Ηράκλειο: Χωρίς σχολικά κτίρια 550 προνήπια από Σεπτέμβρη

Ηράκλειο: Χωρίς σχολικά κτίρια 550 προνήπια από Σεπτέμβρη

14 Ιουλίου 2020

Σε προκάτ αίθουσες που θα εγκατασταθούν σε οικόπεδα του Δήμου Ηρακλείου θα στεγάζονται την επόμενη σχολική χρονιά περίπου 550 παιδιά με βάση την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Παρά την τριετή εξαίρεση του Δήμου προς το παρόν δεν έχουν κατασκευαστεί οι αναγκαίες υποδομές, ενώ δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα νέα παράταση.

Εκατοντάδες είναι στο Ηράκλειο οι γονείς που δεν ξέρουν σε ποιο ακριβώς νηπιαγωγείο θα εγγράψουν τα παιδιά τους καθώς τα παιδιά 4 ετών δεν θα μπορούν πλέον να φοιτούν σε παιδικούς σταθμούς αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να εισαχθούν στο προνήπιο, χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμα τα αναγκαία σχολικά κτίρια. 

Το πρόβλημα υπάρχει και σε άλλους δήμους της χώρας. Πριν λίγες μέρες, με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι κ.κ. Χρ.Σταϊκούρας, Ν.Κεραμέως, Ι.Βρούτσης και Π.Θεοδωρικάκος, αναστέλλεται για ένα έτος η έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για πέντε δήμους της χώρας (Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης και Νεάπολης – Συκεών). Σε αυτήν την λίστα δεν υπάρχει ο Δήμος Ηρακλείου, ο οποίος, αν και είχε 3 χρόνια εξαίρεση από την υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής, φέτος θα πρέπει να εφαρμόσει το μέτρο, χωρίς όμως να υπάρχει η σχετική δυνατότητα.

Ο Δήμος Ηρακλείου δεν είναι έτοιμος για την εφαρμογή του μέτρου ενώ δεν υπάρχουν ούτε οι απαραίτητες υποδομές για να δεχθούν τόσα παιδιά. Μάλιστα, για να φοιτήσουν αυτά τα παιδιά, θα χρειαστεί τουλάχιστον 32 αίθουσες, οι οποίες σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα είναι προκατασκευασμένες.

Το πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται για την προμήθεια των αιθουσών προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, και υποχρεωτικά στάδια ελέγχων που θέτουν εν αμφιβόλω την έγκαιρη τοποθέτηση των απαραίτητων αιθουσών διδασκαλίας, καθώς στις 7 Σεπτεμβρίου ξεκινά η νέα σχολική χρονιά.

Για το ζήτημα της προσχολικής εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στις 9 Ιουλίου στο Ηράκλειο, με την συμμετοχή της γ.γ. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘ, Αναστασίας Γκίκα η οποία βρέθηκε στην Κρήτη.

Η γ.γ. επεσήμανε ότι «το Υπουργείο Παιδείας θα φροντίσει για την επίσπευση των διαδικασιών που είναι αναγκαίες για την προμήθεια των αιθουσών, ενώ έχουν ήδη διασφαλιστεί τόσον οι εκπαιδευτικοί όσον και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απαιτούνται για την εφαρμογή του μέτρου», καθησυχάζοντας με αυτον τον τρόπο τον Δήμο Ηρακλείου.

«Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε με υπομονή και επιμονή να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και εμπιστευόμαστε απόλυτα τη Δημοτική Αρχή. Έχουμε παράσχει κάθε εργαλείο για να μπορέσει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και να δημιουργηθούν οι αίθουσες με τους οικίσκους που έχουν παραγγελθεί. Επιμένουμε και θα εφαρμόσουμε την Δίχρονη Προσχολική Αγωγή. Θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας», δήλωσε η ίδια.

Αγωνιούν οι γονείς

Αντιπροσωπεία της της Ένωσης Γονέων Μαθητών νομού Ηρακλείου βρέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στην Λοτζια, όπου και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινο και τον αντιδήμαρχο Παιδείας Νίκο Αγγελάκη.

Όπως είπε ο Πολύδωρος Κουτσαυτακης, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών νομού Ηρακλείου, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Παγκρήτιας Ομοσπονδίας Γονέων, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα θα είναι τελικά περισσότερα από 500, τονίζοντας ότι παιδιά 4 και 5 ετών θα πρέπει να φοιτήσουν σε σχολεία του Δήμου, νηπιαγωγεία, τα οποία είναι είτε ανύπαρκτα είτε έχουν ακατάλληλες συνθήκες.

Οι γονείς κάνουν λόγο για αδυναμία του Δήμου και του Υπουργείου, να εφαρμόσουν αυτό που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει, ζητώντας από τους αρμόδιους πράξεις, και όχι υποσχέσεις.

Από την πλευρά του ο Δήμος τονίζει ότι μέχρι τέλος του μήνα θα υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο για τις προκάτ αίθουσες με αίθουσα διδασκαλίας και βοηθητικούς χώρους, με αίθουσα για τους εκπαιδευτικούς και εξωτερικούς χώρους ενώ ρίχνει και ευθύνες στο Υπουργείο για τις όποιες καθυστερήσεις.

«Παιχνίδια ευθυνών σε βάρος των γονέων»

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η δημοτική παράταξη του Δήμου Ηρακλείου, Λαϊκή Συσπείρωση, στην οποία κάνει λόγο για «παιχνίδια ευθυνών σε βάρος τον παιδιών και των οικογενειών», υπογραμμίζοντας ότι κυβέρνηση οφείλει να χρηματοδοτήσει τη Δημόσια Παιδεία και να δημιουργήσει υποδομές που θα στεγάσουν όλα τα παιδιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με μοιρασμένους ρόλους, κυβέρνηση και δημοτική αρχή «σαμποτάρουν» την εφαρμογή του Προγράμματος της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στον Δήμο Ηρακλείου για τη νέα σχολική χρονιά, παίζοντας ένα άθλιο παιχνίδι ευθυνών, με θύματα εκατοντάδες οικογένειες νηπίων, που δεν ξέρουν τι θα γίνει με τα παιδιά τους στις 7 Σεπτέμβρη.

Μετά από δύο χρονιές παρατάσεων, η σχολική χρονιά 2020-2021 είναι η τελευταία της τρίχρονης προθεσμίας για την υποχρεωτική εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, βάσει νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με υποβαθμισμένους όρους. Όχι μόνο δεν υπήρξε μέριμνα των κυβερνήσεων για ανέγερση νηπιαγωγείων και αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά θεσμοθετήθηκαν και μέτρα που προεξοφλούσαν τους δυσμενείς όρους υλοποίησης του προγράμματος. Για παράδειγμα, η δυνατότητα που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησης προκατασκευασμένων αιθουσών σε αυλές γυμνασίων και λυκείων, η χρήση ακατάλληλων χώρων για αίθουσες, και οι πρόσφατες ΠΝΠ της κυβέρνησης ΝΔ που προβλέπουν ολοκληρωτική μεταφορά της ευθύνης στους Δήμους, όχι μόνο για την τοποθέτηση των προκατασκευασμένων αιθουσών, αλλά και για τις προδιαγραφές καταλληλότητας, την τοποθέτηση, τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότησή τους, μεθόδευση επικίνδυνη για την ασφάλεια των παιδιών, αφού θα καθορίζεται με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του κόστους. Η πορεία ήταν προδιαγραμμένη, αφού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε, όχι μόνο δεν προέβλεψε ούτε ένα ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά στον προϋπολογισμό του 2019 μείωσε κατά 50 εκατομμύρια ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για ανέγερση σχολείων και νηπιαγωγείων. Στην ίδια ρότα, η κυβέρνηση της ΝΔ, στον προϋπολογισμό του 2020, τον μείωσε επίσης κατά άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η δημοτική αρχή παραδέχεται κυνικά ότι είναι αδύνατη η κατασκευή και λειτουργία των 32 απαιτούμενων αιθουσών, υποκριτικά δείχνει την κυβέρνηση ως μοναδική υπαίτια για μια πολιτική με την οποία συμφωνεί πλήρως και υλοποιεί μέχρι κεραίας! Μεθοδεύει την εξαίρεση του Δήμου από το Πρόγραμμα για το νέο σχολικό έτος, αναλογιζόμενη την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται και το πολιτικό κόστος, ζητώντας νομοθετικές ρυθμίσεις, έχοντας τη στήριξη όλων των δημοτικών παρατάξεων, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να φέρει τους γονείς προ τετελεσμένων, στη βάση της λογικής του μικρότερου κακού. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, παραμένει άλυτο το πρόβλημα της απορρόφησης των νηπίων από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, αφήνοντας μοναδικούς ωφελημένους τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς!

Από την άλλη, η κυβέρνηση, δια στόματος της γενικής γραμματέως του υπουργείου παιδείας και θρησκευμάτων, ζητά να βρεθεί προσωρινή λύση σε συνεννόηση με τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στοιβάζοντας νήπια ακόμα και σε αποθήκες, αίθουσες εκδηλώσεων και βιβλιοθήκες σχολείων!

Η ομηρία των εκατοντάδων οικογενειών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων διαχρονικά και των δημοτικών αρχών διαχρονικά: είναι η πολιτική των συγχωνεύσεων, των προκατασκευασμένων αιθουσών σε προαύλια σχολείων, των «κοντέινερ», της υποστελέχωσης, της ιδιωτικοποίησης της κατασκευής σχολικής στέγης, της ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, της απουσία μέτρων αντισεισμικής θωράκισης, στατικής και συνολικής λειτουργικής αναβάθμισης σχολικών μονάδων, του συνωστισμού και της καταστρατήγησης των μέτρων υγιεινής ενόψει νέας έξαρσης της πανδημίας.

Καλούμε τις λαϊκές οικογένειες να απορρίψουν το άθλιο ψευτοδίλημμα «να εξαιρεθεί ο Δήμος από την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής “εδώ που φτάσαμε” ή να υλοποιηθεί με κενά και προβλήματα;». Κυβέρνηση και δημοτική αρχή είναι συνυπεύθυνοι για αυτή την άθλια κατάσταση. Καλούμε τον ηρακλειώτικο λαό να διεκδικήσει:

Με την έναρξη του σχολικού έτους να έχουν διασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις, υποδομές – προσωπικό, για την έναρξη της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στον Δήμο Ηρακλείου, χωρίς αναβολή με άμεση μίσθωση ή αγορά κατάλληλων χώρων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Γενναία χρηματοδότηση της υλοποίησης της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής ώστε να ισχύσει με αναβαθμισμένους και σύγχρονους όρους.

Να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα, με κρατική χρηματοδότηση, η ανέγερση νέων σύγχρονων, ασφαλών νηπιαγωγείων, με όλους τους απαιτούμενους χώρους, υποδομές και μέσα.

Πρόσληψη όλου του μόνιμου αναγκαίου προσωπικού (παιδαγωγικού, ειδικού παιδαγωγικού, βοηθητικού).

Να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός νηπίου. Να υπάρξει άμεσα μέριμνα ώστε τα προνήπια που θα μείνουν εκτός των νηπιαγωγείων να ενταχθούν στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς για τη σχολική χρονιά 2020-21, με τις απαραίτητες προσαρμογές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμά τους, τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και χωρίς σκέψη για τροφεία.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση τη μείωση του αριθμού των νηπίων σε 15 ανά τμήμα».

Πηγή: efsyn.gr

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<