voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων SMS σχετικά με δήθεν τροχαίες παραβάσεις

    Αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων SMS σχετικά με δήθεν τροχαίες παραβάσεις

    Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Μαρίνος σε ηλικία 87 ετών

    Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Μαρίνος σε ηλικία 87 ετών

    ΥΠΕΞ: «Καμία εκούσια διαρροή προσωπικών στοιχείων δεν υπήρξε»

    Δ. Μιχαηλίδου: “Παραμένουν σταθερά τα συνταξιοδοτικά όρια”

    Δ. Μιχαηλίδου: Στεγαστικό στην ευρωπαϊκή ατζέντα, νέο σύστημα επισιτιστικής βοήθειας, ψηφιακή ενδυνάμωση για ηλικιωμένους και ΑμεΑ

  • Εκπαίδευση
    στάση εργασίας

    Aπό την Πέμπτη, οι αιτήσεις για εισαγωγή στα Πρότυπα, Πειραματικά και Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

    Υπουργείο Παιδείας: Η υπόθεση της απώλειας της εκπαιδευτικού θα εξεταστεί με σοβαρότητα, θεσμική ευθύνη και σεβασμό

    Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Ορθοδοξία και Ελληνισμός στην Κύπρο – 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή»

    ΥΠΑΙΘΑ: Σύγχρονος εξοπλισμός για 11 Καλλιτεχνικά Σχολεία συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ

    Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: Πόσα σχολεία ανακαινίστηκαν κατά την Α’ φάση

  • Θέσεις εργασίας

    Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Έως 14/3 οι αιτήσεις για τις έκτακτες προσλήψεις ενίσχυσης του κτηνιατρικού μηχανισμού

    Προκήρυξη για 413 μόνιμες προσλήψεις στον ΟΣΥ

    ΟΣΥ: Προκήρυξη για 500 θέσεις εργασίας – Από 15/03 οι αιτήσεις

    ΑΣΕΠ 2Γ/2022: Τις 107.957 έφθασαν οι υποβληθείσες αιτήσεις

    ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2026: Ξεκινούν από σήμερα (11/03) οι αιτήσεις για 2.628 μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο

    Έρχονται δύο προγράμματα για προσλήψεις εργαζομένων «55 και άνω» και ατόμων με αναπηρία στους δήμους

    Οι κλάδοι που ετοιμάζονται για νέες προσλήψεις στην Ελλάδα

  • Οικονομία
    Λήγει την Παρασκευή η… «μόνιμη» μείωση τιμής: Αυξήσεις σε 4.000 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

    Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας: Σταθερά στο πλευρό των ελληνικών νοικοκυριών, τόσο διαχρονικά όσο και σε έκτακτες περιόδους διεθνούς αβεβαιότητας

    Μέτρα κατά της ακρίβειας: Αυτά είναι τα 61 προϊόντα όπου μπαίνει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

    Πρατηριούχoι καυσίμων: Nα μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό μέρος της τελικής τιμής

    Σκρέκας: Δεν θα επιτρέψουμε αναίτιες ανατιμήσεις

    Έκτακτα μέτρα: Ανακοινώθηκαν τα πλαφόν σε καύσιμα και σούπερ μάρκετ

  • Εργασιακά
    ektakto-dwro-pasxa-ektos-xiliades-suntaksiouxoi

    Δώρο Πάσχα 2026: Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί

    Πώς αμείβεται η αργία της 25ης Μαρτίου

    e-ΕΦΚΑ: Avatar θα απαντά στις ερωτήσεις των ασφαλισμένων – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις

    e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Απριλίου 2026

    ΔΥΠΑ: Έρχονται επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης για 200.000 ανέργους!

    Η ΔΥΠΑ σημείο αναφοράς στο ευρωπαϊκό δίκτυο απασχόλησης – Η τεχνογνωσία και τα σύγχρονα εργαλεία της ενισχύουν την πορτογαλική υπηρεσία απασχόλησης

  • VOUCHER
    Voucher Εργαζομένων 2026

    Voucher Εργαζομένων 750: Έγιναν πάνω από 200.000 Αιτήσεις! Τα επόμενα βήματα για όσους έχουν ΚΑΥΑΣ

    ΔΥΠΑ: Τα αποτελέσματα της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Αιτήσεων για την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτών

    ΔΥΠΑ: Για λίγη ώρα ακόμα οι αιτήσεις για το voucher των 750 ευρώ

    ΔΥΠΑ: Ανασύνταξη πίνακα τοποθετήσεων ως προς τις θέσεις με κωδικό 213 και 217 της κατηγορίας Tριτέκνων ΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας για την κάλυψη θέσεων ειδικών κατηγοριών στο δημόσιο τομέα

    Τέλος χρόνου με τις αιτήσεις για το voucher 750 ευρώ – Tην Τετάρτη κλείνει η πλατφόρμα

    ΔΥΠΑ: Τα αποτελέσματα της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Αιτήσεων για την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτών

    «Έπεσε» η πλατφόρμα των αιτήσεων για τα Voucher των 750 ευρώ

  • Πολιτική
    Τους Έλληνες του Λονδίνου καλεί η Νίκη Κεραμέως σε εκδήλωση του Rebrain Greece

    Κεραμέως: Η πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αύξηση μισθών είναι γεγονός

    Σκρέκας: Δεν θα επιτρέψουμε αναίτιες ανατιμήσεις

    Έκτακτα μέτρα: Ανακοινώθηκαν τα πλαφόν σε καύσιμα και σούπερ μάρκετ

    Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: «Η συνάντηση με Ερντογάν είναι ευκαιρία να χαράξουμε ένα νέο μονοπάτι» (video)

    Κυρ. Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να διερευνήσουμε αν η πυρηνική ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και στην Ελλάδα

    Κατώτατος μισθός: “Ποιοι δικαιούνται τα 713 ευρώ”

    Ισχύει η δέσμευση για κατώτατο μισθό 950 ευρώ – Στην τελική φάση για τη νέα αύξηση από 1η Απριλίου

  • Εκλογές
    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

    Singular Logic: Μέχρι τις 20:30 θα έχουμε ένα ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα

    Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού

    Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους

    Μαρινάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε ένα γύρο

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Οικονομία

Νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος: Οι τιμές των προμηθευτών για τον Ιανουάριο – Όσα πρέπει να ξέρετε

από NEWS ROOM
02/01/2024
σε Οικονομία
118
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Από χθες, 1η Ιανουαρίου 2024, τέθηκε σε ισχύ η διαδικασία έκδοσης λογαριασμών ρεύματος με τα χρωματιστά τιμολόγια. Ωστόσο οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν επιλέξει κάποιο από τα προσφερόμενα και έτσι εντάχθηκαν αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο με την κυμαινόμενη τιμή κιλοβατώρας.

Οι προμηθευτές ρεύματος έδωσαν χθες στη δημοσιότητα τις τιμές για το «πράσινο» τιμολόγιο, που εντάχθηκαν αυτόματα όσοι καταναλωτές δεν επέλεξαν κάποιο άλλο (μπλε, κίτρινο, πορτοκαλί) μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ο μέσος όρος των χρεώσεων διαμορφώνεται περίπου στα 15 λεπτά η κιλοβατώρα, με τη ΔΕΗ να μπαίνει δυναμικά ανακοινώνοντας το φθηνότερο τιμολόγιο, στα 13,63 λεπτά η κιλοβατώρα, με 5 ευρώ πάγιο.

Οι τιμές των παρόχων στα νέα τιμολόγια ρεύματος

ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

ΣχετικάΆρθρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποια νοικοκυριά θα πάρουν επιδότηση τον Αύγουστο

Τα μποφόρ και οι βροχές του Φεβρουαρίου ρίχνουν τις τιμές του ρεύματος για τον Μάρτιο

25/02/2026
Ηλεκτρικό ρεύμα: Μόνιμος μηχανισμός για την αντιμετώπιση κρίσεων

Στα μπλε τιμολόγια 65.000 νέα νοικοκυριά κάθε μήνα

17/02/2026

Στα 13,63 λεπτά η κιλοβατώρα διαμορφώνεται η τιμή του πράσινου τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και στα 14,59 λεπτά για κατανάλωση πάνω το όριο των 500 κιλοβατωρών. Στις τιμές αυτές περιλαμβάνεται και η έκπτωση 20%. Η τελική τιμή για νυχτερινή κατανάλωση είναι στα 11,55 λεπτά/KWh. Το πάγιο είναι 5 ευρώ το μήνα.

Protergia: Η τελική τιμή διαμορφώνεται στο 0,1426 η κιλοβατώρα με το πάγιο στα τέσσερα ευρώ το μήνα.

ΗΡΩΝ: Η εταιρεία ανακοίνωσε τελική τιμή για το τιμολόγιο στα 0,14052 ευρώ, ενώ το πάγιο είναι στα πέντε ευρώ το μήνα.

Το πράσινο τιμολόγιο της Volton για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 14,42 λεπτά, συνυπολογίζοντας τόσο την αρχική έκπτωση 20% της εταιρείας όσο και την έκπτωση συνέπειας επίσης 20%.

Επίσης, το πράσινο τιμολόγιο της Elpedison θα έχει τελική τιμή τον Ιανουάριο 17,06 λεπτά ανά kWh.

Η Φυσικό Αέριο προσφέρει το πράσινο τιμολόγιο στα 0,14265 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με πάγιο στα 5 ευρώ.

ΜΠΛΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

Όσοι προχώρησαν σε επιλογή τιμολογίου επέλεξαν μπλε σταθερό τιμολόγιο, θέλοντας να εξασφαλίσουν σταθερή τιμή για ένα χρόνο, δεδομένου ότι οι τιμές που έχουν ανακοινώσει οι πάροχοι για τα μπλε σταθερά τιμολόγιο είναι κοντά στις τιμές των κυμαινόμενων πράσινων.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως:

  • η ΔΕΗ προσφέρει το μπλε σταθερό My Home Enter στα 17,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα με πάγιο 5 ευρώ και το μπλε σταθερό My Home Online στα 17,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα με πάγιο 3,5 ευρώ.
  • Η Protergia προσφέρει το Value safe στα 16,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και πάγιο 3,5 ευρώ, και η Elpedison το Bright με 16,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και πάγιο 3 ευρώ.

ΚΙΤΡΙΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

Επιθετική τιμολογιακή πολιτική φαίνεται να ακολουθούν οι πάροχοι στα κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία βγαίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις φτηνότερα για τον Ιανουάριο, τα οποία όμως έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από το ειδικό πράσινο τιμολόγιο.

Για παράδειγμα το ΔΕΗMyHome4All κάνει ποδαρικό ως το κίτρινο τιμολόγιο της ΔΕΗ με τελική βασική τιμή προμήθειας στα 0,1265 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και πάγιο 5 ευρώ.

Τα χαρακτηριστικά των χρωματιστών τιμολογίων

Το πράσινο τιμολόγιο είναι ειδικό τιμολόγιο, με κυμαινόμενη τιμή κιλοβατώρας με δομή απλή και ομοιόμορφη, που επιτρέπει τη συγκρισιμότητα, για όλους τους προμηθευτές.

Το μπλε τιμολόγιο έχει σταθερή τιμή κιλοβατώρας και παγίου και η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου, ένα ή δύο έτη.

Τα δύο τιμολόγια που θεωρούνται δυναμικά, είναι το πορτοκαλί και το κίτρινο.

Το κίτρινο τιμολόγιο, έχει κυμαινόμενη τιμή κιλοβατώρας, η οποία μεταβάλλεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής αγοράς. Έχει ρήτρα αναπροσαρμογής και η τιμή ανακοινώνεται στο τέλος του μήνα.

Το πορτοκαλί τιμολόγιο, προβλέπει δυναμική τιμολόγηση ανά ώρα και είναι απαραίτητο οι καταναλωτές να διαθέτουν έξυπνο μετρητή.

Οι καταναλωτές που θέλουν να αλλάξουν το τιμολόγιό τους, αυτά μπορούν να επιστρέψουν στην προηγούμενη σύμβαση με τον προμηθευτή ενέργειας έως την 31/01/2024 και να επιλέγουν οποιοδήποτε είδους τιμολογίου ή προμηθευτή μέσω νέας σύμβασης, οποιαδήποτε στιγμή.

Μύθοι για το ρεύμα

Δεν ισχύει, ότι ένα μεταβλητό τιμολόγιο που είναι φθηνότερο τον πρώτο μήνα θα συνεχίσει και τους υπόλοιπους, καθώς δεν είναι σταθερές οι τιμές της χονδρικής, καθώς επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες.

Τα μπλε τιμολόγια είναι ακριβότερα: Εφόσον δεν είναι γνωστή η τελική τιμή χονδρικής του 12μήνου δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα ότι εάν ένα σταθερό είναι πράγματι ακριβό. Ακόμη κι εάν επιλέξουμε ένα πρόγραμμα μεταβλητής τιμής με καλά χαρακτηριστικά – όπως για παράδειγμα μια πολύ καλή έκπτωση – και μετά από 3 μήνες αυτή η έκπτωση μειωθεί δραματικά, τότε το μεταβλητό τιμολόγιο που έχουμε επιλέξει μπορεί να καταλήξει πολύ ακριβότερο από το σταθερό στο τέλος του χρόνου.

Θα πρέπει να επιλέξω πρόγραμμα μεχρι 1/1/2024: Δεν υπάρχει κάποια διορία. Αν δεν επιλέξουμε κάτι μέχρι 1/1/204 θα μεταβούμε αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο του κάθε παρόχου αλλά μπορούμε να επιλέξουμε κάτι άλλο ανά πάσα στιγμή χωρίς κάποια ποινή.

Ποιες είναι οι κατηγορίες των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος;

– Σταθερά είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή προμήθειας (Euro/Kwh) για όλη την περίοδο της σύμβασης με τον προμηθευτή ενέργειας.

– Κυμαινόμενα, είναι τα τιμολόγια (με Ρήτρα Αναπροσαρμογής), τα οποία είναι συνδεδεμένα με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης, και
  • με καθορισμό τιμής εκ των υστέρων

– Δυναμικά, τα οποία αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με διαφορετικές τιμές -ακόμα και μέσα στη διάρκεια της ημέρας- με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή τους είναι η εγκατάσταση έξυπνου πιστοποιημένου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών, οι οποίοι μέσω τηλεμέτρησης θα μπορούν να ελέγχουν την κατανάλωσή τους.

Ποια είναι τα νέα τιμολόγια με τις συγκεκριμένες χρωματικές σημάνσεις διαφάνειας;

– Το μπλε τιμολόγιο, με σταθερή τιμή κιλοβατώρας και παγίου και σύμβαση ορισμένου χρόνου (ένα έως δύο έτη). Δεν υπάρχει ρίσκο, παρόλα αυτά τόσο η τιμή της κιλοβατώρας όσο και το πάγιο συνήθως δύνανται να είναι υψηλά.

– Το πράσινο τιμολόγιο είναι ειδικό τιμολόγιο, με κυμαινόμενη τιμή κιλοβατώρας, η οποία προκύπτει από το άθροισμα της βασικής τιμής προμήθειας και του μηχανισμού διακύμανσης, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ, όπου κατατάσσονται αυτόματα όσοι δεν επιλέξουν κάποιο συγκεκριμένο τιμολόγιο έως την 31/12/2023. Το ειδικό χαρακτηριστικό του είναι πως η δομή του θα είναι απλή και ομοιόμορφη, επιτρέποντας τη συγκρισιμότητα, για όλους τους προμηθευτές.

Συγκεκριμένα:

  • Η τελική τιμή της κιλοβατώρας θα ανακοινώνεται κάθε πρώτη του μήνα.
  • Οι τιμές θα αναρτώνται σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ.
  • Η βασική τιμή προμήθειας θα παραμείνει σταθερή κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες.
  • Ενώ οι συντελεστές του μηχανισμού διακύμανσης θα παραμείνουν σταθεροί κατ’ ελάχιστον για τρεις μήνες.
  • Το πάγιο είναι έως και πέντε ευρώ.
  • Οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι την 1η κάθε μήνα να ανακοινώνουν στην ιστοσελίδα τους μια τιμή που θα ακολουθεί την τροποποίηση (ενσωματώνοντας τυχόν εκπτώσεις, τα περιθώρια κέρδους τους, κλπ), η οποία θα είναι συγκρίσιμη για όλους.
  • Οι τιμές των προμηθευτών θα αναρτώνται σε ευδιάκριτο σημείο και στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ, προκειμένου να μπορεί κανείς να τις συγκρίνει εύκολα και άμεσα και να επιλέγει την πιο συμφέρουσα.

– Το κίτρινο τιμολόγιο, με κυμαινόμενη τιμή κιλοβατώρας, η οποία μεταβάλετε σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής αγοράς. Έχει ρήτρα αναπροσαρμογής και η τιμή ανακοινώνεται στο τέλος του μήνα.

– Το πορτοκαλί τιμολόγιο, με δυναμική τιμολόγηση ανά ώρα. Πρέπει οι καταναλωτές να διαθέτουν έξυπνο μετρητή, και η τιμή θα διαμορφώνεται με βάση την κατανάλωση, ακόμη και κάθε ώρα. Ειδικότερα, παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους καταναλωτές, διευκολύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας και στηρίζουν την απόκριση ζήτησης.

Από πότε θα ισχύουν τα νέα τιμολόγια;

Από 1η Δεκεμβρίου 2023 οι προμηθευτές κλήθηκαν να δημοσιεύσουν στην ιστοσελίδα τους – σε ευδιάκριτο σημείο – και να κοινοποιήσουν στην ΡΑΑΕΥ όλες τις τιμολογιακές παραμέτρους του ειδικού τιμολογίου, που θα ισχύει για κάθε κατηγορία πελατών.

Οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν κάποιο από τα διαθέσιμα τιμολόγια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 θα μεταπέσουν αυτομάτως στο πράσινο από την 1η Ιανουαρίου 2024. Παρόλα αυτά μπορούν να επιστρέψουν στην προηγούμενη σύμβαση με τον προμηθευτή ενέργειας έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και να επιλέγουν οποιοδήποτε είδους τιμολογίου ή προμηθευτή μέσω νέας σύμβασης, οποιαδήποτε στιγμή.

Από 1η Ιανουαρίου 2024 οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να φέρουν συγκεκριμένες χρωματικές σημάνσεις και να ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του προμηθευτή, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από την χρωματική κατηγορία όπου ανήκουν. Θα πρέπει επίσης να ανακοινώνονται και στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ.

Πρέπει να επιλέξω κάποιο χρώμα άμεσα;

Θα πρέπει ο προμηθευτής να σας έχει ήδη αποστείλει ενημερωτική επιστολή για το πράσινο “ειδικό” τιμολόγιο, αλλά και τα είδη των τιμολογίων που θα είναι διαθέσιμα από 1.1.2024. Επιπλέον, τη χρωματική τους σήμανση, το είδος στο οποίο ανήκει το υπάρχον σας τιμολόγιο, τα τιμολογιακά χαρακτηριστικά του τιμολογίου και επίσης, τι θα συμβεί την 1.1.2024 με το δικό σας τιμολόγιο, αν δεν επιλέξετε άλλο προϊόν.

Εάν δεν έχετε επιλέξει έως τώρα, θα προτείναμε να μπείτε στην ιστοσελίδα του προμηθευτή σας και να ελέγξετε τα νέα τιμολόγια με την ειδική σήμανση διαφάνειας ώστε να επιλέξετε αυτό που καλύπτει τις ανάγκες.

Επίσης, να ανατρέξετε στο Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (www.energycost.gr), ώστε να ελέγξετε όλους τους προμηθευτές ενέργειας και τα νέα τιμολόγια.

Σε περίπτωση που δεν επιλέξετε κάποιο χρώμα τιμολογίου αυτόματα θα μεταπέσετε στο πράσινο “ειδικό” τιμολόγιο για το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιλέξετε άλλο τιμολόγιο.

Τι πρέπει να έχω υπόψη;

Δεν επιτρέπεται η χρέωση για έγχαρτο λογαριασμό.

Να ελέγξετε το προφίλ κατανάλωσης, ώστε να δείτε τι σας συμφέρει περισσότερο από τη νέα σήμανση των τιμολογίων.

Πρέπει να λάβετε από τους προμηθευτές πλήρη και διαφανή ενημέρωση σχετικά με τους τιμολογιακούς και συμβατικούς όρους.

Στο μπλε τιμολόγιο σε περίπτωση αποχώρησης πριν τη λήξη της σύμβασης προβλέπεται τέλος πρόωρης αποχώρησης. Ως εκ τούτου ελέγχουμε προσεκτικά πριν υπογράψουμε τη σύμβαση, το πάγιο και τους ειδικούς όρους. Επίσης, δεν επιτρέπεται η μονομερής τροποποίηση από τον προμηθευτή, καθ΄όλη τη διάρκεια της σύμβασης.

Στο κίτρινο τιμολόγιο η τιμή κιλοβατώρας μεταβάλλεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής αγοράς, οπότε το ρίσκο είναι υψηλό.

Στο πράσινο τιμολόγιο τόσο στο πάγιο όσο και οι εκπτώσεις μπορεί να μεταβάλλονται κάθε μήνα.

Ειδικότερα, πρέπει οι προμηθευτές να τηρούν συγκεκριμένους τιμολογιακούς όρους για τις παραμέτρους του πράσινου “ειδικού” τιμολογίου (πάγια χρέωση, βασική τιμή προμήθειας, τύπος και συντελεστές του μηχανισμού διακύμανσης (Ρήτρα Αναπροσαρμογής), καθώς και το ύψος των παρεχόμενων εκπτώσεων που θα εφαρμοστούν από την 1/01/2024.

Στις προσφορές που δίνουν οι προμηθευτές ενέργειας, πχ στις εκπτώσεις συνέπειας, χρειάζεται προσοχή και διασταύρωση κατά πόσον το ποσό της έκπτωσης είναι σωρευτικό για όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Ορισμένοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας διαφημίζουν την παροχή δώρων προς τους καταναλωτές. Θα πρέπει οι καταναλωτές να αξιολογούν τα προσφερόμενα δώρα πριν τη σύναψη σύμβασης προμήθειας. Για παράδειγμα, μία προσφορά 300 ευρώ έναντι μελλοντικής κατανάλωσης θα πρέπει σαφώς να αναφέρει σε ποια τιμή θα εφαρμοστεί και σε ποιον χρονικό ορίζοντα θα δοθεί.

Σε περίπτωση αλλαγής προμηθευτή, θα πρέπει να έχετε υπόψη:

­ – Το είδος της παροχής

­ – Την περίοδο τιμολόγησης

­ – Τον κύκλο εκκαθάρισης που κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ

Από τις ανακοινώσεις των προμηθευτών διαφαίνεται ότι ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί και ότι αυτό κανονικά θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο το νέο σύστημα τιμολογίων θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής τόσο από την πλευρά των καταναλωτών, όσο και των προμηθευτών, αλλά και από την πλευρά της εποπτείας της ΡΑΑΕΥ.

Η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί κοινό αγαθό, ζωτικής σημασίας και όλοι οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε μια ασφαλή, καθαρή και ανταγωνιστική ενέργεια.

Πώς μπορώ να συγκρίνω τα τιμολόγια των προμηθευτών ενέργειας;

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών τους και σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των Προμηθευτών, ηλεκτρονικό ή έντυπο, θα μπορούν μέσω κωδικού QR (θα σκανάρεται και θα διαβάζεται μέσω έξυπνου κινητού) να συγκρίνουν το τιμολογούμενο προϊόν προμήθειας με τα λοιπά προσφερόμενα ανά κατηγορία καταναλωτή, όπως επίσης και να ελέγχουν μέσω παραπομπής στο λογαριασμός τους τον ιστότοπο δημοσίευσης του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (www.energycost.gr). Εκεί, οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται, κάθε μήνα για την τιμή του ειδικού κοινού τιμολογίου του προμηθευτή τους και να τη συγκρίνουν με το σύνολο των προσφερόμενων τιμολογίων.

Τι υποχρεώσεις έχουν οι προμηθευτές ενέργειας και ο ΔΕΔΔΗΕ;

Οι σημάνσεις διαφάνειας αποτυπώνονται διακριτά στην πρώτη σελίδα του λογαριασμού κατανάλωσης, καθώς και σε όλα τα τυποποιημένα έντυπα του προμηθευτή, στην ιστοσελίδα του και τις προωθητικές ενέργειες.

Υπάρχει υποχρέωση πλήρους, διαφανούς, αξιόπιστης και μη παραπλανητικής ενημέρωσης των καταναλωτών για τους συμβατικούς και τιμολογιακούς όρους των προϊόντων τους, ώστε οι καταναλωτές να προβαίνουν σε ενημερωμένη/συνειδητή επιλογή.

Πρέπει να τηρούν τις αρχές της κοστοστρέφειας, της ίσης μεταχείρισης και της προστασίας των δικαιωμάτων όλων των καταναλωτών και οι λογαριασμοί να είναι απλοί, κατανοητοί, φιλικοί, περιεκτικοί και διαφανείς.

Επιπλέον, εκσυγχρονίζεται το δίκτυο με τη χρήση ευφυών συστημάτων μέτρησης (έξυπνοι μετρητές), με συχνή καταμέτρηση και τιμολόγηση εκκαθαριστικού λογαριασμού και εφαρμόζονται οι διατάξεις της εσωτερικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ύπαρξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και εν γένει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Τι ισχύει για τους ευάλωτους καταναλωτές;

Έκτακτη ενίσχυση ενεργειακά ευάλωτων, με βάση τις ανάγκες θέρμανσης για ηλεκτρική ενέργεια. Το εύρος της έκτακτης ενίσχυσης σε ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές που θερμαίνονται με ρεύμα, κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ. Η χορήγηση της ενίσχυσης γίνεται βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πηγών, ενώ θα εξαιρούνται από τη χορήγηση όσοι λαμβάνουν το παραπάνω επίδομα θέρμανσης, καθώς και οι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), που θα συνεχίσει να ενισχύεται (περισσότερα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση»).

Το 2024 θα συνεχιστούν οι στοχευμένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Ειδικά σε ότι αφορά στις πολύτεκνες οικογένειες, το κοινωνικό τιμολόγιο ΚΟΤ Γ αφορά σε πολύτεκνους και στο πλαίσιο αυτού, προβλέπονται διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης, ενώ δεν θα λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια. Οι δικαιούχοι θα εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ Γ) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΗΔΙΚΑ, υποβάλλοντας σχετική αίτηση.

Πού μπορώ να απευθυνθώ σε περίπτωση διαμαρτυρίας/καταγγελίας;

– Στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) (ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή και αρμόδια, μεταξύ άλλων για την παρακολούθηση και εποπτεία της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας και την προστασία των καταναλωτών), η οποία κινεί τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση. Μπορείτε να στείλετε αίτημα/καταγγελία μέσω της πλατφόρμας “Ενημέρωσης & Υποστήριξης Καταναλωτών – my.rae.gr” (αφού κάνετε εγγραφή για να αποκτήσετε κωδικό πρόσβασης), ώστε να απαντήσει γραπτώς ο προμηθευτής και άμεσα για το ζήτημά σας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ.

Ετικέτες: τιμολόγια ρεύματοςχρωματιστά τιμολόγια ρεύματος

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας: Σταθερά στο πλευρό των ελληνικών νοικοκυριών, τόσο διαχρονικά όσο και σε έκτακτες περιόδους διεθνούς αβεβαιότητας

    11 Μαρ 2026

  • Πρατηριούχoι καυσίμων: Nα μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό μέρος της τελικής τιμής

    11 Μαρ 2026

  • Επίδομα Παιδιού Α21: Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις

    11 Μαρ 2026

  • Χατζηδάκης: Μέσα στην εβδομάδα η ανακοίνωση των μέτρων κατά της αισχροκέρδειας

    10 Μαρ 2026

  • ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,7% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

    10 Μαρ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής προγραμμάτων κατάρτισης για πράσινες δεξιότητες

    ΔΥΠΑ: Έκτακτο επίδομα 300 ευρώ – Ποιοι άνεργοι το δικαιούνται

    126 shares
    Share 50 Tweet 32
  • Νοσοκομεία: Άνοιξε η πλατφόρμα για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού

    115 shares
    Share 46 Tweet 29
  • Δώρο Πάσχα 2026: Μέχρι πότε γίνεται η πληρωμή – Τι ισχύει για τους ανέργους και πώς υπολογίζεται

    29 shares
    Share 12 Tweet 7
  • Έκτακτο επίδομα Πάσχα 2026: Αρνητική η απόφαση του Υπ. Οικονομικών για τη χορήγηση του

    26 shares
    Share 10 Tweet 7
  • ΑΣΕΠ 4Κ/2026: Στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη για 1.654 προσλήψεις σε φορείς του Υπ. Υγείας

    25 shares
    Share 10 Tweet 6

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.