voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα

    325 οι αυτοψίες σε σπίτια που κάηκαν από τις φωτιές – «Κόκκινα» 118 σπίτια

    πυρκαγιές

    Αυτή είναι η χειρότερη περίοδος για την έναρξη δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας (πίνακας)

    Επιχείρηση Λ.Σ. για απεγκλωβισμό ατόμων από παραλίες στη Ρόδο

    ΠΙΣ: Μέτρα προστασίας του πληθυσμού από τις εκτεταμένες πυρκαγιές

    ΑΑΔΕ: Παράνομη αλιεία και εξαγωγή κοραλλιών από το βυθό του Αιγαίου

  • Εκπαίδευση
    Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Ορθοδοξία και Ελληνισμός στην Κύπρο – 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή»

    Υπ. Παιδείας: Ανακοινώθηκαν 95 ειδικότητες και 860 τμήματα των ΣΑΕΚ – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

    Υπ. Παιδείας: 168 αιτήσεις από 23 χώρες για το νέο αγγλόφωνο πρόγραμμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών

    κεπα

    Παιδικοί σταθμοί: Τι αλλάζει και ποιοι επωφελούνται

    ΔΥΠΑ: Από 08/07 οι ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 30 ΣΑΕΚ

    Νέες προκηρύξεις για 1.055 θέσεις σε ΣΑΕΚ Τουρισμού και Σχολές Ξεναγών

  • Θέσεις εργασίας
    Διπλή επιδότηση για κατάρτιση και μηνιαίο μισθό 1.118 ευρώ σε 10.000 ανέργους – Τι ποσό επιχορήγησης λαμβάνουν οι επιχειρήσεις, πώς θα επιλέγονται οι εργαζόμενοι

    ΔΥΠΑ: Επιπλέον 8.000 επιδοτούμενες θέσεις στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55 ετών και άνω – Άρχισαν οι αιτήσεις

    Ποιοι κλάδοι προγραμματίζουν τώρα προσλήψεις στην Ελλάδα

    Προσλήψεις: Έρχονται 3.589 μόνιμες και εποχικές έως το τέλος του καλοκαιριού!

    ΟΑΣΘ: Πιάνουν δουλειά 171 επιπλέον οδηγοί – Aνακοινώθηκαν οι πίνακες

    ΔΥΠΑ: Λήγει την 1η Δεκεμβρίου η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων για το πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας

    ΑΣΕΠ – ΔΥΠΑ: “Τρέχουν” οι αιτήσεις για 1.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης

  • Οικονομία

    ΟΠΕΚΑ: Πότε θα γίνει η δεύτερη πληρωμή των δικαιούχων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας

    Ποιοι θα πάρουν 150 ευρώ ανά τέκνο έως τις 31 Αυγούστου

    Μπλόκο στα κοινωνικά επιδόματα των «φτωχών» ελεύθερων επαγγελματιών

    Αύγουστος με φορολογικές υποχρεώσεις: Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και προθεσμίες για επιχειρήσεις

    Τριαντόπουλος για αποζημιώσεις πυρόπληκτων: Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα – Εντός Αυγούστου οι πρώτες πιστώσεις

    «Πάγωμα» οφειλών και νομικών ενεργειών για τους πυρόπληκτους

  • Εργασιακά
    Η γυναίκα στην αγορά εργασίας: Προκλήσεις και τρόποι στήριξης

    Δεκαπενταύγουστος 2026: Τι ισχύει για τις αμοιβές των εργαζομένων

    Φιλοδωρήματα: Πώς επηρεάζει η αύξηση του αφορολόγητου τους εργαζόμενους – Δείτε παραδείγματα

    Επιταγή ακρίβειας: Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις

    Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2026: Πληρωμές στις 26 και 28 Αυγούστου

    Προπληρωμένη κάρτα: Όλες οι αλλαγές στα επιδόματα

    Αυτοί είναι οι άνεργοι που δικαιούνται δωρεάν ένσημα 5 έτων

  • VOUCHER
    «Κουπόνια» για διακοπές έως 300 ευρώ ανά εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα

    Έναρξη αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2026-2027»

    Στο «πράσινο ταμείο» η ενεργειακή αναβάθμιση του Βρεφονηπιακού Σταθμού Αρκαλοχωρίου

    Voucher παιδικών σταθμών: Αυτά είναι τα λάθη που μπορούν να αφήσουν την αίτηση εκτός

    Τουρισμός για Όλους 2026-2027: Στις 7 Αυγούστου αρχίζει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων

    Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Ποια ΑΦΜ μπορούν να υποβάλουν αίτηση σήμερα και αύριο

    3+1 ερωτήσεις για τους βρεφονηπιακούς – Τι αλλάζει, ποιοι επωφελούνται

  • Πολιτική

    Μητσοτάκης για το myAGRO: «Η χώρα δεν μπορεί να είναι άλλο αιχμάλωτη των κυκλωμάτων, του ρουσφετιού και του παλαιοκομματισμού»

    Κικίλιας: «Πάνω από 23,2 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 281.000 νησιώτες μέσω του Μεταφορικού Ισοδυνάμου»

    Πέθανε ο πρώην υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης

    Πέθανε ο πρώην υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης

    Προσλήψεις στο δημόσιο: Πού θα γίνουν οι 17.942 διορισμοί το 2023

    Δημόσιο: Αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης – Τέλος σε 25 δικαιολογητικά με μία απλή δήλωση

  • Εκλογές
    Μια πρωτοβουλία για τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές από την Παρέμβαση Νέων

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Πολιτική

Βασιλιάς Κάρολος Γ': Ποιο είναι το εισόδημα και η περιουσία του

από Σταύρος Καραΐνδρος
18/09/2022
σε Πολιτική

101
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα κληρονομήσει τον διόλου ευκαταφρόνητο πλούτο της μητέρας του, μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο Στέμμα. Από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ κληρονόμησε μεγάλο μέρος της περιουσίας της, αλλά της πιστώνονται και κάποιες έξυπνες επενδύσεις κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής και βασιλείας της.

Η βασιλική οικογένεια έχει τρεις κύριες πηγές εισοδήματος: το Κτήμα του Στέμματος, που δεν είναι ένα, αλλά πολλά, το Δουκάτο του Λάνκαστερ και το Δουκάτο της Κορνουάλης. Η βασιλική περιουσία, συνολικής αξίας άνω των 17 δισ. λιρών, ξεκινά από το κεντρικό Λονδίνο και εκτείνεται μέχρι τον βυθό δεκάδων βρετανικών νησιών.

Κτήμα του Στέμματος: Από το κεντρικό Λονδίνο μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα

Τις μεγαλύτερες βασιλικές εκτάσεις διαχειρίζεται το λεγόμενο Κτήμα του Στέμματος, που περιλαμβάνει κεντρικά τμήματα του Λονδίνου – ο μονάρχης είναι από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στο West End, συμπεριλαμβανομένων των St James’s και Regent Street – και αγροτικές εκτάσεις, γραφεία και εμπορικά πάρκα, από το Σαουθάμπτον έως το Νιουκάστλ.

ΣχετικάΆρθρα

«Ο βασιλιάς έχει καρκίνο» είναι σήμερα ο τίτλος των περισσότερων βρετανικών εφημερίδων – «Παγωμένη» η κοινή γνώμη

06/02/2024
Βρετανία: Ο Κάρολος στέφθηκε βασιλιάς

Βρετανία: Ο Κάρολος στέφθηκε βασιλιάς

06/05/2023

Επιπλέον, περιλαμβάνει τον βυθό και τη μισή ακτή γύρω από μεγάλα τμήματα της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, περιουσιακό στοιχείο που εξελίσσεται σε άκρως προσοδοφόρο μετά την άνθηση του πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα και, πιο πρόσφατα, τις δημοπρασίες για υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Το κτήμα Γουίντσορ, επίσης, εκτείνεται σε 16.000 στρέμματα και περιλαμβάνει πάρκο, δάση, ιππόδρομο, κάστρο και άλλα εντελώς βασιλικά περιουσιακά στοιχεία. Η συνολική αξία των ακινήτων που ανήκουν στο Κτήμα του Στέμματος υπολογίζεται σε 15,6 δισ. λίρες.

Ο ρόλος του Κτήματος, σύμφωνα με το ίδιο, είναι να «παράγει κέρδη για το Υπουργείο Οικονομικών προς όφελος των οικονομικών της χώρας». Πέρυσι τα κέρδη υπολογίστηκαν σε 318 εκατ. λίρες, αυξημένα σε σχέση με το 2020, καθώς η είσπραξη ενοικίων ανέκαμψε μετά την πανδημία και χάρη στην ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Κάθε Βρετανός δίνει 1,29 λίρες τον χρόνο για τον βασιλιά του

Η εν λόγω ιδιοκτησία χρονολογείται από την κατάκτηση της Βρετανίας από τους Νορμανδούς, το 1066. Από το 1760 ο μονάρχης Γεώργιος Γ’ επέτρεψε να παραδίδονται τα εισοδήματα από το Κτήμα στην κυβέρνηση, με αντάλλαγμα μια σταθερή ετήσια πληρωμή, τη σημερινή κρατική επιχορήγηση.

Η επιχορήγηση αυτή, που ορίστηκε σε 86,3 εκατ. λίρες για το 2021-22, δηλαδή 1,29 λίρες για κάθε Βρετανό πολίτη, χρηματοδοτεί τα επίσημα βασιλικά ταξίδια, τη συντήρηση των ακινήτων και τα λειτουργικά έξοδα του μονάρχη. Το κόστος ασφάλειας δεν καλύπτεται από την επιχορήγηση, αλλά καταβάλλεται από το Δημόσιο.

Η Βασίλισσα δεν υποχρεούται να πληρώνει φόρο επί της κρατικής επιχορήγησης. Ωστόσο, προθυμοποιήθηκε οικειοθελώς να καταβάλει φόρο εισοδήματος από γαίες που ανήκουν στο Δουκάτο του Λάνκαστερ και από την προσωπική της περιουσία.

Το Κτήμα του Στέμματος ανήκει στον μονάρχη για όσο διαρκεί η βασιλεία του, αλλά δεν αποτελεί ιδιωτική του ιδιοκτησία. Επομένως, ο Κάρολος δεν μπορεί να πουλήσει κανένα από τα κτήματα, ενώ τα έσοδα δεν του ανήκουν.

Ωστόσο, η περιουσία πέρασε από την Ελισάβετ στον Κάρολο χωρίς την υποχρέωση καταβολής φόρου κληρονομιάς, ο συντελεστής του οποίου για τους μη γαλαζοαίματους έχοντες και κατέχοντες είναι 40%.

Η ευθύνη για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων ανατίθεται σε ανεξάρτητο οργανισμό, επικεφαλής του οποίου είναι ένα συμβούλιο -γνωστό ως Επίτροποι του Στέμματος- που παραδίδει τα πλεονάζοντα ετήσια έσοδα στο Υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή ο βασιλιάς δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις.

Στη Σκωτία για άγριο σολομό και φυσικό χρυσάφι

Στη βασιλική περιουσία της Σκωτίας περιλαμβάνεται σχεδόν ολόκληρος ο βυθός της χώρας μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, περίπου οι μισές ακτές, 91.000 στρέμματα αγροτικής γης, δικαιώματα για ψάρεμα άγριου σολομού και θαλάσσιας πέστροφας και δικαιώματα σε φυσικό χρυσό και ασήμι.

Ωστόσο, με νόμο του 2016 τα κέρδη που παράγονται από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μεταφέρονται στη σκωτσέζικη κυβέρνηση για δημόσιες δαπάνες.

Δουκάτο του Λάνκαστερ: Το πατρικό του 1399

Μια δεύτερη, μικρότερη δεξαμενή παρέχει εισόδημα στον βασιλιά από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο ιδρύθηκε πριν από επτά αιώνες. Ο βασιλιάς φέρει και τον τίτλο του Δούκα του Λάνκαστερ από το 1399.

Το δουκάτο κατέχει πάνω από 18.000 εκτάρια γης σε Αγγλία και Ουαλία, που περιλαμβάνουν αγροκτήματα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, εμπορικά κτίρια, και ορισμένες ακόμη επενδύσεις.

Τα λατομεία ασβεστόλιθου και ψαμμίτη, μάλιστα, που εκτείνονται από τη νότια Ουαλία έως το Βόρειο Γιορκσάιρ, προμηθεύουν υλικά στη βρετανική κατασκευαστική βιομηχανία.

Το δουκάτο είχε καθαρό ενεργητικό 653 εκατ. λίρες στα τέλη Μαρτίου 2022, που μεταφράστηκε σε κέρδη 24 εκατ. λιρών για την εκλιπούσα.

Δουκάτο της Κορνουάλης: Η περιουσία του διαδόχου

Ο Κάρολος κληρονόμησε μεν το Δουκάτο του Λάνκαστερ με την άνοδό του στον θρόνο, ωστόσο το Δουκάτο της Κορνουάλης πέρασε στον μεγαλύτερο γιο του, τον διάδοχο Γουίλιαμ και 25ο Δούκα της Κορνουάλης.

Το δουκάτο κατέχει περισσότερα από 52.000 εκτάρια γης σε 20 κομητείες σε Αγγλία και Ουαλία, που επίσης περιλαμβάνουν καλλιεργήσιμες γαίες, σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις, καθώς και δάση, ποτάμια και ακτές. Επίσης, γήπεδα κρίκετ αλλά και… φυλακές.

Τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του δουκάτου αποτιμήθηκαν σε πάνω από 1 δισ. λίρες στα τέλη Μαρτίου. Ο Κάρολος, μέχρι πρότινος δούκας και διάδοχος, απέκτησε ετήσιο εισόδημα 21 εκατ. λιρών για το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2022.

Πάντως, κατέβαλε οικειοθελώς τον ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος, δηλαδή 45% επί των αποδοχών του δουκάτου, μετά την αφαίρεση των επίσημων δαπανών, αλλά δεν υποχρεώθηκε να καταβάλει φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, ούτε εταιρικό φόρο.

Εξάλλου, τα προσωπικά ενδιαφέροντα του Καρόλου σε ευγενείς τομείς όπως η αρχιτεκτονική, η βιωσιμότητα και η βιολογική γεωργία έχουν διαμορφώσει τη φυσιογνωμία του δουκάτου. Το ερώτημα που πλανάται τώρα πάνω από την Κορνουάλη είναι αν ο Ουίλιαμ θα ακολουθήσει στον ίδιο δρόμο, συνεχίζοντας τα δρομολογημένα έργα κυρίως στον οικιστικό τομέα.

Η άγνωστη προσωπική περιουσία

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε και πλούτο από τα προσωπικά κτήματα και τους στάβλους της με τα άλογα κούρσας. Εν τω μεταξύ, η αξία της συλλογής βασιλικών γραμματοσήμων υπολογίζεται σε 100 εκατ. λίρες.

Ο συνολικός πλούτος της βασιλικής οικογένειας βρίσκεται πάντως μόνο στη σφαίρα της εικασίας, καθώς μεγάλο μέρος του προσωπικού της πλούτου είναι άγνωστο. Η καθαρή περιουσία της υπολογίστηκε σε 370 εκατ. λίρες στη λίστα των Sunday Times του 2022, καταγράφοντας αύξηση 5 εκατ. λιρών σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Πολλά περιουσιακά στοιχεία έχουν αποκρυβεί, όπως έχει αποκαλύψει ο Guardian, με νομικά τερτίπια που έχουν επιτρέψει στη βασιλική δυναστεία να σφραγίσει ορισμένες διαθήκες.

Οι βρετανικές διαθήκες απαιτείται από το νόμο να δημοσιεύονται, αλλά η σφράγιση των βασιλικών διαθηκών δεν επέτρεψε στους κοινούς θνητούς να δουν τι περιουσιακά στοιχεία, κοσμήματα ή μετρητά περνούν από τη μια μεγαλειοτάτη γενιά στην άλλη.

Πηγή: in.gr

Ετικέτες: Βασιλιάς Κάρολος

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Μητσοτάκης για το myAGRO: «Η χώρα δεν μπορεί να είναι άλλο αιχμάλωτη των κυκλωμάτων, του ρουσφετιού και του παλαιοκομματισμού»

    6 Αυγ 2026

  • Κικίλιας: «Πάνω από 23,2 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 281.000 νησιώτες μέσω του Μεταφορικού Ισοδυνάμου»

    4 Αυγ 2026

  • Πέθανε ο πρώην υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης

    2 Αυγ 2026

  • Δημόσιο: Αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης – Τέλος σε 25 δικαιολογητικά με μία απλή δήλωση

    29 Ιούλ 2026

  • Υπουργείο Υγείας: Πιλοτικό πρόγραμμα για τη δωρεάν διαμονή γιατρών και νοσηλευτών μέσω Airbnb σε πέντε νησιά

    28 Ιούλ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Ανοίγει ο δρόμος για μόνιμες προσλήψεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

    175 shares
    Share 70 Tweet 44
  • ΑΣΕΠ: 3.265 προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου και Δημοτικού

    162 shares
    Share 65 Tweet 41
  • Αυτοί είναι οι άνεργοι που δικαιούνται δωρεάν ένσημα 5 έτων

    83 shares
    Share 33 Tweet 21
  • Δωρεάν ένσημα από τη ΔΥΠΑ για μακροχρόνια ανέργους

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Παιδικοί σταθμοί: Τι αλλάζει και ποιοι επωφελούνται

    49 shares
    Share 20 Tweet 12

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.