« Εσείς είστε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένας ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει. Τα μέλη μας », είπε προσερχόμενος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνοντας προς τα μέλη του κόμματος.
« Μπορεί να διενεργείται εκτάκτως, αλλά έχει την ιδεολογική και προγραμματική βαρύτητα ενός τακτικού συνεδρίου », σημείωσε στην ομιλία του, τονίζοντας πως αυτό το συνέδριο « ετοιμάζει το άλμα στο αύριο ».
« Είμαστε εδώ για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είμαστε εδώ για να σημάνουμε την προοδευτική αντεπίθεση. Όχι κάποτε. ΤΩΡΑ. Είμαστε η δύναμη που θέλει και μπορεί να κάνει πράξη τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα », συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι είναι το μόνο κόμμα « του οποίου οι θέσεις συνομιλούν εξίσου με όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες από το προοδευτικό κέντρο μέχρι την ριζοσπαστική Αριστερά ».
Ο Στ. Κασσελάκης συνέχισε, κάνοντας λόγο για έναν « περίπλοκο κόσμο », στον οποίο προσπαθεί να βρει « τη θέση της η Ευρώπη ».
« Το συνέδριό μας πραγματοποιείται σε μία περίοδο παγκόσμιων αλλαγών, όπου τα πάντα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η ζωή των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά μετά το σοκ της πανδημίας και του εγκλεισμού, του φόβου,της εξάπλωσης θεωριών συνομωσίας, αλλά και του άκρατου ατομικισμού. Ακόμα και στις οικονομικά ισχυρότερες χώρες, το παραδοσιακό κοινωνικό συμβόλαιο έχει διαρραγεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ζει για να δουλεύει και στερείται την πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά », σημείωσε.
« Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα, η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, οι συρράξεις δι’ αντιπροσώπων (proxy wars), είναι μέρη μιας αιματηρής μετάβασης σε νέες παγκόσμιες και περιφερειακές γεωπολιτικές ισορροπίες, που βρίσκονται ακόμα υπό διαμόρφωση », πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τοποθετήθηκε, επίσης, απέναντι σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως τις « ανισότητες » που « διευρύνονται », τη στεγαστική κρίση, τη διατροφική επάρκεια, την κλιματική κρίση, την ενεργειακή κρίση ή το μεταναστευτικό. Επιπρόσθετα, μίλησε για στρατικοποίηση των « διεθνών σχέσεων », την ώρα που « κερδίζουν έδαφος οι εθνικισμοί, το μίσος, ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία, ο αντισημιτισμός οι θεωρίες συνομωσίας, τα fake news, η σχετικοποίηση και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και της αλήθειας ».