Κατά την συνάντηση με τους επικεφαλής των ανωτάτων ιδρυμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα οριστεί και ένας αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα έχει την πανελλαδική εποπτεία τους, ενώ όπως ισχύει στα σχολεία, η αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται θα βαραίνει σε αστικό επίπεδο πρωτίστως τους πρωταίτιους και όχι τον πανεπιστημιακό προϋπολογισμό, δηλαδή τον Έλληνα φορολογούμενο.
“Εγώ θέλω να είμαι σαφής: θα υπάρχουν κυρώσεις. Μπορούν ενδεχομένως να φτάνουν και μέχρι την έκπτωση από τον ρόλο τους για εκείνους τους πρυτάνεις που δεν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δεν μπορεί πια οι μειοψηφίες να είναι οι μπράβοι των πανεπιστημίων και όπου σημειώνεται παρανομία, δεν μπορεί πια να υπάρχει ασυλία” πρόσθεσε.
“Είναι μια μάχη. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολη. Ένας πόλεμος που πρέπει να κερδηθεί. Έχουμε κερδίσει αρκετές μάχες, έχουμε χάσει και κάποιες, αλλά νομίζω ότι αποτελεί πια μονόδρομο αν θέλουμε πραγματικά η νέα γενιά να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον, να εμπιστευθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο και το δημόσιο πανεπιστήμιο, με τη σειρά του να παράγει υπεύθυνους και ώριμους πολίτες στο πανεπιστήμιο των γνώσεων” τόνισε ο πρωθυπουργός.
“Νομίζω ότι δεν μπορούμε πια να κρυβόμαστε πίσω από το το δάκτυλό μας και είναι τώρα μια ευκαιρία οριστικά και αμετάκλητα να τελειώνουμε με φαινόμενα τα οποία ταλάνισαν το δημόσιο πανεπιστήμιο καθ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Αυτό μας ζητούν οι πολίτες και πιστεύω ότι αυτό σας ζητούν με την σειρά τους και οι φοιτητές αλλά και η οι καθηγητές οι οποίοι υπηρετούν το Δημόσιο ελληνικό Πανεπιστήμιο” κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Κοντογεώργης: Έτοιμο το πλαίσιο για την ασφάλεια στα ΑΕΙ
Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Πρυτάνεις, ο κ. Κοντογεώργης υπενθύμισε την πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί. «Υπήρχε μία γάγγραινα, η οποία έχει θεραπευτεί εν μέρει σε σχέση με το παρελθόν». Και συμπλήρωσε ότι «η κατάσταση δεν είναι ίδια πια, έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και δεν υπάρχει σήμερα καμία ενεργή κατάληψη».
Ο υφυπουργός προανήγγειλε νέο νομοθετικό πλαίσιο τις επόμενες ημέρες που θα ρυθμίζει την αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας, την υποχρέωση αποζημιώσεων για φθορές αλλά και την ύπαρξη ενιαίου πειθαρχικού οργάνου και την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στις πρυτανικές αρχές σε περίπτωση μη τήρησης των διαδικασιών. «Μέχρι τον Ιούλιο θα πρέπει όλα τα Πανεπιστήμια να καταθέσουν σχέδια ασφάλειας, τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και να εφαρμόζονται μέχρι τέλος του έτους».
Τέλος, ο υφυπουργός επεσήμανε την καλή συνεργασία των πρυτανικών αρχών με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και την ανάγκη για συνεχή και πιεστική υπενθύμιση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εκτελούν τα καθήκοντά τους, ώστε να απομονωθούν τα απαράδεκτα φαινόμενα και να μην επαναληφθούν στο μέλλον.