Κοινωφελής Εργασία: Από μέρα σε μέρα η πρόσκληση της Κατάρτισης

Κοινωφελής Εργασία: Από μέρα σε μέρα η πρόσκληση της Κατάρτισης

21 Φεβρουαρίου 2021

Στο τελικό στάδιο μπαίνει το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας που τρέχει αυτή την περίοδο στο σύνολο των Δήμων της Χώρας. Οι ωφελούμενοι δουλεύουν ήδη στους Δήμους από τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2020 και τον Μάιο ή Ιούνιο τελειώνει το οχτάμηνο εργασίας του προγράμματος.

Η κατάρτιση αποτελεί το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας και όπως δείχνουν τα πράγματα θα ξεκινήσει στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) που συμμετέχουν στη Δράση περίπου περί τα τέλη του Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Αν δεν ξεκινήσει δηλαδή εκείνο το διάστημα, δεν θα προλάβουν οι ωφελούμενοι να καταρτιστούν μέσα στο οχτάμηνο του προγράμματος.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να εκδώσουν την πρόσκληση της Κατάρτισης ώστε να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να γίνει σωστά και να επιτύχει η διαδικασία προς όφελος των ωφελούμενων.

Οι τελευταίες πληροφορίες του Voucher Ergasia λένε ότι η πρόσκληση της Κατάρτισης είναι έτοιμη και απομένει η δημοσίευση της. Το πιθανό σενάριο είναι να δημοσιευτεί η πρόσκληση αυτή την εβδομάδα και να δοθεί το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.

Το επόμενο βήμα μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης, είναι να δοθεί ένα διάστημα μιας εβδομάδας, ώστε να κάνουν την αίτηση τους τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που επιθυμούν να συμμετέχουν ως Πάροχοι Κατάρτισης και έπειτα να δημοσιευτεί το μητρώο παρόχων ώστε μέσα από αυτό να επιλέξουν οι ωφελούμενοι το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με το οποίο θα συνεργαστούν για να καταρτιστούν.

Επισημαίνεται ότι οι ωφελούμενοι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης στο οποίο επιθυμούν να καταρτιστούν και εκεί να πάνε τα δικαιολογητικά συμμετοχής για την Κατάρτιση.

Μετά την επιλογή των ωφελούμενων του Κέντρου που επιθυμούν, θα οργανωθούν τα τμήματα κατάρτισης τα οποία θα είναι είτε πρωϊνά είτε απογευματινά και όταν θα είναι έτοιμες όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των ωφελούμενων. Γι αυτούς τους λόγους υπολογίσαμε ότι η κατάρτιση δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν τα Τέλη Μαρτίου με Αρχές Απριλίου.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που απασχολεί τους αρμόδιους φορείς, είναι ότι οι ωφελούμενοι κατά την αποδοχή της συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα η οποία έγινε τον Σεπτέμβριο στον ΟΑΕΔ, δήλωσαν κάποιες Ειδικότητες Κατάρτισης και αυτό έγινε με βιασύνη χωρίς να είναι και πολύ σίγουροι για την απόφαση τους. Επίσης είναι δυνατόν ειδικά στην Επαρχία να μην γίνουν όλες οι ειδικότητες και επομένως να μη μπορέσουν να τις υλοποιήσουν. Υπάρχει λοιπόν η σκέψη να δοθεί η δυνατότητα στους ωφελούμενους να αλλάξουν ακόμα και τώρα την ειδικότητα που θα καταρτιστούν.

Θυμίζουμε ότι οι ειδικότητες του προγράμματος είναι οι εξής:

Α. Οριζόντιες δεξιότητες

1. Βασικές Δεξιότητες ΤΠΕ (1ο επίπεδο)
2. Βασικές Δεξιότητες ΤΠΕ (2ο επίπεδο)
3. Βασικές Δεξιότητες ΤΠΕ (3ο επίπεδο)
4. Οργάνωση & Λειτουργία Δημόσιων Υπηρεσιών, Οργανισμών & Επιχειρήσεων
5. Οριζόντιες Ξενόγλωσσες Ικανότητες στο Χώρο Εργασίας (Αγγλικά)
6. Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων
7. Πρώτες Βοήθειες
8. Περιβαλλοντολογική Προστασία και Ανακύκλωση Προϊόντων
9. Ψηφιακές Δεξιότητες Κοινωνικής Δικτύωσης με εφαρμογές στο χώρο εργασίας (Social Media)

Β. Εξειδικευμένες δεξιότητες

10. Επαγγελματίας Καθαριστής / Απολυμάνσεις Δημοσίων Χώρων
11. Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Εργαλεία
12. Χειρισμός Εργαλειομηχανών
13. Υπηρεσίες Διαμόρφωσης / Συντήρησης Πρασίνου
14. Στέλεχος Κοινωνικής Φροντίδας (Διαχείριση πόνου – ψυχολογική στήριξη – δεξιότητες φροντίδας τρίτης ηλικίας)
15. Οικοδομικές Εργασίες – Εργασίες Κατασκευαστικού Κλάδου
16. Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων (φυσικών, βιολογικών και τεχνολογικών) σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η κατάρτιση είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί και Δια Ζώσης και εναλλακτικά εξ αποστάσεως, λόγω των εν εξελίξει ειδικών περιστάσεων εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Το πιο πιθανό αυτή την περίοδο και αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση με τα κρούσματα του ιού, είναι να γίνει η Κατάρτιση εξ αποστάσεως.

Μετά το τέλος της κατάρτισης θα ακολουθήσει και Πιστοποίηση των γνώσεων και Δεξιοτήτων που απόκτησαν οι ωφελούμενοι.

Το διάστημα της κατάρτισης οι ωφελούμενοι δεν θα πηγαίνουν στους Δήμους για Εργασία.

Αίτημα για παράταση του Προγράμματος

Ένα άλλο δίκαιο αίτημα που απασχολεί τόσο τους Δήμους όσο και τους Ωφελούμενους, είναι να δοθεί παράταση στο οχτάμηνο του Προγράμματος, όπως είχε γίνει στο προηγούμενο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και έτσι να παραμείνουν οι εργαζόμενοι περισσότερους μήνες στις εργασίες τους. Οι Δήμοι έχουν αυξημένες ανάγκες και ειδικά τους Καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη παράταση του προγράμματος.

Το Αίτημα αυτό θα εξεταστεί από τους αρμοδίους περί τα τέλη του οχταμήνου και θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και ειδικά από το αν υπάρξουν κονδύλια για την πληρωμή των έξτρα μηνών στους ωφελούμενους.

Το Voucher Ergasia θα παρακολουθεί το θέμα και θα σας ενημερώνει σχετικά.

Μείνετε συντονισμένοι!

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<