Ηράκλειο: Στο επικεντρο η «καυτή πατάτα» του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας

Ηράκλειο: Στο επικεντρο η «καυτή πατάτα» του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας

16 Σεπτεμβρίου 2020

Με κοινή κοινοβουλευτική τους παρέμβαση, οι τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, καταθέτουν ως Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων την επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου όπου καταγγέλλεται ότι δε θα ξεκινήσουν κανονικά όλα τα τμήματα του εν λόγω σχολείου λόγω ανεπαρκούς στελέχωσης.

 Συγκεκριμένα, εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών δε θα λειτουργήσουν τα εξή​ς τμήματα: ολόκληρος ο ελληνόφωνος και αγγλόφωνος πρωτοβάθμιος κύκλος (νηπιαγωγείο και δημοτικό) καθώς και ο αγγλόφωνος δευτεροβάθμιος κύκλος (γυμνάσιο και λύκειο) του Σχολείου. Στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται ότι έως σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί στο σχολείο εκπαιδευτικοί, παρόλο που όλες οι διαδικασίες έγιναν εγκαίρως από την πλευρά του σχολείου.

Οι Βουλευτές ζητούν από την αρμόδια Υπουργό να τους ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί προκειμένου να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα και να ξεκινήσει η σχολική χρονιά για όλα τα τμήματα του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας.

O Λαμπρινος

Συνάντηση με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου Άννα Ψωμά, είχε το πρωί της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου στο γραφείο του στη Λότζια, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.
Στη συνάντηση συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Αγγελάκης, η ταμίας του Συλλόγου Αγγελική Κροντηρά καθώς και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Gian Andrea Paolo Garancini .
Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σχολείο τα οποία καθιστούν ανέφικτη την εύρυθμη λειτουργία του.
Ειδικότερα λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών ολόκληρος ο ελληνόφωνος και αγγλόφωνος πρωτοβάθμιος κύκλος ,νηπιαγωγείο και δημοτικό , δεν λειτουργεί.
Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου άμεσα θα αποσταλεί επιστολή προς την Υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και την Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης με την οποία ο Δήμος Ηρακλείου, θα ζητά την ένταξη του Ευρωπαϊκού Σχολείου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις, προκειμένου να γίνεται έγκαιρα η τοποθέτηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα αγγλόφωνα και ελληνόφωνα τμήματα του Σχολείου.

Οι γονείς

Υπενθυμίζεται ότι την έγκαιρη τοποθέτηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα αγγλόφωνα και ελληνόφωνα τμήματα του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου ζητά, με επιστολή
προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου, Άννα Ψωμά.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι ενώ όλα τα σχολεία στην ελληνική επικράτεια θα ανοίξουν το πρωί της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου τις πόρτες τους στους μαθητές, ολόκληρος ο ελληνόφωνος και αγγλόφωνος πρωτοβάθμιος κύκλος (νηπιαγωγείο και δημοτικό) καθώς και ο αγγλόφωνος δευτεροβάθμιος κύκλος (γυμνάσιο και λύκειο) του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου ξεκινάει τη χρονιά με προσωρινή αναστολή λειτουργίας.
Ο λόγος για αυτή την εξοργιστική κατάσταση είναι ότι από ολιγωρία, ισχνό συντονισμό ή κακό προγραμματισμό έως και σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί στο σχολείο οι εκπαιδευτικοί.
Οι γονείς ζητούν να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες διοικητικές ενέργειες από τους υπευθύνους του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να μην παραταθεί περισσότερο η αγωνία και η ταλαιπωρία των παιδιών που ήδη μετρούν τόσους μήνες μακριά από το σχολικό περιβάλλον.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή που εστάλη στο Υπουργείο και κοινοποιείται σε όλους τους συναρμόδιους φορείς:

«Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
Εκφράζουμε την βαθιά μας απογοήτευση και οργή για το γεγονός ότι, ενώ όλα τα σχολεία στην ελληνική επικράτεια θα ανοίξουν το πρωί της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου τις πόρτες τους στους μαθητές, ολόκληρος ο ελληνόφωνος και αγγλόφωνος πρωτοβάθμιος κύκλος (νηπιαγωγείο και δημοτικό) καθώς και ο αγγλόφωνος δευτεροβάθμιος κύκλος(γυμνάσιο και λύκειο) του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας (Σ.Ε.Π.) Ηρακλείου ξεκινάει τη χρονιά με προσωρινή αναστολή λειτουργίας.
Ο λόγος για αυτή την εξοργιστική κατάσταση είναι ότι έως σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί στο σχολείο οι εκπαιδευτικοί. Πιο συγκεκριμένα, εκκρεμούν ακόμη οι πιστώσεις για την τοποθέτηση των
αναπληρωτών εκπαιδευτικών (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί) των αγγλόφωνων τμημάτων και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (ξένων γλωσσών, μουσικοί κτλ) των αγγλόφωνων και ελληνόφωνων τμημάτων. Πρόκειται για μια απαράδεκτη καθυστέρηση καθώς η προκήρυξη, οι αιτήσεις και η αξιολόγηση των τελικών πινάκων μοριοδότησης έχουν ολοκληρωθεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης ήδη από τον
Ιούλιο.
Επιπλέον, εκκρεμούν οι πιστώσεις για την τοποθέτηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών κρατικού προϋπολογισμού για το ελληνόφωνο τμήμα (λόγω νομοθεσίας οι αναπληρωτές του πρωτοβάθμιου κύκλου πρέπει να προέρχονται από κρατικό  προϋπολογισμό και όχι από το ΕΣΠΑ). Και πάλι πρόκειται για απαράδεκτη καθυστέρηση, καθώς η διεύθυνση του σχολείου είχε φροντίσει να δηλώσει τα κενά ήδη από το Μάιο.
Δυστυχώς παρακολουθούμε άλλο ένα επεισόδιο απαξίωσης του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου που ενώ είναι ένα εξαιρετικό σχολείο με σημαντική συνεισφορά στην πόλη μας, αλλά και το εκπαιδευτικό μας σύστημα ευρύτερα, δυστυχώς αντιμετωπίζει διαχρονικά αδιαφορία, αν όχι και υπονόμευση.
Ζητάμε να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες διοικητικές ενέργειες από τους υπευθύνους του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να μην παραταθεί περισσότερο η αγωνία και η ταλαιπωρία των παιδιών που ήδη μετρούν τόσους μήνες μακριά από το σχολικό περιβάλλον», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή την οποία υπογράφει η πρόεδρος του Συλλόγου κ Αννα Ψωμά.


Λίγα λόγια για το σχολείο
Το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας (Σ.Ε.Π.) Ηρακλείου είναι ένα Ευρωπαϊκό Σχολείο τύπου ΙΙ, δηλαδή οφείλει την ίδρυσή του στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ENISA, ενώ χρηματοδοτείται, στελεχώνεται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας.
Η είσοδος στο σχολείο είναι ανοιχτή σε όλα τα παιδιά που κατοικούν ή πρόκειται να κατοικήσουν στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, αρκεί ο ένας τουλάχιστον γονέας να έχει ελληνική ή άλλη ευρωπαϊκή υπηκοότητα. 

Προτεραιότητα εγγραφής δίδεται στα τέκνα υπαλλήλων του ENISA ή άλλων υπηρεσιών της Ε.Ε. ή υπαλλήλων των Διεθνών Οργανισμών και των διπλωματικών αποστολών που εδρεύουν στο Ηράκλειο της Κρήτης ή τέκνα εργαζομένων σε Οργανισμούς, ιδρύματα και άλλους φορείς των οποίων το αντικείμενο αφορά στην Έρευνα και Ανάπτυξη. Ιδιαίτερες προϋποθέσεις ισχύουν για την εγγραφή στα αγγλόφωνα τμήματα που αφορούν κυρίως την μητρική ή κύρια γλώσσα του παιδιού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει το σχολείο και κάθε χρόνο σε πολλές τάξεις, ιδιαίτερα του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, οι αιτήσεις υπερβαίνουν τη χωρητικότητα του κτιρίου και το μέγιστο αριθμό παιδιών ανά τάξη και έτσι διενεργείται ανοιχτή δημόσια κλήρωση για την επιλογή τους. 

Ως προς το παιδαγωγικό και διδακτικό του έργο, το Σ.Ε.Π. εφαρμόζει όσα ορίζονται από την Γενική Γραμματεία των Ευρωπαϊκών Σχολείων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό των Ευρωπαϊκών Σχολείων. Ακολουθεί δηλαδή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα σπουδών τόσο στη διάρθρωση (2 χρόνια προσχολική, 5 χρόνια πρωτοβάθμια και 7 χρόνια δευτεροβάθμια εκπαίδευση) όσο και στο περιεχόμενο της διδακτέας ύλης. Όπως και σε όλα τα άλλα Ευρωπαϊκά Σχολεία, το πνεύμα είναι ελεύθερο, η γνώση αποκτάται από την έρευνα και συλλογή πληροφοριών μέσα από τα βιβλία, το διαδίκτυο, αλλά και από την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλους σχολικούς οργανισμούς. Το Σ.ΕΠ. απονέμει στους αποφοίτους του το European Baccalaureate, όπως όλα τα άλλα Ευρωπαϊκά Σχολεία.
Το σχολείο  αξιολογείται για το έργο του από ομάδα ξένων Επιθεωρητών των Ευρωπαϊκών Σχολείων και πιστοποιείται με επιτυχία κάθε φορά.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<