voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    ΚΕΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για 700 προσλήψεις γιατρών – «Κλείδωσαν» οι 620 θέσεις, ζητούνται νευρολόγοι και ψυχίατροι

    ΕΣΥ: Σημαντική ενίσχυση κρίσιμων ειδικοτήτων με το νέο οικονομικό κίνητρο για νέους γιατρούς

    Kακοκαιρία Kristin: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

    Μ.Θεμιστοκλέους: 2,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης – Υψηλότερα ποσοστά από την περσινή χρονιά

    Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες

  • Εκπαίδευση
    Το ΕΚΠΑ στα κορυφαία Πανεπιστήμια παγκοσμίως σε τρεις διεθνείς κατατάξεις

    ΕΚΠΑ: Ανέβηκε 100 θέσεις στην κατάταξη της Times Higher Education

    Στη Βουλή η «ομηρία» 400.000 αποφοίτων πρώην ΤΕΙ χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα

    Μόνο για Εργαζόμενους το νέο Voucher Κατάρτισης της ΔΥΠΑ – 150 ώρες – 750€ – Μόνο Ασύγχρονη Εκπαίδευση

    Μόνο για Εργαζόμενους το νέο Voucher Κατάρτισης της ΔΥΠΑ – 150 ώρες – 750€ – Μόνο Ασύγχρονη Εκπαίδευση

    Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Ορθοδοξία και Ελληνισμός στην Κύπρο – 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή»

    Σέρρες: Καθηγήτρια Γυμνασίου καταδικάστηκε για βία σε βάρος 13χρονου μαθητή – Παρέμβαση του υπ. Παιδείας

  • Θέσεις εργασίας

    Έρχονται προσλήψεις στο Δημόσιο!

    Μουσείο Ακρόπολης: ‘Ερχονται 139 προσλήψεις και με απολυτήριο λυκείου

    Συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για προσλήψεις 155 ατόμων στο Μουσείο Ακρόπολης

    ΕΣΔι: Βγήκε προκήρυξη για τις 159 μόνιμες προσλήψεις σε δικαστήρια της χώρας

    Ρεκόρ συμμετοχής στην «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στα Ιωάννινα

    Στον Βόλο η 51η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ – Πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας

  • Οικονομία
    Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα λάβουν έως 1.000 ευρώ – Τα κριτήρια

    Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα υπολογίσετε τη δεύτερη δόση

    ΑΑΔΕ: Επέκταση χρόνου ισχύος των πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες και νομικά πρόσωπα που έχουν διακόψει τις εργασίες τους

    ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες δικαιούνται έκπτωση 20% και τι πρέπει να κάνουν

    Σχέδιο για Ενιαίο Μητρώο Επιδομάτων από το οικονομικό επιτελείο

    Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Πότε θα δούνε χρήματα στους λογαριασμούς οι δικαιούχοι

    Φορολοταρία: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν τα 50.000 και 20.000 ευρώ

    Φορολοταρία Δεκεμβρίου: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε

  • Εργασιακά
    Ποιοι κλάδοι προγραμματίζουν τώρα προσλήψεις στην Ελλάδα

    Ψηφιακές προσλήψεις και απολύσεις από τις 16 Φεβρουαρίου

    ΔΥΠΑ: Ποιοι δικαιούνται επίδομα 758 ευρώ για 4 μήνες

    Κατώτατος μισθός: Διαμορφώνεται στα 713 ευρώ από την 1η Μαΐου

    Κατώτατος μισθός: Σε ποιο ποσό «κλειδώνει» η αύξηση

    e-ΕΦΚΑ: Avatar θα απαντά στις ερωτήσεις των ασφαλισμένων – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις

    Εγκύκλιος ΕΦΚΑ: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να παραμείνουν στην εργασιά τους μετά τη συνταξιοδότηση

  • VOUCHER
    Μόνο για Εργαζόμενους το νέο Voucher Κατάρτισης της ΔΥΠΑ – 150 ώρες – 750€ – Μόνο Ασύγχρονη Εκπαίδευση

    Μόνο για Εργαζόμενους το νέο Voucher Κατάρτισης της ΔΥΠΑ – 150 ώρες – 750€ – Μόνο Ασύγχρονη Εκπαίδευση

    ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής προγραμμάτων κατάρτισης για πράσινες δεξιότητες

    ΔΥΠΑ: Έρχεται το νέο πρόγραμμα voucher έως 750 ευρώ

    ΣΕΒ: Mικρότερες αμοιβές και απασχόληση για τις γυναίκες στις ελληνικές επιχειρήσεις

    ΔΥΠΑ: Ξεκινά το πρόγραμμα για άνεργες μητέρες συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ – Μέσω gov.gr οι αιτήσεις

    ΔΥΠΑ: Τα αποτελέσματα της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Αιτήσεων για την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτών

    ΔΥΠΑ: Αρχίζει το πρόγραμμα για άνεργες μητέρες, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ

  • Πολιτική
    Την καταβολή των αναπηρικών επιδομάτων πριν από το Πάσχα ζητά η ΕΣΑμεΑ

    Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Τρεις κομβικές παρεμβάσεις για την κάρτα αναπηρίας

    Από δύο μέτωπα στην πρώτη γραμμή – Η μάχη επιστημόνων και κτηνοτρόφων κατά της ευλογιάς

    Τσιάρας: Θέμα τεράστιας εθνικής σημασίας να κρατήσουμε την ελληνική κτηνοτροφία ανθεκτική και βιώσιμη

    Όλγα Κεφαλογιάννη: “Χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα για τον τουρισμό, το 2023”

    Κεφαλογιάννη: «Έκανα χρήση της διάταξης, την ψήφισαν άλλοι 179 – Τα παιδιά μου αλλάζουν σπίτι κάθε δύο μέρες»

    Άρειος Πάγος: Εντολή για άμεση δράση εισαγγελέων και Αστυνομίας στα αγροτικά μπλόκα

    Τσιάρας προς εκπροσώπους των μπλόκων: Είναι η στιγμή της ευθύνης για όλους

  • Εκλογές
    Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους

    Μαρινάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε ένα γύρο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Υπουργείο Εσωτερικών: Ξεκίνησε η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων

    Μεγάλες αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές ετοιμάζει η κυβέρνηση – Καταργείται ο Β’ γύρος, εισάγεται ηλεκτρονική ψηφοφορία

    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πρώτος o Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Δούκας

    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Συγχαρητήρια του Χάρη Δούκα στον Νίκο Ανδρουλάκη για την επικράτησή του

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Πολιτική

Aλ.Τσίπρας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν μπορείς να δανειστείς κάτι που σου έχουν κλέψει

από Σταύρος Καραΐνδρος
07/01/2023
σε Πολιτική

107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΣχετικάΆρθρα

Εκλογές 2023 – Αλέξης Τσίπρας: “Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος”

Παραιτήθηκε από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας

06/10/2025

Ο Αλ. Τσίπρας θα δεχτεί τον Στ. Κασσελάκη στις 12:00

25/09/2023
 «Το βασικό σημείο της ανησυχίας μας δεν ειναι τόσο η ανησυχία που αφορά την ένταξη μιας εθνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας υπόθεσης στα ευτελή όρια μιας προεκλογικής επικοινωνίας. Η ανησυχία πηγάζει από δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον βρετανικό Τύπο που μιλούν για δανεισμό ή για ανταλλαγή».

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας συζητώντας για το ζήτημα της διεκδίκησης και επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, σε συνάντηση του με το Προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), και με αντιπροσωπεία του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογράμμισε ότι «αυτό είναι έξω από κάθε πλαίσιο και ηθικής αλλά και νομικής διάστασης». Διότι, τόνισε, «η θέση της ελληνικής δημοκρατίας ειναι σαφώς και ρητά διατυπωμένη σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως στην UNESCO απ’ όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Η θέση αυτή είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος ή καμία νομική οντότητα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα, πόσο δε περισσότερο δικαίωμα ιδιοκτησίας, στα παρανόμως αποσπασθέντα, στα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «αυτή τη θέση δεν μπορεί κανένας να την παραγράψει», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει». Είπε ότι αυτό που πρέπει να γίνει δεν είναι να ξεκινήσει μια άγονη αντιπαράθεση επί ενός ζητήματος που οφείλει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίς, αλλά να υπάρξει επίσημη ενημέρωση και στις πολιτικές δυνάμεις και στα θεσμικά όργανα της κοινότητας των Ελλήνων αρχαιολόγων που για χρόνια δίνουν αυτόν τον αγώνα. Επιπλέον σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει «άμεση αποσαφήνιση ότι κανείς δεν μπορεί να κινηθεί έξω από αυτό το πλαίσιο που τα τελευταία 40 χρόνια, από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, έχει χαραχτεί και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις το ακολουθούν».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν πρέπει εξαιτίας μιας αγωνίας να ενταχθεί η εθνική υπόθεση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στον προεκλογικό χρόνο, να γίνουν ανεπανόρθωτες ζημιές και ένα πισωγύρισμα που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια τα επόμενα χρόνια. Επανέλαβε ότι «η ανησυχία προέρχεται από τα δημοσιεύματα που μιλούν ρητώς για δανεισμό και για ανταλλαγή και μάλλον με πολύ συγκεκριμένα ανταλλάγματα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «ένα αίτημα που είναι από το 1830 και μια διεκδίκηση που έχει πάρει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εδώ και τέσσερις δεκαετίες δεν μπορείς να το εντάσσεις στα πλαίσια ενός προεκλογικού χρόνου, πρέπει να το βλέπεις στην ιστορική του διάσταση». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για διεκδίκηση που αφορά όλον τον Ελληνισμό και την παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα, είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Επισήμανε ότι τα μνημεία χαρακτηρίζονται από την αυθεντικότητα τους και την ακεραιότητα του και πως «το θέμα της ακεραιότητας εδώ έχει να κάνει με τα αποσπασμένα κομμάτια του μνημείου που βρίσκονται σε ένα μουσείο πολύ μακριά από τον φυσικό χώρο του μουσείου». «’Αρα η επανένωση δεν είναι μόνο εθνική υπόθεση, είναι και ζήτημα που αφορά την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», υπογράμμισε.

Η τομεάρχης Πολιτισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμματικά ζητά συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα ορίσει και μια διεθνή επιτροπή που θα παρακολουθεί τη διαδικασία και θα προωθεί τη θέση της επανένωσης του μνημείου». Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής και ο σύμβουλος του κ. Τσίπρα από το think tank, Τάσος Τανούλας.

Η πρόεδρος του ΣΕΑ, Βάσω Κουτσούμπα, είπε ότι η υπόθεση «δεν πρέπει να εμπλέκεται σε καμία προεκλογική επιδίωξη και σε κανέναν προεκλογικό χρόνο -ένα αίτημα που το παλεύουμε διαχρονικά όλοι κυβερνήσεις, κόμματα, επιστήμονες και θες να ανακοινώσεις ότι πιθανό να υπάρχει μια συμφωνία short term- γιατί κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, πάντα μας πηγαίνει πίσω». Είπε ότι ο πρωθυπουργός «έκανε μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου» και πως από τη μία πιέζουμε την UNESCO να πει ότι είναι διακυβερνητικό θέμα και από την άλλη ο πρωθυπουργός «υπονομεύει αυτή την προσπάθεια συνομιλώντας με το Βρετανικό Μουσείο». Τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει μόνιμη διαρκής διακομματική επιτροπή της Βουλής ώστε όλα τα κόμματα να μετέχουν σε αυτόν τον αγώνα και να γνωρίζουν τι γίνεται.

Η κ. Κουτσούμπα είπε ότι «αφήνονται υπόνοιες ότι υπάρχει μια συμφωνία μακροχρόνιου δανεισμού», για να σχολιάσει ότι «δεν υπάρχει μακροχρόνιος δανεισμός χωρίς απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης» και πως «το βρετανικό μουσείο το μόνο που μπορεί να διαπραγματευτεί είναι ένας δανεισμός για ένα ή δυο χρόνια και με ανταλλάγματα» και «ζητά πολύ σοβαρά ανταλλάγματα, ένα προς ένα όπως έγινε δυστυχώς με τη συμφωνία για το Στερν». «Η υπόθεση Στερν έχει κι άλλες διαστάσεις πολύ σοβαρές γιατί είναι μια νομιμοποίηση αρχαιοκαπηλίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η κυβέρνηση έδωσε τον τόνο ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ανταλλαγή ένα προς ένα», ανέφερε η κ. Κουτσούμπα, με τη Σία Αναγνωστοπούλου να σχολιάζει πως «το είπε και πρωθυπουργός: ‘επινοούμε νέους τρόπους’», για να τονίσει ότι «ενώ η  χώρα ηγείτο στον πόλεμο κατά της αρχαιοκαπηλίας, ήταν ηγέτιδα στην αποαποικιοποίηση των μουσείων και προσέβλεπαν ο ξένες επιτροπές στην Ελλάδα στον αγώνα αυτό, τώρα αυτόν τον αγώνα τον κάψαμε».

Η πρόεδρος του ΣΕΑ είπε ότι η θέση της κοινότητας των Ελλήνων αρχαιολόγων είναι η διαχρονική θέση της Ελλάδας που λέει ότι πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο τους για να επανενωθεί το μνημείο και στο βαθμό που το Βρετανικό Μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση μας τα επιστρέψει, η ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία μπορεί από όλες τις συλλογές και τα μουσεία και τις αποθήκες των εφορειών αρχαιοτήτων να αρχίσει πολιτιστικές ανταλλαγές με το Βρετανικό Μουσείο και να διοργανώσει στις άδειες αίθουσες περιοδικές εκθέσεις για το θέατρο, τη δημοκρατία, την προϊιστορία κ.α.». Όμως, διευκρίνισε μετ΄επιτάσεως, «με τη διαφορά ότι αυτό θα είναι με δική μας πρωτοβουλία». «Δεν θέλουμε είναι να έρθει εδώ το Βρετανικό Μουσείο να πάει στα μουσεία και να πει: ‘θέλω τον Ηνίοχο των Δελφών, θέλω τον Υπολογιστή των Αντικηθύρων, θέλω τη Χρυσή Προσωπίδα του Αγαμέμνονα’. Αυτό δεν είναι σοβαρή πολιτιστική πολιτική», υπογράμμισε. «Θέλουμε να διοργανώσουμε σοβαρές επιστημονικές περιοδικές εκθέσεις συνεκτικές με σοβαρά θέματα που θα προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό στη Βρετανία», είπε. «Και με σαφήνεια σε ό,τι αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, «γιατί έχει ακουστεί κι αυτό, δηλαδή να υπάρξει μια επιστροφή που θα ειναι μια προσωρινή έκθεση που θα υπόσχονται ότι θα διαρκέσει περισσότερο στο μουσείο της Ακρόπολης που θα έχει την υπογραφή των μνημείων του Βρετανικού Μουσείου».

Ετικέτες: Αλέξης Τσίπρας

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Τσιάρας: Θέμα τεράστιας εθνικής σημασίας να κρατήσουμε την ελληνική κτηνοτροφία ανθεκτική και βιώσιμη

    27 Ιαν 2026

  • Κεφαλογιάννη: «Έκανα χρήση της διάταξης, την ψήφισαν άλλοι 179 – Τα παιδιά μου αλλάζουν σπίτι κάθε δύο μέρες»

    23 Ιαν 2026

  • Τσιάρας προς εκπροσώπους των μπλόκων: Είναι η στιγμή της ευθύνης για όλους

    20 Ιαν 2026

  • Θεοδωρικάκος: Οι φετινές αυξήσεις στα ιδιωτικά ασφάλιστρα Υγείας εκτιμούμε ότι θα είναι περιορισμένες – Διαφωνεί η αντιπολίτευση

    19 Ιαν 2026

  • Κ. Μητσοτάκης: Στόχος μας δεν είναι οι αποσπασματικές λύσεις, αλλά ένα δίκαιο και διαφανές σύστημα αγροτικών ενισχύσεων

    18 Ιαν 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Έρχεται τεράστια αλλαγή στους γάμους και τις βαφτίσεις το 2026

    153 shares
    Share 61 Tweet 38
  • ΔΥΠΑ: Από 26/01 ξεκινά το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για ανέργους

    113 shares
    Share 45 Tweet 28
  • Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση για το 2026

    71 shares
    Share 28 Tweet 18
  • Συντάξεις Φεβρουαρίου 2026: Ποιοι πληρώνονται την Τρίτη 28/1

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • ΥΠΑΙΘΑ: Από 26/01 έως 06/02 οι αιτήσεις για το Λιμενικό Σώμα

    323 shares
    Share 129 Tweet 81

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.