voucherergasia.gr
Unic - Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα

    Στην Κρήτη διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο – Σύσκεψη στην Περιφέρεια και αυτοψία στις πληγείσες περιοχές

    Πότε αλλάζει η ώρα

    Εκτός λειτουργίας μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ

    Το MedWatch επεκτείνεται σε οδοντιάτρους, φυσικοθεραπευτές και διαιτολόγους

  • Εκπαίδευση

    Εκπαιδευτικοί: Κάλυψη κενών έως 100% στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα – 36.631 προσλήψεις αναπληρωτών

    Ρέθυμνο: Κλειστά και Δευτέρα και Τρίτη τα σχολεία σε Κουλούκωνα και Ζωνιανά του δήμου Μυλοποτάμου λόγω της κακοκαιρίας

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    ΔΥΠΑ: Ανοιχτή η πλατφόρμα για αιτήσεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών

    Σχολικές εκδρομές: «Καμπανάκι» από τους καθηγητές για τις νέες ευθύνες

  • Θέσεις εργασίας

    ΑΣΕΠ 7Κ/2026: Στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη για 3.262 προσλήψεις

    Περισσότερες από 140 επιχειρήσεις και 3.500 θέσεις εργασίας στην 58η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στην Αθήνα

    Προκήρυξη για 60 προσλήψεις στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης

    Λήγει η προθεσμία για 35 προσλήψεις μόνιμων Γραμματέων στο ΣτΕ

  • Οικονομία

    e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 5 έως 9 Οκτωβρίου

    Ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις: Πώς γίνεται η διαδικασία (VIDEO)

    ΟΠΕΚΑ: Πότε θα γίνει έκτακτη πληρωμή για το επίδομα παιδιού Α21 και γιατί

    Εφορία: Πώς μειώνονται έως 50% τα πρόστιμα

  • Εργασιακά

    Επίδομα 400 ευρώ: Αυτή είναι η ημερομηνία πληρωμής

    ΔΥΠΑ: Νέο Voucher Ανέργων / Εργαζομένων με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.500 ευρώ – Αυτά πρέπει να κάνετε άμεσα

    Συντάξεις Νοεμβρίου 2026: Νωρίτερα οι πληρωμές στους συνταξιούχους

    Συντάξεις Νοεμβρίου 2026: Νωρίτερα οι πληρωμές στους συνταξιούχους

  • VOUCHER

    ΔΥΠΑ: Νέο Voucher Ανέργων / Εργαζομένων με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.500 ευρώ – Αυτά πρέπει να κάνετε άμεσα

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    Νέο Voucher Ανέργων / Εργαζομένων από τη ΔΥΠΑ με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.500 ευρώ! – Tι πρέπει να κάνετε άμεσα

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    ΔΥΠΑ: Νέα προγράμματα για 30.000 ανέργους με έμφαση σε γυναίκες άνω των 50 ετών – Οι λεπτομέρειες

    upourgeio-politismou-vivlia

    Επιταγές βιβλίων της ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων

  • Πολιτική

    Kυρ. Μητσοτάκης: Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες θα έχουν ίδιες ευκαιρίες – Καμία ξεχασμένη περιοχή της πατρίδας

    Μιχαηλίδου: Eντός Οκτωβρίου η προκαταβολή 50% για το «Ανακαινίζω» – Έρχεται το «Σπίτι μου ΙΙΙ»

    Υπουργικό Συμβούλιο: Όλες οι αλλαγές σε οικονομία, social media, Δημόσιο, Δικαιοσύνη και φυλακές- 20.870 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2027

    Κυριάκος Πιερρακάκης: «Προστατεύουμε τους συνεπείς οφειλέτες. Όσοι παραβιάζουν τους κανόνες θα λογοδοτούν»

  • Εκλογές

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νερό Ζαρός

voucherergasia-240x110

santorinisport.gr

webinar.edu.gr

Αρχική Εργασιακά

Yπ. Εργασίας: Αναπροσαρμογή των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών

από NEWS ROOM
30/01/2023
σε Εργασιακά

113
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου και με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4670/2020, αναπροσαρμόζονται, βάσει του πληθωρισμού (9,6%), οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Έτσι, ένας ελεύθερος επαγγελματίας, με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, ο οποίος, με τον νόμο Κατρούγκαλου, πλήρωσε αρχικά 449 ευρώ τον μήνα και, με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση), για την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία πλήρωνε 210 ευρώ, από τώρα και στο εξής, θα πληρώνει 230 ευρώ. Αντίστοιχα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας, με εισόδημα 30.000 ευρώ, ο οποίος, με τον νόμο Κατρούγκαλου, πλήρωνε αρχικά 674 ευρώ και, με τον νόμο Βρούτση, περιόρισε τις εισφορές του μόνο στα 210 ευρώ, τώρα θα πληρώνει επίσης 230 ευρώ. Σημειώνεται ότι την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία έχει επιλέξει πάνω από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι νέες εισφορές ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών, που θα πληρώνουν.

Παράλληλα, με απόφαση της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, παρατείνεται, μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2023, η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

ΣχετικάΆρθρα

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το 2027

26/09/2026

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από την κατάργηση των κριτηρίων τζίρου και προσωπικού στο τεκμαρτό εισόδημα

07/09/2026

«Από τα παραδείγματα, που επισυνάπτονται, προκύπτει ότι οι εισφορές το 2023, μετά την αναπροσαρμογή, είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που επέβαλε το 2017 ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά και με τις εισφορές που καθιερώθηκαν το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετά από τη θύελλα αντιδράσεων, που προκάλεσε ο νόμος Κατρούγκαλου» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του.

Και εξηγεί ότι η αναπροσαρμογή των εισφορών κάθε έτος είναι αναγκαία για τους εξής λόγους:

«Πρώτον, διότι η αγνόηση του πληθωρισμού στις εισφορές θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε χαμηλότερες συντάξεις. Αν δεν υπήρχε ένας μηχανισμός αναπροσαρμογής εισφορών, θα οδηγούμασταν σε απαξίωση της αξίας των εισφορών, υπονομεύοντας τις μελλοντικές συντάξεις των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα δε σε περιόδους έντονων πληθωριστικών πιέσεων, όπως αυτή που διανύουμε. Για τον λόγο αυτό, σε κάθε σύστημα ασφαλιστικών εισφορών υπάρχει ένας μηχανισμός αναπροσαρμογής, προκειμένου να εξασφαλίζεται η πραγματική αξία τους.

Δεύτερον, διότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι διανεμητικό, όπως γενικά συμβαίνει στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων θα πρέπει να καλύπτεται και από αντίστοιχες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Διαφορετικά, το ασφαλιστικό σύστημα θα μπει και πάλι σε έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενων ελλειμμάτων με προφανείς κινδύνους για τη βιωσιμότητά του.

Τρίτον, διότι το ασφαλιστικό μας σύστημα οφείλει να λειτουργεί με όρους δικαιοσύνης και αναλογικής κατανομής των βαρών, με βάση τις δυνατότητες του κάθε ασφαλισμένου. Σήμερα, επικρατεί το παράδοξο οι εισφορές για κύρια σύνταξη των αυτοαπασχολουμένων που επιλέγουν την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία (περισσότεροι από 8 στους 10 επιλέγουν αυτή την κατηγορία) να είναι χαμηλότερες ακόμη και από εκείνες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό! Συγκεκριμένα, το 2022, η μηνιαία εισφορά για σύνταξη και υγεία για τους μη μισθωτούς στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία ήταν 210 ευρώ τον μήνα. Αντιστοίχως, οι εισφορές ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, διαμορφώθηκαν πέρυσι, μετά τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, σε 225,4 ευρώ τον μήνα, (με αναγωγή για 14 μισθούς). Υπάρχει, δηλαδή, το ενδεχόμενο ένας εργοδότης να πληρώνει για δικές του εισφορές λιγότερα χρήματα από τις εισφορές που αντιστοιχούν σε υπάλληλό του, ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό!».

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε: «Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι εισφορές των ασφαλιστικών κλάσεων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων για τα χρόνια 2023 και 2024 προσαυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη μεταβολής μισθών της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή στο 9,6% για το τρέχον έτος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κορμός του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι διανεμητικός. Η αναπροσαρμογή των εισφορών είναι απαραίτητη, προκειμένου αφενός μεν οι συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών να τους εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στο μέλλον αφετέρου δε να διατηρούνται οι δημοσιονομικές ισορροπίες, με δεδομένη την αύξηση των συντάξεων, που λαμβάνει χώρα, μετά από 12 χρόνια».

Ετικέτες: εισφορέςελεύθεροι επαγγελματίες

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Επίδομα 400 ευρώ: Αυτή είναι η ημερομηνία πληρωμής

    4 Οκτ 2026

  • ΔΥΠΑ: Νέο Voucher Ανέργων / Εργαζομένων με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.500 ευρώ – Αυτά πρέπει να κάνετε άμεσα

    4 Οκτ 2026

  • Συντάξεις Νοεμβρίου 2026: Νωρίτερα οι πληρωμές στους συνταξιούχους

    3 Οκτ 2026

  • Συντάξεις Νοεμβρίου 2026: Νωρίτερα οι πληρωμές στους συνταξιούχους

    2 Οκτ 2026

  • ΔΥΠΑ: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές Σεπτεμβρίου – Αναλυτικά στοιχεία ανά κατηγορία

    1 Οκτ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    Νέο Voucher Ανέργων / Εργαζομένων από τη ΔΥΠΑ με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.500 ευρώ! – Tι πρέπει να κάνετε άμεσα

    7 shares
    Share 3 Tweet 2
  • Από σήμερα οι αιτήσεις για 75 προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
  • Λήγει η προθεσμία για 35 προσλήψεις μόνιμων Γραμματέων στο ΣτΕ

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
  • Επίδομα 200 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ -Ποιοι το δικαιούνται

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
  • 20.870 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2027 – H κατανομή των θέσεων

    6 shares
    Share 2 Tweet 2

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.