Ώρες αγωνίας για τους επαγγελματίες επισιτισμού: Ζητούν επανακαθορισμό των δημοτικών τελών

Ώρες αγωνίας για τους επαγγελματίες επισιτισμού: Ζητούν επανακαθορισμό των δημοτικών τελών

19 Μαΐου 2020

Ώρες αγωνίας περνούν οι επαγγελματίες επισιτισμού και στο Ηράκλειο, μετά την άρση της καραντίνας.

Για αυτό το λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Αντωνακάκη, απέστειλε ανοικτή επιστολή στον Δήμαρχο Ηρακλείου και στους επικεφαλής των παρατάξεων από τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Επισιτισμού & Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου στην οποία ζητά επανακαθορισμό των δημοτικών τελών στα επίπεδα των άλλων μεγάλων πόλεων.

Στο κείμενο αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Στο Ηράκλειο το ποσό που θα προκύψει από τη μείωση του 50% θα είναι αντίστοιχο με αυτό που σήμερα πληρώνουν χωρίς έκπτωση οι πιο ακριβές πόλεις της χώρας».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμοι κύριοι

«Γνωρίζετε καλά πως οι επιχειρηματίες του κλάδου μας βιώνουν με τον πιο επώδυνο τρόπο μια πρωτοφανή κρίση εξαιτίας της πανδημίας του COVID 19 όπου θα επιφέρει ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος μέχρι και το κλείσιμο των επιχειρήσεων μας σε αρκετούς από εμάς.


Γνωρίζετε επίσης ότι παρά τις μειώσεις που κατά καιρούς έγιναν από την Δημοτική Αρχή του νυν Δημάρχου κ. Βασίλη Λαμπρινού, στο Ηράκλειο τα τέλη κοινοχρήστων χώρων ( 168 ευρώ το τετραγωνικό) εξακολουθούν να είναι υπέρογκα σε σχέση με τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας . Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Θεσσαλονίκη (αν εξαιρέσουμε την πλατεία Αριστοτέλους) κυμαίνονται στα 50 ευρώ το τετραγωνικό, στην Πάτρα στα 45 ευρώ, στην Λάρισα στα 40 ευρώ, στα Χανιά είναι 70 ευρώ, στο Ρέθυμνο 39 ευρώ, στη Σητεία 16 ευρώ ενώ στον Άγιο Νικόλαο 20 ευρώ.

Με δεδομένο ότι από την Δευτέρα 25 Μαΐου που θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις οι περισσότεροι εσωτερικοί χώροι δεν θα λειτουργούν λόγω των περιοριστικών μέτρων και τα τραπέζια στους εξωτερικούς χώρους θα αραιώσουν ( ανά δυο τετραγωνικά μέτρα ένα άτομο) αντιλαμβάνεστε ότι η δυναμικότητα τους μειώνεται αισθητά αλλά τα τέλη κοινοχρήστων χώρων θα τρέχουν.

Θεωρούμε πως η πρόσφατη απόφαση σας να απαλλάξετε σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει προς ψήφιση η Κυβέρνηση στη Βουλή για περίπου τρις μόνο μήνες τις επιχειρήσεις της πόλης από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων με ταυτόχρονη μείωση 50% σε όσες από αυτές δεν πάρουν επιπλέον χώρο είναι μεν προς την σωστή κατεύθυνση αλλά στο Ηράκλειο δεν βοηθά τους επιχειρηματίες να μπορέσουν να ξεκινήσουν και δεν απαντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ώστε να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους.

Με δεδομένο όλα τα παραπάνω ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας να υιοθετήσει την πρόταση μας την οποία έχουμε καταθέσει δημόσια αλλά και προφορικά σε όλες τις κατ ιδίαν συναντήσεις μας για επανακαθορισμό των δημοτικών τελών στα επίπεδα των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας μας με πλήρη αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019-2020.

Αν δεν γίνει αυτό θεωρούμε ότι για μας είναι δώρο-άδωρο η παραπάνω απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση των δημοτικών τελών κοινοχρήστων χώρων σε ποσοστό 50% όσων επιχειρήσεων δεν εκμεταλλευτούν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα γιατί στο Δήμο Ηρακλείου αφενός δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα παραχωρήσεις επιπλέον τετραγωνικών μέτρων ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης και αφετέρου γιατί διατηρούμε πανελλαδικά τα πιο ακριβά τέλη,.

Στο Ηράκλειο δηλαδή το ποσό που θα προκύψει από τη μείωση του 50% θα είναι αντίστοιχο με αυτό που σήμερα πληρώνουν χωρίς έκπτωση οι πιο ακριβές πόλεις της χώρας.


Ασφαλώς και αντιλαμβάνεστε ότι το αίτημα μας αυτό είναι δίκαιο, εφικτό και υλοποιήσιμο και δεν αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι βρισκόμαστε περίπου στη μέση του οικονομικού έτους, διότι υπάρχουν λόγοι που τεκμηριώνουν την ανάγκη υλοποίησης του, που δεν είναι άλλοι, από τη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει στον τόπο μας το σκηνικό της πανδημίας.

Επιπροσθέτως θα θέλαμε να λάβετε υπόψη σας το γεγονός ότι την τελευταία 10ετία ο Δήμος Ηρακλείου με βάση τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του έχει εισπράξει από τα καταστήματα εστίασης ένα ποσό της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ περιπου και σε αυτή την δύσκολη συγκυρία που ο κλάδος πλήττεται θεωρούμε πως είναι στοιχειώδης υποχρέωση του να στηριχθεί από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας.

Και η μόνη λύση για να στηριχθεί στα πλαίσια της ισονομίας και της ισοπολιτείας είναι να μειωθούν τα δημοτικά τέλη κοινοχρήστων χώρων προσαρμόζοντας τα στο ύψος των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας και στη συνέχεια να εφαρμοστεί η μείωση της ρύθμισης του 50% που προτείνει για όλη την χώρα η Κυβέρνηση», αναφέρει η ανακοίνωση του Σ.Ε.Ε.Δ.Ν.Η

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<