Ηράκλειο: Καταρρέουν λόγω του εξαντλητικού ωραρίου – Συνθήκες «γαλέρας» και βία

Ηράκλειο: Καταρρέουν λόγω του εξαντλητικού ωραρίου – Συνθήκες «γαλέρας» και βία

7 Σεπτεμβρίου 2020

Τα πολλά προβλήματα που καταγράφονται σε εργασιακούς χώρους έρχονται στο φως της δημσιότητας, προκαλώντας προβληματισμό, αλλά και οργή.

Πριν λίγα 24ωρα ένα ακόμη περιστατικό ηρθε στο φως της δημοσιότητας.
Συγκεκριμενα ακόμη ένα περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, όταν εργαζόμενος τελικά κατέρρευσε, αφού εργαζόταν καθημερινά για 15 ώρες και χωρίς ρεπό για έναν μήνα και μάλιστα σε δυο διαφορετικά ξενοδοχεία του ίδιου εργοδότη!

«Ακόμα ένα περιστατικό δυστυχώς καταγγέλθηκε στο Σωματείο μας από συνάδελφο εργαζόμενο θύμα εργασιακής εκμετάλλευσης .

Συγκεκριμένα εργαζόμενος μας δήλωσε ότι εργαζόταν καθημερινά 15 ώρες για ένα μήνα χωρίς ρεπό και μάλιστα σε 2 διαφορετικά ξενοδοχεία συγχρόνως, ιδιοκτησίας ίδιου εργοδότη, στην περιοχή Αμμουδάρα Δήμου Μαλεβυζίου με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Η διάγνωση του εφημερεύων νοσοκομείου αναφέρει ¨ Υπογλυκαιμία λόγο εντατικής εργασίας και μειωμένη λήψη υγρών – τροφή με ορθοστατική υπόταση και χρήζει αναρρωτικής άδειας¨.

Με την επιστροφή του εργαζόμενου στην εργασία του μετά την αναρρωτική του άδεια με έκπληξη ο ίδιος διαπίστωσε ότι άλλος εργαζόμενος εργαζόταν αντί για αυτόν στη θέση και στον ίδιο πρότειναν άλλη θέση κατώτερη ( βλαπτική μεταβολή) σε άλλο ξενοδοχείο του ίδιου ομίλου στις Γούβες .

Αυτές τις καταστάσεις δυστυχώς βιώνουν οι εργαζόμενοι στους εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με αυτά που μας καταγγέλλουν, πράγμα που αποδεικνύεται ακόμα και σε μεγαλύτερη έκταση κατά τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιούνται. Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει καταγγελθεί στους αρμόδιους φορείς για περαιτέρω έλεγχο .

Καλούμε την Κυβέρνηση για ακόμα μια φορά να πάρει μέτρα προστασίας για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό έτσι ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.

Το Σωματείο μας παραμένει στην πρώτη γραμμή μαζί με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την διασφάλιση της εργατικής νομοθεσίας», καταγγέλλει το Σωματείο!

Περιστατικό βιας

Πρόσφατα επίσης είχαμε και ένα περιστατικό βίας που καταγράφηκε σε επιχείρηση.
Ενας μάγειρας συγκεκριμένα είχε πέσει θύμα βίαιου επεισοδίου, στο εστιατόριο στο οποίο εργάζεται. Σε αυτή την καταγγελία προχώρησε το το Σωματείο Μαγείρων Ζαχαροπλαστών & Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας. Μάλιστα όπως ανεφερε το Σωματείο, η υπόθεση έχει καταγγελθεί και στην Επιθεώρηση Εργασίας

Και άλλη καταγγελία

Θέμα με το ωραριο όμως και τις συνθήκες εργασίας ειχαμε και σε επιχειρηση στη ΒΙΠΕ. Το θέμα ειχε έρθει στην επικαιρότητα μετά από αιφνίδια συντονισμένη επιχείρηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας και την Ελληνική Αστυνομία.

Είχε πραγματοποιηθει ελεγχος σε επιχείρηση που εδρεύει στη Β.Ι.Π.Ε Ηρακλείου και δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού όπου και διαπιστώθηκε παράνομη υπερεργασία σε εργαζομένους της.

«Παρά το γεγονός ότι κάποιοι αυτοαποκαλούνται ως βασικοί παράγοντες του τουρισμού, στην πράξη αποδεικνύεται ότι στο μόνο που αποσκοπούν είναι το κέρδος, χωρίς να σέβονται τον παράγοντα άνθρωπο, τον παράγοντα εργαζόμενο.
Καλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να ενίσχυση το Σώμα Επιθεώρηση Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) άμεσα, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, έτσι ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι τόσο για εργασιακά ζητήματα όσο και για θέματα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας», αναφέρει στην ανακοίνωση του Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<