voucherergasia.gr
Unic - Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα

    Νέα κακοκαιρία προ των πυλών με βροχές και καταιγίδες – Πότε έρχεται και ποιες περιοχές θα χτυπήσει

    Βουλιαγμένη: Ελεύθεροι οι δύο κατηγορούμενοι για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό 82χρονου για μια ξαπλώστρα

    Νωρίτερα φέτος η αλλαγή ώρας: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω

    Σε λειτουργία η αναβαθμισμένη πλατφόρμα ΟpenGov.gr

  • Εκπαίδευση

    Ψηφιακό Φροντιστήριο: Άρχισε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

    Μετεγγραφές φοιτητών 2026-2027: Αυξάνονται έως 30% οι θέσεις σε πέντε πανεπιστημιακά τμήματα

    Επαναληπτικές Πανελλαδικές: Ανακοινώθηκαν οι  βαθμολογίες των Ειδικών και Μουσικών Μαθημάτων

    Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: Αναρτήθηκαν οι πίνακες κατάταξης της ΔΥΠΑ για 24 θέσεις προσωπικού

  • Θέσεις εργασίας

    Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Προχωρά σε μονιμοποίηση συμβασιούχων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

    Πυροσβεστική: Άρχισε η διαδικασία αιτήσεων για 19 προσλήψεις ιδιωτών

    ΔΥΠΑ: «Ημέρα Καριέρας» στην Αθήνα 10 Οκτωβρίου

    ΑΣΕΠ: Στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη 3ΓΒ/2026 για 97 θέσεις ΕΕΠ από τον γραπτό διαγωνισμό

  • Οικονομία

    Επιστροφή δύο ενοικίων: Ποιοι και γιατί δεν πήραν τα ποσά που περίμεναν – Τι να κάνουν όσοι δικαιούχοι δεν έλαβαν την επιστροφή

    Ολοκληρώθηκε η επιστροφή δύο ενοικίων σε εκπαιδευτικούς, ιατρούς και νοσηλευτές – Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια

    e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η αναβαθμισμένη ηλεκτρονική υπηρεσία «εξόδων κηδείας»

    Η Κομισιόν βλέπει σταθερό εφοδιασμό «προς το παρόν» για το φυσικό αέριο

  • Εργασιακά

    Πυροσβέστες: Επίδομα έως 500 ευρώ – Ποιοι το δικαιούνται

    ΕΦΚΑ: Έρχονται αλλαγές στην εκκαθάριση εισφορών

    Τηλεργασία με επιδότηση 90%

    Στα 1.000 ευρώ η μέση σύνταξη από τον Δεκέμβριο

  • VOUCHER
    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    ΔΥΠΑ: Νέα προγράμματα για 30.000 ανέργους με έμφαση σε γυναίκες άνω των 50 ετών – Οι λεπτομέρειες

    upourgeio-politismou-vivlia

    Επιταγές βιβλίων της ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων

    ΔΥΠΑ: Πού θα βρείτε τους προσωρινούς πίνακες για το πρόγραμμα απασχόλησης 1.000 ανέργων πτυχιούχων – Πότε υποβάλλονται οι ενστάσεις

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες προγράμματος για 1.000 άνεργους πτυχιούχους

  • Πολιτική

    Kυρ. Μητσοτάκης: Ελευθερία της ναυσιπλοΐας, στήριξη νοικοκυριών και ευρωπαϊκή ευελιξία για το δύσκολο χειμώνα

    Δ. Μιχαηλίδου: «Σύστημα επισιτιστικής βοήθειας πιο ασφαλές, πιο απλό, πιο αποτελεσματικό, πιο προσβάσιμο, με επίκεντρο τον άνθρωπο»

    Π. Μαρινάκης: Στις 30 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τα καύσιμα, στις 14 Οκτωβρίου για το πετρέλαιο θέρμανσης

    Αλέξης Τσίπρας: Πλαφόν τώρα 1,4 ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης – 1,8 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης

  • Εκλογές

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νερό Ζαρός

voucherergasia-240x110

santorinisport.gr

webinar.edu.gr

Αρχική Οικονομία

Ενεργειακή ακρίβεια: Κόκκινος συναγερμός για τις τιμές στο ρεύμα

από press room
24/11/2021
σε Οικονομία

101
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Προτού ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τα κυβερνητικά μέτρα για τις επιδοτήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι διεθνείς εξελίξεις γύρω από τον αγωγό Nord Stream 2 οδηγούν σε τσουνάμι αυξήσεων και ξαναγράφουν τα σενάρια και για πρόσθετα μέτρα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η αγορά υποδέχτηκε μουδιασμένη τις εξελίξεις και εκτόξευσε τις προηγούμενες ημέρες την τιμή του φυσικού αερίου πάνω από τα 100 ευρώ τη μεγαβατώρα, προεξοφλώντας νέο κύμα αυξήσεων στο ρεύμα. Από τις αρχές του έτους, η κούρσα των τιμών έχει ξεπεράσει το 450% συμπαρασύροντας και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε δυσθεώρητα ύψη. Με την έλευση του χειμώνα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να ζεσταθούν, αλλά και οι επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν αναμένεται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ηδη ισχυρό σοκ προκαλούν οι λογαριασμοί που έχουν παραληφθεί τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου και αφορούν καταναλώσεις του προηγούμενου μήνα. Νοικοκυριά που πλήρωναν 100 ευρώ τον μήνα καλούνται να πληρώσουν για κατανάλωση 30 ημερών λογαριασμούς που φτάνουν τα 220 ευρώ, καθώς μόνο οι ρήτρες με τις οποίες επιβαρύνονται ξεπερνούν τα 110 ευρώ. Σε απόγνωση βρίσκονται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού λογαριασμοί των 10.000 και 15.000 ευρώ, ακόμη και με μικρότερη κατανάλωση κιλοβατώρας σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνούν τον φετινό Νοέμβριο τα 35.000 ευρώ!

Το ασφυκτικό περιβάλλον τιμών θέτει σε επιφυλακή και την επάρκεια του συστήματος, θέμα που πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο σύσκεψης που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για αύριο, Δευτέρα, με τη συμμετοχή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, των διαχειριστών, της ΔΕΗ, αλλά και των ηλεκτροπαραγωγών. Στόχος είναι να προετοιμαστεί κατάλληλα η αγορά ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για την ομαλή τροφοδοσία της χώρας. Η ανησυχία αφορά κυρίως το φυσικό αέριο όχι λόγω επάρκειας, αλλά πρωτίστως λόγω των τιμών και της ρευστότητας, που πρέπει να δεσμεύσουν οι εισαγωγείς σε περίπτωση ανάγκης να εισάγουν επιπλέον φορτία από τη spot αγορά, η οποία έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

ΣχετικάΆρθρα

ΔΕΗ: Αμετάβλητο το πράσινο τιμολόγιο με πλήρη απορρόφηση της αύξησης πάνω από 18% στη χονδρική

01/08/2026

ΔΕΗ: Σταθερές οι τιμές και τον Ιούλιο

02/07/2026

Ηλεκτροσόκ από τις ταρίφες του χειμώνα

Αν οι ανατιμήσεις στο κόστος χονδρεμπορικής συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, τότε προβλέπεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας αφού η επιδότηση των 39 ευρώ θα έχει εξανεμιστεί. Το κλίμα πυροδοτεί το αυξημένο μερίδιο του φυσικού αερίου στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή (άνω από 40%), αλλά και ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται η χονδρεμπορική τιμή, η οποία κάνει το κόστος ρεύματος να ακολουθεί τις αυξομειώσεις των διεθνών τιμών αερίου. Το γεγονός μάλιστα ότι λόγω ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής αγοράς η τιμολόγηση του αερίου σε ηλεκτροπαραγωγούς και προμηθευτές γίνεται με βάση τις τιμές του καυσίμου τον προηγούμενο μήνα, κάνει την ανησυχία για την άνοδο των τιμών να μεγαλώνει.

Πρακτικά το φυσικό αέριο που καταναλώνουμε τον Νοέμβριο έχει ενσωματώσει τις τιμές του Οκτωβρίου. Επομένως, το ύψος στο οποίο θα κλειδώσει το καύσιμο στο τέλος Νοεμβρίου θα καθορίσει την τιμή του αερίου και κατ’ επέκταση και του ρεύματος τον Δεκέμβριο, επηρεάζοντας και τις λιανικές τιμές τον επόμενο μήνα. Οι διεθνείς εξελίξεις προεξοφλούν την ανάγκη για νέα μέτρα, αφού η κλιμάκωση των τιμών πολύ σύντομα θα έχει υπερκαλύψει και την τελευταία επιδότηση των λογαριασμών (39 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες).

Τον βαρύ λογαριασμό θα κληθεί να πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς τα διαθέσιμα από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων δεν είναι ανεξάντλητα και έχουν ήδη γεμίσει τον «κουμπαρά» των επιδοτήσεων με 620 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τους πόρους που θα διαχυθούν στην αγορά μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αλλά είναι αμφίβολο αν θα καλύψουν τις ανάγκες μέχρι τα τέλη του έτους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε τις προηγούμενες ημέρες ότι για τη χορήγηση των 39 ευρώ έχει υπολογιστεί ένα κόστος χονδρεμπορικής τιμής έως 220 ευρώ/MW, εκτιμώντας ότι θα μπορέσει να καλυφθεί από τα υφιστάμενα μέτρα. Αφησε ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο να αναζητηθούν και νέοι πόροι, αν όχι για τον Δεκέμβριο, από τη νέα χρονιά.

Το διεθνές περιβάλλον τιμών έχει κοκκινίσει τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά σε όλη την Ε.Ε., με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί ξανά στην ακρίβεια όλη την περασμένη εβδομάδα. Μέχρι και προχθές, Παρασκευή, η τιμή χονδρεμπορικής,με βάση τις τιμές του Energy live, βρισκόταν καρφωμένη στα 244,11 ευρώ/MW και ήταν η υψηλότερη σε όλη την Ε.Ε. Πολύ κοντά με την Ιταλία, της οποίας η αντίστοιχη τιμή ήταν 243,49 ευρώ/ MW, και τη Σερβία με 240,82 ευρώ/ΜW.

Καθώς η κρίση φαίνεται να μην είναι συγκυριακή και οι τιμές δεν αναμένεται να υποχωρήσουν στα προ κρίσης επίπεδα (π.χ. 60 ευρώ/MW), ακόμη κι αν αποκλιμακωθούν τους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση καλείται να αναζητήσει έναν μόνιμο μηχανισμό που θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει φαινόμενα ενεργειακής φτώχειας. Ο κ. Σκρέκας εκτίμησε πρόσφατα ότι ο μηχανισμός αυτός μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2022, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί σχετική μελέτη ώστε η επιδότηση να διαμορφώνεται με βάση την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Ετικέτες: ΔΕΗλογαριασμος

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Ολοκληρώθηκε η επιστροφή δύο ενοικίων σε εκπαιδευτικούς, ιατρούς και νοσηλευτές – Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια

    25 Σεπ 2026

  • e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η αναβαθμισμένη ηλεκτρονική υπηρεσία «εξόδων κηδείας»

    25 Σεπ 2026

  • Η Κομισιόν βλέπει σταθερό εφοδιασμό «προς το παρόν» για το φυσικό αέριο

    25 Σεπ 2026

  • ΑΑΔΕ: Έως 31/10 η αίτηση για εναλλακτική φορολόγηση συνταξιούχων εξωτερικού

    25 Σεπ 2026

  • Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 6,53 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο

    25 Σεπ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    ΔΥΠΑ: Νέα προγράμματα για 30.000 ανέργους με έμφαση σε γυναίκες άνω των 50 ετών – Οι λεπτομέρειες

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
  • Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για τα καταστήματα

    37 shares
    Share 15 Tweet 9
  • Επιστροφή ενοικίου: Ποιοι πληρώνονται την Παρασκευή αναδρομικά 2 ενοίκια

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
  • Σχολεία: Χωρίς μαθήματα στις 25 Σεπτεμβρίου

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
  • Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: Αναρτήθηκαν οι πίνακες κατάταξης της ΔΥΠΑ για 24 θέσεις προσωπικού

    6 shares
    Share 2 Tweet 2

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.