voucherergasia.gr
Unic - Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Ε.Μ.Υ

    Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο – Συναγερμός σε Κρήτη, Ρόδο, Κάρπαθο

    Αυγουστιάτικη πανσέληνος με ελεύθερη είσοδο σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

    Πέθανε η Ντόλι Πάρτον σε ηλικία 80 ετών

    Πέθανε ο Δημήτρης Κόκοτας

  • Εκπαίδευση

    Αποτελέσματα εισαγωγής Αλλοδαπών και Αλλογενών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 2026

    Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για τη διπλή επιστροφή ενοικίου σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς για το 2024

    Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Ημερίδα Ενημέρωσης στο Ηράκλειο, 2/9/2026, 19:30

    Προσλήψεις Αναπληρωτών: Πάνω από 1.200 Φιλόλογοι και περίπου 570 Μαθηματικοί στη Γενική Εκπαίδευση

  • Θέσεις εργασίας

    Υπουργείο Εσωτερικών: Εγκρίθηκαν 116 νέες προσλήψεις σε Δήμους και ΟΤΑ

    Ένοπλες Δυνάμεις: Δημοσιεύθηκαν οι προκηρύξεις για 1.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    ΔΥΠΑ: Πρόγραμμα απασχόλησης για 43.000 ανέργους 55 ετών και άνω σε φορείς του δημοσίου

    Πυροσβεστική: Προκήρυξη για 26 προσλήψεις – Οι θέσεις, η προθεσμία αιτήσεων και η κατανομή των θέσεων

  • Οικονομία

    Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου για τις βεβαιώσεις επιλεξιμότητας στις κλειστές κατοικίες – Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια

    e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους

    Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για τη διπλή επιστροφή ενοικίου σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς για το 2024

    Market Pass με αναδρομικά έως 1.200 ευρώ

  • Εργασιακά

    e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους

    Μηνιαίο επίδοµα έως 500 ευρώ σε αστυνοµικούς: Θα έχει αναδροµική ισχύ – Ποιοι θα το λάβουν

    ΔΥΠΑ: Ημέρες καριέρας στη Θεσσαλονίκη – Πάνω από 2.500 θέσεις εργασίας

    Κεραμέως: Οφέλη για ασφαλισμένους, επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία, με το νομοσχέδιο για την επαγγελματική ασφάλιση

  • VOUCHER

    ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τις επιταγές βιβλίων, συνεχίζονται οι αιτήσεις

    upourgeio-politismou-vivlia

    Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τις επιταγές βιβλίων της ΔΥΠΑ – Από σήμερα οι ενστάσεις

    Κοινωνικός Τουρισμός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το voucher

    παιδικοι-σταθμοι-εεταα

    Παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ: 158.009 παιδιά και ΑμεΑ παίρνουν voucher για το 2026-2027

  • Πολιτική

    K. Χατζηδάκης: «Δεν έτυχε… πέτυχε» – Στα 5,3 δισ. ευρώ το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, νέο «Εξοικονομώ» για 62.000 κατοικίες

    Κεραμέως: Οφέλη για ασφαλισμένους, επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία, με το νομοσχέδιο για την επαγγελματική ασφάλιση

    Δόμνα Μιχαηλίδου: Χρηματοδοτούμε με 1.450.000 ευρώ τη νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου Ιτέας

    ΔΕΘ: Το επίκεντρο σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες

  • Εκλογές

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νερό Ζαρός

voucherergasia-240x110

santorinisport.gr

webinar.edu.gr

Αρχική Άποψη

Aρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ο Ελληνισμός δεν χάθηκε στην Άλωση, αλλά το 1922

από Σταύρος Καραΐνδρος
31/08/2022
σε Άποψη, Πνευματικά

102
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

«Αν η Άλωση της Πόλης ήταν μια τρομακτική και χαίνουσα πληγή για τον Ελληνισμό, η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν εκείνη που επέφερε τον θάνατό του στην Ανατολή. Σε αυτόν τον ιερό τόπο για τους Έλληνες, τη Μικρά Ασία, την πανάρχαια κοιτίδα της ελληνικής ψυχής, ξεθώριασε το 1922 η ελληνικότητα της Ανατολής. Η απώλεια του Ελληνισμού στη γη της Μικράς Ασίας -εκεί που οι Πατέρες της Εκκλησίας εναρμόνισαν την κλασική Ελλάδα με τον χριστιανικό λόγο- έγινε οριστική το 1922. Ως τότε ο Ελληνισμός δεν είχε, παρά τα δεινά που υπέστη και την δημογραφική επέλαση του τουρκικού στοιχείου, να υποταχθεί. Κρατούσε ζωντανή και ακμαία την πολιτιστική του υπεροχή». Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» σήμερα, στο ειδικό αφιέρωμα για την επέτειο των 100 ετών από την καταστροφή της Σμύρνης.

Αναλυτικά, το άρθρο του Μακαριωτάτου:

Το μέλλον του κάθε τόπου συνδέεται άρρηκτα με την ιστορική του μνήμη. Κι αυτή τη μνήμη, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον, οφείλουμε να την διατηρήσουμε άσβεστη. Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το παρόν και να φτάσουμε με αξιώσεις στην επόμενη μέρα. Έχοντας ως υλικό μέσα μας ακόμη κι αυτά που μας πλήγωσαν. Να κρατήσουμε ζωντανές αυτές τις χαρακιές της ψυχής, όσο κι αν μας πονούν. Γιατί διδάσκουν και καθοδηγούν.

Η ιστορική μνήμη είναι το «υλικό ψυχής» που συνδέει και κρατά άσβεστη την ελληνική ταυτότητα. Η Μικρασιατική Καταστροφή δεν είναι μια επετειακή ευκαιρία για να σκαλίσουμε τον πόνο και να σπείρουμε τον καρπό του διχασμού με τους γείτονες. Είναι η αφορμή για να αναλογιστούμε το «μέχρις εδώ» του Ελληνισμού. Το πώς θα πορευτούμε στο «από εδώ και πέρα» και να κρατήσουμε αυτά που μπορούν να ενώσουν τους δύο λαούς. Γι’ αυτή την ειρήνη που στις μέρες μας δεν θεωρείται, πια, δεδομένη.

ΣχετικάΆρθρα

Ιερώνυμος: Πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα

16/07/2026

Ιερώνυμος: Έχει σημασία σε σκοτεινούς καιρούς οι νέοι να κινούνται με άξονα τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού

20/03/2026

Αν η ‘Αλωση της Πόλης ήταν μια τρομακτική και χαίνουσα πληγή για τον Ελληνισμό, η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν εκείνη που επέφερε τον θάνατό του στην Ανατολή. Σε αυτόν τον ιερό τόπο για τους Έλληνες, τη Μικρά Ασία, την πανάρχαια κοιτίδα της ελληνικής ψυχής, ξεθώριασε το 1922 η ελληνικότητα της Ανατολής. Η απώλεια του Ελληνισμού στη γη της Μικράς Ασίας – εκεί που οι Πατέρες της Εκκλησίας εναρμόνισαν την κλασική Ελλάδα με τον χριστιανικό λόγο- έγινε οριστική το 1922. Ως τότε ο Ελληνισμός δεν είχε, παρά τα δεινά που υπέστη και την δημογραφική επέλαση του τουρκικού στοιχείου, να υποταχθεί. Κρατούσε ζωντανή και ακμαία την πολιτιστική του υπεροχή.

Χρειάστηκε πολύς πόνος και αίμα για να ξεριζωθούν από τα χώματα της Μικράς Ασίας οι ελληνικές ρίζες που ποτίζονταν από αιώνες. Από αυτό το χώμα που Έλληνες μούσκεψαν με το αίμα και τον ιδρώτα τους. Μέχρι την ώρα που τουρκικά χέρια τους απόκοψαν από τις πατρογονικές τους εστίες και τους εξώθησαν στην Ελλάδα. Την Ελλάδα που αγαπούσαν και λάτρευαν για αιώνες.

Το 1922 είναι η χρονιά ορόσημο της τραγωδίας για τον Ελληνισμό. Είναι όμως και το εφαλτήριο για να έρθουν αυτοί οι Έλληνες με τις ικανότητές τους και το δημιουργικό τους πνεύμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, στη γη της μητροπολιτικής Ελλάδας. Οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου ήταν, κατά κοινή ομολογία, η κινητήριος δύναμη για να «ανθίσει» η μητροπολιτική Ελλάδα. Κουβαλούσαν στο μικρό τους δισάκι τη μοναδική περιουσία που τους είχε απομείνει. Την ελληνική ψυχή και τις παραδόσεις. Τις παραδόσεις που ποτέ δεν λησμόνησαν. Ακόμη και σήμερα που πέρασε ένας αιώνας. Σε κάθε προσφυγική γειτονιά ο Μικρασιάτης πρόσφυγας κρατά άσβεστο το καντήλι της παράδοσης. Διατηρεί ζωντανό το χθες για να πορευτεί στο αύριο.

Αυτοί οι πρόσφυγες στην αρχή δεν έτυχαν θερμής υποδοχής. Ως «Έλληνες» τους κατηγορούσαν όταν ζούσαν απέναντι. «Τούρκους» τους αποκαλούσαν όταν έφτασαν στα μέρη μας. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν -που θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας διδάξουν και σήμερα- κατάφεραν να γίνουν ο καταλύτης που απογείωσε την Ελλάδα. Χάρη στην ευρηματικότητα, την εργατικότητα και τις ικανότητές τους. Οι Μικρασιάτες αδελφοί μας συνέβαλαν σημαντικά στη διαμόρφωση της σημερινής Ελλάδας και της ταυτότητάς της. Ανέδειξαν νέους Αγίους, κράτησαν ζωντανή την Ορθόδοξη πίστη και τις παραδόσεις. Γιατί κουβαλούσαν την Ελλάδα μέσα στην ψυχή τους.

Τα 100 χρόνια που πέρασαν μας πλήγωσαν πολύ. Μας πρόσφεραν όμως γνώση και εμπειρία. Πως θα πρέπει σε όσους αντέχει να δεχτεί αυτός ο τόπος ως πρόσφυγες από άλλους πολιτισμούς και παραδόσεις, να τους διδάξουμε την ιστορία αυτού του τόπου. Τις παραδόσεις, την Εκκλησία μας και τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης. Όχι κατ’ ανάγκη για να τις αφομοιώσουν, αλλά, αν μη τι άλλο, να τις σεβαστούν. Να κάνουμε μια νέα, σύγχρονη, ιεραποστολή δείχνοντας σε όσους έρχονται στην Ελλάδα τον τρόπο σκέψης της Ευρώπης και την αγάπη της χριστιανικής παράδοσης.

Όπως σεβάστηκε τις τοπικές παραδόσεις και ο κάθε Έλληνας που έφτασε ως πρόσφυγας σε κάθε άκρη της γης και συνέβαλε με το δικό του λιθαράκι, στην πρόοδο του τόπου, όπου κι αν έδεσε λιμάνι. Ο Έλληνας που κράτησε αναλλοίωτη την ταυτότητά του, ζωντανές τις παραδόσεις και ακμαία την πολιτιστική του αφετηρία, και, εν τέλει, δεν βγήκε ποτέ χαμένος. Αυτό μας διδάσκει η ιστορία, κι αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε ως πυξίδα για την πορεία μας στο μέλλον.

Ετικέτες: Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Δεκαπενταύγουστος: Τα μηνύματα Ιεραρχών και Γερόντων του Αγίου Όρους

    15 Αυγ 2026

  • Ηράκλειο: Το κατανυκτικό «Πάσχα του καλοκαιριού» στη Μονή Παληανής

    14 Αυγ 2026

  • Παρουσίαση Βιβλίου για τον Γέροντα ΙωαννίκιοΓέροντας Ιωαννίκιος – Παρουσίαση βιβλίου του Θεοφάνη Αλμπάνη (video)

    22 Ιούλ 2026

  • Ιερώνυμος: Πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα

    16 Ιούλ 2026

  • Κρήτη: Ιστορική ημέρα για την Ι.Μ. Παναγίας Κουδουμά – Θυρανοίξια του νέου Ι. Ναού των Οσίων Παρθενίου και Ευμενίου

    11 Ιούλ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Market Pass και επίδομα 300 ευρώ: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

    17 shares
    Share 7 Tweet 4
  • ΔΥΠΑ: Από Δευτέρα οι αιτήσεις για νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων – Ποιους αφορά

    12 shares
    Share 5 Tweet 3
  • Market Pass με αναδρομικά έως 1.200 ευρώ

    10 shares
    Share 4 Tweet 3
  • Επίδομα 525 ευρώ κάθε μήνα: Πού θα κάνετε αίτηση

    10 shares
    Share 4 Tweet 3
  • Τουρισμός για Όλους: Πότε αναμένεται η κλήρωση των δικαιούχων

    9 shares
    Share 4 Tweet 2

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.