voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα

    Από τα ξημερώματα της Κυριακής αλλάζει η ώρα

    Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας από 1η Απριλίου

    Πρόστιμο έως 100 ευρώ για εισιτηριοδιαφυγή στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

    Δ. Μιχαηλίδου: “Παραμένουν σταθερά τα συνταξιοδοτικά όρια”

    Δ. Μιχαηλίδου: Καινούργιες ευκαιρίες για 40 οικογένειες και ευάλωτα νοικοκυριά στο πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης

  • Εκπαίδευση
    Άρχισε ο διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο – Τι προβλέπει – Αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς

    ΥΠΑΙΘΑ: Στις 27/05 ολοκληρώνονται τα μαθήματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

    Πανελλαδικές: Έως τις 25/02 η διορία υποβολής δικαιολογητικών για την εισαγωγή στις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων

    Πανελλαδικές: Έως 29/03 οι αιτήσεις για Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων

    Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Ορθοδοξία και Ελληνισμός στην Κύπρο – 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή»

    ΥΠΑΙΘΑ: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για Πρότυπα, Ωνάσεια, Πρότυπα Εκκλησιαστικά και Πειραματικά Σχολεία

    Η κυρία Σοφία ετών 82, μαθήτρια του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ρόδου, παρέλασε περήφανα μπροστά σε χιλιάδες κόσμου στην Ρόδο

    Η κυρία Σοφία ετών 82, μαθήτρια του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ρόδου, παρέλασε περήφανα μπροστά σε χιλιάδες κόσμου στην Ρόδο

  • Θέσεις εργασίας
    Διπλή επιδότηση για κατάρτιση και μηνιαίο μισθό 1.118 ευρώ σε 10.000 ανέργους – Τι ποσό επιχορήγησης λαμβάνουν οι επιχειρήσεις, πώς θα επιλέγονται οι εργαζόμενοι

    ΔΥΠΑ: «Ημέρα Καριέρας» στο Ηράκλειο Κρήτης, αυτό το Σάββατο 28 Μαρτίου

    Διπλάσια συμμετοχή πολιτών στις «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με πέρυσι

    ΔΥΠΑ: 1.000 θέσεις εργασίας από 35 επιχειρήσεις στην Κρήτη

    ΥΠΑΑΤ: Σαράντα πέντε προσλήψεις για την αντιμετώπιση της ευλογιάς αιγοπροβάτων

    Διπλή επιδότηση για κατάρτιση και μηνιαίο μισθό 1.118 ευρώ σε 10.000 ανέργους – Τι ποσό επιχορήγησης λαμβάνουν οι επιχειρήσεις, πώς θα επιλέγονται οι εργαζόμενοι

    Οριστικοί πίνακες υποψηφίων – Προκήρυξη 1/2024 για την πλήρωση 73 θέσεων μόνιμων εκπαιδευτικών στη ΔΥΠΑ – Κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ

  • Οικονομία

    Νέος κατώτατος μισθός: Τα επιδόματα που «φουσκώνουν»

    Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: «Φωτιά» οι τιμές των πλοίων ενόψει Πάσχα

    Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: «Φωτιά» οι τιμές των πλοίων ενόψει Πάσχα

    e-ΕΦΚΑ: Έναρξη λειτουργίας νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας απογραφής ιδιωτικών οικοδομοτεχνικών έργων

    Προσωρινή μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ – Παράταση προθεσμιών υποβολής ΑΠΔ

    Επίσχεση Εργασίας: Ενημέρωση και οδηγίες από τη ΓΣΕΕ και το ΚΕΠΕΑ

    ΓΣΕΕ: Η περιορισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να αντισταθμίσει την υποχώρηση της πραγματικής αγοραστικής δύναμης

  • Εργασιακά

    Νέος κατώτατος μισθός: Τα επιδόματα που «φουσκώνουν»

    Εφάπαξ και επιδόματα της ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε μέχρι αύριο στα ΑΤΜ

    Κατώτατος μισθός: Πώς θα υπολογιστεί το Δώρο Πάσχα

    ΔΥΠΑ – Αυτόματο επίδομα 300 ευρώ: Ποιοι άνεργοι είναι δικαιούχοι

    Αύξηση κατώτατου μισθού στα 920 ευρώ: Ποια είναι τα «καθαρά» και το όφελος για τους εργαζόμενους, παραδείγματα

    Δημόσιοι υπάλληλοι – αύξηση κατώτατου μισθού: Αναλυτικά παραδείγματα

  • VOUCHER
    ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας

    ΔΥΠΑ – Voucher 750 ευρώ: Τελευταία ευκαιρία για ενστάσεις

    Έρχεται σύντομα voucher για φθηνό leasing

    Δ. Μιχαηλίδου: Αξιοπρέπεια στην επισιτιστική βοήθεια με το νέο σύστημα vouchers – Στήριξη οικογένειας με τις «Νταντάδες της Γειτονιάς»

    ΔΥΠΑ: 143 εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής τον Φεβρουάριο

    ΔΥΠΑ – Voucher εργαζομένων 750 ευρώ: Αναρτήθηκε ο προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων

  • Πολιτική
    Προσχέδιο προϋπολογισμού: Ανάπτυξη 2,1%, πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% έως 0,7% και μήνυμα δημοσιονομικής σταθερότητας

    Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό

    Έως 15/9 οι εγγραφές στα ΔΙΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑΣ (VIDEO)

    Πιερρακάκης: Αναδρομικά από τις 15/3 οι επιδοτήσεις των αγροτών για τα λιπάσματα

    Βουλή: Τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών για τις παρακολουθήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

    ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης επιδοτούν την ακρίβεια αντί να την αντιμετωπίζουν

    Fuel Pass 2026: Τα ποσά, οι δικαιούχοι και τα κριτήρια – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

  • Εκλογές
    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

    Singular Logic: Μέχρι τις 20:30 θα έχουμε ένα ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα

    Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού

    Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους

    Μαρινάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε ένα γύρο

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Οικονομία

Εκτοξεύτηκαν στα 3,4 δισ. ευρώ τα χρέη των καταναλωτών για το ρεύμα

από Νίκος Μοναστηριώτης
31/05/2025
σε Οικονομία

109
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε βραδυφλεγή βόμβα που κινδυνεύει να τινάξει τα θεμέλια στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εξελίσσονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη των καταναλωτών προς τους παρόχους τα οποία έχουν εκτοξευτεί σε πρωτοφανή επίπεδα.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αποτυπώνουν ένα ανησυχητικό τοπίο: οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές ξεπερνούν τα 3,4 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 1 δισ. προήλθε μόνο από τη χαμηλή τάση), δημιουργώντας σοβαρούς τριγμούς στη ρευστότητα των προμηθευτών και οδηγώντας σε αυξήσεις τιμολογίων, με σοβαρές επιπτώσεις για το σύνολο των τελικών καταναλωτών.

Πηγή του κακού συνεχίζει να είναι η αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος για μια μεγάλη κατηγορία οικιακών πελατών. Ωστόσο, μεγάλο αγκάθι για την εξυγίανση της αγοράς παραμένει ο ενεργειακός τουρισμός που, παρά τις αλλαγές στον τομέα της προμήθειας τα τελευταία χρόνια, η αγορά εξακολουθεί να παραμένει αρρύθμιστη, εμποδίζοντας κάθε προσπάθεια απενεργοποίησης «κόκκινου» μετρητή λόγω προηγούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Πρόκειται για μέτρο που είχε εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) στο πλαίσιο της τροποποίησης του άρθρου 42 του κώδικα προμήθειας και είχε σταλεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ από τον Δεκέμβριο του 2024 χωρίς όμως να θεσμοθετηθεί. Με τη ρύθμιση αυτή άνοιγε ο δρόμος της επισήμανσης των καταναλωτών (flagging) στο πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ ως υπερήμερων και της αποκοπής εφόσον υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές από τρεις διαφορετικούς παρόχους που συντελέστηκαν από την 1 Ιανουαρίου του 2020 και μετά.

Η ακτινογραφία των οφειλών

ΣχετικάΆρθρα

Πέφτουν οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια για τον Μάρτιο

28/02/2026

Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν να χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω οφειλών προς ΕΦΚΑ!

11/02/2026

Σύμφωνα με την τελευταία και πρόσφατη έκθεση της ΡΑΑΕΥ, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υφιστάμενων πελατών για το 2024 ανήλθαν σε 1.739.897.398 ευρώ. Αντίστοιχα, οι παλαιότερες ανεξόφλητες οφειλές ανέρχονται σε 1.650.433.171 ευρώ, με αποτέλεσμα το άθροισμα των δύο αυτών κατηγοριών να διαμορφώνει ένα εκρηκτικό μείγμα οφειλών συνολικού ύψους άνω των 3,4 δισ. ευρώ – ποσό που έχει ήδη αρχίσει να πιέζει επικίνδυνα την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Αντίστοιχα, η μέση τάση είχε χρέη πέρσι 514 εκατ. και η υψηλή τάση άνω από 200 εκατ. Ειδικά για τους οικιακούς καταναλωτές, οι οφειλές του 2024 ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων ετών υπολογίζονται κοντά στα 750 εκατομμύρια. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν περιορίζεται στους απλούς καταναλωτές. Οι μεγάλοι εμπορικοί και βιομηχανικοί πελάτες έχουν αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 275 εκατ. ευρώ για το 2024, ενώ οι συσσωρευμένες οφειλές προηγούμενων ετών φτάνουν τα 644 εκατ. ευρώ. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ανάλυση της ΡΑΑΕΥ, μόνο για το 2024 εμφανίζεται μια νέα κατηγορία οφειλών, ύψους άνω των 440 εκατ. ευρώ, που ταξινομείται ως «λοιποί πελάτες». Αν και δεν δίνονται διευκρινίσεις ως προς την ταυτότητα των επίμαχων καταναλωτών, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για παροχές του ευρύτερου δημόσιο τομέα, των ΟΤΑ και συνδεδεμένων με αυτούς εταιρειών (π.χ ΔΕΥΑ), κάτι που προκαλεί επιπρόσθετα ερωτήματα και ενισχύει την αβεβαιότητα γύρω από τη σύνθεση και τη φύση του προβλήματος. Ο συγκεκριμένος δείκτης έχει εκτιναχθεί το 2024 αφού με βάση τα περσινά στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί ήταν μόλις 1,4 εκατομμύριο ευρώ και οι μετρητές 757 ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός προσέγγισε τις 30.000 (για την ακρίβεια 29.905 μετρητές) και τα 440 εκ. σε ανείσπρακτες οφειλές.

Η συσσώρευση αυτών των οφειλών αποτελεί πλέον σοβαρή απειλή για τη χρηματοοικονομική διάρθρωση των παρόχων ενέργειας, καθώς υπονομεύει την ικανότητά τους να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους, μετακυλίοντας τα βάρη στους καταναλωτές. Οι συνθήκες αυτές καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε να περιοριστεί η διόγκωση των χρεών και να αποτραπεί ένα ντόμινο επιπτώσεων που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε αφερεγγυότητα των παρόχων.

3 στους 10 πληρώνουν

Το δυσεπίλυτο σταυρόλεξο των ανείσπρακτων λογαριασμών ενισχύεται από το ρυθμιστικό πλαίσιο. Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, το ανώτατο ποσοστό εισπράξεων από τις οφειλές αυτές δεν μπορεί να ξεπεράσει το 30%. Αυτό σημαίνει ότι αν σε μια εταιρεία χρωστούν 10 καταναλωτές, θα πληρώσουν μόνο οι 3, βάζοντας στη συνέχεια τις εταιρείες σε έναν νομικό λαβύρινθο με αγωγές που παίρνουν αρκετό χρόνο για να τελεσιδικήσουν και το τελευταίο διάστημα επιβαρύνονται και με αυξημένο κόστος. Στον συνολικό λογαριασμό θα πρέπει να προστεθούν πλέον και τα δικαστικά έξοδα, τα οποία μαζί με τα παράβολα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. «Εκεί που τα συνολικά κόστη με παράβολα ανά πελάτη ανέρχονταν περίπου στα 400 ευρώ και οφειλές κάτω από 400 ευρώ δεν άξιζε να πάνε στα δικαστήρια, τώρα το κόστος έχει ανέβει στα 1.000 ευρώ», αναφέρουν αρμόδιες πηγές από τις εταιρείες προμήθειας.
Πρακτικά, όπως λένε οι προμηθευτές, σήμερα μπορεί ένας καταναλωτής να καταναλώνει ρεύμα χωρίς να πληρώνει μέχρι ο προμηθευτής να του στείλει επιστολή αποκοπής. Και τότε να αλλάξει πάροχο, αφήνοντας χρέη σε αυτόν που ήταν προηγουμένως και δημιουργώντας καινούριες οφειλές στον νέο πάροχο ώστε μετά από 1 έως 2 χρόνια αφού εκδικαστεί η υπόθεση στα δικαστήρια, ο δικαστής να αποφανθεί τι θα πληρώσει.

Επιπλέον, επειδή στα συμβόλαια δεν ζητούνται ενοικιαστήρια ή τίτλοι ιδιοκτησίας γιατί θεωρείται γραφειοκρατία και υπογράφεται μια απλή σύμβαση με την οποία γίνεται αλλαγή παρόχου, στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι σε ένα σπίτι μπορούν να κάνουν συμβόλαιο περισσότερα μέλη μιας οικογένειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να φύγει από μια εταιρεία και να πάει σε κάποιον άλλον πάροχο και μετά να ξαναγυρίσει με το όνομα της συζύγου του και να συνεχίσει να παράγει χρέη!

Στην χειρότερη κατάσταση η αγορά

«Διανύουμε μία από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων ετών στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Αν θέλεις να αυξήσεις το μερίδιο αγοράς, δεν μπορείς να το κάνεις με βιώσιμο τρόπο καθώς χρειάζεται να το πληρώσεις πολύ ακριβά. Επιπλέον, δεν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι ο πελάτης θα σε πληρώσει γιατί δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προστατευτείς από τους κακοπληρωτές και να εμποδίσεις τα χρέη άρα αυτό που μένει είναι η ζημιά», αναφέρει στέλεχος μεγάλης μη καθετοποιημένης εταιρείας. Το ίδιο στέλεχος παρομοιάζει πλέον την εικόνα στην αγορά με την κατηγορία των βιομηχανικών πελατών όπου οι εταιρείες ξέρουν ότι παίρνουν έναν πελάτη και μόλις λήξει το συμβόλαιό του θα πάει σε όποιον του δώσει τη χαμηλότερη τιμή. Σήμερα το ίδιο ισχύει σε γενικές γραμμές και στη χαμηλή τάση με τους οικιακούς πελάτες

Τι έχει αλλάξει στα χρωματιστά τιμολόγια

Την ίδια στιγμή, σημαντικές αλλαγές συντελούνται τους τελευταίους μήνες και στα χρωματιστά τιμολόγια. Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές από τον κλάδο της προμήθειας, τα πράσινα τιμολόγια στους εναλλακτικούς παρόχους μειώνονται σε μεγάλη κλίμακα σε μηνιαία βάση, καθώς υπολογίζεται ότι ένα 4% με 5% των πράσινων γυρίζει σε άλλα προϊόντα της αγοράς – το 90% στο μπλε τιμολόγιο. Αυτή η μετακίνηση μέσα στον χρόνο μπορεί, όπως εκτιμούν, να φέρει ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των πράσινων τιμολογίων των ιδιωτών παρόχων στη μεγάλη πλέον δεξαμενή των σταθερών τιμολογίων που αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Από τις αρχές του έτους υπολογίζεται ότι έχουν προστεθεί στα δίκτυα των προμηθευτών ενέργειας πάνω από 300.000 πελάτες, ασκώντας, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, σοβαρή πίεση στις εταιρείες που έχουν επιλέξει χαμηλές τιμές κάτω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Κάποιοι μάλιστα πάροχοι διστάζουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτό το ενδιαφέρον, φοβούμενοι τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην κερδοφορία τους και ετοιμάζονται να βάλουν φρένο. Οταν, όπως αναφέρουν, τα πράσινα είναι αυτή την περίοδο τα μόνα κερδοφόρα τιμολόγια – με εξαίρεση κάποια κίτρινα cost plus. Αξιοσημείωτη παρατήρηση είναι ότι παρά τις μεταβολές στην αγορά, αμετακίνητο παραμένει το πελατολόγιο στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ, κάτι που αποδίδεται αφενός στις χαμηλές τιμές της κιλοβατώρας, αφετέρου στην άποψη του κόσμου ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τους ιδιώτες προμηθευτές.

Σήμερα, στην Επιχείρηση παραμένει το 70% της αγοράς του πράσινου τιμολογίου, για το οποίο η ΔΕΗ επιφυλάσσει σημαντικές αλλαγές μέσα στο καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό οι πελάτες της έχουν ήδη λάβει επιστολή που τους ενημερώνει ότι από 1 Αυγούστου θα αλλάξουν οι κλίμακες της χρέωσης. Με το νέο ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ η κλιμακωτή χρέωση «κλειδώνει» προς τα κάτω, αφού θα παρέχεται μια fix τιμή για την κατανάλωση των πρώτων 200 κιλοβατώρων τον μήνα (αντί των πρώτων 500 κιλοβατώρων) και η χρέωση αυτόματα θα αυξάνεται όταν η κατανάλωση αυξηθεί πάνω από αυτό το όριο. Πρόκειται για τιμολόγιο που χρειάζεται προσεκτική αξιολόγηση της κατανάλωσης ανά νοικοκυριό για να μην προκύψουν αναπάντεχες χρεώσεις από τη στιγμή που ο πήχης της χαμηλότερης χρέωσης πέφτει κατά 300 κιλοβατώρες.

Κινούμενη άμμος

Ωστόσο, τα χρωματιστά τιμολόγια είναι αυτή την περίοδο, η μία αιτία προβληματισμού για τον κλάδο της προμήθειας. Υπάρχουν κι άλλες οι οποίες ανεβάζουν τα κόστη και επιβαρύνουν συνολικά τον τελικό λογαριασμό για τις εταιρείες πιέζοντας ασφυκτικά τα περιθώρια κέρδους στον τομέα της προμήθειας.
Το πιο κρίσιμο και ουσιαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος -αλλά και συνολικά η χώρα- αφορά τις συνολικές απώλειες στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ανησυχητικό παραμένει, για παράδειγμα, το γεγονός ότι η Ελλάδα καταγράφει σταθερά τις υψηλότερες απώλειες ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του CEER, που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2024 με βάση τα στοιχεία του 2022, οι συνολικές απώλειες στο δίκτυο ανήλθαν στο 11,4%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά το 5,5%. Αν και οι ρευματοκλοπές αποτελούν αναμφίβολα ένα μέρος του προβλήματος, δεν επαρκούν για να εξηγήσουν το συνολικό ύψος των απωλειών. Καθοριστικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει η απουσία θεσμικών κινήτρων για τον περιορισμό των απωλειών, αλλά και η δυνατότητα του Διαχειριστή να μετακυλίει ανεμπόδιστα το σχετικό κόστος στους προμηθευτές και, τελικά, στους καταναλωτές, χωρίς να αντιμετωπίζει κυρώσεις.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η Οριστική Εκκαθάριση της Αγοράς Εξισορρόπησης για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανέδειξε για πρώτη φορά από την εφαρμογή του Target Model την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Το κόστος προμήθειας και κατά συνέπεια οι τελικοί καταναλωτές επιβαρύνθηκαν με περίπου 743 εκατ. ευρώ εξαιτίας των απωλειών του δικτύου. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 17,42% της κατανάλωσης στη χαμηλή τάση και 7,18% στη μέση τάση.

Πηγή: newmoney.gr

Ετικέτες: ηλεκτρικό ρεύμαοφειλές

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: «Φωτιά» οι τιμές των πλοίων ενόψει Πάσχα

    26 Μαρ 2026

  • Προσωρινή μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ – Παράταση προθεσμιών υποβολής ΑΠΔ

    26 Μαρ 2026

  • ΓΣΕΕ: Η περιορισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να αντισταθμίσει την υποχώρηση της πραγματικής αγοραστικής δύναμης

    26 Μαρ 2026

  • Πάσχα Καθολικών 2026: Πότε κλείνουν οι τράπεζες

    26 Μαρ 2026

  • Επίδομα παιδιού Α21: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα

    25 Μαρ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Διπλή η πρώτη πληρωμή του market pass 2

    Market Pass 2026: Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά ύψους ως και 1.200 ευρώ

    127 shares
    Share 51 Tweet 32
  • Fuel Pass 2026: Τα ποσά, οι δικαιούχοι και τα κριτήρια – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

    38 shares
    Share 15 Tweet 10
  • Συντάξεις Απριλίου: Νωρίτερα η καταβολή τους λόγω της 25ης Μαρτίου

    23 shares
    Share 9 Tweet 6
  • Συνεργασία ΔΥΠΑ- ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.: Πρόγραμμα κατάρτισης για 25.000 ανέργους

    20 shares
    Share 8 Tweet 5
  • Άρχισε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για προσλήψεις στην Πυροσβεστική

    18 shares
    Share 7 Tweet 5

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.