κοινή λογική και υποτιμούν την νοημοσύνη των δημοτών.

Ο Δήμος Ηρακλείου δεν διαχωρίζει τους δημότες Ο Δήμος Ηρακλείου τους προστατεύει».

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<