Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι της ΕΑΣΗ – Ζητείται στήριξη τους

Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι της ΕΑΣΗ – Ζητείται στήριξη τους

27 Μαρτίου 2020

Με επιστολή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας ζητά της στήριξης των εργαζομένων της.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γαβαλάς η ΑΕΣ Ένωση Ηρακλείου απασχολεί 90 και πλέον εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου. Σεβόμενη το προσωπικό της και τους παραγωγούς της έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν την υγιεινή στους χώρους εργασίας της. Παράλληλα η αναστολή από το Υπουργείο. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της υποβολής Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης συρρικνώνει των κύκλο εργασιών της Οργάνωσης ο οποίος κρίνεται από μεγάλη εποχικότητα λόγω των δραστηριοτήτων της.
 
«Για τους άνω λόγους ζητούμε αλλαγή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου προκειμένου να ενταχθούν στα ευεργετήματα συνολικά οι αναφερόμενες  Οργανώσεις σύμφωνα με τον ΚΑΔ που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα έσοδα, τα οποία αποτελούν στοιχεία μετρήσιμα και ελεγχόμενα από την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω των φορολογικών δηλώσεων του προηγούμενου  έτους.
Η μη ένταξη των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και δη της Ένωσης Ηρακλείου  στις παραπάνω διατάξεις, θα οδηγήσει στην οικονομική δυσπραγία της Οργάνωσης και των συνεταιρισμών-μελών της, των παραγωγών και των εργαζόμενων  της,  με κίνδυνο ακόμη και την οικονομική της κατάρρευση», τονίζει ο ίδιος.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,
Η υγειονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στον πλανήτη έφερε σκληρά αλλά απαραίτητα μέτρα τα οποία πλήττουν τον κλάδο μας.
Θεωρούμε ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί έως σήμερα προτίθενται να ανακουφίσουν μεγάλη μερίδα του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας μας.        
Παρόλα αυτά, χρήζουν περαιτέρω εξειδίκευσης προκειμένου να μην οδηγήσουν σε οικονομική στρέβλωση την αγορά που βασικό πυλώνα της αποτελεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και κύριοι εκφραστές του οι Ενώσεις και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί.
Συγκεκριμένα η πλειονότητα των συνεταιριστικών οργανώσεων και των συναφών επιχειρήσεων ιδιαίτερα στο νησί μας, έχουν σαν δραστηριότητά με τα περισσότερα έσοδα την παραγωγή οίνου και την παροχή υπηρεσιών αγρότη μέσω  φορέων ΟΣΔΕ. Παρόλα αυτά λόγω της σωστής μεν αλλά ελλιπούς πράξης νομοθετικού περιεχομένου,  οι εν λόγω Οργανώσεις δεν μπορούν να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του παραπάνω νομοθετήματος λόγω τις μη επιλεξιμότητας των ΚΑΔ που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων (ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα Έσοδα  εντύπου  Ε3) και την μη ορθή επιλογή στο νομοθέτημα του όρου για τον Κύριο ΚΑΔ.
Αναλυτικότερα η ΑΕΣ Ένωση Ηρακλείου απασχολεί 90 και πλέον εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου. Σεβόμενη το προσωπικό της και τους παραγωγούς της έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν την υγιεινή στους χώρους εργασίας της. Παράλληλα η αναστολή από το Υπουργείο. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της υποβολής Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης συρρικνώνει των κύκλο εργασιών της Οργάνωσης ο οποίος κρίνεται από μεγάλη εποχικότητα λόγω των δραστηριοτήτων της.
 
Για τους άνω λόγους ζητούμε αλλαγή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου προκειμένου να ενταχθούν στα ευεργετήματα συνολικά οι αναφερόμενες  Οργανώσεις σύμφωνα με τον ΚΑΔ που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα έσοδα, τα οποία αποτελούν στοιχεία μετρήσιμα και ελεγχόμενα από την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω των φορολογικών δηλώσεων του προηγούμενου  έτους.
Η μη ένταξη των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και δη της Ένωσης Ηρακλείου  στις παραπάνω διατάξεις, θα οδηγήσει στην οικονομική δυσπραγία της Οργάνωσης και των συνεταιρισμών-μελών της, των παραγωγών και των εργαζόμενων  της,  με κίνδυνο ακόμη και την οικονομική της κατάρρευση».

Οι ενεργοποιήσεις

Υπενθυμίζεται ότι μέσα από το voucherergasia.gr είχε γίνει γνωστό πως ο κορωνοϊός «χτύπησε» και τις ενεργοποιήσεις των δικαιωμάτων των αγροτών, με αποτέλεσμα να «παγώσει» η διαδικασία!
Συμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ Μύρωνα Χιλετζάκη, ο οποίος μίλησε στο voucherergasia.gr αναστέλλεται η διαδικασία των ενεργοποιήσεων, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 15 Μάη. Συμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αυτή αναστέλλεται για 15 μέρες. Μια αναστολή η οποία αναμένεται να διαρκέσει ακόμη περισσότερο, όπως δείχνουν τα πράγματα


Το κρασί και τα αντισηπτικά

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ είχε κάνει μια πρόταση για τη διάθεση και των 3500 τόνων κρασιού που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις δεξαμενές της ΕΑΣΗ, προκειμένου με τη διαδικασία απόσταξης κρίσης να μετατραπεί σε οινικό οινόπνευμα, το οποίο να διατεθεί για τις ανάγκες κάλυψης σε αντισηπτικό.

Μια πρόταση που έχει κατατεθεί και για την οποία αναμένεται η επίσημη απάντηση…


 
 

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<