Στο 60% η τηλεργασια στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο»

Στο 60% η τηλεργασια στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο»

5 Μαρτίου 2021

Αυξάνεται στο 60% το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας στις περιοχές που εντάχθηκαν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και ειδικά για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών. Αυτό προβλέπει η ΚΥΑ με τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού για το διάστημα από Πέμπτη 4 Μαρτίου έως Τρίτη 16 Μαρτίου.

Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει πως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου οφείλουν να λειτουργούν με υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη ή αυξημένου κινδύνου ομάδα. Ειδικώς στην παροχή υπηρεσιών η υποχρεωτική τηλεργασία ανέρχεται σε ποσοστό 60%. Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας ανέφεραν χθες πως δεν αλλάζει η βασική λογική του θεσμικού πλαισίου που διέπει την υποχρεωτική τηλεργασία. Δηλαδή το ποσοστό αφορά μόνο τους μισθωτούς που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση. «Στις περιπτώσεις όπου η τηλεργασία συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η νέα ΚΥΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας, όπως εξαρχής έχει θεσμοθετηθεί από το υπουργείο Εργασίας, έχει παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 και προβλέπει ότι η υποχρεωτική τηλεργασία θα είναι σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Το ίδιο πλαίσιο ορίζει πως η τηλεργασία πρέπει να προαναγγέλλεται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ. Τώρα, στις περιοχές που μπήκαν στο «βαθύ κόκκινο», οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση για τηλεργασία στο 60%.

Το έντυπο 4.1

Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις ήταν υποχρεωμένες να προαναγγείλουν σε τηλεργασία ήδη πριν την 1η Μαρτίου στην «Εργάνη» το 50% των εργαζομένων τους που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση, η αναγγελία του 60% μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

1. Με εκ νέου υποβολή του εντύπου 4.1 ώστε να δηλωθεί σωρευτικά το 60%.

2. Με υποβολή συμπληρωματικού εντύπου 4.1 ώστε να δηλωθεί το επιπλέον 10% και έτσι αθροιστικά να προκύψει το 60%.

Και οι δυο τρόποι οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε οριστεί συγκεκριμένη χρονική προθεσμία για τις προαναγγελίες των νέων εντύπων υποχρεωτικής τηλεργασίας στην «Εργάνη», ωστόσο – όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές- αυτό πρέπει να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι το νέο αυξημένο ποσοστό ισχύει έως 16 Μαρτίου (προς το παρόν) και οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έχουν εντατικοποιηθεί. Όπως υπογραμμίζουν, βέβαια, ειδικοί, το πρόστιμο των 3.000 ευρώ αφορά το 50% της υποχρεωτικής τηλεργασίας, εκτός κι αν υπάρξει τροποποιητική εγκύκλιος.

Οι περιοχές

Σε κάθε περίπτωση, η υποχρεωτική τηλεργασία στο 60% του προσωπικού αφορά μόνο εταιρείες παροχής υπηρεσιών στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας, τη Βοιωτία, την Εύβοια και τη Φθιώτιδα με εξαίρεση τον δήμοΣκύρου, τις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Άρτα και τη Θεσπρωτία, το Ηράκλειο, τη Σάμο, τη Λευκάδα, με εξαίρεση το Μεγανήσι, τους Δήμους Καλυμνίων και Ρόδου, όπως και τον Δήμο Χίου.

Όπως διευκρίνισε χθες το υπουργείο Εργασίας, ειδικά στην παροχή υπηρεσιών για τις περιοχές επιπέδου πολύ αυξημένου κινδύνου, το προβλεπόμενο ποσοστό 60% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στις περιπτώσεις όπου η τηλεργασία συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων τους, υπολογίζεται επίσης επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι ανά παράρτημα/υποκατάστημα.

Το ίδιο ισχύει εξαρχής και για το 50%, το οποίο υπολογίζεται επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι ανά παράρτημα/υποκατάστημα αυτής. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<