Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στην Αττική

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στην Αττική

17 Σεπτεμβρίου 2020

Δημοσιεύθηκε η απόφαση για τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του νέου κορονοϊού στην Αττική, η οποία ορίζει λεπτομερώς τις υποχρεώσεις των κατοίκων του λεκανοπεδίου αναφορικά με τη χρήση μάσκας, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη (Άρθρο όγδοο – Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας) επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας «σε κάθε είδους χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς», ενώ «από την υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε ατομικό χώρο, χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου».

Τονίζεται πως «σε περίπτωση παράβασης του παρόντος επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ».

Σταχυολογώντας από την εν λόγω ΚΥΑ προκύπτουν, επίσης, τα εξής:

Συναυλίες: Το προσωπικό και οι θεατές, τόσο κατά την προσέλευση και αποχώρηση όσο και κατά τη διάρκεια της συναυλίας, υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

Θέατρο – Σινεμά: Το προσωπικό και οι θεατές, τόσο κατά την προσέλευση και αποχώρηση όσο και κατά τη διάρκεια της προβολής ή παράστασης, υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

Λαϊκές αγορές: Οι πωλητές και οι καταναλωτές υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

Υπενθυμίζεται πως η χρήση μάσκας ήταν ήδη υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους, μεταξύ των οποίων στα νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, στα σούπερ μάρκετ – καταστήματα, σε κέντρα αισθητικής κλπ., σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετείται ο πολίτης, στις τράπεζες κοκ.. Επίσης, μάσκα χρησιμοποιείται υποχρεωτικά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί.

Λοιπές εξαιρέσεις

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας, όπου προβλέπεται στην ΚΥΑ, εξαιρούνται:

«(α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, και

(β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών», σύμφωνα με το 10ο άρθρο της.

«Κανόνας» η τήρηση της απόσταση 1,5 μέτρου

Σημειώνεται δε πως στο περίγραμμα των νέων μέτρων για την Αττική, τα οποία ισχύουν από σήμερα μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, ως προς τη χρήση μάσκας αναφέρονται τα ακόλουθα από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας:

«Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.

Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες-διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων), όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου».

Τέλος, η η ΓΓΠΠ, μέσω της ίδιας ανακοίνωσης, απηύθυνε ισχυρή σύσταση «για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους».

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<