voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Εκτός λειτουργίας οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου το Σαββατοκύριακο του Θωμά

    Έρχεται νέο πρόγραμμα ψηφιακής εκπαίδευσης ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί 12 αγροτών από την Βόρεια Ελλάδα

    Νέα σημαντικά ευρήματα για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη

    Καιρός: Πού θα χτυπήσει το νέο κύμα κακοκαιρίας – Η πρόβλεψη για την Αττική

    Θεσσαλονίκη: Χωρίς προβλήματα το πέρασμα της κακοκαιρίας Eva από την Κεντρική Μακεδονία

    Κακοκαιρία: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αύριο σε πολλές περιοχές της χώρας προβλέπει η ΕΜΥ

  • Εκπαίδευση
    Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Ορθοδοξία και Ελληνισμός στην Κύπρο – 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή»

    Σέρρες: Καθηγήτρια Γυμνασίου καταδικάστηκε για βία σε βάρος 13χρονου μαθητή – Παρέμβαση του υπ. Παιδείας

    Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανάμεσα στα 500 κορυφαία παγκοσμίως

    Χρηματοδότηση ύψους 987.770,02 ευρώ για συντηρήσεις και επισκευές υποδομών του Πανεπιστημίου Κρήτης

    Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των ΚΕΣΥ από την Υφυπουργό Παιδείας

    Σοφία Ζαχαράκη: «Θα επεκτείνουμε το ψηφιακό φροντιστήριο σε όλο το Λύκειο»

    Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Ορθοδοξία και Ελληνισμός στην Κύπρο – 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή»

    ΥΠΑΙΘΑ: Σε 132 εκατ. ευρώ η ετήσια κρατική χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων για το 2026

  • Θέσεις εργασίας

    ΥΠΕΣ: Προκήρυξη για 82 προσλήψεις με 8μηνες συμβάσεις

    Προσλήψεις συμβούλων στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας

    Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για προσλήψεις στην Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

    ΣΤΑ.ΣΥ: Προχωρά σε 94 προσλήψεις – Αιτήσεις από 01/09

    Μόνιμες προσλήψεις στη ΣΤΑΣΥ: Από σήμερα οι αιτήσεις – Οι ειδικότητες

    Τα κριτήρια για το πρόγραμμα "Συν-Εργασία" τον Απρίλιο

    Προσλήψεις: Γίνεται υποχρεωτική η αναγραφή αμοιβής στις αγγελίες

  • Οικονομία
    Τα 75 εισοδήματα και επιδόματα που θα σταλούν στην ΑΑΔΕ

    ΑΑΔΕ: Πάνω από 68.000 έλεγχοι για φοροδιαφυγή το 2025 – Στο 34,2% η παραβατικότητα

    ΕΛΣΤΑΤ: Με χρόνιο πρόβλημα υγείας ο ένας στους τέσσερις στην Ελλάδα

    ΕΛΣΤΑΤ: Αρνητική αποταμίευση για τους πολίτες το γ’ τρίμηνο του 2025

    Τέλος Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές

    Προ των πυλών η πληρωμή για το επίδομα μητρότητας

    Τι αλλάζει στο επίδομα παιδιού: Σε ποια δόση αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές

  • Εργασιακά
    Βουλή: Οι υφυπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα

    Βουλή: Οι υφυπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα

    Ποιοι κλάδοι προγραμματίζουν τώρα προσλήψεις στην Ελλάδα

    Ψηφιακές προσλήψεις και απολύσεις από τις 16 Φεβρουαρίου

    ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας

    Ξεκίνησε σήμερα το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ

    Επίδομα ανεργίας: Πώς μπορεί να το πάρετε για δεύτερη φορά

  • VOUCHER
    ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής προγραμμάτων κατάρτισης για πράσινες δεξιότητες

    ΔΥΠΑ: Έρχεται το νέο πρόγραμμα voucher έως 750 ευρώ

    ΣΕΒ: Mικρότερες αμοιβές και απασχόληση για τις γυναίκες στις ελληνικές επιχειρήσεις

    ΔΥΠΑ: Ξεκινά το πρόγραμμα για άνεργες μητέρες συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ – Μέσω gov.gr οι αιτήσεις

    ΔΥΠΑ: Τα αποτελέσματα της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Αιτήσεων για την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτών

    ΔΥΠΑ: Αρχίζει το πρόγραμμα για άνεργες μητέρες, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ

    ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας

    ΔΥΠΑ: Τα νέα προγράμματα απασχόλησης για ειδικές ομάδες ανέργων

  • Πολιτική
    Όλγα Κεφαλογιάννη: “Χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα για τον τουρισμό, το 2023”

    Κεφαλογιάννη: «Έκανα χρήση της διάταξης, την ψήφισαν άλλοι 179 – Τα παιδιά μου αλλάζουν σπίτι κάθε δύο μέρες»

    Άρειος Πάγος: Εντολή για άμεση δράση εισαγγελέων και Αστυνομίας στα αγροτικά μπλόκα

    Τσιάρας προς εκπροσώπους των μπλόκων: Είναι η στιγμή της ευθύνης για όλους

    Υπουργείο Ανάπτυξης: Κατατέθηκε τροπολογία για τα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει

    Θεοδωρικάκος: Οι φετινές αυξήσεις στα ιδιωτικά ασφάλιστρα Υγείας εκτιμούμε ότι θα είναι περιορισμένες – Διαφωνεί η αντιπολίτευση

    Κ. Μητσοτάκης: Στόχος μας δεν είναι οι αποσπασματικές λύσεις, αλλά ένα δίκαιο και διαφανές σύστημα αγροτικών ενισχύσεων

  • Εκλογές
    Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους

    Μαρινάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε ένα γύρο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Υπουργείο Εσωτερικών: Ξεκίνησε η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων

    Μεγάλες αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές ετοιμάζει η κυβέρνηση – Καταργείται ο Β’ γύρος, εισάγεται ηλεκτρονική ψηφοφορία

    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πρώτος o Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Δούκας

    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Συγχαρητήρια του Χάρη Δούκα στον Νίκο Ανδρουλάκη για την επικράτησή του

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Εργασιακά

Θέμα voucherergasia.gr: «Καίει» η έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία – Οι λόγοι του προβληματος και οι καταγγελίες!

από Ανδρέας Κριτσωτάκης
03/05/2022
σε Εργασιακά, Τουρισμός

104
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Παρά το γεγονός εχουμε μπει στην νέα τουριστική περίοδο, εντούτοις, η κάλυψη των κανών θέσεων στα ξενοδοχεία αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για τους ξενοδόχους.

Σημειώνεται ότι η έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό είχε γίνει εμφανής ήδη από το Μάρτιο, όταν οι ξενοδοχειακές μονάδες ξεκινούσαν τον προγραμματισμό τους για τη φετινή τουριστική σεζόν. Φορείς του τουριστικού χώρου είχαν αποδώσει τη δυσκολία στελέχωσης των θέσεων στην πανδημία και ειδικότερα στην αλλαγή προσανατολισμού των εργαζομένων.

Ακολούθησε μια τοποθέτηση μέσω twitter του Ανδρέα Ανδρεάδη, CEO της ξενοδοχειακής αλυσίδας Sani/Ikos Group και πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος έλεγε πως έχουν μείνει κενές περισσότερες από πενήντα χιλιάδες θέσεις στον τουρισμό.

“Πράγματι υπάρχει τεράστια έλλειψη προσφοράς εργασίας με αμοιβές σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον επισιτισμό (κουζίνα & service) με ακάλυπτες πάνω από 50.000 θέσεις. Απαιτούνται λύσεις τώρα, ο ποιοτικός τουρισμός μας κινδυνεύει” σημείωνε.

ΣχετικάΆρθρα

60.225 θέσεις εργασίας έμειναν φέτος κενές στα ελληνικά ξενοδοχεία!

11/12/2022

Ηράκλειο: Ο εμπαιγμός των εργαζομένων του Τουρισμού στα χέρια των… Υπουργών

11/05/2022

Ως τα γερμανικά ΜΜΕ

Το θέμα έφτασε μέχρι τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης με ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa στην Welt “Πολλοί πελάτες, λίγοι εργαζόμενοι” να αναφέρει πως η σεζόν το καλοκαίρι αναμένεται πολύ καλή, όμως ένα “σύννεφο θολώνει τις φωτεινές προοπτικές.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο τουριστικό σύνδεσμο φέτος δεν μπόρεσαν να καλυφθούν οι περίπου 50.000 θέσεις εργασίας στην αρχή της σεζόν. Γιατί όμως ο τουριστικός κλάδος δεν είναι ελκυστικός, όταν στην Ελλάδα υπάρχουν 600.000 άνεργοι;”.

Οι λόγοι

Όπως έλεγε το δημοσίευμα, “τα χρήματα που κερδίζονται το καλοκαίρι είναι αδύνατο να φτάσουν και τον χειμώνα. Το προσωπικό εξυπηρέτησης για παράδειγμα κερδίζει περίπου 1000 ευρώ τον μήνα. Εργάζονται όμως επτά ημέρες την εβδομάδα, έως και δώδεκα ώρες τη μέρα κατά τη διάρκεια της σεζόν”. Σε αυτά προστίθενται τα ακριβά ενοίκια στις τουριστικές περιοχές πχ. σε Σαντορίνη, Μύκονο, Ρόδο, Κρήτη για τους εργαζομένους, “500 ευρώ για ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα”.

Τρεις είναι λοιπόν οι κύριοι λόγοι που δεν επιλέγουν οι εποχικά εργαζόμενοι να δεχτούν μια θέση εργασίας την καλοκαιρινή σεζόν, κάνοντας λόγο σε πολλές περιπτώσεις για «εργασιακό μεσαίωνα».
 
Αρχικά η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που αποφάσισε να μην ασχοληθεί φέτος με τον τουρισμό, δουλεύει ήδη με 8μηνες συμβάσεις στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και με μισθούς 12 μήνες τον χρόνο.

Ο δεύτερος κύριος λόγος σοβαρής έλλειψης προσωπικού αφορά τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας με χαμηλές αποδοχές. «Οι εργοδότες διαφέρουν από επιχείρηση σε επιχείρηση. Δεν προσφέρουν όλοι ικανοποιητικούς μισθούς για να αποφασίσει ο εποχικά εργαζόμενος να μεταβεί σε νησί για εργασία. Τουριστικές επιχειρήσεις, μάλιστα, με αγγελίες αναζητούν προσωπικό για το καλοκαίρι σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο, προτείνοντας επταήμερη εργασία, 10-12 ώρες την ημέρα με διαμονή και διατροφή και μισθό στα 700 ευρώ. 

Οι συγκεκριμένοι μισθοί δεν είναι αντιπροσωπευτικοί για τέτοιες συνθήκες εργασίας και δικαιολογημένα δεν θα πάνε για δουλειά οι εργαζόμενοι. Πολλοί εργοδότες για να αποφύγουν την καταβολή των ενσήμων, βάζουν πλαφόν τα 100 ένσημα και μόλις ο εργαζόμενος τα αγγίξει τότε του ζητά να δουλέψει μαύρα», ανέφερε με δυσαρέσκεια ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.

Απο την πρώτη μέρα της επίσημης έναρξης της περιόδου, εχουν γίνει καταγγελίες από ξενοδοχουπαλλήλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ηράκλειο υπαρχουν πολλές καταγγελίες για ανασφαλιστους εργαζόμενους, που τονίζουν την ανάγκη για εντατικοποίηση των ελέγχων τους θερινούς μήνες στα νησιά προκειμένου να καταπολεμηθεί η «μαύρη» εργασία σε αντίξοες συνθήκες.

Την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι ρισκάρουν να εχουν εργαζόμενους ανασφαλίστους, γνωρίζοντας οτι το πρόστιμο είναι 10.500 ευρω για κάθε εργαζόμενο.                

Σημειώνεται ακόμη ότι ο μισθός των εποχικά εργαζομένων το 2019 μειώθηκε κατά 11% συγκριτικά με το 2010 σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό ήταν τα διπλάσια.  

Παράλληλα, κανένας νέος δεν επιθυμεί πλέον να εργαστεί στις τουριστικές επιχειρήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς η πολιτεία δεν προσφέρει κίνητρα και κάλυψη αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης. «Αν φέτος έχουμε πάνω από 50.000 κενές θέσεις εργασίας, του χρόνου θα είναι 150.000. Είναι αδύνατον να δουλεύουμε 4-5-6 μήνες και μετά το ταμείο ανεργίας να διαρκεί μόνο για τρεις μήνες. Η επιβίωση τον χειμώνα είναι ανέφικτη.

Ειδικά φέτος, λόγω της πανδημίας, πολλοί έμειναν χωρίς δουλειά από τον Σεπτέμβρη και έλαβαν ταμείο ανεργίας μέχρι και τον Δεκέμβρη.

Οι ξενοδόχοι

Από την πλευρά τους ξενοδόχοι επισημαίνουν πως η μετανάστευση στο εξωτερικό, η αλλαγή εργασιακής κατεύθυνσης λόγω της πανδημίας και των απωλειών στην τουριστική βιομηχανία (για παράδειγμα προς την οικοδομή και το delivery), αλλά και οι διάφορες παροχές κατά τη διάρκεια του Covid επέτειναν τις ελλείψεις.

Όλα αυτά την ώρα που ο τουρισμός προσπαθεί να βρει τη δυναμική των ρεκόρ που είχε το 2019, ενώ ο αριθμός των αφίξεων αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα προ πανδημίας, όταν είχαμε 30 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό.

Ακάλυπτες μία στις πέντε θέσεις

Στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή το ποσοστό έλλειψης ανέρχεται σε 22% ή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκαν. Το ποσοστό είναι παρόμοιο σε όλα τα τμήματα λειτουργίας των ξενοδοχείων και κυμαίνεται από 21% έως 24%.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, με θέμα “Απασχόληση και ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία στην αιχμή της θερινής σεζόν 2021” η έλλειψη προσωπικού στην αιχμή της σεζόν υπήρχε και σε προηγούμενες χρονιές, ειδικά σε πολλά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, αλλά οξύνθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας. Η συνολική αντιμετώπισή του, καθώς και η ανάδειξη των δυνατοτήτων απασχόλησης στον τομέα, αποτελούν πρώτης προτεραιότητας θέματα για τον ελληνικό τουρισμό, προκειμένου να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και φιλοξενίας, το ισχυρότερο, ίσως, σημείο υπεροχής του σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Το 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν, σχεδόν 26.500 θέσεις, αντιστοιχούν στις ειδικότητες Καμαριέρα, Receptionist, Σερβιτόρος, Βοηθός Σερβιτόρου, Λαντζέρης, Barista και Τεχνική Υποστήριξη / Συντήρηση.

Ετικέτες: ξενοδοχεια κενες θεσειςξενοδοχουπαλληλοι Ηρακλειο

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Βουλή: Οι υφυπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα

    26 Ιαν 2026

  • Ψηφιακές προσλήψεις και απολύσεις από τις 16 Φεβρουαρίου

    26 Ιαν 2026

  • Επίδομα ανεργίας: Πώς μπορεί να το πάρετε για δεύτερη φορά

    26 Ιαν 2026

  • Συντάξεις Φεβρουαρίου: Ξεκινούν οι πληρωμές – Δείτε τις ημερομηνίες για όλα τα ταμεία

    25 Ιαν 2026

  • ΔΥΠΑ: Ποιοι δικαιούνται επίδομα 758 ευρώ για 4 μήνες

    24 Ιαν 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Υπ. Ναυτιλίας: Διαγωνισμός για την απευθείας κατάταξη στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή 20 Αξιωματικών

    ΥΠΑΙΘΑ: Από 26/01 έως 06/02 οι αιτήσεις για το Λιμενικό Σώμα

    323 shares
    Share 129 Tweet 81
  • Έρχεται τεράστια αλλαγή στους γάμους και τις βαφτίσεις το 2026

    153 shares
    Share 61 Tweet 38
  • ΔΥΠΑ: Από 26/01 ξεκινά το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για ανέργους

    110 shares
    Share 44 Tweet 28
  • Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση για το 2026

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Συντάξεις Φεβρουαρίου 2026: Ποιοι πληρώνονται την Τρίτη 28/1

    62 shares
    Share 25 Tweet 16

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.