voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Γ. Παναγόπουλος: Ο αρμόδιος Εισαγγελέας έθεσε την υπόθεση στο αρχείο

    Γ. Παναγόπουλος: Ο αρμόδιος Εισαγγελέας έθεσε την υπόθεση στο αρχείο

    Στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, οι Ν. Παππάς και Χρ. Καλογρίτσας

    Σήμερα η έναρξη της δίκης για το δυστύχημα στα Τέμπη – Στο εδώλιο 36 άτομα

    Καιρός: Πάσχα με κρύο και βροχές δείχνουν οι πρώτες προβλέψεις των μετεωρολόγων

    Τέμπη: «Η κόρη μου είχε εισιτήριο για το 3ο βαγόνι, της το άλλαξαν και έτσι έζησε»

    Τέμπη: Ξεκινά η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα – Στο εδώλιο 36 άτομα

  • Εκπαίδευση

    ΥΠΑΙΘΑ: Έως 03/04 οι αιτήσεις για αμοιβαία μετάθεση

    Οι μαθητές των Βριλησσίων θα παρελάσουν στο Αγαθονήσι

    Σοφία Ζαχαράκη: η ΑΣΠΤ θεμελιώνεται πάνω στην καλλιτεχνική και εκπαιδευτική παράδοση των πέντε κρατικών καλλιτεχνικών σχολών

    ΔΥΠΑ: Τα αποτελέσματα της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Αιτήσεων για την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτών

    ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής παρόχων πιστοποίησης για το νέο πρόγραμμα

  • Θέσεις εργασίας
    Νέος τρόπος προσλήψεων χωρίς βιογραφικά – Ποια εργαλεία χρησιμοποιούν οι εργοδότες

    Έρχονται 30.200 μόνιμες προσλήψεις σε ΟΤΑ, υπουργεία, σχολεία

    Ρεκόρ συμμετοχής στην «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στα Ιωάννινα

    ΔΥΠΑ: Πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας στην 53η «Ημέρα Καριέρας» στο Ηράκλειο

    Εκπνέει η διορία υποβολής αιτήσεων για προσλήψεις στην Πυροσβεστική

    Άρχισε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για προσλήψεις στην Πυροσβεστική

    ΑΣΕΠ 5Ε/2021: Εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες

    ΑΣΕΠ 1Κ/2025: Εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τον ΟΦΥΠΕΚΑ

  • Οικονομία
    Κατώτατος μισθός: “Ποιοι δικαιούνται τα 713 ευρώ”

    Αυτά είναι τα δύο κυρίαρχα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού

    Fuel Pass 2026: Τα ποσά, οι δικαιούχοι και τα κριτήρια – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

    Μπλόκο στα κοινωνικά επιδόματα των «φτωχών» ελεύθερων επαγγελματιών

    Επιδόματα: Ποια καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ στις 31 Μαρτίου

    e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πληρώνονται μέχρι αύριο

    Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι θα πάνε ταμείο από σήμερα

  • Εργασιακά
    Κατώτατος μισθός: “Ποιοι δικαιούνται τα 713 ευρώ”

    Αυτά είναι τα δύο κυρίαρχα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού

    Πώς αμείβεται η 25η Μαρτίου – Όσα πρέπει να ξέρετε αν δουλεύετε

    K. Χατζηδάκης: Από τα ταξί ξεκινά η ειδική σήμανση για τα POS

    Πανελλαδική 24ωρη απεργία στα ταξί

    Συντάξεις Μαρτίου 2026: Ο λόγος που θα γίνουν νωρίτερα οι πληρωμές

    Συντάξεις Απριλίου: Νωρίτερα η καταβολή τους λόγω της 25ης Μαρτίου

  • VOUCHER
    ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας

    ΔΥΠΑ – Voucher 750 ευρώ: Τελευταία ευκαιρία για ενστάσεις

    Έρχεται σύντομα voucher για φθηνό leasing

    Δ. Μιχαηλίδου: Αξιοπρέπεια στην επισιτιστική βοήθεια με το νέο σύστημα vouchers – Στήριξη οικογένειας με τις «Νταντάδες της Γειτονιάς»

    ΔΥΠΑ: 143 εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής τον Φεβρουάριο

    ΔΥΠΑ – Voucher εργαζομένων 750 ευρώ: Αναρτήθηκε ο προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων

  • Πολιτική

    Fuel Pass 2026: Τα ποσά, οι δικαιούχοι και τα κριτήρια – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

    Μητσοτάκης: Μήνυμα τις επόμενες ώρες για το οικονομικό πακέτο στήριξης για την ακρίβεια

    Ανακοίνωσε μέτρα στήριξης ο Μητσοτάκης: Επιδότηση diesel κίνησης με 16 λεπτά το λίτρο – Ψηφιακή κάρτα καυσίμων για ταξί, πρατήρια

    Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση

    Μητσοτάκης: Μήνυμα τις επόμενες ώρες για το οικονομικό πακέτο στήριξης για την ακρίβεια

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στηρίζουμε έμπρακτα τους εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης

  • Εκλογές
    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

    Singular Logic: Μέχρι τις 20:30 θα έχουμε ένα ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα

    Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού

    Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους

    Μαρινάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε ένα γύρο

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Άποψη

Ευτυχώς, η νέα δεκαετία μόλις ξεκίνησε…

από Ανδρέας Κριτσωτάκης
12/01/2021
σε Άποψη

101
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πριν ένα χρόνο βιαζόμασταν να πανηγυρίσουμε την έλευση της νέας δεκαετίας. Σπουδή που αποδείχθηκε πολλαπλώς άκαιρη και εσφαλμένη. Πρώτον, διότι με την έλευση του 2020 δεν αλλάζαμε δεκαετία, καθόσον ως γνωστόν δεν υπήρξε «έτος 0» στην ανθρώπινη ιστορία. Δεύτερον, διότι το 2020 αποδείχθηκε μια χρονιά που οι περισσότεροι θα θέλαμε να είχαμε αποφύγει αλλά σίγουρα όλοι θα θυμόμαστε με μελαγχολία.

 

Του Αργύρη Αργυριάδη*

Ειδικά για τη χώρα μας, η πανδημική κρίση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό αποτέλεσε το «κερασάκι στην τούρτα» μιας καταστροφικής δεκαετίας. Η οικονομική κρίση συζεύχτηκε άγαρμπα με την υγειονομική κρίση και το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Μετά από δέκα συναπτά έτη μνημονιακών περιοριστικών πολιτικών, στον τομέα του δημόσιου χρέους είμαστε σε χειρότερη θέση από το ξεκίνημα της περασμένης δεκαετίας. Το ίδιο θα αποτυπωθεί σύντομα και στο εθνικό βιοτικό επίπεδο. Η μόνη παρηγοριά μας είναι ότι στη νέα κυκλωνική καταιγίδα δεν είμαστε μόνοι. Παρόμοια προβλήματα – προφανώς από καλύτερη θέση – καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα πιο αναπτυγμένα κράτη του κόσμου.

ΣχετικάΆρθρα

Social Media & Δημοκρατία

Social Media & Δημοκρατία

24/01/2024

Αξιολόγηση παντού!

23/03/2023

Υπάρχει, όμως, κάτι που μπορεί να μας κάνει να αισιοδοξούμε στο λυκαυγές της νέας δεκαετίας; Προφανώς. Και δεν αναφερόμαστε μόνον στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού και την επίτευξη ανοσίας που σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να επιτευχθεί.

Πρώτα πρώτα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αποχώρηση του «κακομαθημένου μέλους» της (Brexit) σε συνδυασμό με την υιοθέτηση μέτρων εμβάθυνσης του ευρωενωσιακού οικοδομήματος (λχ μηχανισμοί αμοιβαιοποίησης του δημόσιου χρέους) προμηνύουν επιτάχυνση του βηματισμού στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού οράματος μετά από στασιμότητα πολλών ετών. Ήδη το περασμένο καλοκαίρι αποφασίστηκε η δημιουργία και η χρηματοδότηση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης μέσω ομολογιακών δανείων (ευρωπαϊκό ομόλογο) με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Προϋπολογισμού της. Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε ότι το ανωτέρω Ταμείο θα το διαχειρίζεται τόσο ως προς τη χρηματοδότησή του όσο και ως προς την κατανομή των πόρων του η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι κάποιο διακρατικό όργανο (εξελίξεις που αποκλείεται να είχαν επισυμβεί εάν δεν υπήρχε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού ή εάν παρέμενε στην ΕΕ η Μεγάλη Βρετανία). Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του εγχειρήματος αναμένεται να διατεθούν τα επόμενα έτη – και μάλιστα με εμπροσθοβαρείς καταβολές τη διετία 2021 – 2022 – περίπου 750 δις ευρώ. Ποσά που είναι ικανά να αλλάξουν το status των ευρωπαϊκών χωρών στον παγκόσμιο ανταγωνισμό αρκεί να διασφαλιστεί και η δημοσιονομική σταθερότητα στο μέλλον (κάτι που θα αποτελέσει εξίσωση για δυνατούς λύτες). Ζητούμενο παραμένει σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων να φθάσουν στην πραγματική οικονομία. Στον τομέα αυτόν, η χώρα μας παραμένει ουραγός, με σαφέστατη ευθύνη των τραπεζών (που δεν επιτελούν επαρκώς το διαμεσολαβητικό τους ρόλο στην οικονομία) και των πολιτικών μας που αδυνατούν να τις ελέγξουν και να επιβάλουν τους «κανόνες του παιχνιδιού».

Περαιτέρω, ειδικά για τη χώρα μας, η έλευση της νέας δεκαετίας δίνει αρκετές αφορμές για μεγαλύτερη αισιοδοξία. Πιστεύουμε περισσότερο στις δυνάμεις και στις δυνατότητες μας. Μετά από πολλά χρόνια δεν είμαστε το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τόσο την εργαλειοποίηση του προσφυγικού προβλήματος από την Τουρκία όσο και την πανδημία του κορωνοϊού. Ειδικά για τη δεύτερη, εάν δεν είχε εφησυχάσει η πολιτική ηγεσία το περασμένο φθινόπωρο και είχαν ληφθεί πιο έγκαιρα μέτρα θα είχαν σωθεί δεκάδες συνάνθρωποι μας. Ακόμη και έτσι, όμως, είμαστε σε καλύτερη θέση από πολλά «αναπτυγμένα» και «ανθρωποκεντρικά» κράτη. Μια απλή σύγκριση με το «σουηδικό μοντέλο» διαχείρισης της κρίσης μας δίνει καταφανείς απαντήσεις.

Η νέα δεκαετία μας βρίσκει να επιζητούμε ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να ευγνωμονούμε τους συνανθρώπους μας στον υγειονομικό τομέα που επέδειξαν αυταπάρνηση – μετρώντας σημαντικές απώλειες ζωών – και να μην αναμηρυκάζουμε παρωχημένα ψευτοδιλήμματα περί δημόσιας ή ιδιωτικής υγείας. Προφανώς, στη δεύτερη θα πρέπει να  δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθεί σε ένα περιβάλλον υγειούς ανταγωνισμού αλλά δουλειά του κράτους παραμένει η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Και ο στόχος δεν μπορεί να είναι να προσπαθούμε να φτάσουμε το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών σε αριθμό ΜΕΘ αλλά να ξεπεράσουμε τον αντίστοιχο της ευρωζώνης (και όχι μόνον της ΕΕ) σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες υγείας.

Περαιτέρω, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι το στοίχημα της «μεταπανδημικής εποχής». Λόγω των έκτακτων συνθηκών που αντιμετωπίσαμε, η ελληνική γραφειοκρατία (ο σύγχρονος Λεβιάθαν) αναγκάστηκε να προβεί σε σημαντικές «παραχωρήσεις». Ο σφραγιδοκράτωρ υπάλληλος είναι πλέον περιττός, «ανακαλύψαμε» τις ψηφιακές υπογραφές, τις ηλεκτρονικές πιστοποιήσεις κλπ. Αναμένεται να γίνουν ακόμη περισσότερα. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να κάνουν το κράτος ακόμη πιο φιλικό προς τον πολίτη και, κυρίως, να σταματήσουμε να χάνουμε άπειρες ανθρωποώρες στην αναζήτηση του αυτονόητου.

Τέλος, αυτή η δεκαετία μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά «πράσινη» για τη χώρα. Σύμφωνα με τους όρους χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης περίπου το 37% των διαθέσιμων πόρων θα διατεθεί για ενίσχυση της «πράσινης οικονομίας». Η απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας, η διασύνδεση της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας της ενδοχώρας, η προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στο τομέα της αυτοκίνησης, προγράμματα αναδασώσεων σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, η θωράκιση με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κλπ είναι έργα που αναμένεται όχι μόνον να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά να συμβάλλουν και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Μια νέα δεκαετία μόλις ξεκίνησε. Μας έφερε ως δώρα προκλήσεις, πιθανές λύσεις και ανατροπές. Σίγουρα, όμως, έκλεισε ερμητικά την πόρτα σε μια δεκαετία που θα θέλαμε να μην είχαμε ζήσει ποτέ. Άλλωστε, φέτος ως έθνος γιορτάζουμε. Συμπληρώνουμε 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (άλλως από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας μας). Χρόνια μας πολλά! Καλή χρονιά και ακόμη καλύτερη δεκαετία!

 

 

* Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω – Φορολογικού Συμβούλου, Διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή & Διαχειριστή Αφερεγγυότητας

 

 

Ετικέτες: άποψηαργυριαδης

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Αξιοπρόσεκτες Ιστορικές Αναλογίες

    15 Μάι 2024

  • Πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ο γονέας την ώρα της παιδιατρικής εξέτασης;

    27 Μαρ 2024

  • Π. Μαρινάκης: Επτά αλήθειες για το δυστύχημα των Τεμπών

    23 Μαρ 2024

  • Βιώσιμη ανάπτυξη και επισιτιστική ασφάλεια- Η παγκόσμια διάσκεψη του Βερολίνου

    19 Ιαν 2024

  • Ο πρωτογενής τομέας καταλύτης λύσεων απέναντι στην κλιματική κρίση

    3 Δεκ 2023

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Διπλή η πρώτη πληρωμή του market pass 2

    Market Pass 2026: Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά ύψους ως και 1.200 ευρώ

    73 shares
    Share 29 Tweet 18
  • ΑΣΕΠ 4Κ/2026: Εκδόθηκε η προκήρυξη για 1.654 μόνιμες προσλήψεις σε νοσοκομεία

    54 shares
    Share 22 Tweet 14
  • ΑΣΕΠ 2Κ/2026: Κατατέθηκαν 24.408 αιτήσεις για 1.696 μόνιμες προσλήψεις σε νοσοκομεία

    22 shares
    Share 9 Tweet 6
  • Συντάξεις Απριλίου: Η αργία της 25ης Μαρτίου φέρνει νωρίτερα τις πληρωμές

    20 shares
    Share 8 Tweet 5
  • Fuel Pass 2026: Τα ποσά, οι δικαιούχοι και τα κριτήρια – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

    19 shares
    Share 8 Tweet 5

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.