«Να γίνει υποχρεωτική η Τοπική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων»

«Να γίνει υποχρεωτική η Τοπική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων»

9 Ιουνίου 2021

Να κηρυχτεί υποχρεωτική η Τοπική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη ζητά με ερώτηση του ο βουλευτής του ΚΚΕ στο Ηράκλειο Μανώλης Συντυχάκης.

Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης :

Επιστέγασμα της αγωνιστικής διεκδίκησης του κλάδου των οδηγών τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη είναι η υπογραφή  Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ειδικότερα, από την περυσινή τουριστική σεζόν οι περίπου 500 εργαζόμενοι οδηγοί στα τουριστικά λεωφορεία Κρήτης  έδωσαν πολύμηνη απεργιακή μάχη για την υπογραφή της Τοπικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, αφού οι εργοδότες του κλάδου τους παρέπεμπαν στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, δηλαδή να ζουν με 9 ευρώ τη μέρα για τον επόμενο χρόνο. Το διάστημα αυτό οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, αντιμετώπισαν όχι μόνο τα σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα, καθώς ήταν αναγκασμένοι να ζουν με ελάχιστο ή και μηδενικό εισόδημα, αλλά και τη σφοδρή επίθεση των εργοδοτών στον κλάδο των Μεταφορών. Οι τελευταίοι, βρίσκοντας έδαφος στο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των προηγούμενων και της τωρινής κυβέρνησης, προχώρησαν σε εκδικητικές απολύσεις συνολικά 41 εργαζόμενων οδηγών που συμμετείχαν στον αγώνα, με πρόσχημα τη μείωση του στόλου που αξιοποιούν.

Ωστόσο, παρά την υπογραφή της, η Τοπική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κινδυνεύσουν να χάσουν μια σειρά από δικαιώματα και κατακτήσεις.

Το παραπάνω είναι ένα μόνο στοιχείο από το πυκνό πλέγμα αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, που πατάνε σε αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, όπως η κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), μιας μεγάλης κατάκτησης του εργατικού κινήματος, ανοίγοντας το δρόμο για σύναψη μικρότερων συμβάσεων και τη δημιουργία ακόμη χειρότερων όρων δουλειάς, ως προαπαιτούμενο της θωράκισης των κερδών του κεφαλαίου. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:

•    Να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για τον κλάδο των οδηγών τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη η Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 
•    Οι όροι της να εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την υπογραφή νέας αντίστοιχης συλλογικής σύμβασης εργασίας, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό και να εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό, ανεξάρτητα: α) εάν οι εργαζόμενοι είναι μέλη των αντίστοιχων συνδικαλιστικών οργανώσεων ή β) εάν οι εργοδότες είναι μέλη των αντίστοιχων εργοδοτικών ενώσεων. 
•    Εξαίρεση από την υποχρεωτικότητα να είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση εργαζομένων που συμβάλλονται με τους εργοδότες τους με ευνοϊκότερους των προβλεπόμενων στην Σ.Σ.Ε. όρων αμοιβής και εργασίας, είτε δυνάμει ατομικών συμβάσεων είτε δυνάμει άλλων Σ.Σ.Ε.»

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<