Συνήγορος του Πολίτη: Να προσληφθούν οι μη διορισθέντες εκπαιδευτικοί – Έγιναν λάθη στην αξιολόγηση

Συνήγορος του Πολίτη: Να προσληφθούν οι μη διορισθέντες εκπαιδευτικοί – Έγιναν λάθη στην αξιολόγηση

7 Σεπτεμβρίου 2020

Την άμεση πρόσληψη των αναπληρωτών/ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έμειναν εκτός της λίστας των διορισθέντων  για το σχολικό έτος 2020-21, εξαιτίας λαθών που υπήρξαν ως προς την αξιολόγηση των αιτήσεων τους από το ΑΣΕΠ, με συνέπεια να μη συγκεντρώσουν τα μόρια που δικαιούνται βάσει των επαγγελματικών τους προσόντων και συνεπώς να βρεθούν  άνεργοι, δίχως δική τους ευθύνη, ζητά από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Συνήγορος του Πολίτη. 

Στην ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Συνήγορος αναφέρει τα εξής: 

«Αναφορές σχετικά με παραλείψεις και λάθη κατά την υποβολή των δικαιολογητικών στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την κατάρτιση πινάκων εκπαιδευτικών από τους οποίους υλοποιούνται διορισμοί μονίμων και προσλήψεις αναπληρωτών /ωρομισθίων εκπαιδευτικών (προκηρύξεις 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ) εξέτασε ο Συνήγορος του Πολίτη.

Οι Διευθύνσεις δεν καταχώρισαν εκ παραδρομής στοιχεία με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται σημαντικά προς το χειρότερο η κατάταξη των υποψηφίων στους εν λόγω πίνακες.

Αποδέχτηκαν τις εκ παραδρομής παραλείψεις τους και συνέστησαν στους υποψηφίους να υποβάλουν ένσταση στο ΑΣΕΠ ώστε να αποκατασταθεί η μοριοδότησή τους.

Ωστόσο, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι προσλήψεις αναπληρωτών δύνανται να υλοποιηθούν βάσει προσωρινών πινάκων λόγω υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.

Ο Συνήγορος, με έγγραφό του προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων έθεσε σε γνώση της, ήδη από τις αρχές Αυγούστου 2020, ότι αναγνωρίζει τον κίνδυνο εμφιλοχώρησης εκ παραδρομής σφαλμάτων σε μία απαιτητική και με αυξημένο φόρτο εργασία που κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν οι Διευθύνσεις.

Επισήμανε όμως ότι η πρόσληψη εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2020-2021 βάσει προσωρινών πινάκων με ήδη γνωστά και μη αμφισβητούμενα λάθη και παραλείψεις, για τα οποία καμία ευθύνη δεν φέρουν οι υποψήφιοι, αποκλείει από την εργασία άτομα που ενδεχομένως το δικαιούνται με ό,τι αυτό συνεπάγεται: ασφαλιστική κάλυψη, προϋπηρεσία, μισθός, επίδομα ανεργίας κλπ.

Επίσης τόνισε ότι πολλοί υποψήφιοι καλούνται να επωμισθούν τις συνέπειες για τα λάθη και τις παραλείψεις της Διοίκησης -καταρχάς με την υποβολή ενστάσεων στο ΑΣΕΠ, οπότε καλούνται, αν και άνεργοι ως επί το πλείστον, να καταθέσουν παράβολο ποσού είκοσι (20) ευρώ και κατά δεύτερον με την ενδεχόμενη απώλεια θέσης εργασίας- γεγονός το οποίο δεν συνάδει με την αρχή της χρηστής διοίκησης.

Ο Συνήγορος ζητά να γίνουν ενέργειες με στόχο την ίση και δίκαιη μεταχείριση των υποψήφιων εκπαιδευτικών». 

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<