voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Γ. Παναγόπουλος: Ο αρμόδιος Εισαγγελέας έθεσε την υπόθεση στο αρχείο

    Γ. Παναγόπουλος: Ο αρμόδιος Εισαγγελέας έθεσε την υπόθεση στο αρχείο

    Στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, οι Ν. Παππάς και Χρ. Καλογρίτσας

    Σήμερα η έναρξη της δίκης για το δυστύχημα στα Τέμπη – Στο εδώλιο 36 άτομα

    Καιρός: Πάσχα με κρύο και βροχές δείχνουν οι πρώτες προβλέψεις των μετεωρολόγων

    Τέμπη: «Η κόρη μου είχε εισιτήριο για το 3ο βαγόνι, της το άλλαξαν και έτσι έζησε»

    Τέμπη: Ξεκινά η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα – Στο εδώλιο 36 άτομα

  • Εκπαίδευση

    Οι μαθητές των Βριλησσίων θα παρελάσουν στο Αγαθονήσι

    Σοφία Ζαχαράκη: η ΑΣΠΤ θεμελιώνεται πάνω στην καλλιτεχνική και εκπαιδευτική παράδοση των πέντε κρατικών καλλιτεχνικών σχολών

    ΔΥΠΑ: Τα αποτελέσματα της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Αιτήσεων για την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτών

    ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής παρόχων πιστοποίησης για το νέο πρόγραμμα

    Ζαχαράκη: Δωρεάν ψηφιακό Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας από το 2026-2027, για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου

  • Θέσεις εργασίας
    ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας

    Πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας στην 53η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ηράκλειο

    Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στη Νάξο – Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

    Προκηρύχθηκαν 15 προσλήψεις αξιωματικών Ειδικών Καθηκόντων για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος

    ΑΣΕΠ 5Ε/2021: Εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες

    ΑΣΕΠ 2Γ/2024: Στις 1-2/4 η διεξαγωγή εξέτασης ορθοφωνίας από πίνακα επιλαχόντων

    ΑΣΕΠ 2Κ/2025: Άρχισε η διαδικασία υποβολής ενστάσεων για 123 θέσεις στο ΕΑΠ

    ΑΣΕΠ 2Κ/2025: Εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για 123 θέσεις στο ΕΑΠ

  • Οικονομία
    Μπλόκο στα κοινωνικά επιδόματα των «φτωχών» ελεύθερων επαγγελματιών

    Επιδόματα: Ποια καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ στις 31 Μαρτίου

    e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πληρώνονται μέχρι αύριο

    Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι θα πάνε ταμείο από σήμερα

    Μητσοτάκης: Μήνυμα τις επόμενες ώρες για το οικονομικό πακέτο στήριξης για την ακρίβεια

    Ανακοίνωσε μέτρα στήριξης ο Μητσοτάκης: Επιδότηση diesel κίνησης με 16 λεπτά το λίτρο – Ψηφιακή κάρτα καυσίμων για ταξί, πρατήρια

    «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»: Πώς υποβάλλεται η αίτηση, πότε λήγει η προθεσμία

    «Εξοικονομώ»: 50 % περισσότερα νοικοκυριά στα προγράμματα αναβάθμισης – αλλαγής συσκευών

  • Εργασιακά

    Πώς αμείβεται η 25η Μαρτίου – Όσα πρέπει να ξέρετε αν δουλεύετε

    K. Χατζηδάκης: Από τα ταξί ξεκινά η ειδική σήμανση για τα POS

    Πανελλαδική 24ωρη απεργία στα ταξί

    Συντάξεις Μαρτίου 2026: Ο λόγος που θα γίνουν νωρίτερα οι πληρωμές

    Συντάξεις Απριλίου: Νωρίτερα η καταβολή τους λόγω της 25ης Μαρτίου

    e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πληρώνονται μέχρι αύριο

    Δώρο Πάσχα: Ποιοι θα πάρουν λιγότερα

  • VOUCHER
    ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας

    ΔΥΠΑ – Voucher 750 ευρώ: Τελευταία ευκαιρία για ενστάσεις

    Έρχεται σύντομα voucher για φθηνό leasing

    Δ. Μιχαηλίδου: Αξιοπρέπεια στην επισιτιστική βοήθεια με το νέο σύστημα vouchers – Στήριξη οικογένειας με τις «Νταντάδες της Γειτονιάς»

    ΔΥΠΑ: 143 εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής τον Φεβρουάριο

    ΔΥΠΑ – Voucher εργαζομένων 750 ευρώ: Αναρτήθηκε ο προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων

  • Πολιτική
    Μητσοτάκης: Μήνυμα τις επόμενες ώρες για το οικονομικό πακέτο στήριξης για την ακρίβεια

    Ανακοίνωσε μέτρα στήριξης ο Μητσοτάκης: Επιδότηση diesel κίνησης με 16 λεπτά το λίτρο – Ψηφιακή κάρτα καυσίμων για ταξί, πρατήρια

    Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση

    Μητσοτάκης: Μήνυμα τις επόμενες ώρες για το οικονομικό πακέτο στήριξης για την ακρίβεια

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στηρίζουμε έμπρακτα τους εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης

    Χανιά: Τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τον καύσωνα του Ιουνίου 2024

    Τσιάρας: Σε αυτή τη φάση δεν προκρίνεται πλαφόν στα λιπάσματα, αλλά ενισχύσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους

  • Εκλογές
    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

    Singular Logic: Μέχρι τις 20:30 θα έχουμε ένα ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα

    Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού

    Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους

    Μαρινάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε ένα γύρο

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Επικαιρότητα

Έρευνα: Στα 47-50 έτη ο μ.ο. ηλικίας των Ελλήνων το 2050

από Νίκος Μοναστηριώτης
24/03/2023
σε Επικαιρότητα
110
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΣχετικάΆρθρα

Πολεμική κρίση στη Μέση Ανατολή: Πότε γίνεται επιστράτευση στην Ελλάδα και ποιοι θα κληθούν πρώτοι

03/03/2026

Eurostat: Στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο στην Ελλάδα

02/12/2025
Έναν «δημογραφικό χειμώνα» βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες για την αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού και τη μείωση των γεννήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2050 εκτιμάται πως ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού στη χώρα θα έχει ανέβει στα 47-50 έτη και ο αριθμός των παιδιών σχολικής ηλικίας θα έχει μειωθεί από 1,6 εκατ. σε 1 με 1,4 εκατ. παιδιά.

Στα ανησυχητικά αυτά ευρήματα μελετών έρχεται να προστεθεί και η εκτίμηση ότι σε 80 χρόνια από σήμερα ο πληθυσμός της Ελλάδα θα έχει μειωθεί κατά το 1/4! Η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση των γεννήσεων που φαίνεται να καταγράφεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις πληθυσμών και τις μεταναστευτικές ροές από και προς τη χώρα μας δημιουργούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των επόμενων ετών.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΟΟΣΑ θα δημιουργήσει στην Κρήτη ένα Κέντρο για τους Πληθυσμούς. Εμπνευστής αυτής της ιδέας ήταν ο Πρέσβης και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Γεώργιος – Στυλιανός Πρεβελάκης. Η επίσημη πρώτη παρουσίαση της δημιουργίας του Κέντρου έγινε την Πέμπτη 23/3 στα Χανιά στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου σε εκδήλωση με τίτλο: «Η Ελλάδα και η Κρήτη στο επίκεντρο των πληθυσμιακών ζητημάτων» η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τον Δήμο Χανίων. Στην εκδήλωση οι ομιλητές παρουσίασαν με αριθμούς και στοιχεία, τις προκλήσεις για τις οποίες το Κέντρο θα κληθεί να αναζητήσει τον καλύτερους δυνατούς τρόπους αντιμετώπισης.

Οι πληθυσμοί σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες παρουσιάζουν συνεχή γήρανση ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Αναπληρωτής Διευθυντής Απασχόλησης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ, Mark Pearson. Όπως τόνισε: «Αυτό δε συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι ζουν περισσότερο αλλά επειδή γεννιούνται λιγότερα παιδιά. Οι ηλικίες άνω των 65 έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες στις χώρες του ΟΟΣΑ. Το 1960 αποτελούσαν το 9%, σήμερα αποτελούν το 17% και το 2050 θα αποτελούν το 27%. Η Ελλάδα θα είναι μια από τις χώρες που θα δουν τη μεγαλύτερη αύξηση στη γήρανση πληθυσμού. Έχετε στη χώρα σας ένα από τα πιο μεγάλα ποσοστά μακροζωίας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, αλλά το επίπεδο γεννήσεων είναι πολύ χαμηλό καθώς αντιστοιχεί σε 1,3 παιδιά ανά γυναίκα». Ο κ. Pearson δεν παρέλειψε να επισημάνει μεταξύ άλλων, πόσο σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις των δημογραφικών αυτών αλλαγών στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με τη μείωση του εργατικού δυναμικού.

Ο εμπνευστής της ιδέας, Πρέσβης και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Γεώργιος – Στυλιανός Πρεβελάκης, χαρακτήρισε το Κέντρο για τους Πληθυσμούς καινοτόμα πρόταση. Περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το Κέντρο, τόνισε ότι θα βρίσκεται υπό τη διοίκηση και καθοδήγηση του ΟΟΣΑ: «Θα είναι ένα δίκτυο πολλών σημείων που θα συνδέονται και θα αλληλεπιδρούν. Ένα από τα σημεία αυτά θα βρίσκεται στο Παρίσι, την έδρα του ΟΟΣΑ. Επιπλέον θα υπάρχει μια ομάδα στελεχών του ΟΟΣΑ που θα εγκατασταθεί στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά θα μετακινείται και μεταξύ Κρήτης και Παρισιού. Τέλος στην Κρήτη θα πραγματοποιείται το μεγάλο ετήσιο συνέδριο που θα προσελκύει προσωπικότητες επιστημονικές και πολιτικές από όλο τον κόσμο». Η λειτουργία του Κέντρου θα δώσει μια ευκαιρία για εξωστρέφεια και άνοιγμα του επιστημονικού κόσμου της χώρας σε νέες συνεργασίες ενώ παράλληλα θα συμβάλει σε αυτό που αποκαλείται city branding, δηλαδή θα συνεισφέρει στην εικόνα των Χανίων και της Κρήτης. Τέλος, θα αποφέρει ένα διπλωματικό όφελος για τη χώρα καθώς θα προσελκύει ετησίως στην Ελλάδα σημαντικές και ισχυρές προσωπικότητες.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, υποστήριξε ότι για να πετύχει μια δημογραφική πολιτική χρειάζονται παρεμβάσεις για την ενίσχυση της εργασίας, ιδιαίτερα της γυναικείας: «Η χώρα μας έχει πολύ καλό γυναικείο εργατικό δυναμικό και το κράτος πρέπει να βοηθήσει την εναρμόνιση της οικογενειακής, προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, μέσα από τη λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών, τη δημιουργία χώρων φύλαξης στις επιχειρήσεις, την εφαρμογή προγραμμάτων όπως «οι νταντάδες της γειτονιάς», την ενίσχυση της εργασίας καθώς και την εφαρμογή προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής που θα δίνουν τη δυνατότητα σε νέα ζευγάρια να αποκτούν δική τους κατοικία με δάνεια χαμηλού τοκισμού».

Ενδεικτικά κάποια από τα συμπεράσματα έρευνας, που παρέθεσε η Επικεφαλής Ερευνών στον ερευνητικό οργανισμό διαΝΕΟσις, Φαίη Μακαντάση, δείχνουν ότι ενώ ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού το 1951 ήταν τα 30 έτη, το 2015 ανέβηκε στα 43,5 έτη και το 2050 υπολογίζεται ότι θα ανέβει στα 47-50 έτη.

Μειώνεται ανησυχητικά και ο πληθυσμός των παιδιών

Επίσης, προκύπτει από την έρευνα ότι ο πληθυσμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (3-17 ετών) από 1,6 εκ. που είναι σήμερα, θα μειωθεί σε 1,4 εκ. (το αισιόδοξο σενάριο) έως 1 εκ. παιδιά (το απαισιόδοξο σενάριο) το 2050, αφού όμως πρώτα προηγηθεί μια έντονη διακύμανση τις δεκαετίες που θα μεσολαβήσουν.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Βέττας, ανέφερε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, σε 80 χρόνια ο πληθυσμός της Ευρώπης θα έχει μειωθεί κατά 5% και της Ελλάδας κατά 24%! Επιπλέον παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν μείωση των γεννήσεων από 118 χιλ. το 2008 σε 85 χιλ το 2020.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, δεν υπάρχει καμία εμπειρική ένδειξη που να δείχνει ότι η είσοδος των γυναικών στην αγορά εργασία θα οδηγήσει σε μείωση των γεννήσεων. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη, η γονιμότητα είναι πλέον υψηλότερη σε χώρες με υψηλά ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Βέττας υποστήριξε ότι παρατηρείται αλληλεπίδραση μεταξύ των οικονομικών εξελίξεων και των πληθυσμιακών ροών: «Αν μια οικονομία εξελίσσεται καλά, δε θα φύγουν από τη χώρα άνθρωποι, θα έρθουν και άλλοι άνθρωποι και όλοι αυτοί θα παραγάγουν. Αυτό που συνέβη την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ήταν να φύγουν πολλοί μετανάστες από την Ελλάδα και στη συνέχεια να φύγουν και Έλληνες που είναι αμφίβολο αν θα επιστρέψουν. Η οικονομία έτσι υποφέρει».

Ο Πανεπιστημιακός, τακτικός Καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, αναφέρθηκε στην ομιλία του για τους ελληνικούς πληθυσμούς από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα και καταλήγοντας τόνισε ότι η μείωση των γεννήσεων και της πληθυσμιακής δυναμικής θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας και υποστήριξε ότι η εξωστρέφεια αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα. Από την πλευρά του ο Ομότιμος Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής στο Αριστοτελείο Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, στην ομιλία του για τα στατικά και δυναμικά πληθυσμιακά ζητήματα και τις μεταναστευτικές ροές στον χώρο, υποστήριξε ότι η επιλογή της Κρήτης είναι για την προσπάθεια αυτή, γεωπολιτικά και γεωγραφικά ορθή.

Ετικέτες: Ελλάδαδημογραφικό

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Γ. Παναγόπουλος: Ο αρμόδιος Εισαγγελέας έθεσε την υπόθεση στο αρχείο

    23 Μαρ 2026

  • Σήμερα η έναρξη της δίκης για το δυστύχημα στα Τέμπη – Στο εδώλιο 36 άτομα

    23 Μαρ 2026

  • Καιρός: Πάσχα με κρύο και βροχές δείχνουν οι πρώτες προβλέψεις των μετεωρολόγων

    22 Μαρ 2026

  • Τέμπη: Ξεκινά η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα – Στο εδώλιο 36 άτομα

    22 Μαρ 2026

  • Ξεκινάει και πάλι ο υποχρεωτικός καθαρισμός οικοπέδων για τη νέα σεζόν

    21 Μαρ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Διπλή η πρώτη πληρωμή του market pass 2

    Market Pass 2026: Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά ύψους ως και 1.200 ευρώ

    61 shares
    Share 24 Tweet 15
  • ΑΣΕΠ 4Κ/2026: Εκδόθηκε η προκήρυξη για 1.654 μόνιμες προσλήψεις σε νοσοκομεία

    54 shares
    Share 22 Tweet 14
  • ΑΣΕΠ 2Κ/2026: Κατατέθηκαν 24.408 αιτήσεις για 1.696 μόνιμες προσλήψεις σε νοσοκομεία

    22 shares
    Share 9 Tweet 6
  • Συντάξεις Απριλίου: Η αργία της 25ης Μαρτίου φέρνει νωρίτερα τις πληρωμές

    19 shares
    Share 8 Tweet 5
  • Συντάξεις Απριλίου: Νωρίτερα η καταβολή τους λόγω της 25ης Μαρτίου

    18 shares
    Share 7 Tweet 5

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.