Καταργείται το ηλικιακό όριο των 52 ετών για τις χήρες του Μετοχικού Ταμείου πολιτικών υπαλλήλων. Επαναχορηγείται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί λόγω ηλικιακού ορίου.
Αναλυτικά;
Σας γνωρίζουμε ότι με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.4670/2020 (Α΄ 43) «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και άλλες διατάξεις», αντικαθίστανται συγκεκριμένες καταστατικές διατάξεις του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) όπως είχαν τροποποιηθεί με τις διατάξεις του άρθρου 48 του ν.4387/2016.
Ειδικότερα, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 48 του ν.4387/2016 είχε προστεθεί νέα παράγραφος 4 στο άρθρο 40 του π.δ/τος 422/1981. Ειδικότερα, με την παρ.4α από την έναρξη ισχύος του εν λόγω νόμου (13-5-2016) είχε δοθεί η δυνατότητα σε μετόχους που έχουν συνταξιοδοτηθεί από φορέα κύριας ασφάλισης και δεν έχουν συμπληρώσει το ελάχιστο όριο συμμετοχής στο ΜΤΠΥ, να δικαιωθούν επιστροφής των ατομικών τους καταθέσεων σύμφωνα με τις οριζόμενες στο εν λόγω άρθρο προϋποθέσεις.
Εντούτοις, με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.4670/2020 τροποποιείται εκ νέου η παράγραφος 4 του άρθρου 40 του π.δ/τος 422/1981. Ειδικότερα, τίθεται ένα αυστηρότερο πλαίσιο, εξαντλώντας παράλληλα τη δυνατότητα αναγνώρισης ή εξαγοράς ή εφαρμογής της διαδοχικής ασφάλισης προκειμένου ο μέτοχος να δικαιωθεί μέρισμα. Συγκεκριμένα με την εν λόγω διάταξη εάν ο μέτοχος συνταξιοδοτηθεί από φορέα κύριας ασφάλισης και δεν έχει συμπληρώσει το ελάχιστο όριο συμμετοχής στο ΜΤΠΥ για απονομή μερίσματος, δικαιούται επιστροφής εισφορών εφόσον καταρχήν έχει ελάχιστο όριο συμμετοχής στο ταμείο τουλάχιστον τριών (3) ετών, και δεν έχει το δικαίωμα να αναγνωρίσει ή να εξαγοράσει χρονικό διάστημα για τη συμπλήρωση του ελαχίστου ορίου συμμετοχής και δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει απονομή σύνταξης ή μερίσματος με την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων περί διαδοχικής ασφάλισης με το ΜΤΠΥ είτε ως απονέμοντα είτε ως συμμετέχοντα οργανισμό.
Ως εκ τούτου στις περιπτώσεις που τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης συμπληρώνονται, είτε με αναγνώριση εξαγορά χρόνου ασφάλισης, είτε εφαρμόζοντας τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης για την απονομή σύνταξης ή μερίσματος, δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της διάταξης περί επιστροφής των ατομικών καταθέσεων.
2. Επίσης τροποποιείται η παράγραφος 4 του άρθρου 44 του π.δ/τος 422/1981 η οποία είχε αντικατασταθεί με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 48 του ν.4387/2016. Ειδικότερα, με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.4670/2020, αίρεται το ηλικιακό όριο των 52 ετών για την επαναχορήγηση στο χήρο, στη χήρα του μερίσματος με συνέπεια το μέρισμα να επαναχορηγείται στο 67ο έτος της ηλικίας του χήρου/της χήρας, ανεξάρτητα από την ηλικία του/της κατά την ημερομηνία θανάτου.
Ως εκ τούτου στις περιπτώσεις που ο χήρος ή η χήρα κατά την ημερομηνία θανάτου είναι μικρότερος/η από 55 ετών το μέρισμα χορηγείται στο χήρο ή χήρα για τρία έτη και στη συνέχεια αναστέλλεται και επαναχορηγείται στο 67ο έτος του/της.
Επισημαίνεται ότι, όσα πρόσωπα, κατά την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου (28.2.2020) βρίσκονται στο 67ο έτος της ηλικίας τους και άνω, για τα οποία σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 44, όπως είχε τροποποιηθεί με τις διατάξεις του άρθρου 48 του ν.4387/2016, είχε διακοπεί η χορήγηση του μερίσματος, από την έναρξη ισχύος του ν.4670/2020 το μέρισμα επαναχορηγείται.
3. Τέλος, αντικαθίστανται οι διατάξεις της παραγράφου 14 του άρθρου 48 του ν.4387/2016. Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις, εξαιρούνται από την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του ΜΤΠΥ, μόνο όσοι μερισματούχοι αναλαμβάνουν εργασία σε οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου και συνεχίζεται η καταβολή στα εν λόγω πρόσωπα του μερίσματος τους.
Συνεπώς, όσοι μερισματούχοι αναλάβουν εργασία από την οποία προκύπτει υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του ΜΤΠΥ και δεν αφορά θέση μετακλητού υπαλλήλου, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση ασφάλισης τους στο ΜΤΠΥ και παράλληλα διακόπτεται η καταβολή του μερίσματός τους.
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως ενημερωθούν άμεσα όλοι οι αρμόδιοι εκκαθαριστές των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την ορθή εφαρμογή των κοινοποιούμενων διατάξεων.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ