Συντάξεις και αναδρομικά: Από τον Ιούνιο οι αυξήσεις, ποιοι θα πληρωθούν πρώτοι

Συντάξεις και αναδρομικά: Από τον Ιούνιο οι αυξήσεις, ποιοι θα πληρωθούν πρώτοι

3 Μαΐου 2021

Δύο δόσεις για τις αυξήσεις στις συντάξεις και για τα αναδρομικά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι με χρόνο ασφάλισης πάνω από 30 έτη προβλέπει το τελικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας με τον ΕΦΚΑ για την εφαρμογή του νόμου 4670/2020.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος, πρώτα θα πληρωθούν οι νέοι και στη συνέχεια οι παλαιότεροι συνταξιούχοι, όπως ανέφερε και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας (μέσω του ΣΚΑΪ) ότι τον Ιούνιο – Ιούλιο θα καταβληθούν τα αναδρομικά του λεγόμενου νόμου Βρούτση σε δύο δόσεις.

Ο σχεδιασμός προβλέπει με τις συντάξεις του Ιουνίου ή του Ιουλίου να πάρουν τις αυξήσεις οι νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου από 13/5/2016 μέχρι και 30/9/2019 και να ακολουθήσουν οι παλαιότεροι (προ νόμου Κατρούγκαλου), για τους οποίους οι αυξήσεις θα πληρωθούν με τη σύνταξη Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου.

Μετάθεση

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν να πληρωθούν πολύ νωρίτερα οι αυξήσεις και τα αναδρομικά του νόμου 4670 για όσους έχουν συντάξεις πάνω από 30 έτη ασφάλισης, αλλά μεσολάβησε η θέσπιση της προκαταβολής σύνταξης και δόθηκε προτεραιότητα σε συνταξιούχους που δεν είχαν καθόλου σύνταξη για διάστημα ως και 3 έτη.

Επόμενος σταθμός είναι να πληρωθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στις συντάξεις σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν με χρόνο ασφάλισης πάνω από 30 έτη. Το εγχείρημα προϋποθέτει τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από τα 30 έτη και άνω που θεσπίστηκαν στο νόμο Βρούτση -κατόπιν απόφασης του ΣτΕ- και στη συνέχεια να πιστωθούν τα ποσά στους δικαιούχους.

Βάσει του νόμου, οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου (από 13/5/2016 και μετά) θα πάρουν την αύξηση σε μία δόση και με αναδρομικά που ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019. Ενώ οι παλαιότεροι, όσοι δηλαδή αποχώρησαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, θα πάρουν τις αυξήσεις σε 5 ετήσιες δόσεις και θα έχουν αναδρομικά μόνον από την πρώτη δόση αύξησης. Οι παλαιοί θα έχουν αυξήσεις εφόσον είναι μεγαλύτερες της προσωπικής διαφοράς.

Για παράδειγμα:

* Συνταξιούχος μετά τις 13/5/2016 με 40 έτη έχει επανυπολογισμό σύνταξης και παίρνει αύξηση 150 ευρώ που θα την πάρει σε μία δόση. Αν η αύξηση πληρωθεί με τη σύνταξη Ιουνίου που καταβάλλεται τον Μάιο, θα πάρει και αναδρομικά 19 μηνών με ποσό 2.850 ευρώ. Αν η αύξηση πληρωθεί στη σύνταξη Ιουλίου που καταβάλλεται τον Ιούνιο, τότε θα έχει αναδρομικά 20 μηνών με 3.000 ευρώ.

* Συνταξιούχος πριν από τις 13/5/2016 με 40 έτη έχει επανυπολογισμό σύνταξης και παίρνει αύξηση 200 ευρώ. Εχει όμως και προσωπική διαφορά 90 ευρώ, που σημαίνει ότι η καθαρή αύξηση θα είναι 110 ευρώ γιατί θα γίνει συμψηφισμός για να φύγει η προσωπική διαφορά. Την αύξηση των 110 ευρώ θα την πάρει σε 5 ετήσιες δόσεις των 22 ευρώ. Οι δύο πρώτες, δηλαδή τα 44 ευρώ, θα πληρωθούν Αύγουστο ή Σεπτέμβριο και τα αναδρομικά θα είναι για 20 ή 21 μήνες από την πρώτη δόση της αύξησης με 440 ή 462 ευρώ.

Αυξήσεις με επανυπολογισμό συντάξεων εκτιμάται ότι θα δουν στην τσέπη πάνω από 500.000 νέοι και παλαιοί συνταξιούχοι, ενώ άλλοι 600.000 θα δουν μεν αύξηση αλλά δεν θα καταφέρουν να περάσουν την προσωπική διαφορά, οπότε το κέρδος θα είναι ότι θα μειωθεί η προσωπική διαφορά και έτσι θα έχουν αυξήσεις πιο γρήγορα στα επόμενα χρόνια

Οι αυξήσεις για συνταξιούχους από 13/5/2016 και μετά

1. ΜΕ 33, 35 ΚΑΙ 37 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

2. ΜΕ 38, 39,9 ΚAΙ 40 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<