voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Κοξάκι: Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά – Τα μέτρα πρόληψης από τον ΕΟΔΥ

    ΕΟΔΥ: 104 νέες εισαγωγές COVID19 και 7 νέοι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα – Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης

    Κυρ. Μητσοτάκης στο Μετρό: Η ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας είναι στοιχειώδης κίνηση αξιοπρέπειας απέναντι στους συμπολίτες μας

    Κυρ. Μητσοτάκης στο Μετρό: Η ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας είναι στοιχειώδης κίνηση αξιοπρέπειας απέναντι στους συμπολίτες μας

    Στις 7 Νοεμβρίου ανάβει το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα

    Η πρώτη εικόνα για το τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα

    ΕΟΠΥΥ: Πώς έγινε εξάρθρωση κυκλώματος εικονικών συνταγογραφήσεων

  • Εκπαίδευση

    Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα ενστάσεων για τις μετεγγραφές φοιτητών

    Εθνικό Απολυτήριο: Οι μαθητές οργανώνονται για κλειστά σχολεία και καταλήψεις στις 16/12

    Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Ορθοδοξία και Ελληνισμός στην Κύπρο – 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή»

    ΥΠΑΙΘΑ: Ανακοίνωσε προσλήψεις εκπαιδευτικών σε Γενική Εκπαίδευση και θέσεις ΕΕΠ

    Τα ονόματα των 8.553 αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

    Πότε θα κλείσουν τα σχολεία για τις γιορτές

  • Θέσεις εργασίας
    Προκήρυξη για 413 μόνιμες προσλήψεις στον ΟΣΥ

    ΟΣΥ: Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για 300 προσλήψεις

    ΕΑΒ: Προκήρυξη για 150 μόνιμες προσλήψεις

    ΑΣΕΠ 5Κ/2021 : Έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων από επιλαχόντες στο Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος

    ΑΣΕΠ 8Κ/2024: Εκδόθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για 2.217 προσλήψεις – Από 13/12 οι ενστάσεις

    ΑΣΕΠ 5Ε/2021: Εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες

    ΑΣΕΠ: Έρχονται 1.120 προσλήψεις για υποψηφίους 27 ειδικοτήτων

  • Οικονομία
    Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου: Ξεκινά την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο

    Αυτό το χρώμα στα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια καίει περισσότερο ρεύμα

    Η “ακτινογραφία” τιμών των ακινήτων

    Έρχεται ο «ΑΜΚΑ» των ακινήτων – Τι αλλάζει το 2026 με το νέο αριθμό

    «Τέλος» στο ATM για μικρά ποσά

    Διπλή επιδότηση για κατάρτιση και μηνιαίο μισθό 1.118 ευρώ σε 10.000 ανέργους – Τι ποσό επιχορήγησης λαμβάνουν οι επιχειρήσεις, πώς θα επιλέγονται οι εργαζόμενοι

    ΔΥΠΑ: Στις 17 Δεκεμβρίου η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και του Δώρου Χριστουγέννων

  • Εργασιακά
    dwro-xristougennwn-nwritera-plhrwmh

    Επιθεώρηση Εργασίας για δώρο Χριστουγέννων: Ποιες οι συνέπειες μη καταβολής του

    Τι ισχύει για το Δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

    Δώρο Χριστουγέννων 2021: Πώς υπολογίζεται και πότε θα γίνουν οι πληρωμές

    Δώρο Χριστουγέννων: Αυξημένο το ποσό για τους ανέργους

    Κεραμέως: Αυξημένες και νωρίτερα του προβλεπόμενου οι συντάξεις Ιανουαρίου

  • VOUCHER
    ΔΥΠΑ: Ανασύνταξη πίνακα τοποθετήσεων ως προς τις θέσεις με κωδικό 213 και 217 της κατηγορίας Tριτέκνων ΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας για την κάλυψη θέσεων ειδικών κατηγοριών στο δημόσιο τομέα

    Έρχεται το νέο μεγάλο Voucher με εκπαιδευτικό επίδομα από 750€ έως 1.500€ για Ανέργους και Εργαζομένους – Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

    Μπλόκο στα κοινωνικά επιδόματα των «φτωχών» ελεύθερων επαγγελματιών

    Voucher των 200 ευρώ: Πώς θα πάρετε την επιδότηση

    Voucher Ανέργων και Εργαζομένων 2026

    Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το νέο μεγάλο Voucher με εκπαιδευτικό επίδομα από 750€ έως 1.500€ για Ανέργους και Εργαζομένους

    Voucher Ανέργων και Εργαζομένων 2026

    Έρχεται νέο μεγάλο Voucher με εκπαιδευτικό επίδομα από 750€ έως 1.500€ για Ανέργους και Εργαζομένους

  • Πολιτική
    Τους Έλληνες του Λονδίνου καλεί η Νίκη Κεραμέως σε εκδήλωση του Rebrain Greece

    Κεραμέως: Περισσότερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυξήσεις μισθών στις αρχές του 2026

    Χατζηδάκης: Ο προϋπολογισμός του 2026 θα συνδυαστεί με σημαντικές μεταρρυθμίσεις

    Κ. Χατζηδάκης: Γυρνάμε σελίδα και περνάμε σε μια νέα κανονικότητα στις πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων

    Κ. Χατζηδάκης: Ο προϋπολογισμός του 2026 θα συνδυαστεί με σημαντικές μεταρρυθμίσεις 

    Νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

    Νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

  • Εκλογές
    Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους

    Μαρινάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε ένα γύρο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Υπουργείο Εσωτερικών: Ξεκίνησε η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων

    Μεγάλες αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές ετοιμάζει η κυβέρνηση – Καταργείται ο Β’ γύρος, εισάγεται ηλεκτρονική ψηφοφορία

    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πρώτος o Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Δούκας

    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Συγχαρητήρια του Χάρη Δούκα στον Νίκο Ανδρουλάκη για την επικράτησή του

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Εκπαίδευση

Τι απαντά το Υπουργείο Παιδείας για την αποκλιμάκωση των μέτρων στα σχολεία

από Ανδρέας Κριτσωτάκης
06/05/2020
σε Εκπαίδευση

100
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε βασικές ερωτήσεις και απορίες που γεννά το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων απαντά το υπουργείο Παιδείας.

Γιατί ανοίγουν τα σχολεία; Είναι ασφαλή τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί;

Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, οι οποίοι σύστησαν με ομόφωνη απόφαση τη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, στο πλαίσιο της προοδευτικής αποκλιμάκωσης των μέτρων, και πάντα λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Όπως επισήμανε και ο κ. Τσιόδρας, τα αντικειμενικά δεδομένα δικαιολογούν την επαναλειτουργία των σχολείων:

-Οι λοιμώξεις παρατηρούνται με πολύ μικρότερη συχνότητα στα παιδιά.

ΣχετικάΆρθρα

Σχολεία – κορωνοϊός: Το πρωτόκολλο με το οποίο θα ανοίξουν τη Δευτέρα – Πενθήμερη καραντίνα για κρούσματα

08/09/2022

Σχολεία: Άνοιγμα χωρίς μάσκες

30/08/2022

-Τα παιδιά εμφανίζουν στη συντριπτική πλειονότητά τους ηπιότερα συμπτώματα.

-Το ποσοστό παιδιών με σοβαρή νόσο ήταν λιγότερο από το 1%.

-Τα παιδιά μολύνονται κυρίως εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ ο δευτερογενής δείκτης προσβολής είναι πολύ χαμηλότερος για τα παιδιά απ’ ότι για τους ενήλικες.

-Μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη.

Επιπλέον, διεθνείς μελέτες έχουν καταδείξει τις συνέπειες από τη βίαιη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην εξέλιξη των παιδιών.

Στο πλαίσιο αποκλιμάκωσης των μέτρων, τα ανοιχτά σχολεία αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της νέας καθημερινότητας.

Επισημαίνουμε ότι ειδική μέριμνα θα ληφθεί για εκπαιδευτικούς και μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ κάθε βήμα θα γίνεται προσεκτικά, θα αξιολογείται και θα επανεξετάζεται, εφόσον χρειαστεί.

Αξίζει το ρίσκο για λίγες ημέρες μαθημάτων;

Εστιάζουμε στη σταδιακή επαναφορά σε μία νέα κανονικότητα, πάντα υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις ασφαλείας. Με δεδομένη την καθημερινή επαγρύπνηση των ειδικών, επαναφέρουμε τους μαθητές στο σχολικό τους περιβάλλον, η απουσία από το οποίο ενδέχεται να έχει μακροχρόνια αρνητικά αποτελέσματα. Οι ημέρες, δε, δεν είναι λίγες, αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι τα τμήματα θα έχουν τους μισούς μαθητές, επομένως η εκπαιδευτική διαδικασία θα είναι πιο έντονη, ενώ για τις ημέρες που οι μαθητές θα είναι σπίτι, θα έχουν σαφείς οδηγίες μελέτης. Το υπουργείο Παιδείας είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους ειδικούς και προετοιμασμένο για παν ενδεχόμενο.

Τι θα γίνει αν προκύψει νέο κύμα επιδημίας;

Καταρχάς να τονίσουμε ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και ότι βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας. Οι εβδομάδες που μείναμε σπίτι συνέβαλαν σημαντικά στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, κάτι που μας εξασφάλισε πολύτιμο χρόνο για την καλύτερη προετοιμασία της αντιμετώπισής του και για την ταχύτερη επαναφορά στη νέα κανονικότητα. Στην απευκταία περίπτωση νέου κύματος, θα είμαστε, δε, καλύτερα προετοιμασμένοι σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τι προβλέπεται στην περίπτωση που νοσήσει υποψήφιος Πανελλαδικών Εξετάσεων;

Θα ισχύσει ό,τι ακριβώς ισχύει και αν νοσήσει εν γένει: ο υποψήφιος θα συμμετάσχει στις ήδη προβλεπόμενες επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο.

Σε περίπτωση που νοσήσει κάποιο μέλος της οικογένειας του υποψηφίου που συμμετέχει στις Πανελλήνιες εξετάσεις, ο μαθητής θα μπει σε υποχρεωτική «καραντίνα» και θα παραπεμφθεί στις επαναληπτικές του Σεπτεμβρίου; Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες που μοιράζονται την ίδια τάξη;

Θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και το κάθε περιστατικό θα κρίνεται αναλόγως.

Αν ένας μαθητής νοσήσει τότε θα μπει σε καραντίνα όλο το σχολείο;

Πριν την καθολική αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων το Μάρτιο, κάθε νόσημα ισοδυναμούσε με ταυτόχρονο κλείσιμο της σχολικής μονάδας. Όπως τόνισαν και οι ειδικοί, ωστόσο, οι οδηγίες αλλάζουν ανάλογα με την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας. Στο πλαίσιο αυτής της πορείας και στον απόηχο της αποτελεσματικής στρατηγικής που ακολούθησε η Κυβέρνηση, η περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων θα αντιμετωπίζεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, στη βάση της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

Με ποιο τρόπο θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις; Θα υπάρχουν κάποια μέτρα για το πώς θα μπαίνουν οι μαθητές στις τάξεις;

Έχουμε μελετήσει διεξοδικά όλα τα σενάρια. Αναμένουμε τις λεπτομερείς οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού για πτυχές του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων.

Τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου, θα λήξουν και αυτά 12 Ιουνίου;

Ναι, το σχολικό έτος για όλες οι τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου θα λήξει στις 12/6, ενώ δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις σε καμία τάξη.

Πότε θα εξοπλιστούν τα σχολεία και πώς θα γίνει η συνεχής ροή της προμήθειας;

Το Υπουργείο έχει μεριμνήσει για τον εφοδιασμό των σχολικών μονάδων με αντισηπτικά, τα οποία βρίσκονται ήδη καθοδόν. Επιπλέον, έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για καθαρισμό των σχολείων 2 φορές την ημέρα, ενώ θα αποσταλούν σαφείς οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και το ΥΠΑΙΘ αναφορικά με μέτρα προστασίας και προφύλαξης. Η χρήση της μάσκας στο σχολείο είναι προαιρετική.

Τι μέτρα έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού;

Όλες οι εκπαιδευτικές δομές έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, προβλέπεται διάσπαση των τμημάτων και ανώτατο όριο 15 μαθητών ανά τάξη, 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ τους, συχνός καθαρισμός, προμήθεια αντισηπτικών για το σύνολο των σχολείων της χώρας, χωριστά διαλείμματα, μη λειτουργία των κυλικείων. Επιπλέον, τα σχολεία θα ενημερωθούν με τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους κανόνες υγιεινής και τα ατομικά μέτρα προστασίας μέσω εγκυκλίων, βίντεο και καθοδηγητικών τηλεδιασκέψεων με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Πώς θα διαχειριστείτε την μαζική προσέλευση μαθητών στις 18/5, καθώς εκεί πλέον θα επιστρέψουν, εκτός από την Πρώτη και Δευτέρα Λυκείου, και οι τρείς τάξεις του Γυμνασίου; Υπάρχουν αρκετά σχολεία που συστεγάζονται. Θα υπάρχει επάρκεια σε αίθουσες για τους μαθητές;

Όπως αποσαφηνίστηκε, τα τμήματα θα διαιρούνται στα 2 και θα εναλλάσσονται – επομένως δεν θα αυξηθούν οι ανάγκες σε αίθουσες.

Αν τελικά τα δημοτικά δεν ανοίξουν, οι μαθητές της έκτης πώς θα προχωρήσουν στην επόμενη βαθμίδα;

Όπως όλοι οι μαθητές, θα βαθμολογηθούν βάσει των επιδόσεών τους στη σχολική τάξη και θα αναπληρώσουν την ύλη την επόμενη χρονιά, όπου κρίνεται απαραίτητο, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Πώς θα βαθμολογηθούν οι μαθητές για να προαχθούν στην επόμενη τάξη;

Θα αξιολογηθούν βάσει βαθμολογίας των τετραμήνων.

Γιατί δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας για εκπαιδευτικούς και μαθητές, εφόσον θα μένουν για αρκετές ώρες στις μικρές αίθουσες των σχολείων; Δεν θα είναι επικίνδυνο για διασπορά του ιού, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι τα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα ή πολλές φορές μπορεί να είναι ασυμπτωματικά;

Οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής συνιστούν τη μη υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές. Βασικός παράγοντας της απόφασής τους ήταν και το γεγονός ότι στο σχολείο η πληθυσμιακή ομάδα είναι συγκεκριμένη, σε αντίθεση με άλλους κλειστούς χώρους στους οποίους η ομάδα αυτά εναλλάσσεται διαρκώς. Επιπλέον, η μη ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας ενδέχεται να εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο από τη μη χρήση, ενώ παράλληλα η μάσκα δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ασφάλειας και μπορεί να επιφέρει χαλάρωση των υπόλοιπων μέτρων, στα οποία λειτουργεί συμπληρωματικά.

Τι απαντάτε στους γονείς που ανησυχούν και αρνούνται να στείλουν τα παιδιά; Με ποια επιχειρήματα θα τους καθησυχάσετε; Τι θα γίνει με τους μαθητές Δημοτικού που μέχρι πρότινος τους έπαιρναν από το σχολείο οι παππούδες και τώρα αυτό θα αποφεύγεται;

Κατ’ αρχάς, θυμίζουμε ότι η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας Νηπιαγωγείων και Δημοτικών έχει παραταθεί ως την 1η Ιουνίου, επομένως δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση να ανοίξουν μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αφουγκραζόμαστε και κατανοούμε τις αγωνίες των γονέων, αλλά η απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων πρέπει να βασίζεται αυστηρά στα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, για να είναι αξιόπιστη. Νέα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Απριλίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου Νοσημάτων και μελέτες από πληγείσες χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Κίνα, καταδεικνύουν τη δυσκολότερη μόλυνση των παιδιών, με ηπιότερα συμπτώματα, με ασυνήθιστη τη μετάδοση της λοίμωξης σε ενηλίκους. Επίσης, κρίνεται πιο ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία τον Μάιο, που η άνοδος της θερμοκρασίας πιστεύεται ότι θα ελαττώσει συνολικά τη μεταδοτικότητα του ιού, και τα ανοιχτά παράθυρα βελτιώνουν τον εξαερισμό. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουμε ότι η πορεία είναι δυναμική και κάθε μέτρο θα αξιολογείται και θα προσαρμόζεται, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Τι ακριβώς θα ισχύσει με τις απουσίες; Πολλές οικογένειες δηλώνουν απρόθυμες να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό; Θα παίρνουν απουσίες οι καθηγητές; Στο τέλος δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες όσων έχουν βεβαίωση; Θα χρειάζεται μόνο μια απλή δήλωση των γονέων για άτομα ευπαθή στην οικογένεια;

Στο σχέδιο που ανακοινώσαμε προβλέπεται η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο να μην επιστρέψουν στα σχολεία, βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα για ύπαρξη ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι ή κάποιου που νοσεί. Προβλέπεται, επομένως, η καταγραφή των απουσιών από τους εκπαιδευτικούς, αλλά με ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο δικαιολόγησής τους, με απλή δήλωση/βεβαίωση γονέα/κηδεμόνα.

Αυτό σημαίνει ότι αφήνετε ανοιχτό παράθυρο σε όσους γονείς φοβούνται να μην στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία; Με ποιο κριτήριο θα αποφασίσει ο γονέας αν στείλει το παιδί του στο σχολείο ή όχι;

Παρά το ευέλικτο πλαίσιο δικαιολόγησης απουσιών, οι λόγοι που τις δικαιολογούν είναι συγκεκριμένοι: πρέπει ο μαθητής να ανήκει ή να συνοικεί με άτομο ευπαθούς ομάδας, όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή με άτομο που νοσεί. Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι συμπολίτες μας μπορεί να φοβούνται να κάνουν το πρώτο αυτό βήμα. Η Πολιτεία δείχνει εμπιστοσύνη στους πολίτες και την ατομική ευθύνη του καθενός και της κάθε μίας, αλλά και στους ειδικούς. Στο μέτρο που αφορά το υπουργείο Παιδείας, διαβεβαιώνουμε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα από τους ειδικούς μέτρα για την προστασία εκπαιδευτικών και μαθητών, ενώ θα υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση, άμεση ανταπόκριση σε κάθε εξέλιξη, καθώς και τάχιστη ενημέρωσή τους σχετικά με την πορεία του ιού.

Πώς θα προστατεύονται οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν θα μπορούν να κρατούν αποστάσεις και θα πλησιάζουν τους μαθητές. Τι οδηγίες θα τους δώσετε;

Όπως αναφέρθηκε και στη σχετική συνέντευξη τύπου, θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ:

-‘Ατομα με βαριά καρδιοπάθεια.

-‘Ατομα με βαριά πνευμονοπάθεια.

-‘Ατομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη.

-Καρκινοπαθείς υπό ενεργό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.

-Μεταμοσχευμένοι ασθενείς.

Επίσης άδεια θα δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας. Περαιτέρω, θα δοθούν πλήρεις οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Παιδείας για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται στις σχολικές μονάδες.

Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς που έχουν ηλικία πάνω από 45-50 χρονών;

Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, η ευπαθής ομάδα ορίζεται από τα 65 έτη και άνω. Εκπαιδευτικοί οποιασδήποτε βαθμίδας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας, ή εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, όπως έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ, θα μπορούν να απουσιάσουν. Για τους υπόλοιπους ισχύει η εργασία κανονικά.

Προγραμματίζει η κυβέρνηση να κάνει τεστ στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές της Γ’ Λυκείου;

Όπως αποσαφηνίστηκε από τον κ. Τσιόδρα, η παρατήρηση συμπτωμάτων επαφίεται στην οικογένεια του παιδιού, ενώ η συστηματική θερμομέτρηση δεν αποτελεί ασφαλές μέτρο. Ο ΕΟΔΥ και το ΥΠΑΙΘ θα στείλουν σαφείς οδηγίες σχετικά με μέτρα προστασίας και προφύλαξης, και θα πρέπει όλοι να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση για τον εντοπισμό ενδεχόμενων συμπτωμάτων εν γένει στην επόμενη φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων στην οποία περνάμε.

Γιατί τα όρια κοινωνικής αποστασιοποίησης διαφοροποιούνται για τα σχολεία; Όταν στα σουπερμάρκετ αντιστοιχεί ένα άτομο ανά 15 τμ, στα 30 τμ των αιθουσών των σχολείων αντιστοιχούν 2 άτομα. Στις δημόσιες υπηρεσίες-τράπεζες ισχύει το ένα άτομο ανά 8 με 10 τμ. Ακόμα και με αυτήν την αναλογία και με αίθουσες των 30 τμ χωρούν μέχρι 4 μαθητές ανά αίθουσα.

Όπως επισήμανε και ο κ. Τσιόδρας, υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα που δικαιολογούν την επαναλειτουργία των σχολείων, καθώς και τα διαφοροποιημένα όρια κοινωνικής αποστασιοποίησης για αυτά:

-Οι λοιμώξεις παρατηρούνται με πολύ μικρότερη συχνότητα στα παιδιά.

-Τα παιδιά εμφανίζουν στη συντριπτική πλειονότητά τους ηπιότερα συμπτώματα.

-Το ποσοστό παιδιών με σοβαρή νόσο ήταν το λιγότερο από το 1%.

-Τα παιδιά μολύνονται κυρίως εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ ο δευτερογενής δείκτης προσβολής είναι πολύ χαμηλότερος για τα παιδιά απ’ ότι για τους ενήλικες.

-Μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη.

Επιπλέον, η σύνθεση της σχολικής κοινότητας παραμένει σταθερή και δεν μπορεί να συγκριθεί με τον πληθυσμό του σούπερ μάρκετ ή των δημοσίων υπηρεσιών.

Δεν αυτενεργούμε, ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς.

Υπάρχουν παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο με λεωφορείο – θα υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα μέσα σε αυτά; Πριν τη λήψη μέτρων λόγω κορονοϊού, τα παιδιά ήταν στριμωγμένα.

Έχουν ήδη ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για τα ΜΜΜ για όλους τους συμπολίτες μας, συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών, όπως πυκνότερα δρομολόγια, τήρηση αποστάσεων κλπ.

Τι μέριμνα υπάρχει α) για τους εκπαιδευτικούς (ζευγάρι) γυμνασίων – λυκείων που θα ξεκινήσουν μαθήματα και ταυτόχρονα είναι γονείς παιδιών δημοτικού, που δεν θα πηγαίνουν σχολείο και β) για τους εκπαιδευτικούς που οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Α) Οι εκπαιδευτικοί που είναι γονείς μαθητών δημοτικού θα συνεχίζουν να δικαιούνται – ο ένας ή ο άλλος – άδεια ειδικού σκοπού.

Β) Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα δικαιούνται άδεια.

Οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια θα δώσουν με τηλε-εξετάσεις;

Στην ανώτατη εκπαίδευση συνεχίζεται κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία, και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο. Αναφορικά με τη διεξαγωγή των εξετάσεων, το κάθε πανεπιστήμιο ορίζει τους τρόπους εξέτασης των μαθημάτων του. Έχει ήδη γίνει σύσταση στα πανεπιστήμια να διερευνήσουν – κατά το δυνατόν – τρόπους εξέτασης εξ αποστάσεως (π.χ. προφορική εξέταση μέσω τηλεδιάσκεψης). Για τις εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης, αναμένεται άμεσα η έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής.

Τι θα γίνει με την ύλη που δεν έχει καλυφθεί ανά τάξη;

Με στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση του χρόνου, επεκτείνουμε το σχολικό έτος, ακυρώνουμε τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και προγραμματίζουμε την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους για την 1η Σεπτεμβρίου. Σε στενή συνεργασία με το ΙΕΠ, θα ακολουθήσουν λεπτομερείς οδηγίες αναφορικά με την κάλυψη της ύλης και τη σύνδεσή της με την ύλη της νέας σχολικής χρονιάς.

Πώς θα μετακινηθούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για να πάνε στα σχολεία τους;

Για λόγους εργασίας, επιτρέπεται η μετακίνηση και μεταξύ νομών.

Τα παιδιά δημοτικού θα πάνε φροντιστήριο ξένων γλωσσών στις 18/5;

Όχι. Όσο διαρκεί η αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού, δεν θα λειτουργήσουν και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών για τις τάξεις αυτές.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από Σεπτέμβριο;

Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τις συνθήκες οι οποίες θα επικρατούν το Σεπτέμβριο, αλλά είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της επιδημίας στη χώρα και έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Θα γίνουν επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών για να καλυφθούν οι ανάγκες, στην περίπτωση που αποφασιστεί το μοίρασμα των μαθητών σε μικρότερα τμήματα ανά τάξη; Εάν όχι, πώς θα καλυφθούν; Στην προηγούμενη περίπτωση, πώς θα βρεθούν επιπλέον αίθουσες; Θα γίνεται μάθημα πρωί-απόγευμα;

Θα αποφασίσουμε εγκαίρως, ανάλογα με τα δεδομένα και τις τότε συστάσεις των ειδικών. Προς το παρόν, με την εκ περιτροπής παρουσία των μαθητών στο σχολείο, δεν έχουν προκύψει επιπλέον ανάγκες σε αίθουσες ή προσωπικό.

Θα γίνει επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση;

Ναι. Το ΙΕΠ έχει εκπονήσει πρόγραμμα επιμόρφωσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, παράλληλα με το διευρυμένο πρόγραμμα για τη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (βασικοί εγγραμματισμοί, νέες θεματικές και προγράμματα σπουδών, εισαγωγική επιμόρφωση, διαφοροποιημένη διδασκαλία κ.ά.). Επίσης, έχουμε αιτηθεί μέσω ΕΣΠΑ την επιμόρφωση πάνω σε θέματα τηλεργασίας και σε θεματικές ενότητες όπως σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές/ψηφιακή υπογραφή – ψηφιακά πιστοποιητικά – ψηφιακή ανταπόκριση με το δημόσιο/τηλεργασία και τηλεδιάσκεψη. Παράλληλα, μέσω ΕΣΠΑ, δρομολογείται πρόγραμμα ταχύρρυθμης επιμόρφωσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το σύνολο των εκπαιδευτικών ενώ έγινε επέκταση έως το 2023 υφιστάμενης δράσης που αφορά στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη (Επιμόρφωση Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε.).

Η απόφαση για τυχόν έναρξη της σχολικής χρονιάς την 1/9, πότε θα ληφθεί; Ποιους λόγους εξυπηρετεί;

Εξυπηρετεί την περαιτέρω κάλυψη της διδακτέας ύλης και την αναπλήρωση μέρους του απολεσθέντος διδακτικού χρόνου.

Με δεδομένο ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν στις 15/6 πότε θα ολοκληρωθούν και πότε περιμένουμε τα αποτελέσματα;

Στις 26/6 τελειώνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και 30/6 για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν τα ειδικά μαθήματα.

Η επαναλειτουργία της Γ’ Λυκείου θα σηματοδοτήσει και αλλαγή της εξεταστέας ύλης;

Επ’ ουδενί, η εξεταστέα ύλη έχει ανακοινωθεί και είναι σημαντικά μειωμένη, εξ αιτίας της απώλειας δια ζώσης μαθημάτων λόγω κορονοϊού. Σε αυτήν την ύλη θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ετικέτες: μάσκες σχολείοκορωνοιος σχολείοσχολείο

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα ενστάσεων για τις μετεγγραφές φοιτητών

    12 Δεκ 2025

  • Εθνικό Απολυτήριο: Οι μαθητές οργανώνονται για κλειστά σχολεία και καταλήψεις στις 16/12

    12 Δεκ 2025

  • ΥΠΑΙΘΑ: Ανακοίνωσε προσλήψεις εκπαιδευτικών σε Γενική Εκπαίδευση και θέσεις ΕΕΠ

    12 Δεκ 2025

  • Ζαχαράκη: Άλλα 13 Πειραματικά Σχολεία θα λειτουργήσουν ως το 2027-2028

    11 Δεκ 2025

  • Πανελλήνιες 2026: Καθορίστηκαν οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

    10 Δεκ 2025

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΔΥΠΑ: Τα 300 ευρώ που δικαιούνται χιλιάδες άνεργοι – Δείτε αν είστε δικαιούχοι

    358 shares
    Share 143 Tweet 90
  • Έρχεται νέο μεγάλο Voucher με εκπαιδευτικό επίδομα από 750€ έως 1.500€ για Ανέργους και Εργαζομένους

    416 shares
    Share 166 Tweet 104
  • Νέα προκήρυξη από το ΑΣΕΠ: 66 προσλήψεις στην Τράπεζα της Ελλάδας με απολυτήριο Λυκείου!

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Νέα εγκύκλιος ΕΦΚΑ: Οριστική η απαλλαγή εισφορών στις προσαυξήσεις για νυχτερινά, Κυριακές και υπερωρίες

    75 shares
    Share 30 Tweet 19
  • Επίδομα θέρμανσης: Πότε μπαίνουν έως 1.200 ευρώ στους λογαριασμούς

    25 shares
    Share 10 Tweet 6

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.