voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ

    Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως 26 Μαΐου η διόρθωση σφαλμάτων για τα βιολογικά

    Tα αδικήματα που προσάπτει η Ευρωπαία Εισαγγελέας στους κατηγορούμενους από την Κρήτη για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

    «Χειρόφρενο» τραβούν οι αυτοκινητιστές από τις 21 Δεκεμβρίου – Ζητούν συνάντηση με την κυβέρνηση

    Θερμότερο κλίμα και υψηλότερες θερμοκρασίες για την Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια

    Τι καιρό θα κάνει τις γιορτές;

  • Εκπαίδευση
    Πανελλαδικές: Έως τις 06 Μαρτίου η υποβολή δικαιολογητικών για εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές

    Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές: Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές 2026

    Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τις μετακινήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

    Σοφία Ζαχαράκη: Η χώρα χρειάζεται μια Εθνική Συμφωνία για το σχολείο του 2040

    Πότε θα κλείσουν τα σχολεία για τις γιορτές και πότε θα ανοίξουν ξανά

  • Θέσεις εργασίας
    ΑΣΕΠ 2Γ/2022: Τις 107.957 έφθασαν οι υποβληθείσες αιτήσεις

    ΑΣΕΠ 2ΓΒ/2025: Στις 17/12 η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων

    ΑΣΕΠ: Προσλήψεις 360 ατόμων στον ΟΔΑΠ

    ΑΣΕΠ: Προκήρυξη για προσλήψεις 81 ατόμων στον ΟΔΑΠ

    ΕΑΒ: Προκήρυξη για 150 μόνιμες προσλήψεις

    Στην τελική ευθεία οι αιτήσεις για την πρόσληψη 700 συνοριοφυλάκων

    Στην τελική ευθεία οι αιτήσεις για την πρόσληψη 700 συνοριοφυλάκων

  • Οικονομία
    ΔΥΠΑ: 143 εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής τον Φεβρουάριο

    ΔΥΠΑ: Από 17/12 η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων

    Συνεχίζεται η αυξητική τάση τιμών στην αγορά των ακινήτων

    Έρχεται νέος φόρος για τα ακίνητα το 2027

    Φορολοταρία Μαρτίου: Έγινε η κλήρωση-Δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ

    Εορταστική φορολοταρία: 12 τυχεροί κερδίζουν από 100.000 ευρώ – Ποιοι συμμετέχουν και ποιοι μένουν εκτός

    Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα λάβουν έως 1.000 ευρώ – Τα κριτήρια

    Επίδομα θέρμανσης: Οι 3 πληρωμές που έρχονται

  • Εργασιακά
    e-ΕΦΚΑ: Avatar θα απαντά στις ερωτήσεις των ασφαλισμένων – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις

    Παράταση προθεσμίας Υποβολής ΑΠΔ Κοινών Επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ

    ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ: Τι αλλάζει για προσλήψεις και μεταβολές εργασιακών σχέσεων

    Δώρο Χριστουγέννων 2025: Σε ποιους θα δοθεί νωρίτερα

    Μπόνους για δημοσίους υπαλλήλους: Πότε καταβάλλεται το ποσό έως 2.000€

  • VOUCHER
    ΔΥΠΑ: Ανασύνταξη πίνακα τοποθετήσεων ως προς τις θέσεις με κωδικό 213 και 217 της κατηγορίας Tριτέκνων ΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας για την κάλυψη θέσεων ειδικών κατηγοριών στο δημόσιο τομέα

    Έρχεται το νέο μεγάλο Voucher με εκπαιδευτικό επίδομα από 750€ έως 1.500€ για Ανέργους και Εργαζομένους – Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

    Μπλόκο στα κοινωνικά επιδόματα των «φτωχών» ελεύθερων επαγγελματιών

    Voucher των 200 ευρώ: Πώς θα πάρετε την επιδότηση

    Voucher Ανέργων και Εργαζομένων 2026

    Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το νέο μεγάλο Voucher με εκπαιδευτικό επίδομα από 750€ έως 1.500€ για Ανέργους και Εργαζομένους

    Voucher Ανέργων και Εργαζομένων 2026

    Έρχεται νέο μεγάλο Voucher με εκπαιδευτικό επίδομα από 750€ έως 1.500€ για Ανέργους και Εργαζομένους

  • Πολιτική
    Προσχέδιο προϋπολογισμού: Ανάπτυξη 2,1%, πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% έως 0,7% και μήνυμα δημοσιονομικής σταθερότητας

    Προϋπολογισμός 2026: Πέρασε από τη Βουλή με 159 «ναι» και 136 «όχι»

    Τα έξι μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το στεγαστικό

    Κ. Χατζηδάκης: Όσα δεν έγιναν σε ολόκληρη τη μεταπολίτευση κατά της φοροδιαφυγής, έγιναν από το 2019 και μετά

    Τους Έλληνες του Λονδίνου καλεί η Νίκη Κεραμέως σε εκδήλωση του Rebrain Greece

    Κεραμέως: Περισσότερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυξήσεις μισθών στις αρχές του 2026

  • Εκλογές
    Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους

    Μαρινάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε ένα γύρο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Υπουργείο Εσωτερικών: Ξεκίνησε η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων

    Μεγάλες αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές ετοιμάζει η κυβέρνηση – Καταργείται ο Β’ γύρος, εισάγεται ηλεκτρονική ψηφοφορία

    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πρώτος o Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Δούκας

    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Συγχαρητήρια του Χάρη Δούκα στον Νίκο Ανδρουλάκη για την επικράτησή του

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Επιχειρησεις

Οι προβλέψεις του ΣΕΒΕ για τις ελληνικές επιχειρήσεις

από Ανδρέας Κριτσωτάκης
07/09/2020
σε Επιχειρησεις

100
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Την πεποίθηση ότι το 2020 θα είναι τελικά καλή χρονιά για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων εκφράζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), δρ Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Παράλληλα διατυπώνει την εκτίμηση ότι στην απευκταία περίπτωση νέων lockdown διεθνώς, στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν πλέον την ετοιμότητα και την εμπειρία ν’ αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή. Ερωτηθείς αν εκτιμά πως το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Τουρκίας έχει με κάποιο τρόπο επηρεαστεί, λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο δρ Κωνσταντόπουλος απαντά ότι, φέτος, με σημαντικές εξελίξεις να διαδραματίζονται στις σχέσεις των δύο χωρών, οι μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές μειώθηκαν (κατά 23,6% οι εξαγωγές και κατά 24,5% οι εισαγωγές).

Όσον αφορά το τι πρέπει να πράξει η χώρα το 2021 στο επίπεδο της ενίσχυσης της οικονομίας μέσω των εξαγωγών, σημειώνει ότι αν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ αξιοποιηθούν σωστά, «τότε θα μιλάμε για μια τελείως διαφορετική Ελλάδα σε πέντε χρόνια. Αν, αντίθετα οι πόροι πάνε στις εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών και σε μη αναπτυξιακές δράσεις, σε πέντε χρόνια θα είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν. Είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να γίνει μια ανοιχτή, σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία».
Σύμφωνα με τον δρ. Κωνσταντόπουλο, τους τελευταίους μήνες, στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, οι Έλληνες εξαγωγείς πέρασαν επιτυχώς ένα δύσκολο τεστ, με αποτέλεσμα το ελληνικό brand να γίνεται διεθνώς πιο αναγνωρίσιμο και πιο έγκυρο, κάτι που μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί προς όφελος του «made in Greece». «Η κεφαλαιοποίηση απαιτεί χρόνο, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα έρθει, και αυτό θα γίνει με περισσότερες εξαγωγές στις χώρες που ήδη εξάγουμε, αλλά και σε νέες αγορές, με καινούργιες συνεργασίες, με υψηλότερες τιμές για τα ελληνικά προϊόντα, με περισσότερη εμπιστοσύνη και με καλύτερους όρους για τα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες μας» εκτιμά.

Για το ενδεχόμενο νέων lockdown: «Έχουμε πια την ετοιμότητα και την εμπειρία ν’ αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή»

ΣχετικάΆρθρα

Έρευνα της ΕΣΕΕ για την φετινή Black Friday: Οι μισές επιχειρήσεις έμειναν μέτρια ικανοποιημένες από τις πωλήσεις τους

04/12/2025

Το 71% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δηλώνει δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού, σύμφωνα με έρευνα

13/11/2025

Σχετικά με τις αλλαγές που επέφερε η πανδημική κρίση στα αποθέματα και τα Logistics των εξαγωγών, σημειώνει ότι «η πρόβλεψη ζήτησης και η διαχείριση αποθεμάτων στη διάρκεια του lockdown ήταν ένα δύσκολο έργο για τους εξαγωγείς. Πολλές παραγγελίες ακυρώνονταν, τα υγειονομικά πρωτόκολλα κάθε χώρας διέφεραν, όπως και οι προϋποθέσεις για τη διέλευση από τις χώρες, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα για τα logistics. Παρόλα αυτά βρήκαμε τις λύσεις, κάναμε σωστή διαχείριση των αποθεμάτων και η δραστηριότητά μας συνέχισε απρόσκοπτα. Σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο lockdown, το οποίο φυσικά απευχόμαστε, έχουμε την ετοιμότητα και την εμπειρία πλέον, να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή. Η αβεβαιότητα άλλωστε είναι ο κανόνας».

Είμαστε ήδη στον Σεπτέμβριο και οι ελληνικές εξαγωγές δίνουν μικτή εικόνα, υπό την έννοια ότι ορισμένα προϊόντα έχουν αυξημένη ζήτηση και οι διεθνείς πωλήσεις άλλων μειώνονται. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, πώς αναμένεται να κυλήσει το τελευταίο τρίμηνο του έτους και ποια εκτιμάται ότι θα είναι η συνολική εικόνα των ελληνικών εξαγωγών 2020; «Η πανδημία άλλαξε τις ισορροπίες των αγορών και όπως ήταν αναμενόμενο κάποια προϊόντα είχαν μεγάλη ζήτηση διεθνώς και αυξήθηκαν οι εξαγωγές τους, όπως τα τρόφιμα και τα χημικά, ενώ άλλα προϊόντα όπως τα βιομηχανικά, οι εξαγωγές μειώθηκαν. Συνολικά και αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή από το σύνολο των εξαγωγών, στο α’ εξάμηνο 2020 είμαστε στα ίδια επίπεδα με το 2019. Πιστεύω ότι σταδιακά θα ισορροπήσουν και οι υπόλοιποι κλάδοι και το 2020 θα είναι καλή χρονιά για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων» τονίζει.

Ως προς το αν η πανδημική κρίση επηρεάζει τον στόχο για τη συνεισφορά των εξαγωγών στο ΑΕΠ ως το 2025, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι η αναμενόμενη ύφεση του 2020, λόγω της πανδημίας, θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου, όσον αφορά τους αριθμούς, λόγω της μείωσης του ΑΕΠ: «Υπάρχει στρατηγικός στόχος για τις εξαγωγές της χώρας και έχουμε καταθέσει στοχευμένες προτάσεις στην κυβέρνηση για να τον πετύχουμε. Αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές αγαθών ως προς το ΑΕΠ ανέρχονται 18,1% και σε βάθος τριετίας θέλουμε να φτάσουν το 25,0%, ενώ αν υπολογίσουμε και τις υπηρεσίες θέλουμε από 39,5% που είναι σήμερα, να φτάσουμε το 50%. Η αναμενόμενη ύφεση το 2020 λόγω της πανδημίας θα βοηθήσει να πετύχουμε το στόχο όσον αφορά στους αριθμούς, εφόσον ο παρονομαστής προβλέπεται να μειωθεί, ωστόσο η πρότασή μας αφορά στην ευρύτερη ενίσχυση της εξωστρέφειας ως δομικό στοιχείο του αναπτυξιακού μας μοντέλου» λέει.

Ερωτηθείς αν έχει διαπιστώσει επίδραση στο διμερές εμπόριο Ελλάδας-Τουρκίας λόγω της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, ο δρ Κωνσταντόπουλος αρχικά υπενθυμίζει ότι η γειτονική χώρα αποτελεί τον τέταρτο σημαντικότερο εξαγωγικό προορισμό των ελληνικών προϊόντων και το δέκατο σημαντικότερο προμηθευτή μας. «Φέτος, με σημαντικές εξελίξεις να διαδραματίζονται στις σχέσεις των δύο χωρών, οι εμπορικές μας συναλλαγές μειώθηκαν και συγκεκριμένα κατά 23,6% οι εξαγωγές και κατά 24,5% οι εισαγωγές. Η μεν μείωση των εξαγωγών οφείλεται στη μείωση των πετρελαιοειδών κατά 40,2% και στη μείωση εξαγωγών βαμβακιού κατά 25,5%, ενώ η μείωση των εισαγωγών οφείλεται, επίσης, στα πετρελαιοειδή (μείωση κατά 65,4%), στις εισαγωγές οχημάτων κατά 34,5%, στις εισαγωγές πλαστικού κατά 10,0% και στις εισαγωγές μηχανών και συσκευών κατά 26,9%» επισημαίνει.

Το 2021 δεν απέχει πλέον πολύ. Τι πρέπει να προσέξουν οι Έλληνες εξαγωγείς; Τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα γενικά, στο επίπεδο της ενίσχυσης της οικονομίας μέσω των εξαγωγών; «Ως Ευρωπαίοι έχουμε στα χέρια μας ένα σημαντικό πακέτο ενίσχυσης από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή είναι και η μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Αν αυτοί οι πόροι αξιοποιηθούν για να χρηματοδοτηθούν δράσεις ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και εξωστρέφειας, αν δοθεί έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και αν τα χρήματα κατευθυνθούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων, τότε θα μιλάμε για μία τελείως διαφορετική Ελλάδα σε πέντε χρόνια. Αν οι πόροι πάνε στις εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών και σε μη αναπτυξιακές δράσεις, σε πέντε χρόνια θα είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν. Είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να γίνει μία ανοιχτή, σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία» καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.

Ετικέτες: επιχειρήσειςΣΕΒΕ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • IRIS: Πώς πληρώνουμε χωρίς προμήθεια και αυτόματα σε όλα τα μαγαζιά

    16 Δεκ 2025

  • Εορταστικό ωράριο 2025: Ανοιχτά καταστήματα αύριο Κυριακή – Πως θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ

    13 Δεκ 2025

  • Χριστούγεννα: Την Πέμπτη ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

    9 Δεκ 2025

  • Χριστούγεννα: Την Πέμπτη ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

    7 Δεκ 2025

  • Χριστούγεννα: Τρεις Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα – Πώς διαμορφώνεται το εορταστικό ωράριο

    6 Δεκ 2025

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Voucher Ανέργων και Εργαζομένων 2026

    Έρχεται νέο μεγάλο Voucher με εκπαιδευτικό επίδομα από 750€ έως 1.500€ για Ανέργους και Εργαζομένους

    639 shares
    Share 256 Tweet 160
  • Νέα προκήρυξη από το ΑΣΕΠ: 66 προσλήψεις στην Τράπεζα της Ελλάδας με απολυτήριο Λυκείου!

    63 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Αυξάνεται το επίδομα παιδιού από το 2026

    31 shares
    Share 12 Tweet 8
  • Έρχεται το νέο μεγάλο Voucher με εκπαιδευτικό επίδομα από 750€ έως 1.500€ για Ανέργους και Εργαζομένους – Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

    24 shares
    Share 10 Tweet 6
  • Δώρο Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ – Πότε καταβάλλεται

    18 shares
    Share 7 Tweet 5

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.