ΕΛΜΕ: Διέρρευσαν σε ιδιωτική εταιρεία τα προσωπικά μας δεδομένα

ΕΛΜΕ: Διέρρευσαν σε ιδιωτική εταιρεία τα προσωπικά μας δεδομένα

8 Ιουνίου 2020

Δριμεία κριτική στο υπ. Παιδείας για τον χειρισμό των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών εξαπολύει η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας.

Το ζήτημα είχε αναδειχθεί στις 29 Μαΐου, όταν ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, καταθέτοντας «στικάκι» με 2.024 εγγραφές, είχε καταγγείλει ότι κατά την εκτέλεση προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης διαπιστώθηκε διαρροή προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών.


Απαντώντας στην καταγγελία, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για «πρωτοφανές φιάσκο», επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «τα στοιχεία έχουν  καταχωριστεί  οικειοθελώς από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και χρησιμεύουν, εν γνώσει τους, ως οδηγός για την καταχώριση στοιχείων από τους συναδέλφους τους.»


Στο θέμα επανήλθε η Γενική Συνέλευση Προέδρων των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) τονίζοντας ότι, τελικά, διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένω εκπαιδευτικών.

«Η ΟΛΜΕ είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τον κίνδυνο διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών και ζητούσε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ωστόσο το ΥΠΑΙΘ, όχι μόνο δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, αλλά έδωσε προσωπικά στοιχεία των εκπαιδευτικών, χωρίς την συγκατάθεσή τους, στην ιδιωτική εταιρία Cisco» αναφέρεται στο ψήφισμα της ΓΣ των προέδρων ΕΛΜΕ.


Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, «επιπλέον δεν υπήρξε καμία εκ των προτέρων ενημέρωση των εκπαιδευτικών για ζητήματα όπως:  ποια είναι η νόμιμη βάση επεξεργασίας, πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθούν τα δεδομένα, ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά και με ποιον τρόπο, πώς εξασφαλίζεται  ότι δε θα υπάρχει διαρροή, πού να απευθύνονται οι κατά τόπους χειριστές  για ερωτήσεις και απορίες  σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και σειρά άλλων στοιχείων που διασφαλίζουν την ορθή τήρηση των κανόνων διαχείρισης προσωπικών δεδομένων.»


Τα 5 αιτήματα της ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ:

1. Το Υπουργείο Παιδείας, να εφαρμόσει άμεσα την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των εκπαιδευτικών.
2.  Να νομοθετήσει την απαγόρευση οποιασδήποτε εμπλοκής ιδιωτικών εταιριών στη λειτουργία των σχολείων.
3.  Την άμεση αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.
4.  Τη συγκρότηση Κεντρικής Υπηρεσίας Νέων Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Σχολικού Δικτύου με τοπικά παραρτήματα σε ΠΔΕ και ΔΔΕ (ΠΛΗΝΕΤ) με πλήρη στελέχωση.
5.  Τη δημιουργία ηλεκτρονικού υποστηρικτικού υλικού για τους μαθητές με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ και χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών εταιριών.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<