voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Κορωνοϊός: Βρέθηκαν θετικά πέντε δείγματα τουριστών

    Yπ. Τουρισμού: Αισιόδοξα τα μηνύματα για την τρέχουσα τουριστική περίοδο – Τι αλλάζει στις ταξιδιωτικές συνήθειες

    ΒΟΑΚ: Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα σε όλη την Κρήτη – Επιτάχυνση και έμφαση στην οδική ασφάλεια

    Eμπρηστικός μηχανισμός έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην Καλλιθέα

    Οι αλλαγές που έρχονται στο επίδομα ανεργίας

    Δ. Μιχαηλίδου: Στις 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς»

  • Εκπαίδευση
    Ζαχαράκη: Ετοιμάζουμε νέο σύγχρονο και ενιαίο πλαίσιο διδασκαλίας των αγγλικών από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο

    Ζαχαράκη: Είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουμε για την εμπέδωση της Ελλάδας ως διεθνή κόμβο εκπαίδευσης

    Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Ορθοδοξία και Ελληνισμός στην Κύπρο – 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή»

    ΥΠΑΙΘΑ: Πως γίνεται η εισαγωγή σε Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία

    ΥΠΑΙΘΑ: Τελικός αξιολογικός πίνακας μοριοδότησης προσόντων υποψηφίων, ανά αντικείμενο και Καλλιτεχνικό Σχολείο

    Aμοιβαίες μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Αλλάζει η διαδικασία με ψηφιακή πλατφόρμα

    Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών για τα νέα ωρολόγια προγράμματα

    ΟΙΕΛΕ: Καταγγέλει περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία

  • Θέσεις εργασίας
    Σκρέκας: Δεν θα επιτρέψουμε αναίτιες ανατιμήσεις

    Προσλήψεις σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ

    ΑΣΕΠ 2Γ/2022: Τις 107.957 έφθασαν οι υποβληθείσες αιτήσεις

    ΑΣΕΠ 1ΠΔΑ/2026: Τι θα ισχύσει στη γραπτή ηλεκτρονική εξέταση

    ΑΣΕΠ: 750 μόνιμες προσλήψεις στη Δικαστική Αστυνομία – Τα απαιτούμενα προσόντα

    ΑΣΕΠ 1ΔΑ/2023: Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τους διορισμούς στη δικαστική αστυνομία

    Από 25 Ιουλίου αρχίζουν οι αιτήσεις για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών

    ΑΣΕΠ 1ΓΕ/2026 και 2ΓΕ/2026: Στο Εθνικό Τυπογραφείο οι προκηρύξεις για προσλήψεις σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια

  • Οικονομία
    Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για το Fuel Pass

    Fuel Pass: Μέχρι πότε μπορείτε να εξαργυρώσετε το voucher

    Μπλόκο στα κοινωνικά επιδόματα των «φτωχών» ελεύθερων επαγγελματιών

    Υπουργείο Εργασίας: Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 30 Απριλίου

    Κυρ. Πιερρακάκης: Νομοθετική παρέμβαση για την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού

    Κυρ. Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα είναι εδώ για να πρωταγωνιστήσει» – «Οι μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη πρέπει να γίνουν γρήγορα και αποφασιστικά»

    Διπλή παγίδα με τα αδήλωτα τετραγωνικά – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

  • Εργασιακά

    Nέα μέτρα: Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν 300 ευρώ ενίσχυση

    Κινητοποίηση εκπαιδευτικών και στη Σητεία

    Πρωτομαγιά: Πώς αμείβονται όσοι δουλέψουν στην αργία

    ΔΥΠΑ: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις παιδικές κατασκηνώσεις

    Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Έρχονται 70.000 voucher – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Κινητοποίηση εκπαιδευτικών και στη Σητεία

    Πρωτομαγιά: Πώς αμείβονται όσοι δουλέψουν στην αργία

  • VOUCHER
    ΔΥΠΑ: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις παιδικές κατασκηνώσεις

    Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Έρχονται 70.000 voucher – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Κοινωνικός τουρισμός 2026: Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αίτηση στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ

    Νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για παιδικές κατασκηνώσεις

    Κοινωνικός τουρισμός: Πότε να κάνετε την αίτηση με βάση τον ΑΦΜ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Σε ποιες περιοχές είναι δωρεάν η διαμονή

  • Πολιτική

    Κωστής Χατζηδάκης: Γιατί απορρίπτεται η μείωση του ΦΠΑ

    Κεραμέως: Το πλεόνασμα επιστρέφει στην κοινωνία – Νέα ενίσχυση για συνταξιούχους και ασφαλισμένους

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Προικίζουμε την Κρήτη με υποδομές για τα επόμενα 50 χρόνια

    Αυτά είναι τα οκτώ οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Το ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης: Από πότε αρχίζει το σκληρό lockdown (VIDEO)

    Νέα μέτρα στήριξης: Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

  • Εκλογές
    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

    Singular Logic: Μέχρι τις 20:30 θα έχουμε ένα ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα

    Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού

    Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους

    Μαρινάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε ένα γύρο

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Εργασιακά

Πώς η υγειονομική κρίση αλλάζει τον τρόπο εργασίας – Oι προτεραιότητες των εργαζομένων

από Ανδρέας Κριτσωτάκης
31/05/2021
σε Εργασιακά

100
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι αλλαγές που έφερε στην καθημερινότητα των εργαζομένων η υγειονομική κρίση φαίνεται πως αλλάζουν όχι μόνο την έννοια της επαγγελματικής απασχόλησης, όπως την έχει κανείς στο νου του, αλλά και τις προτεραιότητες των ανθρώπων. Αλλάζουν τους στόχους και τις επιδιώξεις τους, το τι ζητεί κανείς δηλαδή από την επαγγελματική του ζωή.

Αφορμή για τις αναθεωρήσεις των θεμελιωδών αξιών και των κεντρικών φιλοδοξιών του μέσου εργαζομένου είναι, βέβαια, η αναγκαστική για τον περιορισμό της πανδημίας καθιέρωση της τηλεργασίας και εν γένει η στροφή προς πιο ευέλικτες μορφές διοικητικής οργάνωσης και λειτουργιών της σύγχρονης επιχείρησης συμφωνα με τον «ΟΤ».

Κάποιοι μιλούν ακόμα και για το «θάνατο» της παραδοσιακής οργάνωσης της εργασίας εξ αιτίας της υγειονομικής κρίσης. Αν ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων σχεδόν όλων των κλάδων αναθεωρούν τα προγράμματα λειτουργίας τους είναι επειδή διαπιστώνουν ότι με την κατανίκηση της Covid-19 η «νέα κανονικότητα», στην οποία θα επιστρέψουν, θα είναι διακριτά διαφορετική από εκείνη προ της πανδημίας.

Έρευνα που διενήργησε η εταιρεία διαχείρισης λογισμικού RH Bodet Software στη Γαλλία έδειξε ότι το 61% των μάνατζερ, των διευθυντικών στελεχών και των μισθωτών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων τάσσονται υπέρ της άποψης ότι «είναι αδύνατη μια επιστροφή της εργασίας τους τρόπους και τις μεθόδους του παρεθόντος».

ΣχετικάΆρθρα

Εξαήμερη εργασία: Από την 1η Ιουλίου ισχύει το καθεστώς στην Ελλάδα

Το 2025 εργασθήκαμε 177 ημέρες για το κράτος, 2 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2024

14/01/2026
dwro-xristougennwn-diadikasia-upologismou

Πώς και πόσο αμείβονται όσοι εργαστούν στις 25 και 26 Δεκεμβρίου

25/12/2025

Αναζητώντας το χαμένο χρόνο
Στο κέντρο των αλλαγών που φαίνεται πως επέφερε η πανδημία του κορονοϊού στον κόσμο της απασχόλησης φαίνεται πως είναι η επιθυμία των εργαζομένων για μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της ιδιωτικής και της επαγγελματικής τους ζωής.

Το σοκ του θανάτου που σκόρπισε ο κορονοϊός στον πλανήτη, η αναγκαστικές ανατροπές που έφεραν στις ζωές των ανθρώπων οι καραντίνες και ο έξτρα χρόνος των εγκλεισμένων για ενδοσκοπήσεις και φιλοσοφικές αναζητήσεις στάθηκαν η αφορμή για να αναδυθούν πολλά υπαρξιακά ερωτήματα.

«Οι απασχολούμενοι με σχέση εξηρτημένης εργασίας θέλουν να κερδίσουν το χαμένο χρόνο, να πάψουν να περνών ώρες και ώρες μέσα στα μέσα μεταφοράς», αποκαλύπτει στη «Figaro» ο Πατρίκ Λεβί-Γουέιτς.

Για τον πρόεδρο του ιδρύματος «Η Δουλειά αλλιώς» και της ένωσης «France Tiers-Lieux», δύο κόσμοι διαμορφώνονται μετά την πανδημία: ένας στον οποίο η επαγγελματική δραστηριότητα θα ασκείται εκ του μακρόθεν και ένας στον οποίο η τηλεργασία δεν μπορεί να εφαρμοστεί (αντικειμενικά ή από προσωπική επιλογή).

«Αλλά το να βρίσκεται κανείς στον κόσμο της τηλεργασίας δεν σημαίνει ότι θα βρίσκεται 100% σ’ αυτόν, ούτε ότι θα δουλεύει για το υπόλοιπο της ζωής του μόνος. Πολλά ερωτήματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον. Πού θα τηλεργαζόμαστε; Θα αφήσουμε την τηλεργασία να κυριαρχήσει ως κατ’ οίκον απασχόληση διακινδυνεύοντας την απόλυτη απομόνωση του εργαζομένου ή θα δημιουργήσουμε νέους εργασιακούς χώρους λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες διαχείρισης και κατανομής του χώρου;», τονίζει ο Λεβί-Γουέιτς στη ρεπόρτερ της «Figaro» Κορίν Καγιό.

 Ο Μπενουά Ζομπέρ, συνιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης εργασιακών χώρων «The Babel Community», διαπιστώνει ότι εδώ και ένα χρόνο «οι διαδοχικές καραντίνες έχουν αναδείξει την ανάγκη δημιουργίας χώρων από κοινού εργασίας των εργαζομένων, χώρους συνύπαρξης των ανθρώπων».

Ο γάλλος μάνατζερ μιλά για υβριδικά κτίρια, με διαμερίσματα και με χώρους συνάντησης των ενοίκων όπως είναι ένα εστιατόριο, μια αίθουσα εκγύμνασης, μια κινηματογραφική λέσχη και βέβαια χώροι για συν-εργασία, για κοινή συνύπαρξη και εργασία δηλαδή των εργαζομένων. Το τελευταίο 12μηνο η ζήτηση για ενοικίαση πρόσθετων χώρων ποικίλων δραστηριοτήτων έχει αυξηθεί κατά 88%, αποκαλύπτει ο Ζομπέρ.

Οι «τρίτοι» αυτοί χώροι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Έτσι πολλοί καλλιτέχνες ζητούν να μοιραστούν ατελιέ, άλλοι αναζητούν χώρους για να πραγματοποιούν επαγγελματικές επαφές και συσκέψεις ή για να στήσουν εργαστήρια φυσικών επιστημών και αίθουσες πειραματικών δοκιμών.

Το 2020 περίπου 1.800 υβριδικοί χώροι κοινών δραστηριοτήτων δημιουργήθηκαν στη γαλλική επικράτεια, συχνά μέσα σε βιομηχανικές ζώνες. «Οι χώροι αυτοί αλλάζουν την οικονομική δυναμική και τις κοινωνικές διαρθρώσεις των τόπων επαγγελματικής απασχόλησης, έτσι όπως τους γνωρίζαμε ως τώρα», παρατηρεί η γαλλίδα ρεπόρτερ.

Κίνητρα για χρηματοδότηση
Οι πρωταγωνιστές των νέων αυτών υβριδικών χώρων κοινωνικής συμβίωσης είναι οι ανεξάρτητοι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι τεχνίτες των τοπικών κοινωνιών. Εξυπακούεται ότι η νέα ανάγκη για τη δημιουργία τέτοιων χώρων απαιτεί την αναζήτηση χρηματοδότησής τους (διότι εκείνοι στους οποίους απευθύνονται δεν διαθέτουν συνήθως τα μέσα ή την οικονομική δυνατότητα να τους χρηματοδοτήσουν).

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι τράπεζες έχουν κίνητρο να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία υβριδικών χώρων κοινωνικής και επαγγελματικής συμβίωσης και συν-εργασίας, ενώ και η πολιτική ηγεσία έχει κίνητρο να διευκολύνει θεσμικά και οικονομικά τη δημιουργία τους. Το κίνητρο έχει να κάνει με τη διατήρηση και ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού που μοιραία αποδυνάμωσαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μεγάλη είναι η ανάγκη για τη δημιουργία κοινών χώρων που θα συστεγάζουν εργαζομένους μερικής απασχόλησης που διαμοιράζονται ένα πλήρες ωράριο – πρόκειται για δύο άτομα που εργάζονται, ας πούμε εναλλακτικά 4 και 3 ώρες ο καθένας ημερησίως, διότι στη Γαλλία εδώ και μια 20ετία ισχύει το 35ωρο, από την εποχή του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν και της υπουργού Εργασίας Μαρτίν Ομπρί (κόρη του εμβληματικού προέδρου της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ).

Προπανδημικά, το 2019, στη Γαλλία μερικώς απασχολούνταν περί τους 430.000 εργαζόμενοι. Για το 58% εξ αυτών δεν επρόκειτο για μια επιλογή ανάγκης. Ήταν προσωπική τους επιθυμία να ενταχθούν «στο νέο αυτό τρόπο εργασίας», όπως τον περιγράφει το «εργασιακό βαρόμετρο» 2021. Η φύση της απασχόλησης εκείνων που επιλέγουν τη μερική απασχόληση ποικίλλει. Κάποιοι είναι αυτοαπασχολούμενοι ή εργαζόμενοι με χαλαρούς δεσμούς εξάρτησης σε δίκτυα επαγγελματικών δραστηριοτήτων, ενώ άλλοι διευθύνουν εποχικές επιχειρήσεις.

Η «εργαλειοποίηση της απασχόλησης»
Η πλειονότητα των μερικώς απασχολουμένων και των εργαζομένων με συμφωνία διαμοιρασμού του χρόνου απασχόλησης είναι άνω των 50 ετών. Αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι, τουλάχιστον στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης υποθέτει κανείς, η τάση είναι οι νέες αυτές πιο «χαλαρές» μορφές απασχόλησης να προσελκύουν νεότερες ηλικίες εργαζομένων.

«Σήμερα οι νέοι έχουν μια πιο εργαλειοποιημένη αντίληψη για την απασχόληση», εξηγούσε εν μέσω καραντίνας τον περασμένο Ιανουάριο ο κοινωνιολόγος Φρανσουά Ντιπιί σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που είχε διοργανώσει (διαδικτυακά βεβαίως) η γαλλική Γερουσία. Τι εννοεί με τον όρο «εργαλειοποιημένη αντίληψη για την απασχόληση» ο ειδικός; Ότι «παίρνουν από τη δουλειά τους αυτό που θεωρούν αναγκαίο και ψάχνουν σε άλλες δραστηριότητες την ολοκλήρωσή τους σαν άτομα».

 

Ετικέτες: τηλεργασίαergasia

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Nέα μέτρα: Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν 300 ευρώ ενίσχυση

    25 Απρ 2026

  • Πρωτομαγιά: Πώς αμείβονται όσοι δουλέψουν στην αργία

    25 Απρ 2026

  • Πρωτομαγιά: Πώς αμείβονται όσοι δουλέψουν στην αργία

    24 Απρ 2026

  • ΔΥΠΑ: Μειώθηκε η ανεργία σε σχέση με τον Μάρτιου του 2025

    23 Απρ 2026

  • Επίδομα ανεργίας: Ποιοι θα λαμβάνουν έως 1.375 ευρώ τον μήνα

    23 Απρ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Ορθοδοξία και Ελληνισμός στην Κύπρο – 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή»

    Πίνακες εκπαιδευτικών: Μέχρι την Τετάρτη (22/04) οι δύο νέες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ

    79 shares
    Share 32 Tweet 20
  • ΑΣΕΠ 1Κ/2026: Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για 510 θέσεις στην Υγεία

    56 shares
    Share 22 Tweet 14
  • Κοινωνικός τουρισμός 2026: Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αίτηση στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ

    13 shares
    Share 5 Tweet 3
  • Τουρισμός για Όλους 2026: Τα ποσά και οι δικαιούχοι

    12 shares
    Share 5 Tweet 3
  • ΑΣΕΠ 2Γ/2024: Εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα επιλαχόντων

    10 shares
    Share 4 Tweet 3

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.