voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα

    Κομισιόν: Αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

    Αυξάνονται τα κόμιστρα στα ταξί: Στα 50 ευρώ η διαδρομή αεροδρόμιο – Αθήνα

    Νωρίτερα φέτος η αλλαγή ώρας: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω

    Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκαν οι γιατροί που κατηγορούνται για τον θάνατο του Γ. Μαζωνάκη

  • Εκπαίδευση

    Σχολικά κυλικεία: Τι αλλάζει στα τρόφιμα που επιτρέπεται να πωλούνται

    Μακιγιάζ και skincare από το σχολείο: Γιατί τα κορίτσια βάφονται όλο και σε μικρότερη ηλικία – Πότε το παιχνίδι με την εικόνα γίνεται λόγος ανησυχίας – Τι λένε οι ειδικοί

    ΥΠΑΙΘΑ: Τι ισχύει για την εισαγωγή αθλητών στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027

    Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα

  • Θέσεις εργασίας

    ΔΥΠΑ: Πού θα βρείτε τους προσωρινούς πίνακες για το πρόγραμμα απασχόλησης 1.000 ανέργων πτυχιούχων – Πότε υποβάλλονται οι ενστάσεις

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες προγράμματος για 1.000 άνεργους πτυχιούχους

    Προκήρυξη για προσλήψεις 11 ατόμων στο Δήμο Ζωγράφου

    Πολεμικό Ναυτικό: Έως τις 30/09 οι αιτήσεις για 350 προσλήψεις ΕΠΟΠ

  • Οικονομία

    ΥΠΕΣ: Κατανέμει 75 εκατ. ευρώ σε δήμους για το “Βοήθεια στο Σπίτι”

    Μιχαηλίδου: Τον Οκτώβριο ανοίγουν oι αιτήσεις για τη μετεγκατάσταση – Έως 10.000 ευρώ για κάθε οικογένεια

    Μαρκόπουλος για πετρέλαιο θέρμανσης: «Δεν θα μείνει αθωράκιστη η ελληνική οικογένεια» – Νέα μέτρα ανάλογα με τις τιμές

    ΑΑΔΕ: Από 1/7/2027 η υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω τράπεζας

  • Εργασιακά
    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    Ποιοι θα λάβουν το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα

    Ειδικό Εποχικό Βοήθημα ΔΥΠΑ: Μέχρι πότε γίνονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

    Συνταξιούχοι: Πότε καταβάλλεται το επίδομα των 400 ευρώ και ποιοι δεν θα το λάβουν

    Κεραμέως: Επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε 500.000 εργαζόμενους – Tι απάντησε για το επίδομα εργασίας

  • VOUCHER

    ΔΥΠΑ: Πού θα βρείτε τους προσωρινούς πίνακες για το πρόγραμμα απασχόλησης 1.000 ανέργων πτυχιούχων – Πότε υποβάλλονται οι ενστάσεις

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες προγράμματος για 1.000 άνεργους πτυχιούχους

    Στα 200 ευρώ το Thessaly Pass 2026 για τη Μαγνησία – Από τις 24 Σεπτεμβρίου oι αιτήσεις

    ΟΠΕΚΑ: Πώς θα πάρετε τα αδιάθετα voucher για τουρισμό και θέατρο

  • Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης σε Κωνσταντίνο Τασούλα: Το πετρέλαιο θέρμανσης πρώτη προτεραιότητα ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα

    Κυρ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Την επόμενη εβδομάδα εξαγγελίες για το πετρέλαιο θέρμανσης – Οριζόντια σημαντική αύξηση του επιδόματος

    Μαρκόπουλος για πετρέλαιο θέρμανσης: «Δεν θα μείνει αθωράκιστη η ελληνική οικογένεια» – Νέα μέτρα ανάλογα με τις τιμές

    Κυριάκος Πιερρακάκης: «Οι αντοχές της οικονομίας έχουν αξία όταν γίνονται αντοχές της κοινωνίας. Έχουμε κρατήσει δημοσιονομικές εφεδρείες, για να έχουμε επιλογές όταν οι συνθήκες δυσκολεύουν»

  • Εκλογές

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νερό Ζαρός

voucherergasia-240x110

santorinisport.gr

webinar.edu.gr

Αρχική Εργασιακά

Κορωνοϊός: Πώς θα χορηγούνται οι άδειες για τους εργαζομένους όταν νοσούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους

από Νίκος Μοναστηριώτης
27/01/2022
σε Εργασιακά

100
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το Υπ. Εργασίας με δυο αποφάσεις ρυθμίζει τον τρόπο χορήγησης των ειδικών αδειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα όταν νοσούν από κορωνοϊό είτε οι ίδιοι, είτε τα παιδιά τους.

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με δυο αποφάσεις ρυθμίζει τον τρόπο χορήγησης των ειδικών αδειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα όταν νοσούν από κορωνοϊό είτε οι ίδιοι, είτε τα παιδιά τους, κατ’ εφαρμογή  των άρθρων 61 και 62 του Ν. 4886/2022 που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά στις νέες προβλέψεις σε περίπτωση νόσησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από κορωνοϊό, τα βασικά σημεία της απόφασης είναι τα ακόλουθα:

ΣχετικάΆρθρα

Κατώτατος μισθός 2026: Υπολογισμοί για 910–920 ευρώ και αυξήσεις επιδομάτων

02/03/2026

Κεραμέως: 1.527 Έλληνες συμμετείχαν στο «Rebrain Greece-Νέα Υόρκη» – Έγιναν ήδη οι πρώτες προσλήψεις

08/12/2025

1. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, δικαιούνται, σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως όταν αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών. Οι εργοδότες οφείλουν να καταχωρούν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ την τηλεργασία των εργαζομένων αυτών συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ». Για την παροχή της εξ αποστάσεως εργασίας αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

2. Εφόσον η τηλεργασία δεν είναι εφικτή είτε λόγω της φύσης της εργασίας είτε λόγω της κατάστασης της υγείας του εργαζομένου, οι εργαζόμενοι δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από κορωνοϊό για το ίδιο χρονικό διάστημα (έως 5 εργάσιμες ημέρες). Για τη χορήγηση της ειδικής αυτής άδειας, όπως και του επιδόματος ασθενείας, αρκεί η απόδειξη του θετικού διαγνωστικού ελέγχου και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

3. Η ειδική άδεια ασθενείας  χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια  εργαζομένου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια. Μπορεί να παραταθεί ως κοινή άδεια ασθενείας μόνο κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

4. Σε περίπτωση χρήσης της ειδικής άδειας, εφαρμόζονται οι παγίως ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα του εργαζόμενου, χωρίς να ισχύουν οι χρονικές και λοιπές προϋποθέσεις του φορέα στον οποίο υπάγεται ο εργαζόμενος για παροχές ασθενείας.

5. Οι ημέρες της ειδικής άδειας ασθενείας δεν συνυπολογίζονται στο ετήσιο ανώτατο όριο των ημερών επιδότησης της ασθένειας από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ούτε στο ανώτατο όριο ημερών γνωμάτευσης των υγειονομικών οργάνων.

6. Το επίδομα ασθενείας χορηγείται μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας που ακολουθεί ο e-ΕΦΚΑ για τη χορήγηση του επιδόματος ασθενείας  ή ατυχήματος σε όλες τις περιπτώσεις. Η απόδειξη του θετικού διαγνωστικού ελέγχου αντλείται από τον e-ΕΦΚΑ  μέσω διαλειτουργικότητας με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με COVID-19 που τηρεί η ΗΔΙΚΑ. Αν το επίδομα ασθενείας δεν χορηγείται μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας, ο αιτών  συνυποβάλλει την απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου του ως δικαιολογητικό για την αίτησή του.

Διευκολύνσεις για γονείς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα  λόγω νόσησης των παιδιών τους από κορωνοϊό

Τα σημαντικότερα σημεία της  είναι τα εξής:

1. Δικαιούχοι των διευκολύνσεων είναι γονείς εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, λόγω νόσησης από κορωνοϊό των παιδιών τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν μέχρι και την Γ΄ τάξη του Γυμνασίου, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ΑμεΑ που, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

2. Οι γονείς εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής  της ΚΥΑ δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργασίμων ημερών.

3. Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, είτε λόγω της φύσεως της εργασίας είτε λόγω των ιδιαίτερων αναγκών φροντίδας που μπορεί να συνεπάγεται η νόσηση ενός παιδιού, κατά την κρίση του γονέα, οι γονείς εργαζόμενοι δικαιούνται για το ίδιο χρονικό διάστημα (έως 5 εργάσιμες ημέρες) να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων από κορωνοϊό που χορηγείται  για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας. Την  πέμπτη ημέρα απουσίας μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.

4. Για την παροχή της εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

5. Η άδεια χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.

6. Η άδεια χορηγείται µόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο άλλος  δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, πλην ορισμένων ειδικών περιπτώσεων που απαριθμούνται στην απόφαση.

7. Σε περίπτωση νόσησης άλλου παιδιού η άδεια μπορεί αναλόγως να παρατείνεται ή να χορηγείται εκ νέου, εφόσον τα διαστήματα δεν είναι συνεχόμενα. 

8. Οι γονείς εργαζόμενοι, σε περίπτωση χορήγησης της ειδικής άδειας λόγω νόσησης των παιδιών τους από κορωνοϊό COVID -19, για τις τρεις πρώτες ημέρες αποζημιώνονται με τον ίδιο τρόπο που θα αποζημιώνονταν εάν νοσούσαν και οι ίδιοι, κατ’ εφαρμογή δηλαδή της πάγιας νομοθεσίας που ισχύει για όλες τις αναρρωτικές άδειες στον ιδιωτικό τομέα. Για την τέταρτη ημέρα, οι αποδοχές τους καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με πρόβλεψη για τους εργοδότες να τους επιστρέφεται το ποσό που έχουν καταβάλει προηγουμένως για τη συγκεκριμένη ημέρα στους εργαζομένους. H πέμπτη ημέρα εφόσον είναι κανονική άδεια αποζημιώνεται πλήρως από τον εργοδότη.

9. Για την επιστροφή των αποδοχών των εργαζομένων που καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό, οι εργοδότες δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία (στοιχεία επιχείρησης, ΙΒΑΝ, στοιχεία εργαζομένων που έκαναν χρήση της ειδικής άδειας, μικτές αποδοχές κάθε εργαζομένου για την τέταρτη ημέρα αδείας  κ.α.) στο Έντυπο Ε11.2Β΄ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

10. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζεται τα στοιχεία που υποβλήθηκαν και προχωρά στην πληρωμή μετά τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων και διασταυρώσεων.

Ετικέτες: άδεια ειδικού σκοπούκορωνοϊόςΥπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Ποιοι θα λάβουν το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα

    18 Σεπ 2026

  • Τι αλλάζει στις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων

    16 Σεπ 2026

  • Ειδικό εποχικό βοήθημα 2026: Ποιοι δικαιούνται από 719 έως 1.438 ευρώ

    16 Σεπ 2026

  • ΔΥΠΑ: Τι εξετάζει για το πιλοτικό επίδομα ανεργίας

    16 Σεπ 2026

  • ΔΥΠΑ: Στις 25/09, στο Κιλκίς, το 11ο JobReady by DYPA 

    15 Σεπ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πολεμικό Ναυτικό: Έως τις 14/09 οι αιτήσεις για 300 προσλήψεις ΕΠΟΠ

    5 shares
    Share 2 Tweet 1
  • Μουσείο Ακρόπολης: Προκήρυξη για 131 προσλήψεις

    5 shares
    Share 2 Tweet 1
  • ΔΥΠΑ: Πρόσκληση υποψηφίων αναπληρωτών εκπαιδευτικών για ΣΑΕΚ ΑμεΑ Αθήνας και ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης

    5 shares
    Share 2 Tweet 1
  • Αναπληρωτές: Έρχεται η ενδιάμεση φάση προσλήψεων – Θα φθάσουν τις 6.000

    5 shares
    Share 2 Tweet 1
  • ΔΥΠΑ: Έρχονται 200 προσλήψεις για ανέργους με μισθό έως 1.250 ευρώ

    5 shares
    Share 2 Tweet 1

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.