ΚΕΠΕΠ Πόμπιας: Σοβαρά τα προβλήματα στη λειτουργία του – Το θέμα στη Βουλη!

ΚΕΠΕΠ Πόμπιας: Σοβαρά τα προβλήματα στη λειτουργία του – Το θέμα στη Βουλη!

12 Απριλίου 2021

Με σοβαρά προβλήματα, λόγω της έλλειψης προσωπικού, λειτουργεί τις τελευταίες μέρες το ΚΕΠΕΠ Πόμπιας καθώς λήγουν συμβάσεις εργαζομένων. Οι συμβάσεις που λήγουν είναι κυρίως εργαζομένων στη σίτιση και εστίαση, έχουν δηλαδή ρόλο στην παρασκευή των φαγητών και στο σερβίρισμα στους τροφίμους του Κέντρου.

Όπως ανακοίνωσε το Σωματείο Εργαζομένων ήδη έχουν λήξει οι συμβάσεις τεσσάρων εργαζόμενων ενώ ακολουθούν τις επόμενες μέρες και άλλες συμβάσεις. Με ανακοίνωσή του το σωματείο ζητά οι συμβάσεις αυτές να ανανεωθούν και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου κάτι όμως που, σύμφωνα με την Πρόεδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης, κα Μαρία Δαμανάκη, δεν μπορεί να γίνει.

«Δυστυχώς προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να προχωρήσουμε στην ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν όμως νομικά αυτό είναι αδύνατο. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο κάτι που σημαίνει πως όσες συμβάσεις λήγουν αυτό το διάστημα δεν μπορούν να ανανεωθούν. Θα προχωρήσουμε άμεσα στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν στον τομέα της σίτισης στην Πόμπια», δήλωσε στον Αντίλαλο η κα Μαρία Δαμανάκη.

Όπως επεσήμανε αντίθετα με τους εργαζόμενους στον τομέα της σίτισης, θα ανανεωθούν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, δηλαδή σε όλες τις δομές που υπάγονται στο Κέντρο άρα και στο ΚΕΠΕΠ Πόμπιας, ενώ αναμένονται και οι συμβασιούχοι της ΣΟΧ -1 του 2021. Μία προκήρυξη που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες και αναμένονται τα αποτελέσματά της.

Το σημαντικό όμως είναι πως στην Κρήτη για τα Κέντρα Πρόνοιας αναμένονται 45 προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό από την προκήρυξη 7Κ – 2019. Τα αποτελέσματα από τη συγκεκριμένη προκήρυξη έχουν βγει και αναμένεται πολύ σύντομα οι επιτυχόντες να κληθούν να αναλάβουν τις θέσεις τους. Μάλιστα όπως επεσήμανε μιλώντας στον Αντίλαλο της Μεσαράς κα Δαμανάκη η παράταση στις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού έγινε μέχρι να αναλάβει το μόνιμο προσωπικό, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο 2021.

«Θεωρώ πως και στο Κέντρο της Πόμπιας όσο και στις υπόλοιπες δομές που ανήκουν στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο από άποψη προσωπικού. Με το προσωπικό που ήδη υπηρετεί στις δομές, το προσωπικό που προσελήφθη λόγω των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει από την πανδημία αλλά και το επικουρικό προσωπικό που είναι με σύμβαση στις δομές είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Αναμένουμε και τις μόνιμες προσλήψεις από την προκήρυξη του 2019 και με αυτό το προσωπικό θα καλύψουμε όλα τα κενά που υπάρχουν».

Σε ό,τι αφορά το κενό που δημιουργείται στον τομέα της κουζίνας του ΚΕΠΕΠ Πόμπιας η κα Δαμανάκη επεσήμανε πως πολύ σύντομα θα βγει στον αέρα η προκήρυξη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την αποχώρηση των συμβασιούχων.

Από την πλευρά του πάντως το σωματείο με ανακοίνωση του υποστηρίζει πως θα πρέπει οι ανάγκες να μην καλυφθούν με εκχώρηση τμημάτων λειτουργίας του Κέντρου σε ιδιώτες. Κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει αντίδραση για τον σχεδιασμό που έχει γίνει για την αντικατάσταση των εργαζόμενων που αποχωρούν από τον τομέα της κουζίνας.

 

Το αίτημα του Σωματείου

Στο αίτημά τους προς το Υπουργείο Εργασίας, στο ΔΣ Κ.Κ.Π.Π. Κρήτης, την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου, το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕΠΕΠ Πόμπιας, ζητά την άμεση ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν, και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Με την υπ’ αριθ. πρωτ. οικ.23 3/26-02-2019 ανακοίνωση υπ’ αριθ. ΣΟΧ3/2019 για την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων ή επειγουσών περιστάσεων προσλήφθηκαν, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, για τις ανάγκες σίτισης και εστίασης, 4 εργαζόμενοι που οι συμβάσεις τους λήγουν από 6/4/21 έως και 14/4/21. Ακολουθούν και άλλες συμβάσεις που λήγουν τον επόμενο μήνα.

Το Υπουργείο Εργασίας γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στα προνοιακά ιδρύματα (υπάρχουν πολλές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις της ΠΟΕΔΗΝ) εδώ και πολύ καιρό αλλά δυστυχώς δεν έχει προβεί σε καμία λύση αντιμετώπισης τους.

Τα προνοιακά ιδρύματα με όλες τις ιδιαιτερότητες τους στη λειτουργία και στις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρουν έχουν αφεθεί στο έλεος τους.

Ιδιαίτερα στην πολύ κρίσιμη περίοδο που περνάμε και λόγω της πανδημίας είναι αδιανόητη και απαράδεκτη η πολιτική στάση του Υπουργείου εργασίας. Οι δεσμεύσεις για ανανέωση των συμβάσεων λόγω covid είναι μέχρι σήμερα κενές περιεχομένου. Η μη ανανέωση τους δεν σημαίνει μόνο υποβάθμιση στη λειτουργία αλλά και αδυναμία προσφοράς υπηρεσιών στους ένοικους του ιδρύματος (στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφερόμαστε σε παιδιά).

Ζητάμε:

– Άμεση ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν. Πολιτική απόφαση για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

– Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που είναι αναγκαίο για ποιοτικό προνοιακό σύστημα.

Δεν θα επιτρέψουμε:

– Την υποβάθμιση και διάλυση της Πρόνοιας – Υγείας!

– Την εκχώρηση των λειτουργιών των δομών Πρόνοιας σε ιδιώτες και εργολάβους!

Θα αγωνιστούμε:

– Για τη διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα της!

– Για αποτελεσματική και ποιοτική λειτουργία με σύγχρονες δομές και υποδομές!

– Για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας!

Σεβόμενοι τον ρόλο και την προσφορά μας στους χρήστες των υπηρεσιών της Πρόνοιας, σας ενημερώνουμε πως θα προσχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις για τη διαφύλαξη της δημόσιας Πρόνοιας – Υγείας.».

Το θέμα στη Βουλή


Την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών Πόμπιας, κάποιες από τις οποίες λήγουν από 6 έως και 14 Απριλίου, ζητούν οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων ΚΕΠΕΠ Πόμπιας.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει: με την υπ’ αριθ. πρωτ. οικ.233/26-02-2019 ανακοίνωση της υπ’ αριθ. ΣΟΧ3/2019, προσλήφθηκαν στα πλαίσια της αντιμετώπισης απρόβλεπτων ή επειγόντων περιστατικών, για τις ανάγκες σίτισης και εστίασης, 4 εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν από 6 έως και 14/04/2021. Ακολουθούν και άλλες συμβάσεις που λήγουν τον επόμενο μήνα.

Το Υπουργείο Εργασίας γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στα προνοιακά ιδρύματα εδώ και πολύ καιρό και ενώ όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι, το αρμόδιο Υπουργείο είχε δεσμευτεί για την ανανέωση των συμβάσεων, εν τούτοις δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει σοβαρά υπόψη του, τα αιτήματα των εργαζομένων για άμεση ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν, αλλά και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, που είναι αναγκαίες για ένα ποιοτικό προνοιακό σύστημα. Επιπλέον, τον καλούν να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να μην διακυβευτεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ενοίκους του ιδρύματος, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι παιδιά.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<